Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

poleca kolega 747

Co to znaczy poleca 747?

Zajmuję się zagadnieniami występującymi w fizyce, a mogącymi potencjalnie wpływać na jakość dźwięku w hi end, rozwijając dzisiejsze możliwości do kolejnego wyższego poziomu.

Nie mam czasu śledzić rynku, przecież jest Kolega Elberoth, z właściwym dla niego podejściem, który rozbiera wszystko i analizuje.

Rynek oferuje urządzenia, które będą zawsze zoptymalizowane w sferze ekonomi, da to zawsze asumpt do twierdzenia, że są one mniej lub bardziej niedoskonałe, że można jeszcze poprawić to lub tamto.

Znajdą się też na nim, niezwykle zaawansowane technologie, które rozumie bardzo wąskie grono ekspertów, w takiej sytuacji poprwić cokolwiek jest bardzo trudno, można za to wiele zepsuć, co dzielnie czynią różnej maści tuningowcy, nie rozumiejący przesłań, technologicznych idei, które kryją się za różnymi wykonaniami różnych modeli, różnych producentów.

Jest na rynku jakaś ilość dobrychh baz do tuningu, niestety są bardzo drogie, co powoduje ingerencję problematyczną z oczywistych względów, z tego powodu wystarczająco inteligentni i ambitni ludzie, działają dokonując własnych samodzielnie przygotowanych i po swojemu zoptymalizowanych konstrukcji.

To naturalne, zawsze wspieram takie działania, pokazując pułapki, sprawa obudów jest jedną z nich, gdyż ma moc niweczenia całego wysiłku konstruktorskiego w hi end.

Akurat to łatwo jest sprawdzić w sposób jaki zaproponowałem.

Zawsze wiedziałem, że audiofilskie powietrze gra ;-)))))))))))

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zawsze wiedziałem, że audiofilskie powietrze gra ;-)))))))))))

W tym pozornym szalenstwie moze byc jakis sens.

N.p. duzo powietrza to lepsze chlodzenie podzespolow a to ma w plyw na elektronike, dodatkowo powietrze moze sie jonizowaz co wplywa na ladunek podzespolow, sam kiedys dorwalem art. NAUKOWY na temat wplywow jonizacji na prace polprzewodnikow przy bardzo duzych czestotliwosciach. Ale...moim zdaniem jest duzo innych duzo wazniejszych zjawisk ktore duzo bardziej daja w kosc uszom ;)

duzo innych duzo wazniejszych zjawisk

Jednym z najważniejszych z nich było, uczyniona przez Kolegę akcja zainteresowania mojej skromnej osoby tematyką PC audio.

W jej wyniku poczyniłem owocne działania, skutkujące efektywną aplikacją nowatorskiej wiedzy do tego środowiska.

WZSYSTKIE tego efekty są ODPOWIEDNIO IDENTYCZNE z efektami uzyskiwanymi w TECHNICE ANALOGOWEJ, co pokazuje i jest dowodem na tożsamość obu technik.

Publicznie serdecznie dziękuję Koledze Stasiopowi, jestem jego dłużnikiem.

WZSYSTKIE tego efekty są ODPOWIEDNIO IDENTYCZNE z efektami uzyskiwanymi w TECHNICE ANALOGOWEJ, co pokazuje i jest dowodem na tożsamość obu technik.

Zgadzam sie! ;) Chociaz kolega dochodzi do tego moim zdaniem od d..py strony.

Jednym z najwazniejszych zjawisk wplywajacych na jakosc dzwieku okazuje sie kolega 747 i fakt , ze zainteresowal sie PC aplikujac zupelnie nowatorska wiedze w srodowisku cyfrowym, brawo, i wszystko dzieki Tobie stasiop, w zwiazku z tym chcialem Ci rowniez serdecznie podziekowac, mam nadzieje ze efektem bedzie zupelnie bezkompromisowe urzadzenie, wystarczy, ze polaczycie sily, naprawde na to licze i czekam na daca

pozdrawiam was

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jednym z najwazniejszych zjawisk wplywajacych na jakosc dzwieku okazuje sie kolega 747 i fakt , ze zainteresowal sie PC aplikujac zupelnie nowatorska wiedze w srodowisku cyfrowym, brawo, i wszystko dzieki Tobie stasiop, w zwiazku z tym chcialem Ci rowniez serdecznie podziekowac, mam nadzieje ze efektem bedzie zupelnie bezkompromisowe urzadzenie, wystarczy, ze polaczycie sily, naprawde na to licze i czekam na daca

pozdrawiam was

Czyżbym w wypowiedzi kolegi wyczuwał subtelną nutę ironii ? ;)

Czyżbym w wypowiedzi kolegi wyczuwał subtelną nutę ironii ? ;)

Ale jak możesz tak pisać? Przecież tutaj same rzeczowe dyskusję się toczą. Ja tu nie widzę miejsca na nawet odrobinę ironii ;)

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Panowie b prosze o powrot do tematu, w ramach ktorego chcialbym juz teraz zglosic chec odsluchu owego daca, owocu wspolpracy kolegow stasiopa i 747

Mm nadzieje,ze takowa kooperacja zostanie urzeczywistniona

pozdro

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

..............

