Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

No ma gniazda USB, pewnie.

Ale obstawiam 99% szans, że efekt będzie ten sam - czyli działać nie będzie.

Zresztą.. co to za interes kupować terminal za 130 pln + 30 karta wi-fi?

Jedyne co wyróżnia Wyse V90L spośród innych terminali to fakt, że ma na pokładzie kartę wi-fi

I tylko wyłącznie dlatego go kupiłem :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

No po tym, że Wyse V90L ma już na pokładzie kartę wi-fi, która jest podłączona do laminatu płyty głównej przez standardowe 5-cio pinowe gniazdo USB

Taka prosta konstrukcja jak Wyse z całą pewnością ma tylko jeden kontroler USB i jeden HUB od którego rozdzielone są poszczególne porty USB - czy to wyprowadzone na śledziu I/O, czy z przodu obudowy czy rozmieszczone na samym laminacie płyty głównej :)

Także gdzie byś nie podłączył kartę USB wi-fi to powstanie jakiś konflikt i karta nie działa (mimo iż system ją wykrywa normalnie)

Jak ustawić w daphile w przeglądarce,żeby nie było widać zasobów muzycznych z całej sieci, a tylko w dysku podpiętym po usb w serwerze

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

No po tym, że Wyse V90L ma już na pokładzie kartę wi-fi, która jest podłączona do laminatu płyty głównej przez standardowe 5-cio pinowe gniazdo USB

Taka prosta konstrukcja jak Wyse z całą pewnością ma tylko jeden kontroler USB i jeden HUB od którego rozdzielone są poszczególne porty USB - czy to wyprowadzone na śledziu I/O, czy z przodu obudowy czy rozmieszczone na samym laminacie płyty głównej :)

Także gdzie byś nie podłączył kartę USB wi-fi to powstanie jakiś konflikt i karta nie działa (mimo iż system ją wykrywa normalnie)

imho to jest problem z tą kartą. do linuxa można podłączyć dużo kart wifi i jest ok.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

witam panowie,

odpaliłem Dafy na laptopie z pendrive 8gb. nawet działa, ale do czasu....

gdy Media Server skanuje dyski (a widzi pendrive i dysk usb z 1,5Tb muzyki) to w pewnym momencie zawiesza się. wyskakuje błąd Media Server. jest tak po przeskanowaniu ok 3/4 zawartości dysku).

w zakładce info wyświetla się, że dysk na którym mam dafy jest pełny...

czy on sam coś kopiuje z dysku usb na pendrive? ewentualnie jak temu zapobiec?

druga sprawa to, że boot na pendrive robiłem programem, który polecają na dafy. czyli UNetbootin. gdy odpalam kompa to pojawia się strona ala BIOS z nagłówkiem UNetbootin i mam do wyboru Default albo Daphile. i muszę ręcznie wybierać Daphile żeby to działało. a myślałem że ten system uruchamia się bez potrzeby klawiatury czy myszki. co z tym zrobić, żeby od razu odpalał się w Daphile?

Z góry dzięks za help.

Radzę:

- dokładnie przeczytać mój tutorial

- zainstalować Daphile na jakimś napędzie laptopa, żeby nie odpalał się z pendrive.

Przy odpalaniu z pendrive są jakieś komplikacje dziwnej treści ;)

czytałem. a jakże :-)

między innymi dlatego odważyłem się go odpalić. inaczej nie wiedziałbym w ogóle co do czego.

czy jest coś co źle zrobiłem a jest w tutorial? bo nie wiem gdzie szukać błędu...

tutorial jest bardziej pomocny przy konfiguracji terminalu Fujitsu.

ja na moim lapku mam Win7 i J. River, których wolałbym nie pozbywać się na razie.

Dafy jest na próbę. jak będzie dobrze to zapodam sobie jakiś terminal.

...

Zwykle w terminalach WYSE (sprawdzone w V30L, WT3455XL i WT9450xe) nie daje się wystartować systemu z pena USB,

lub trzeba go odpowiednio spreparować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie ograniczenie narzuca producent i pewnie z tego powodu jest jakiś konflikt.

