Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj doskonaly reportaz z porownan topowych gramofonow analogowych, szpulowcow, i zrodel cyfrowych.

Koncowy komentarz znamienny, cyt:

'analog wciąż rządzi, niestety. Niestety bo lubię wygodę, dostępność i o wiele niższe ceny i powszechna dostępność nagrań cyfrowych. Odpowiedzią nie wydaje się ciągłe zwiększanie rozdzielczości bo DXD to juz 382,8KHz nie wspomnę o double DSD a wciąż nie ma tej muzykalności, tego nasycenia kolorów, rozmachu wolności phase 11 który ma prąd podkładu zaledwie 150kHz. Wiec gdzie leży problem ? W naszej naturze która z czułością większą niż najlepsza aparatura pomiarowa wykrywa wszystko co w swojej naturze nie analogowe i powoduje uczucie zmęczenia zamiast relaksu, przyjemności i porywu ducha.'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kiedyś Harlie Hansen z Ayre, napisał że DAC to tylko 10% dźwięku. Zasilanie i stopień wyjściowy to 50%, 20% to filtr cyfrowy i 20% to jitter management.

A ja po ostatnich odsłuchach dodam że np. sieciówki to kolejne 25% tak ze obecnie mamy już 125% i pewnie inni użytkownicy audio spokojnie innymi elementami toru dobija 200%

Najważniejsze jest dobre dobranie synergii a nie operowanie statystyką bo wtedy wychodzą z niej 200% babole

Wiec gdzie leży problem ? W naszej naturze która z czułością większą niż najlepsza aparatura pomiarowa wykrywa wszystko co w swojej naturze nie analogowe i powoduje uczucie zmęczenia zamiast relaksu, przyjemności i porywu ducha.'

Tak jak w ekonomii bardzo ważne jest powiedzenie Gospodarka Głupcze!

Tak w audio Barwa Głupcze!

Jest to w postaci audio jakaś ideefix wiedząc choćby że nie uda nam się uzyskać idealnie prostokątnego przebiegu w całym torze audio a barwa to jest własnie nieskończona ilość harmonicznych.

Taki paradoks koledzy, paradoks audio :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedyś Harlie Hansen z Ayre, napisał że DAC to tylko 10% dźwięku. Zasilanie i stopień wyjściowy to 50%, 20% to filtr cyfrowy i 20% to jitter management.

Co to znaczy 10% dźwięku? Jaka jest miara dźwięku? Skąd wzięły się te wartości liczbowe?

Pomijając fakt, że bezsensem jest przypisywanie jakichś wartości czemuś co jest subiektywne z definicji, to zacytowane zdanie jest typowym przykładem bełkotu, który powoduje tylko zamęt, bo nie znaczy absolutnie nic.

barwa to jest własnie nieskończona ilość harmonicznych.

Kolega już zupełnie nie wie o czym pisze.

Wczoraj zrobiłem upgrade mojego AN DAC4.

Wymieniono receiver SPDIF, filtr cyfrowy oraz wstawiono selekcjonowane BB PCM1704.

Zagrał gorzej od oryginału. Zrobił się z niego "nowoczesny DAC", a cała magia i czar Audio Note prysły.

Wróciłem do PCM63.

Zapewne jak powiedział jt211 Panowie z AN przerzucili tony dostepnych kości i wybrali połączenie, które odpowiada ich szkole dźwięku i oczekiwaniom.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wymieniono receiver SPDIF, filtr cyfrowy oraz wstawiono selekcjonowane BB PCM1704.

Zagrał gorzej od oryginału. Zrobił się z niego "nowoczesny DAC", a cała magia i czar Audio Note prysły.

Wróciłem do PCM63.

To żaden upgrade tylko całkiem inny dac ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Wróciłem do PCM63.

Zapewne jak powiedział jt211 Panowie z AN przerzucili tony dostepnych kości i wybrali połączenie, które odpowiada ich szkole dźwięku i oczekiwaniom.

Pozdro

Piotrek a jesteś pewien że rezystor I/V to masz odpowiedni po zmianie PCM63 na PCM1704 ?

