Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mowa na najlepszych dakach , warto pamietac, ze mamy w kraju jeden z najlepszych zdaniem wielu adudiofili.

Oto swiezy post z WBF o nwoej konstrukcji Fikusa - Big 7 zbalansowanym :

"Thank you Norman. Yes, that was me. My Balanced Big 7 Lampizator is a game changer. I am done with dacs. It just sounds so natural and organic. It just takes away all the hash, leanness, any sibilants without sounding rolled off or colored.

I love my Lampi. I can not get over how great it sounds. Beautiful music fills my room and has really taken me to another level. Lukasz is a genius"

Dodam od siebie, ze po prawie miesiacu szukania lamp i najlepszych kabli moj big 7 zastapil Fontanne rowniez w roli pcm daka. Gram z niego dsd i pcm i uwazam dzwiek pcm z lampiego za rownie dobry co dsd.

Nie wiem ,czy jest najlepszy na swiecie, ale za te pieniadze lepszego nie dostaniecie, oczywiscie moim zdaniem.

Konto w trakcie usuwania

Jest jeszcze jeden mocny pretendent do roli krola najlepszych DAC-ow High-Endu, Esoteric Grandioso. Jest to tez system skladajacy sie z czterech 'klockow' logika konstrukcyjna jest jednak inna niz w przypadku DCS Vivaldi, tutaj mamy rozdzial na naped CD/SACD + zasilacz ( dwa urzadzenia, ktore moga funkcjonowac oddzielnie) oraz dwa DAC-i kazdy na jeden kanal, oddzielne sa nawet kable doprowadzajace prad, oraz wejscia USB, SPDiF, Toslink, calosc laczona jest firmowym ES-link (odpowiednik zlacza HDMI) lub I-link (odpowiednik Fire-wire). DAC uzywa az osmiu kostek AK4495S na kanal, daje to sumarycznie uzycie az 16 konwerterow na kanal ( w obu kanalach jest ich sumarycznie az 32 )

Niestety nigdy nie mialem stycznosci sonicznej z tym zrodlem, prosze wiec osoby ktore zetknely sie z tym urzadzeniem o wszelkie wrazenia z odsluchow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-31719-0-17601600-1434530588_thumb.jpg

post-31719-0-27258100-1434530615_thumb.jpg

post-31719-0-84686400-1434530758_thumb.jpg

post-31719-0-70544200-1434530824_thumb.jpg

post-31719-0-50593300-1434531113_thumb.jpg

post-31719-0-46056500-1434531154_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem okazję słuchać akurat razem z kolegą Elberothem. Odsłuch na show w Monachium obiektywny nie jest ale żadnych rewelacji nie było. Trudno jednak z takiego odsłuchu wyłowić sam DAC. Grał przecież cały system ale co ciekawe cały z Esoteric-a czyli i preamp i monobloki. U mnie Gryphon Kalliope gra ciekawiej i wciągająco.

No bo tak naprawde to nie ma jednego najlepszego daka na swiecie - mozna mowic tylko w liczbie mnogiej o topowych dakach .Dobor z grupy topowych odbywa sie poprzez odsluchy w domu i dobranie takiego, ktory zapewnia najlepsza synergie z reszta toru .Trzeba go rowniez dopasowac do muzy , ktorej sie najczesciej slucha i rodzaju dzwieku, ktory preferujemy.

Konto w trakcie usuwania

Warto tez nadmienic ze zwielokrotnienie do osmiu sztuk konwerterow AK4495, (w przyblizeniu) jesli chodzi o zmniejszenie sie THD czy tez zwiekszenie sie stosunku sygnal/szum daje nam wynik dosc podobny do 8 konwerterow zawartych w jednej kostce Sabre ES9018, Scalaczki AKM jednak pracuja tylko w trybie napieciowym, wynik wiec zwielokrotniania DAC-ow jak i ich osiagi sa godne uwagi. Dodatkowo pobory pradow przez sekcje analogowa i cyfrowa jednej kostki AKM sa wieksze anizeli pobor 8 wewnetrznych konwerterow w jednej kostce Sabre. Wydaje sie wiec ze te osiem kostek w Grandioso to troche moim zdaniem 'sztuka dla samej sztuki' bo jedna kostka Sabre moim zdanie pomiarowo da to samo a nawet sporo wiecej.

