Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 140 - Mała poprawa jakości

Kicany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie chciałbym trochę podrasować / przywrócić lepszego brzmienia mych altusów 140.

Motywacją tego jest padnięty gwizdek który trzeszczy aż ...

Dlatego też myślę nad jakimś lepszym wyciszeniem ich od środka gdyż mają jakiś materiał który odpowiada za wyciszenie.

Oraz co do głośników samych myślę o poprawę basu (zastosowanie bass refleks lub coś w tym stylu).

Jestem otwarty na propozycję gdyż trochę przy nich się wcześniej bawiłem zainstalowałem zestaw naprawczy gdyż przy kupnie były w prawdę mówiąc tragicznym stanie.

Para kolumn stoi pod wieżą panasonic SA-AK200 z nieco zmodyfikowanym układem chłodzenia (odłączony napęd CD, dodane radiatory oraz 2 wentylatory 80 mm) jak narazie daje rade ale w przyszłości myślę nad czymś co więcej wyciśnie z tej pary kolumn.

Dlatego też myślę nad jakimś lepszym wyciszeniem ich od środka gdyż mają jakiś materiał który odpowiada za wyciszenie.

Bardziej sensowna jest wymiana cewki w tym "gwizdku" :D

Musisz kupić normalne klocki a nie tego plastikowego klamota męczysz. Co to w ogóle ma być z tymi radiatorami?? Altusy są jakie są ale serwujesz im tą wieżą taki sygnał, że w ogóle dziw, że to gra. Nie tędy droga.

chcesz poprawić jakość to przede wszystkim zmień tę wieżę na coś normalnego, bo ona to mocy za wiele nie ma i nie zdziwiłbym się gdyby ten uszkodzony tweeter właśnie z tego powodu wyzionął ducha. Mała moc i głośne słuchanie = przesterowany dźwięk a do tego jakieś kiepskie mp3 i przepis na upalenie tweetera gotowy.

Już nawet nie wspomnę że według producenta ta wieża ma 2x42 watt na low i 2x38 watt na high, przy czym to podane przy zniekształceniach thd 10%, a więc mocno zawyżona moc bo przy takim thd i tak się słuchać nie da (a jednak wspomniałem :D )

Myślę aby trochę poprawić zmienić całe okablowanie w tych altusach, też dodać bass reflex ale też nie wiem czy to stosowne oraz myślę nad zmianą wzmacniacza myślałem nad Yamaha A-520 tylko też z jednej strony nie potrzebne mi 4 kanały a wystarczą dwa.

chcesz poprawić jakość to przede wszystkim zmień tę wieżę na coś normalnego, bo ona to mocy za wiele nie ma i nie zdziwiłbym się gdyby ten uszkodzony tweeter właśnie z tego powodu wyzionął ducha. Mała moc i głośne słuchanie = przesterowany dźwięk a do tego jakieś kiepskie mp3 i przepis na upalenie tweetera gotowy.

Już nawet nie wspomnę że według producenta ta wieża ma 2x42 watt na low i 2x38 watt na high, przy czym to podane przy zniekształceniach thd 10%, a więc mocno zawyżona moc bo przy takim thd i tak się słuchać nie da (a jednak wspomniałem :D )

Co do chłodzenia to końcówka się przegrzewała (czy coś w tym stylu nie znam się) przez co wieża się wyłączała po dodaniu dodatkowych radiatorów + chłodzących je wentylatorów wieża daje radę.

Musisz kupić normalne klocki a nie tego plastikowego klamota męczysz. Co to w ogóle ma być z tymi radiatorami?? Altusy są jakie są ale serwujesz im tą wieżą taki sygnał, że w ogóle dziw, że to gra. Nie tędy droga.

A co do wymiany cewki być może być dobrą opcją ale znalazłem za 25 zł gwizdek pochodzący z demontażu na allegro.

Dlatego też się pytam i odrazu zamawiam.

Najpewniejszy sposób na poprawę dźwięku to wymiana Altusów na jakieś normalne kolumny. Nie będzie to trudne, bo 140 to chyba najmniej udany model.

Zbyt mały budżet jak na wymianę na coś lepszego.

Przewiduję aby w polepszenie jakości wrzucić ok. 500 zł

Jeśli poprawić oznacza jeszcze "wyrazistsze" wysokie i lepiej dudniący dół to nie warto robić cokolwiek.

Jeśli chodzi tu o ucywilizowanie dźwięku, można spróbować m. in. moją metodą.