To nigdy nie jest tak hop siup zmiana d... :>) Nawet jeżeli tam na stoliku PCM1704 masz jakiś ekstra rezystor to czy to tantal ? Takie zabawy nie są za bardzo miarodajne. Pobaw się raczej stoliczkami z odbiornikiem i filtrem.

W AN-4 jest także trafo I/V i nie wiemy na ile jest ono uniwersalne a na ile specjalnie nawinięte pod PCM63 ?

Kolega już zupełnie nie wie o czym pisze.

Nie kolega-wie! a bum1234 nie rozumie! Polecam poczytać teksty muzyka, matematyka, architekta Iannisa Xenakisa o barwie oraz posłuchać jego twórczości po zarejestrowaniu na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek a jesteś pewien że rezystor I/V to masz odpowiedni po zmianie PCM63 na PCM1704 ?

To nigdy nie jest tak hop siup zmiana d... :>) Nawet jeżeli tam na stoliku PCM1704 masz jakiś ekstra rezystor to czy to tantal ? Takie zabawy nie są za bardzo miarodajne. Pobaw się raczej stoliczkami z odbiornikiem i filtrem.

W AN-4 jest także trafo I/V i nie wiemy na ile jest ono uniwersalne a na ile specjalnie nawinięte pod PCM63 ?

Niczego nie jestem pewien. I tak przeżyłem wczoraj horror z powrotem do oryginalnej konfiguracji i myślałem, że uwaliłem DACa.

Producent z Berlina twierdzi, że stoliki są plug and play do wszystkich starych DACów Audio Note w wersji x.0. Jaki tam jest rezystor mogę zapytać. Musze jeszcze sprawdzić jak piszesz nową wersję receivera i filtru ze starymi PCM63.

pozdro

Jest to w postaci audio jakaś ideefix wiedząc choćby że nie uda nam się uzyskać idealnie prostokątnego przebiegu w całym torze audio a barwa to jest własnie nieskończona ilość harmonicznych.

Taki paradoks koledzy, paradoks audio :)

Coś jak nieograniczona słodycz w cukrze :)

Kilka nowych rzeczy na rynku:

zapowiadany rzekomy przełom

Ukryta Zawartość

zabawne wpisy, zwłaszcza wziętego chirirga, który nie może w godzinach pracy odsłuchać: szał jak przy premierze iphona; gdzie móy yggy

Ukryta Zawartość

nowe drogie metrum

Ukryta Zawartość

exasound w małej obudowie - ma brzmieć równie dobrze jak te większe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje się, że nie ma o co się bić bo ucho nie zna pojęcia prostokąta. Zna tylko taki z zaokrąglonymi rogami, będący nota bene od pewnego czasu własnością Apple ;)

Ukryta Zawartość

Moze cos jest na rzeczy, ze Apple zamierza wejsc w rynek hi-fi ;)

Ukryta Zawartość

Ciekawa historia. Czy dobrze zrozumiałem, że to był jakiś komercyjnie oferowany upgrade czy raczej własny pomysł i rozwiązanie ?

Ciekawa historia. Czy dobrze zrozumiałem, że to był jakiś komercyjnie oferowany upgrade czy raczej własny pomysł i rozwiązanie ?

Ukryta Zawartość

upgrade AN - po co?

Rozumiem, że AN4 pogonił Lampizatora, którego miałeś (masz)?

Lampiego oddałem. Mam tż Weiss Engineering.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Wydaje się, że nie ma o co się bić bo ucho nie zna pojęcia prostokąta.

Ale wie jak powinien wyglądać a sprzęt dalej nie wie i nie umie ;)

A co może pokazać zdjęcie? Przecież wszyscy wiemy, że robisz te swoje kabelki absolutnie przypadkowo. Bo przecież nie masz odpowiedniego przygotowania, by taką problematykę rozumieć. Gdybyś miał, wiedziałbyś, że pisanina o słyszalnym wpływie kabli na brzmienie to absurd. I nie wypisywałbyś też bajek o transformacie Fouriera, której najwyraźniej też nie rozumiesz.

...Gdybyś miał, wiedziałbyś, że pisanina o słyszalnym wpływie kabli na brzmienie to absurd...

bumie drogi nie zapędziłeś sie troszke ?