Efekt końcowy moim zdaniem jest taki, że zagadnienia porównawcze z techniką analogową przechdzą na płaszczyznę cięcia i ponownego scalania w całość sygnału użytecznego.

Wyraźnie słychać co to znaczy zaingerować w ciągłość.

Słychać również bardzo dobitnie, jakie trudności mają technologie, które nie są dedykowane specjalistycznie do hi end, nie jest przecież nim komputer czy USB.

Stąd walka takich osobników jak Elberoth i inni straceńcy, z przystosowaniem różnych elementów informatyki do celów "hi end", co się niestety nie powiedzie w pełni nigdy.

Dla nich i dla rynku to dobra nowina, gdyż otwiera to ogromne pole do ciągłych innowacji i na tym tle prosperowania.

Wiedza zaczerpnięta i pozyskana z analiz pc audio, cd, analog, może mieć poważne zastosowanie również w podejściu do innych elementów toru, gdyż wyświetla uwarunkowania systemowe, kreując potrzeby, a więc daje szansę na głębszą analizę w celu przywołania odpowiednich środków zaradczych w każdej indywidualnej sytuacji.

Generalnie, absolutnie żadne zjawisko w PC audio nie zaskoczyło mnie, rozczarowała natomiast przerażająca naleciałość właściwości bardzo niskiej jakości półprzewodników, jak na wymagania hi end, które są budulcami tego systemu, znajdujące się wenątrz nieskończenie gęstych architektór układów scalonych obsługujących format.

Półprzewodniki te, pracują do tego na mikro prądach, co przekłada się na znany, ceniony i wszechobecny efekt tzw suchości w dźwięku.

Wszyscy wiemy, że w hi end prąd to informacja.

Dlatego niektóre wybitne starsze systemy oparte o CD mają prawo dość dobrze brzmieć, gdyż mniejsze upakowanie większych struktur, jest dobre dla dźwięku.

Stąd walka takich osobników jak Elberoth i inni straceńcy, z przystosowaniem różnych elementów informatyki do celów "hi end", co się niestety nie powiedzie w pełni nigdy.

Mylisz sie 747 z cyfry da sie uzyskac maksymalna jakosc taka sama jak na koncercie live, ba... da sie uzyskac wyzsza i to sporo jakosc niz ze zrodel analogowych.

Mysle 747 ze masz zle podejscie, szukasz, szukasz, jestes blisko, ale nie znalazles, bladzisz, ciagle bladzisz, oprzyj sie na wspolczesnej nauce a nie na paranauce- taka moja rada..

Gdybym się mylił, osoby pokroju Elberotha słuchałyby z zachwytem muzyki w swoich systemach, dzieląc się opiniami dotyczącymi jej warstwy artystycznej, tak się jednak nie dzieje.

Użytkownicy i słuchacze systemów cyfrowych stoją na straconej pozycji z względu na opóźnienia sygnału, jakie powoduje złącze półprzewodnikowe, generacja zakłóceń i ich wzajemne na siebie oddziaływanie.

To składnik strukturalny, a więc nie przekraczalny, tylko nowe, szybsze złącza mogą to zmienić, co wierzę mimo wszystko, że kiedyś nastąpi.

Gramofon posiada elektromechaniczną obrotnicę, która z kolei tu stanowi potężne ograniczenie, lecz jej parametry fizycznie da się uzyskać tak wysokie, że mogą być w znacznie większym stopniu uznane za pomijalne niż kłopoty w technice układów scalonych.

Słuchając silnika krokowego sterowanego z procesora, nie można mieć już żadnych złudzeń co do wpływu tak pracujących i tak wykonanych elementów na jakość sygnału w torze audio.

Przejście na tranzystory uwalnia dźwięk, przejście na wybitne półprzewodniki ultra high definition powoduje pełne rozumienie zagadnień.

Proszę posłuchać różnych pasów do przeniesienia momentu obrotowego, bardzo pouczające doświadczenie, uczące pokory dla fizyki...

Już pisałem, ośrodki fizyczne posiadają właściwości, oczekiwanie że zaprzężone do pracy w układzie, nie ujawnią ich, albo ujawnią jakieś inne niż im tożsame jest dziecinną naiwnością.

Zawsze będziemy dokładnie w wszystkich aspektach słyszeli wszysko co pracuje aktualnie w naszym systemie, nic nie da tutaj metoda wyparcia, czy jakieś ratowanie się iluzją.

Systemy cyfrowe mają zalety tak długo i tak potężne, dopóki nie zgłębi się wiedzy z techniki w pełni analogowej, ta z kolei jako dziś już zapomniana jest pomijana w innowacjach, co powoduje naturalny prymat techniki cyfrowej również z względów pro rozwojowych.

Zaleta ogromnej dynamiki sygnału, blednie przy naturalnej ciągłości analogowej, tak samo jak pocięte na pół czy więcej sygnały w wzmacniaczach tranzystorowych, wobec lamy SE.