No bo tak naprawde to nie ma jednego najlepszego daka na swiecie

Moim zdaniem jest! Nie sluchalem jeszcze Esoterica, ale z tego co sluchalem rozne DAC-i to caly stack Vivaldi to jest poziom duzo wyzszy niz wszystko inne...warunki jednak sa takie jak juz pisalem, dobre okablowanie calosci i wzmak lampowy jako wzmocnienie sygnalu i jest duzo powyzej tego co moze zaoferowac jakikolwiek obecnie DAC na swiecie.

Miałem Esoteric K-01, który miał 16 kości AK4490 jeśli dobrze pamiętam. I to był świetny CD/SACD i DAC. Ale i tak Gryphon okazał się lepszy, bardziej nasycony, gęsty, bardziej muzykalny.

No bo tak naprawde to nie ma jednego najlepszego daka na swiecie - mozna mowic tylko w liczbie mnogiej o topowych dakach .Dobor z grupy topowych odbywa sie poprzez odsluchy w domu i dobranie takiego, ktory zapewnia najlepsza synergie z reszta toru .Trzeba go rowniez dopasowac do muzy , ktorej sie najczesciej slucha i rodzaju dzwieku, ktory preferujemy.

Prawda i tylko prawda... :-)

Nie chce sie klocic z kolegami ale mam mozliwosc sluchania czasami calego Vivaldiego z VTL z dobrym okablowaniem, w dobrych warunkach. To co slyszalem ostatnio w Monachium jak i w studio kolo Londynu jest bardzo tozsame. Ja slysze jednak wiele duzych plusow tego zrodla, glownie chodzi mi o prawdziwa muzyczna rozdzielczosc glosow instrumentow, zadno zrodlo, z mi znanych, nie oferuje nawet namiastki tego. Oczywiscie i stack ma swoje wady konfrontujac to n.p z TechDASem czy tez muzyka grana na zywo, ale i tak uwazam ze to zrodlo to jest wielkim przelomem w cyfrowym audio, na prawde WIELKIM. Nikt nie zrobil takiego kroku w cyfrowym audio, moim zdaniem.

pozdr.

Staszek, ja słuchałem u siebie DCS-a ale bez upsamplera i grał dobrze ale jednak jak dla mnie mniej muzykalnie niż C8.

Rozdzielczość i wgląd w nagranie były lepsze niż w C8 ale nie o samą rozdzielczość przecież chodzi.

Trochę ten dźwięk wydawał mi się sztucznie wygładzony i przez to nienaturalny.

Ale tak czy inaczej masz wiele racji ,że DCS to świetne źródło cyfrowe.

Jestem umówiony po moim urlopie z Piotrem z Audiofastu na ponowne podejście do DCS -a ale tym razem do 4 klocków i na nowym już tranzystorowym sprzęcie Pass-a.

Zobaczymy jak teraz wypadnie.

P.S.

Metronome C8+ przesłuchałem w bezpośrednim porównaniu do C8 i ... zamówiłem C8+ ;)

Ten nowy dac jest bardziej rozdzielczy i bardziej liniowy niż poprzedni model C8 i gra świetnie.

Niestety wraz z rozdzielczością zazwyczaj znika wypełnienie na średnicy i wyższym basie.

Trochę ten dźwięk wydawał mi się sztucznie wygładzony i przez to nienaturalny.

Generalnie jak slucha sie muzyki na zywo to ona jest bardzo wygladzona, do tego stopnia ze jak sie slucha czegos na zywo, to sie czlowiek dziwi czemu to jest takie plaskie a jednoczesnie piekne harmonicznie... DCS vivaldi ma cos z tego, ale ma tez pewna niestety plastikowosc i sztucznosc, no coz nie ma zrodel idealnych C8 i C8+ ma wiecej wypelnienia wiecej nasycenia, chociaz i Vivaldi w tym aspekcie jesli gra w odpowiednim towarzystwie i on ma wypelnienie, ale owszem C8 i C8+ ma go wiecej.

C8+ dalej nie ma za duzej rozdzielczosci wiele rzeczy ten DAC usrednia jednak, chociaz calosciowo to przemyslana koncepcja podawania muzyki sluchaczowi, chociaz ja czulem spory niedosyt mozliwosci ( moze to sprawa napedu, bo ostatnio w Monachium nie grali z najwyzszego modelu).

Jestem umówiony po moim urlopie z Piotrem z Audiofastu na ponowne podejście do DCS -a ale tym razem do 4 klocków i na nowym już tranzystorowym sprzęcie Pass-a.

Stack Vivaldi musi byc dobrze okablowany, dobre sa tez platformy ekranujace Synergistic Research, powinne dac dodatkowego kopa, dodajac muzyczne wypelnienie.