Przerabiałem w swoim czasie Altusy, ale "75" i byłem z efektów bardzo zadowolony - na ówczesne moje potrzeby, jak i myśl techniczną tamtej epoki. Wiąże się to z wywaleniem tuby na górze i nowej kopułce - teraz np. jedwabnej, nowym, dostrojonym do głośnika długim BR o średnicy ok 100 mm i wytłumieniu całości przynajmniej gąbką np. jak foremki na jajka - piramidkami.

Albo zmiana na normalnie grające głośniki - albo tego rodzaju manufaktura. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro chcesz pięć stów przeznaczyć na polepszenie dźwięku to sprzedaj altusy za tyle ile ktoś Ci zechce dać, dodaj te 500 pln. i kup normalne kolumny na wiadomo jakim portalu, to będzie najlepsza modyfikacja i dokup wzmacniacz a Yamaha nie ma czterech kanałów tylko dawa, choć wyjścia są cztery ;)

haj-fajowo jest;)

Zamówiłem Yamahe A-520 w wersji czarnej, gwizdek oraz jeszcze myślę o wymianie całego okablowania gdyż nie jest w najlepszym stanie po czym napiszę czy efekt mnie uszczęśliwia :)

Co do zmiany kolumn może w późniejszym czasie gdyż takim aż audiofilem nie jestem a jedynie programistą.

>Kicany

Ciekaw jestem, jak rozwiązałeś podpięcie Altusów pod Twoją wieżę?

Przecież to typowe dla Panasonica rozwiązanie z bi-ampingiem, więc podejrzewam, że coś jest nieźle skopane: albo masz zwarcie, albo końcówki mocy są potwornie przeciążone, skoro się przegrzewają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To dało się obejść, z tego co pamiętam to taki pseudo bi-amping i wystarczyło podłączyć kolumny tylko do czarnych i czerwonych zacisków.

Minęło już parę ładnych lat od kiedy miałem wieżę Technicsa więc nie jestem pewien na 100% ale na pewno dało się podłączyć do nich inne kolumny.

Końcówki były słable, na hybrydach i nawet bez obciążenia były gorące jak cholera.

Witam jak w temacie chciałbym trochę podrasować / przywrócić lepszego brzmienia mych altusów 140.

Oraz co do głośników samych myślę o poprawę basu (zastosowanie bass refleks lub coś w tym stylu).

Jestem otwarty na propozycję gdyż trochę przy nich się wcześniej bawiłem zainstalowałem zestaw naprawczy gdyż przy kupnie były w prawdę mówiąc tragicznym stanie.

Para kolumn stoi pod wieżą panasonic SA-AK200 z nieco zmodyfikowanym układem chłodzenia (odłączony napęd CD, dodane radiatory oraz 2 wentylatory 80 mm) jak narazie daje rade ale w przyszłości myślę nad czymś co więcej wyciśnie z tej pary kolumn.

Tu się nie wiele da zrobić - je w 110 wymieniłem głośniki wysokotonowe, przebudowałem BR, wymieniłem zwrotnicę, okablowanie i wytłumienie - efekt był... taki sobie, pewnie lepszy niż w wersji oryginalnej ale nadal dźwięk był jak ze starej szafy. Sprzedaj te kolumny i kup jakieś fajne monitorki (nawet obecna KODA będzie bardzo fajna).

Generalnie ALTUSÓW się nie poprawia - bo się nie da z tą obudową i tymi głośnikami.

Pozdrawiam

To jest tak

Mam dużego Fiata i chce go podrasować aby się nim ścigać , na chwilę obecną jest podrasowany ma zrobione to i tamto,

a na dzień dzisiejszy do fiata zamiast benzyny to leje mu olej napędowy , jedzie jedzie tylko jak .

To tak samo jest z tymi altusami 140 , jakie są to wiadomo że hi-endu z nich nie będzie , za dużo w nich nie można zmienić bo nie warto, Jedynie aby te altusy jakoś zagrały to pierwsze co bym zrobił to wywalił tę protezę tego panasonic-a , i podłączył pod jakiś inny wzmacniacz lub amplituner , myślę że różnica będzie znacząca .