----------------------------------------------------

A ja bym prosil jednak o dyskusje w temacie watku! ;)

Wróciłem do PCM63.

Te kostki tez potrafia zagrac muzykalnie,jednak wydaje mi sie ze to co masz w DAC-u jest bardzo mocno 'zestrojone' z reszta, upgrade moze sie udac, ale nie musi i taki wlasnie jest tego efekt!

A co może pokazać zdjęcie?

Może pokazać że konfabulujesz, nie miałeś z nimi do czynienia! i jesteś w związku z tym kolejnym sfrustrowanym nieudacznikiem klepiącym bezmyślnie w klawiaturę przypinającym innym łatkę.

Cos o zrodlach cyfrowych i analogowych z tegorocznej wystawy AXPONA w Chicago. Jest tez 'COS' o naszym Lampizatorze Big7

Best of Show

Best Sound (cost no object): Audionet PAM G2 with EPX/PRE G2 preamp/MAX mono amps/Kronos LE PRO with Black Beauty/Airtight PC-1 Supreme/Kubala-Sosna Elation Xpander and cables/YG Acoustics Carmel 2 speaker.

Best Sound (for the money): exaSound e12 & e22 Mark II DAC/Pass Labs X250.8 amplifier/Magnepan 3.7i speaker playing DSD 256 files.

Ukryta Zawartość

Zrodlo analogowe dalej gora, wysokie noty dla DAC-a exaSound, ale oczywiscie w kontekscie ma sie rozumiec ceny!

----------------------------------------------------------------------------------------

exaSound e28 DAC

zrodlo:

Ukryta Zawartość

post-31719-0-26146600-1430647910_thumb.jpg

post-31719-0-72136800-1430647921_thumb.jpg

post-31719-0-36188200-1430647958_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może pokazać że konfabulujesz, nie miałeś z nimi do czynienia! i jesteś w związku z tym kolejnym sfrustrowanym nieudacznikiem klepiącym bezmyślnie w klawiaturę przypinającym innym łatkę.

W życiu nie kupię żadnego twojego produktu. Dlaczego? Bo te produkty są czystym przypadkiem i naciąganiem.

"Piotrek a jesteś pewien że rezystor I/V to masz odpowiedni po zmianie PCM63 na PCM1704 ?

W AN-4 jest także trafo I/V i nie wiemy na ile jest ono uniwersalne a na ile specjalnie nawinięte pod PCM63 ?"

Te kostki tez potrafia zagrac muzykalnie,jednak wydaje mi sie ze to co masz w DAC-u jest bardzo mocno 'zestrojone' z reszta, upgrade moze sie udac, ale nie musi i taki wlasnie jest tego efekt!

Jestem przekonany ze zielone kostki z PCM1704 sa dobrze przygotowane pod zamiane za PCM63 w AN. Gosc sie widocznie porusza w upgrade dziedzinie juz dlugie lata i jest napewno na tyle w temacie zorientowany, by nie oferowal cos co jest zupelnie przypadkowe. To by jego profil na eBay juz dawno nie byl 100% pozytywny (na eBay, w odroznieniu od Allegro, kupujacy wali negatywa bez litosci, spzedajacy nie ma zadnej mozliwosci odwetu).

Oprocz tego gdyby I/U rezystory byly mocno niedopasowane, wyraznie by sie zmienila glosnosc ukladu i o takim fakcie Piotrek nic nie mowil!

Sam rezystor moze miec mikroskopiczny wplyw na dzwiek, jednak jako pasywny element nie potrafi zdecydowanie zmienic charakter dzwieku.

Prawda jest to co twierdzi Jar1, to nie jest upgrade, to calkowita zmiana DAC-a po cyfrowej stronie.

Dzwiek PCM1704 sie po prostu Piotrkowi szukajacemu muzykalnosc podoba mniej od PCM63.

Witam.

Od dawna nosiłem się z zamiarem zwrócenia uwagi na b.ciekawy DAC zrobiony przez małą firmę angielską której właścicielem i konstruktorem jest P.Grzegorz Szymczyk.

A mianowicie VAD DAC 12-R.

Niedługo będę miał okazję go posłuchać i chętnie podzielę się uwagami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.