Słyszą to osoby, poważnie traktujące siebie i innych, nie mające żadnych konotacji z sferą ekonomiczną, zaś znane mi osoby z branży potwierdzają to w rozmowach prywatnych.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie chciałbym Was poinformować , że posiadam szeroką wiedzę również z zakresu lania wody tudzież wosku w wieczór andrzejkowy a ponadto nieźle sobie radzę w układaniu pasjansów ...

Gdybym mógł na coś się przydać w dyskusji proszę się nie krępować i śmiało pytać.

Z wyrazami szacunku

Temat dotyczy DAC, to extremalnie ważne urządzenie w torze, nie ma tu miejsca na niekompetencje, urządzenie tego typu, dobrze jakby było tak skonstruowane, aby można było uaktualniać bloki, które mogą podlegać jeszcze wyraźnej ewolucji technologicznej.

Elementy zaś stałe, powinny posiadać najwyższą dającą się osiągnąć jakość, bez kompromisów.

posiadam szeroką wiedzę

Posiadam środki na finansowanie zakupów urządzeń technicznych sektora hi end.

Brzmi bardziej wiarygodnie.

No to jaki DAC, jest najlepszy ?

Jak to jaki? Taki, który Tobie się najlepiej podoba :).

Pozdro

Temat dotyczy DAC, to extremalnie ważne urządzenie w torze, nie ma tu miejsca na niekompetencje, urządzenie tego typu, dobrze jakby było tak skonstruowane, aby można było uaktualniać bloki, które mogą podlegać jeszcze wyraźnej ewolucji technologicznej.

Żartowniś !!! Masz kupić następne urządzenie za dwa razy więcej kapusty za gorszy dźwięk i mniej funkcji użytkowych. Ale NOWOŚĆ, więcej bajtów, kilherców i czego tam jeszcze chcesz. Taki lajf na matce Ziemi teraz.

Pozdro

Panowie chciałbym Was poinformować , że posiadam szeroką wiedzę również z zakresu lania wody tudzież wosku w wieczór andrzejkowy a ponadto nieźle sobie radzę w układaniu pasjansów ...

Gdybym mógł na coś się przydać w dyskusji proszę się nie krępować i śmiało pytać.

Z wyrazami szacunku

:)

To możesz juz bookować miejsce u geriatryków z fotelikiem i ciepłym kocykiem ;).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jednym z najwazniejszych zjawisk wplywajacych na jakosc dzwieku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest wyjaśnienie jednej z absolutnie najważniejszej sprawy dla jakości dźwięku w hi end, osobiście uważam, że NAJWAŻNIEJSZEJ .

Magnetyzm dotyczący cząstek elementarnych.

Zastosowanie w praktyce tej wiedzy daje nowe możliwości dla dziedziny wiedzy, gdzie mamy w każdym miejscu do czynienia z przepływem prądu elektrycznego.

tutaj same rzeczowe dyskusję się toczą

Kolega jest bardzo rzeczowy, wręcz kocha rzeczy.

Również wielu innych pała wielką miłością do rzeczy, szczególnie tych bardzo miłym dźwiękiem.. szeleszczących..

Ukryta Zawartość

bez przecinka

Na jakiej podstawie Kolega opiera swój osąd?

P.S.

Cząstki elementarne posiadają więc właściwości magnetyczne, a więc wektory kierunku oddziaływania, to jeden z elementów, który słychać w systemie hi end, a dotąd budził kontrowersje sceptyków, szczególnie w dziale dotyczącym okablowania.

Z wektorami można pracować, rozpoznając ich rodzaj wzajemnego oddziaływania, wykorzystywać do poprawy sytuacji na polu hi end.

tutaj same rzeczowe dyskusję się toczą.

Kolega jest bardzo rzeczowy, wręcz kocha rzeczy.

Również wielu innych pała wielką miłością do rzeczy, szczególnie tych bardzo miłym dźwiękiem.. szeleszczących..

Rozumiem, że lubisz bredzić ale mnie w to nie mieszaj.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Przeczytałem pierwszą i ostatnią stronę tego tematu. W zasadzie nie różnią się niczym. Tu i tam kłótnia a miałem nadzieję poczytać o DACach. No może na ostatniej stronie jest trochę dygresji na temat audiofilskiego powietrza w DACach. (gdzie to sprzedają i w jakiej formie?) Myślę że czytania reszty tego tematu sobie odpuszczę.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Trinity DAC w natarciu!

Tylko nie mowcie, ze z Youtuba nie slychac ;)

Jesli ktos zna utwory prezentowane na tym filmiku to prosze o info.

Ukryta Zawartość

Tylko nie mowcie, ze z Youtuba nie slychac ;)

słychać ale możesz opisać to natarcie?

bo ja słyszę tylko plumkanie

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

słychać ale możesz opisać to natarcie?

bo ja słyszę tylko plumkanie

Dla mnie natarciem, jest tutaj wyjatkowa gladkosc dzwieku, niedostepna dla innych DAC-ow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.