No to jeszcze jeden kandydat do miana najlepszego daka ze stajni Fikusa , kolejna super pozytywna opinia z WBF :

"GG is excellent. This is the best DAC I have ever had in my system. It is so musical. My music collection is 99% 16/44.1 as I have a large classical music collection. This DAC gives me great pleasure on PCM. Tube rollings will give different sound but basic sound character is the same. It is silky smooth with strong bass. GG simply has no weakness.

I am intrigued to know how GG balanced can improve on GG SE."

Zeby nie bylo jak w przyslowiu - "cudze chwalicie , swego nie znacie ,sami nie wiecie co posiadacie ".

Dodam tylko , ze sluchalem u siebie C8+ tuz przed Big 7 i jestem o nim dobrego zdania , lepszego niz o C8.

Wybralem jednak big7 z trzech powodow : dzwiek dsd , cena, polski produkt. Po wymianach lamp moge spokojnie dodac rowniez : dzwiek pcm.

Na GG przyjdzie czas, moze kiedy bede mial zbalansowana koncowek mocy ?

Konto w trakcie usuwania

Mamy tez najnowsze dziecko Chorda i Roberta Watts-a DAVE, ponoc to najbardziej zaawansowany technologicznie DAC na swiecie, wewnatrz pracuje 166 ukladow DSP

Wywiad z konstruktorem:

Ukryta Zawartość

I tu tez:

Ukryta Zawartość

post-31719-0-78129600-1434543664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale gdzie tam się mieści porządne zasilanie? Nie ma na to miejsca.

Przetworniczka pewnie ;)

Biorac pod uwage ostatnie wyczyny Chorda w DAC-ach to na muzykalny dzwiek nie licze. Pewnie gra jak wyglada...Angole ostatnio zmienili podejscie co do estetyki zewnetrznej, nigdy nie byli w tym dobrzy jak przykladowo Francuzi, ale ja wolalem juz ta zgrzebna i pancerna estetyke, obecna do mnie nie trafia, ale byc moze mlodzi beda zachwyceni. w koncu wyglad tego DAC-a jak z najnowszego niskobudzetowego filmu SF ;)

Parametry Dava:

Maximum output voltage: 6 volts RMS

THD and noise at 2.5 volts: RMS 0.000015 %

THD and noise at 2.5 volts: 127dBA Awt (124dBA into 33 ohms)

Dynamic range at -60 dBFS 1kHz -127 dBA A wt

(No measurable noise floor modulation, no a harmonic distortion)

(Analogue distortion characteristic: no distortion for small signals)

Power requirements: mains power 80 volts to 260 volts; AC 20 watts

Parametry wyczynowe, ciekawe jak zagra...?

Konstrukcja:

At its heart lies a new (and in electronics terms, huge) LX75 version of the Spartan 6 Field Programmable Gate Array (FPGA). The FPGA's extraordinary capability enables a number of key sonic benefits including significantly improved timing and the best noise-shaper performance of any known DAC. DAVE's technology delivers music with unmatched reality and musicality, with an unrivalled timing response.

This is the best DAC I have ever had in my system.

Wszystko zależy co i z czym się porównuje.

Dodam tylko , ze sluchalem u siebie C8+ tuz przed Big 7 i jestem o nim dobrego zdania , lepszego niz o C8.

Ja również.

Za swoją cenę Big 7 oferuje b. dobry dźwięk.

Miałem dużo modeli Teaca i Esoterica. Daczki nigdy nie były ich najmocniejszą stroną. Do tej pory najlepiej zagrał topowy modyfikowany D70 na PCM1704 z zewnętrznym zegarem. Esoteric to specjalista od transportow, daczki są już gorsze a cala reszta do tarcia chrzanu :)

Miałem dużo modeli Teaca i Esoterica. Daczki nigdy nie były ich najmocniejszą stroną. Do tej pory najlepiej zagrał topowy modyfikowany D70 na PCM1704 z zewnętrznym zegarem. Esoteric to specjalista od transportow, daczki są już gorsze a cala reszta do tarcia chrzanu :)

Szymon....jakie jest Twoje zdanie na temat Esoterica x-01d2 lub x-01limited chodzi mi o brzmienie i solidność wykonania?....czy seria x jest wychodząca z obiegu? z tego co widzę

to większość modeli jest z serii k...

GG nie ma szans na bardzo dobry PCM, to wynika z konstrukcji.

Pogadamy jak bedzie dostepny Twoj dac i bedzie mozna wreszcie zweryfikowac w praktyce Twoje teorie wyglaszane tonem ex cathedra.

