Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy TS1001/1201 sub - opinie

pedrodelsol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do zakupu nowego suba. Czy ktoś miał do czynienia z w/w subem? Interesuja mnie opinie i porównania z innymi subami z tej półki cenowej.

Sub ma stanąć w pomieszczeniu około 25m2 (18m salon + aneks kuchenny 7m). Będzie podpięty do Yamaha RX-V773 i Dali Zensor 7. Odsłuch muza/kino - 70/30.

Jak na razie udało mi się dostać opinię że 1001/1201 wciąga nosem REL T7/T9. Potwierdzi ktoś? :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/109304-tannoy-ts10011201-sub-opinie/

A gdzie taką opinię znalazłeś ?

Możliwe że Rel będzie nieco odstawał mocą, bo ma mniejsze przetworniki, ale moc a jakość basu - to dwie różne sprawy.

Jest to opinia jednego z użytkowników, który ma do czynienia z obydwoma i wieloma innymi. Dlatego chcę również zasięgnąć opinii kogoś innego. Najlepiej jakby też miał do czynienia z Tannoyem a nie wypowiadał się na zasadzie "wydaje mi się" ;-)

A gdzie taką opinię znalazłeś ?

Możliwe że Rel będzie nieco odstawał mocą, bo ma mniejsze przetworniki, ale moc a jakość basu - to dwie różne sprawy.

Z oceną jakości basu nie obędzie się bez odsłuchu. W W-wie znalazłem jak na razie 1 salon który posiada tego suba i salę odsłuchową. Problem w tym że ta sala jest duża (ok. 35-40m2) i ciężko obiektywnie ocenić jak to zagra w 25m2.

Subwoofery Tannoy to bardzo dobre konstrukcje, które poza wysoką mocą, spokojnie pozwalającą na dobre nagłośnienie Twojego pomieszczeni, oferują bardzo dobrą kontrolę. Porównując natomast z subwooferami Rel, w przypadku odsłuchu muzyki musimy przyznać przewagę produktom Rel. W odsłuchach kina domowego, gdzie zależy nam na efekcie, sprawa robi się trudniejsza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja obstawiam, że REL T9 lepiej da sobie radę w kinie z uwagi na tą membranę bierną, a więc lepsze rozciągnięcie basu. TS 1201 ma większy przetwornik w obudowie zamkniętej, ale z uwagi na to, że producent nie podaje mocy RMS nie wiadomo czego się spodziewać. Jeśli TS 1201 miałby dorównać zejściu T9 musiałby posiadać właśnie coś około tej mocy 500W RMS, aby miał czym wyrównać spadki SPL obudowy zamkniętej. Jedyne, co do mnie przemawia za tym Tannoy, to cena można wyrwać 600zł taniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.