Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - tylko który

SEBOO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy koledzy mogą polecić jakiś DAC , najlepiej z wyjściem słuchawkowym ?

Kwota do 3 tyś zł , w skrajnych przypadkach do 5 tyś :D Bez przebarwień ale z całym pełnym pasmem.

Moje słuchawki to Beyerdynamic T1 ( słucham tylko na słuchawkach ) z PC FLAC-wave

Tylko takie które mają XLR Zbalansowane i które obsługują też ASIO itp.

1. Cambridgge Magic 6 + tutaj mam mieszane uczucia

2. Audiolab M-DAC

3. NFB-1.32

4. NFB-10ES3

5. Reference-5.32

6. NFB-10.32

Co odrzucić ?

https://www.audiostereo.pl/topic/109202-dac-tylko-kt%C3%B3ry/

NFB10ES3 wypadł gorzej od Asusa One przez Bayerdynamic 770Pro. Przy rozkręceniu głośności na maximum słyszalny szum. To nie Hi End, tylko skandal.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Witam

Kwota do 3 tyś zł , w skrajnych przypadkach do 5 tyś :D Bez przebarwień ale z całym pełnym pasmem.

Moje słuchawki to Beyerdynamic T1 ( słucham tylko na słuchawkach ) z PC FLAC-wave

2. Audiolab M-DAC

3. NFB-1.32

4. NFB-10ES3

5. Reference-5.32

6. NFB-10.32

Co odrzucić ?

Tu masz to czego oczekujesz.

Jak kupisz używkę to jeszcze starczy na zasilacz, opampy i będziesz miał przyzwoite granie na poziomie 10kzł.

W przyszłości można wymienić potencjometr i kondensatory w torze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu masz to czego oczekujesz.

Jak kupisz używkę to jeszcze starczy na zasilacz, opampy i będziesz miał przyzwoite granie na poziomie 10kzł.

W przyszłości można wymienić potencjometr i kondensatory w torze.

Ukryta Zawartość

Dopiero co sprzedałem Asusa MUSES :D

Ukryta Zawartość

Dopiero co sprzedałem Asusa MUSES :D

To trzeba go było zmodernizować a nie sprzedawać. Za kilka kzł nie oczekiwałbym cudów i lepszego dźwięku. Będzie to wiec zmiana dla zmiany. Tym bardziej, że oczekujesz dużej uniwersalności i wielu wejść. Napisz jaką masz resztę systemu, może warto pomyśleć nad wymianą innego komponentu lub poprawie akustyki? Następny etap to poziom 10-20kzł np. Auralic Vega itp.
Napisz jaką masz resztę systemu, może warto pomyśleć nad wymianą innego komponentu lub poprawie akustyki?

Ech, te slogany ...

Kolega słucha na słuchawkach ... ale może u nas na forum są fachowcy od poprawiania akustyki słuchawek ? ;-)))))))))))))

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

:) słuchawki panowie.

DAC do 5 tyś max MAX.

10ES2 ? , to chyba starsza wersja S3

NFB-1.32 ... też ciekawy

O sprzętach do słuchawek to niech się wypowie Johny, ja takowych nie używam :)

:) słuchawki panowie.

DAC do 5 tyś max MAX.

10ES2 ? , to chyba starsza wersja S3

NFB-1.32 ... też ciekawy

Proszę Pana za 5000 pln to używam daczka,wzmaka słuchawkowego i słuchawek.

Daczek ma swoją sieciówkę,słuchawkowy wzmak można nawet od komputra sieciówki użyć,natomiast spdif jest okrutnie drogi-ale to działa.

1.32 jest bardzo dobry, ale nie ma wyjscia slucawkowego. Musialbys dokupic wzmacniacz, np. Black Pearl albo moze i Moonligt wystarczy. Skontaktuj sie z Majkelem z EarStream.

Inne opcje to Lovely Cube po taniosci albo Lyr z lampiszonow. Ewentualnie WooAudio WA2 (ciezko dorwac w kraju) lub tanszy zamiennik typu Darkvoice czy nawet OTL typu Feliks Audio.

Z watkow na eadfi wynika, ze T1 dobrze sie paruja z lampa. Na allegro jest tez ceniony Cayin A1A

Teraz pozostaje Ci tylko rozejrzec sie w okolicy i sprobowac odslucac troce sprzetu. Skad jestes?

Zapomnialem jeszcze o jednym ciekawym polaczeniu daca i wzmaka:

Ukryta Zawartość

Ale to tylko jak jestes sklonny zaryzykowac w ciemno. Staraj sie poslucac jak najwiecej sprzetu. W sumie nawet nie wiadomo z czym teraz slucasz T1

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Witam

2. Audiolab M-DAC

3. NFB-1.32

4. NFB-10ES3

5. Reference-5.32

6. NFB-10.32

Co odrzucić ?

Spróbuj tego :

Ukryta Zawartość

baaardzo godziwy produkt jak za te pieniądze (testowałem go, jak jeszcze nie mial wyjscia sluchawkowego, wiec nie wiem jak akurat ono sie spisuje)

dystrybucja także GfMod.