Trzeba byc bardzo pewnym siebie aby tak stanowczo krytykowac sprzet, ktory wielu uznaje za topowy.

Bardzo jestem ciekaw porownania Twojej konstrukcji z dakiem Fikusa i to wlasnie w pcm, jesli wreszcie dojdzie do zakonczenia prac nad Twoim dakiem.

Konto w trakcie usuwania

Mariusz, do tego nic nie ma moj DAC. PCM w Big7 jest przecietne...jest sporo DAC-ow ktore PCM maja na wyzszym poziomie. Przykladowo dac CAD, PCM ma sporo lepsze, a jest tanszy niz Big7.

Twoim zdaniem Metronome C8/C8+ ma gorsze PCM niz Big7, mozesz to wyjasnic?

Szymon....jakie jest Twoje zdanie na temat Esoterica x-01d2 lub x-01limited chodzi mi o brzmienie i solidność wykonania?....czy seria x jest wychodząca z obiegu? z tego co widzę

to większość modeli jest z serii k...

Dość długo miałem wersję X-01 D2, jest to odtwarzacz SACD 2 lub wielokanałowy. Bardzo ciekawą opcją jest implementacja 2 różnych kości przetworników dla PCM 1704 oraz dla DSD/PCM bodajże AD1955. Osobiście bardziej podobało mi się granie przez 1704 ale nie był to jeszcze topowy poziom. Oceniam go na 40-50kzł. Sporo poprawił lepszy zegar taktujący DCSa, wygładził i uszlachetnił górę. Transport pokazuje pełną klasę a siedzi tam bardzo porządny VMK 1-1 stosowany min w transporcie P03. Urządzenie o klasę lepsze od X-05, który może być poziomem bazowym. Najlepiej wykorzystać X01-D2 jako transport, w tej roli nie zawodzi i gra z przepiękną gradacją planów, świetnym i ostrym rysunkiem w przestrzeni oraz neutralną średnicą. Bas to nie jest poziom starych KPSów Krella ale nie tak wiele mu brakuje. W stosunku do CEC, Metronome czy Audiomeca dużo bardziej zwarty i szybszy. Polecam ze względu na niską cenę na rynku wtórnym spowodowaną śmiercią SACD i wielokanałowymi wyjściami (zbędnymi) nie kojarzonymi z purystycznym hi-endem. Przez to ten model pozycjonowany jest dość nisko jako używany ale warty uwagi. Najlepiej umieścić go w torze lampowym i broń Bóg z wzmacniaczami tej samej firmy :)

Pogadamy jak bedzie dostepny Twoj dac i bedzie mozna wreszcie zweryfikowac w praktyce Twoje teorie wyglaszane tonem ex cathedra.

Trzeba byc bardzo pewnym siebie aby tak stanowczo krytykowac sprzet, ktory wielu uznaje za topowy.

Bardzo jestem ciekaw porownania Twojej konstrukcji z dakiem Fikusa i to wlasnie w pcm, jesli wreszcie dojdzie do zakonczenia prac nad Twoim dakiem.

Proszę się nie obrażać ale Lampizator to inna liga i do czołówki światowej jeszcze daleka droga. Daczki lampowe mają swoje ograniczenia w dynamice, rozdzielczości, rozciągnięciu i kontroli iskich skłądowych co próbują nadrabiać pogrubieniem, dopaleniem czy "analogowością". Niestety do neutralności daleko i jest to wyraźnie słyszalne w równo zestrojonym zestawie. Lampi może być lekarstwem na systemu jazgoczące lub "drące ryja" ale nie ma to nic wspólnego z obiektywną jakością brzmienia. O wykonaniu i technologii nawet nie wspomnę bo ta przy np DCSie jest wręcz żałosna. Jak kiedyś pozbędziesz się chińskiej tandety i zestroisz neutralny system w przygotowanym do tego pomieszczeniu to będziesz mógł wygłaszać sądy o najlepszości tych drutoklepek. Osobiście nie chcę żeby nasi producenci byli kojarzeni z taką tandetą i wynaturzeniem elektronicznym jak Lampi. Przepraszam, że znów uraziłem.

W sprawie opinii nt x-01 d2 to bylem w ostatni piatek na odsluchach w siedzibie Avantgarda.

Esoteric x-01 d2 robil za transport , sygnal szedl po analogu do ich daka DIY w przypadku cd oraz po cyfrze w przypadku 2 kanalowego sacd.

Wzmocnienie bylo firmowe- pre i koncowka XA.

