Skocz do zawartości
IGNORED

Wtórnik katodowy i lampa 5751

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy - mam w sekcji liniowej przedwzmacniacza trzy lampy ECC83.

Dwie pierwsze to kaskadowe stopnie wzmocnienia, ostatnia trzecia to wtórnik katodowy.

W miejsce wtórnika katodowego wstawiłem lampę 5751 zamiast fabrycznej ECC83.

Brzmieniowo jest lepiej, więc chciałbym przy tym układzie pozostać.

Parametry techniczne lamp ECC83 i 5751 są zbliżone, mniejszy współczynnik wzmocnienia lampy 5751 nie jest w tym przypadku istotny.

Natomiast ktoś mnie uprzedzał, że z lampą 5751 może być problem w układzie wtórnika, ponieważ ma ona niższe napięcie "cathode - heater".

Jest to 90V w lampie 5751 vs. 170V w lampie ECC83.

Zapytałem producenta jakie jest napięcie "cathode - heater" w tym miejscu.

Dostałem odpowiedź: "cathode voltage of this tube is 125V"

Dopytałem więc, że mi chodzi o napięcie cathode-heater i dostałem odpowiedź: "the heater is floating ( reference to high voltage ) and value is 6V".

Pytanie, czy to rozwiązuje problem?

Czy mogę spokojnie w to miejsce wstawić lampę 5751 bez obawy przedwczesnego zużycia?

Załączam namiastkę schematu, którym dysponuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108794-wt%C3%B3rnik-katodowy-i-lampa-5751/

i rozwiązuje, i nie rozwiązuje.

Zasilacz wszystkich włókien żarzenia jest rzeczywiście pływający - nie ma jakiegokolwiek odniesienia ( = połączenia ) z masą. Im bardziej patrzę i szukam, tym bardziej odniesienia do masy nie widzę. Ani do czegokolwiek pomiędzy masą a wysokim napięciem.

Wydaje mi się, że możesz spróbować. Skoro jest rzeczywiście pływające, to "odniesienie do masy" będzie pośrednie, poprzez okrężną drogę, a mianowicie przez "inną" parę {żarnik-katoda} w "innej" lampie, której katoda jest nisko przy potencjale masy. Czyli de facto można zakładać, że pomiędzy tą katodą wtórnika latającą na zapewne dość wysokim napięciu, masz dwie pary przejść {żarnik-katoda} na ścieżce "w kierunku" masy. Czyli niejako masz "szeregową" wytrzymałość 125v+90V ~= 215V ... czyli powinno wytrzymać.

Propozycja jest taka: włóż tą nową lampę.

Jak wybuchnie - to niedobrze.

Jak nie wybuchnie - to dobrze.

P.S. żeby było pikantniej, to zobacz na jakim poziomie napięcia jest katoda lampy prostowniczej ... :)

Jest jedna bardzo ważna rzecz, jaką musisz SPRAWDZIĆ. A mianowicie, sprawdź, czy ta linia przerywana, która idzie od masy .... czy ona jest PODŁĄCZONA, czy NIE PODŁĄCZONA do pinu numer 9 na podstawkach KTÓREJKOLWIEK z lamp 12ax7.

Bo jeśli JEST podłączona - to znaczy że nie jest prawdą ( = czyli jest NIEprawdą ) że ten zasilacz żarzenia jest pływający.

W takiej sytuacji - prawdopodobieństwo że trzaśnie ta

5751 będzie bardzo duże.

Jeśli natomiast żaden z pinów 9 w podstawkach 12ax7 NIE jest podłączony linią przerywaną do masy, to znaczy że pradą jest ( czyli nie jest nieprawdą ) że ten zasilacz jest pływający. Wtedy ta 5751 raczej nie strzeli.

Aha, nie wszystko co Ci producent odpowiedział jest zgodne ze stanem faktycznym. Np. Regulator "7812" ma w sobie liczbę "12" a nie cyfry "06" .... niby szczegół, a cieszy.

A tak w ogóle - to nie wiem.

piny masz rozpisane tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Wieczorem zrobię pomiary.

Sam schemat jest wzięty z czterech liter, więc bardzo bym się do niego nie przywiązywał.

Lampa 5751 gra i nie strzeliła, więc chodzi raczej o upewnienie się.

Co ciekawe słychać różnice w zależności od tego jaką lampkę się tu wstawi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.