Tylko Auralic Vega ... :)

+1

hehehe, moze tak byc, ze za rok, jak opadnie moda na tego daczka, to faktycznie za tyle bedzie chodzil ;)

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ten Dac moze byc w tym roku konkurentem dla Aurelic Vega……za polowe ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Dac moze byc w tym roku konkurentem dla Aurelic Vega……za polowe ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie , parametry wyglądają znakomicie !

Szczególnie jeśli chodzi o USB :

(...) USB input interface like A (cpl, no function) (...)

Ale może ten player jednak działa po USB i to tylko wina automatycznego translatora , który został użyty do napisania opisu urządzenia na ebayu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Ja sporo słucham na słuchawkach. T1 mają spore wymagania niestety.. Kombo które je napędzi to nie lada wyzwanie. Lepiej chyba kupić oddzielnie dac i wzmacniacz. Bo życie pokazuje że połączenie tych funkcji raczej mało kiedy jest udane. A już na pewno ciężko w tej sumie. Poszukaj używanego Eximusa DP1 lub faktycznie Burson, ale czy to jest najbardziej muzykalny partner do T1 to nie wiem.. Te słuchawki mają mocno techniczny charakter i podkreślanie tej cechy może być męczące przy długich odsłuchach. Z Twojej listy to M-DACa bym wybrał, tam filtrami można trochę modelować Tesle...

A jak ma być równo to MYTEK :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeśli zależy Ci na w 100% liniowym, neutralnym graniu to tak jak pisze Synthax, czyli Mytek. Przy czym w jego brzmieniu nie znajdziesz cienia słodyczy, a tylko całkowity obiektywizm. To takie monitorowe granie, które nie każdemu pasuje. MadOnion go ma, napisz do niego na priva, na pewno opisze Ci doświadczenia.

podobno najbardziej synergicznym zestawieniem do T1 jest Meier Audio Classic (wzmak) + Meier Audio Daccord (dac).

Całość aktualnie do kupienia w promocji za 1040 Euro z wliczoną przesyłką z Niemiec do Polski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Zastanawiam się jeszcze nad Azur 851D , tylko mało informacji na jego temat jest jeszcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Ten test swiadczy o ewidentnej schizofrenii recenzenta albo checi dogodzenia sprzedawcy:

"Myślę, że dopiero tak wyrafinowany przetwornik, jak Auralic Vega mógłby być następnym krokiem"

"Kosztując 10 000 zł, mówię to bez egzaltacji, po przemyśleniu, czy w ogóle to wyartykułować, byłby warty każdej złotówki. A i tak wzmacniacz słuchawkowy dostalibyśmy za darmo. Jeśli ktoś przepakuje go w wysokiej klasy, drogą obudowę, może za niego krzyknąć nawet 20 000 zł."

Jak widac, nie przeszkadzaloby, ze Aurelic o 6t tanszy.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Padło na Azur 851D, zagrał najlepiej w kwocie do 6 tyś.

Jedynie wyjście słuchawkowe jest słabe ! Może to i dobrze Azur aż się prosi o mocny wzmacniacz ( przynajmniej dla T1 o 701 ) .

Tak mówiąc nawiasem , testowanie sprzętu to MIT.

Padło na Azur 851D, zagrał najlepiej w kwocie do 6 tyś.

Jedynie wyjście słuchawkowe jest słabe ! Może to i dobrze Azur aż się prosi o mocny wzmacniacz ( przynajmniej dla T1 o 701 ) .

Tak mówiąc nawiasem , testowanie sprzętu to MIT.

Tylko nauszniki czy słuchasz też na na głośnikach ? Jaki zestaw , jakie wrażenia z Azurem ?

Tylko nauszniki czy słuchasz też na na głośnikach ? Jaki zestaw , jakie wrażenia z Azurem ?

98 % słuchawki. Wszystko pod tym kątem dobierałem.

Dzisiaj na poskojnie odsłuchiwałem M-DAC i porównywałem z AZUR 851D. Jest wyraźna przepaść, ale to raczej zrozumiałe. Tak czy inaczej M-DAC za 3000 zł to bardzo dobry sprzęt.

AZUR 851D + Cary Audio HH-1 + Beyerdynamic T1 = WOW , co za połączenie.

Ostatecznie pozostaję przy AZUR 851D + ( RCA Cardas Audio Crosslink ) Beyerdynamic A1 + Beyerdynamic T1.

Miałem wydać 3 tyś zł a wydałem prawie 15 tyś zł :D

Za 15 tys mogles miec:

1-http://www.wooaudio.com/products/wa6se.html

2-http://www.teddypardo.com/dacs/teddydac.html

3-http://m.sklep.rms.pl/beyerdynamic-t1-sluchawki-audiofilskie

Słuchałem tego zestawu. Ciężko coś lepszego w tej cenie znaleźć.

Teac UD-501 za ok 3,5 kzł , lub poczekaj do 2 kwartału na UD-301 powinno być do ok 2kzł

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.