Kiedyś, jeden z tutejszych "guru" powiedział mi, abym z Altusów zrobił sobie podstawki pod kwiaty...Jakież było moje oburzenie! Gryzłem się, udowadniałem sam sobie, że Altusy są sprzętem hi-fi...Przerabiałem wymiany przetworników, papier toaletowy mod, kubeczek na siusiu mod (tak, tak-chodziło o wypełnienie "otworów bass reflexu"), zmiana okablowania, cudowanie ze zwrotnicą i kapota. Kolumny zalewały mnie cykającymi wysokimi i nijakim basem. Dziś, po kilku latach obcowania z audio...muszę przyznać rację temu człowiekowi. Altusy to kolumny na miarę ówczesnych peerelowskich czasów i nic więcej. Jeśli ktoś słucha techno i lubi napier...dalankę, to te kolumny w parze z pierwszym lepszym Technicsem będą dobre. Dobre i tanie, nawet. Ale nic ponad to.

BTW: W innej, swojej wypowiedzi, ówczesny guru rzekł mi, że za 2tys. złotych, to mogę kupić....rower entry class. O tempora mores - tu także przyznaję mu rację.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Tak wygląda chłodzenie :

Ukryta Zawartość

A tak podłączenie :

Ukryta Zawartość

Ale już powoli do mnie idzie Yamaha A-520 więc ten układ jeszcze przez pewien czas będzie obowiązywał.

Oraz co do waszych wypowiedzi to nie mogę tylko muszę się zgodzić jeżeli wszyscy się tak wypowiadają o tych głośnikach ale jak narazie jestem skazany na nie z tego względu że są inne wydatki a na stan dzisiejszy zakupiłem wzmacniacz, może z czasem pomyślę nad wymianą ich na coś lepszego co zapewne zgłoszę się tutaj o poradę, opinię.

Dodam też że wcześniej chodziły one pod Diorą WS 354 (którą dostałem w komplecie z kolumnami) ale padła mi i jak powiedziano że padły ścieżki i się nie opłaca naprawiać to też leży gdzieś jeszcze w piwnicy przez co jeszcze jestem zmuszony korzystania z tej wierzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie może grać. Twoja WIEŻA (tak to się pisze), ma wyjścia bi-amping, czyli po 2 wzmacniacze na kanał, obsługujące ODDZIELNIE 2 zakresy częstotliwości (dzielone na niski i wysoki jeszcze przed wzmacniaczami końcowymi) i takie mają wychodzić z niej sygnały na głośniki. Podłącz jak pokazuję, wyrzuć te wpięte miedziane radiatory, które tylko przeszkadzają w obiegu powietrza i na bank skończy się przegrzewanie wzmacniacza. Z tego, co widać w połączeniu kabli głośnikowych, to wzmacniacze najpierw mocno "gryzą się między sobą", zanim zasilą kolumnę. Stąd to grzanie i inne problemy.

W kolumnie należy rozdzielić wejście sygnału na bas i resztę (może to pokryje się z podziałem zastosowanym przez panasa, choć wątpię) i podłączyć do wyjść jak na rysunku. (Pokazałem tylko lewy kanał, dla P analogicznie)

To wieża, która dobrze współpracuje WYŁĄCZNIE Z DEDYKOWANYMI KOLUMNAMI.

Właśnie się dowiedziałem, że częstotliwość podziału to 3,5 kHz- w Altusach to wychodzi w około połowie zakresu średniotonowego, więc Wielka Dupa, wieża, jako napęd Altusów się nie nadaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To w takim razie muszą być po prostu 2 wzmacniacze stereo, żadnego filtra low/high na 99% tam nie ma.

Miałem wieżę Technicsa z końca lat 900 (EH700?) która też miała ten system i spokojnie można było podłączyć kolumny 4 ohmowe.

No dobrze- załóżmy, że są to po 2 równoległe wzmacniacze na kanał bez żadnej zwrotnicy- i tak nie da się tym zasilić Altusa tak, by w pełni był wykorzystany potencjał ich obu. Choćby z tego powodu, że nie są jednakowe (nie da się tego "zrównoleglić" do zasilania całego pasma).

Tego akurat nie wiem, chodzi mi tylko o to że da się normalnie podłączyć inne kolumny a cały stopień wyjściowy to scalak RSN314H41A.

Nie jestem specem ale wygląda mi to na najzwyklejszy 4 kanałowy moduł bez żadnych dodatków (foto 3 na załączonym schemacie)

Z drugiej strony nawet zmostkowanym by ich nie zasilił, to końcówka do kolumn 15-20W ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i proszę, jest podział- wzmacniacz końcowy dostaje już 4 obrobione sygnały:

(zaznaczyłem niebieskim)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.