Bylismy z zona oczarowani dzwiekiem sacd z tego toru, szczegolnie w klasyce. Odsluchiiwalismy duo mezzo i trio.

Wydaje mi sie ,ze spora w tym zasluga transportu Esoterica i zbalansowanego wzmocnienia.

Konto w trakcie usuwania

Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy, chodzi Twoje kategoryczne opinie nt slabosci pcm z GG.

Mariusz to TYLKO moje zdanie, nie koniecznie musisz sie z tym liczyc. Ja tak to slysze i tak tez pisze. Big7 jest bardzo dobry w tych pieniadzach, ale konkurencja nie spi i depcze po pietach. Wybacz taki juz jestem pisze to co uwazam. Jak Fikus zrobi DAC-a lepszego niz Vivaldi i PCM zagra lepiej to tez to szczerze napisze ze to najlepszy DAC na swiecie, zapewniam Cie. Ale obecnie PCM w Big7 jest moim zdaniem srednie i to wszystko.:)

A jak to jest z tym C8/C8+ mozesz odpowiedziec, Big7 lepszy? ;)

Proszę się nie obrażać ale Lampizator to inna liga i do czołówki światowej jeszcze daleka droga.

Ale trzeba przyznac Mariuszowi ze sa pewne aspekty w Lampim ktore sa na bardzo wysokim poziomie, ale tylko pewne elementy nie wszystko.

Stasiu, wybacz szczerosc, bede powaznie traktowal Twoje opinie jak poddasz ocenie swoj wyrob, sorry taki juz jestem.

W kwestii C8+ vs lampi big 7 to dluga historia, wybralem big 7 . Dlaczego - juz napisalem.

Konto w trakcie usuwania

Daczki lampowe mają swoje ograniczenia w dynamice, rozdzielczości, rozciągnięciu i kontroli iskich skłądowych co próbują nadrabiać pogrubieniem, dopaleniem czy "analogowością". Niestety do neutralności daleko i jest to wyraźnie słyszalne w równo zestrojonym zestawie.

No wlasnie a jak sie ma uzywanie przez ciebie wzmakow lampowych w tym kontekscie, przeciez to jest przedluzenie DAC-a wlasnie. Nie sadzisz ze te twoje wzmaki robia taka zla robote o ktorej piszesz? Bo ja uwazam ze robia to samo, tylko ciezko sie do tego przyznac. ;)

Ale trzeba przyznac Mariuszowi ze sa pewne aspekty w Lampim ktore sa na bardzo wysokim poziomie, ale tylko pewne elementy nie wszystko.

Jak w każdym lampowym daczku zrobionym z głową. Znam takie za kilka kzł, które z lampim robią porządek.

No wlasnie a jak sie ma uzywanie przez ciebie wzmakow lampowych w tym kontekscie, przeciez to jest przedluzenie DAC-a wlasnie. Nie sadzisz ze te twoje wzmaki robia taka zla robote o ktorej piszesz? Bo ja uwazam ze robia to samo, tylko ciezko sie do tego przyznac. ;)

Jakbyś znał ich nowoczesną konstrukcję i pomiary to byś się mocno zdziwił. Może kiedyś będziesz miał okazję posłuchać :)

Nie muszę Ci chyba tłumaczyć na jakich sygnałach pracyje monoblok a na jakich układ wyjściowy w daczku. To są 2 światy i inne rezultaty.

Też bym chciał, żeby z trana zagrało lepiej ale na razie nikt, nic takiego nie zrobił.

Stasiu, wybacz szczerosc, bede powaznie traktowal Twoje opinie jak poddasz ocenie swoj wyrob, sorry taki juz jestem.

W kwestii C8+ vs lampi big 7 to dluga historia, wybralem big 7 . Dlaczego - juz napisalem.

Mariusz a co ma do tego moja konstrukcja? Nie wystarczy sluchac i miec swoje stanowisko w tej kwestii? ;)

Jak chcesz posluchac zapraszam do siebie.

Też bym chciał, żeby z trana zagrało lepiej ale na razie nikt, nic takiego nie zrobił.

No tak racja...ponoc nowy Pass to tego typu wzmak, ale osobiscie watpie.

Jak w każdym lampowym daczku zrobionym z głową. Znam takie za kilka kzł, które z lampim robią porządek.

Mariusz bedzie pewnie zly, ale cos jest na rzeczy, chociaz Lampi MA aspekty bardzo wysokiej klasy ale to nie jest rowny DAC i sa mocne niedorobki w dzwieku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.