Sensownym (cenowo) rozwiązaniem jest zakup taśmy IDE + adapter compact flash.

post-540-0-36926200-1411580508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja nadal szukam przyczyny. zainstalowałem dafy od nowa na pendrive programem który poleca BeatX. rzeczywiście teraz dafy odpala się sam.

niestety nadal po włączeniu kompa z dafy zaczyna skanować media server i się wiesza po pewnym czasie. widać to na print screenie. pokazuje pełną pamięć. co ciekawe ten pendrive wsadzony potem do kompa z win7 pokazuje że jest ponad 7gb wolnej pamięci... rzućcie okiem na to. czy coś powinienem odhaczyć żeby nie zawalał pamięci tego pendriva?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwykle w terminalach WYSE (sprawdzone w V30L, WT3455XL i WT9450xe) nie daje się wystartować systemu z pena USB,

lub trzeba go odpowiednio spreparować

Ukryta Zawartość

Takie ograniczenie narzuca producent i pewnie z tego powodu jest jakiś konflikt.

Sensownym (cenowo) rozwiązaniem jest zakup taśmy IDE + adapter compact flash.

heh.. dzięki za info.

Szkoda tylko, że tak późno dowiedziałem się o tym, bo dzisiaj znowu walczyłem z Wyse i znowu bez efektów.

Kombinowałem z ustawieniami w BIOS, aby nadać wyłączność IRQ dla karty wi-fi - również bez skutku.

Pożyczyłem też dzisiaj od kumpla kartę USB wi-fi, żeby sprawdzić na innym porcie USB czy zadziała w końcu to połączenie bezprzewodowe..

.. oczywiście na Wyse nie zadziałało.

Jakbym nie kombinował to nie udało mi się nawiązać połączenia bezprzewodowego z Wyse do routera, gdy Daphile startował z pendrive.

Dla absolutnej pewności wyjąłem zza biurka swojego Fujitsu i na nim sprawdziłem czy da radę odpalić Daphile z pendrive oraz nawiązać połączenie bezprzewodowe z karty USB wi-fi

Poszło jak z płatka - od razu i bez zająknięcia oraz jakiegokolwiek kombinowania.

Już mam dość tego Wyse szczerze mówiąc - mega niefunkcjonalne gówno.

Jak wziąłem go na warsztat do siebie to wyszło wiele dużych minusów konstrukcyjnych.

Przede wszystkim rozmieszczenie złącza ATA 40 pin.

Jest w takim miejscu, że nawet gdyby się chciało kupić kartę Flash ATA większej pojemności, to nie będzie miejsca żeby ją wsadzić.

Przykładowo, ta karta nie zmieściłaby się:

Ukryta Zawartość

Aby ją wsadzić, trzebaby zdemontować obudowę, i wsadzić samą płytkę z elektroniką, czyli:

8-GB-KingSpec-SSD-DOM-Modul-40-pin-IDE-PATA-Anschluss-Flash-Speicher-2-Kanal-CM3-KS-157-59-0.jpg

I właśnie w takiej postaci jest zamontowany napęd flash 1GB, który domyślnie jest sprzedawany razem z Wyse V90L

Drugi ogromny minus, którego wcześniej nie zauważyłem to sposób rozmieszczenia portów USB.

Są w takich miejscach, że nie da rady wsadzić w nie urządzenia USB większego rozmiaru (jak np. karty USB wifi)

Ani z przodu, ani z tyłu.

Trzeba zaopatrywać się w przedłużacze USB, żeby jakoś zmieścić wtyki USB w ciasno rozlokowane gniazda.

Do tego największa wada, czyli blokada możliwości bootowania systemu przy jednoczesnej pracy karty USB wi-fi

Oddaje ten szajs w cholerę i bardzo pozytywnym wzrokiem patrzę na mojego Fujitsu :)

Jest zdecydowanie bardziej funkcjonalnym terminalem.

Można w nim instalować karty CF o rozmiarze nawet 128GB - bez żadnych przejściówek czy adapterów, które to karty będą traktowane jako napędy lokalne i można z nich startować system.

Fujitsu ma aż 6 portów USB, więc od cholery miejsca na wszelkie urządzenia USB - zmieści się naprawdę wiele.

Ma również slot PCI, gdyby ktoś chciał dokupić kontroler SATA, bądź - jak ja - kartę wi-fi

Jest w środku miejsce na HDD 2,5"

No masa możliwości dla majsterkowiczów, także moja pełna rekomendacja.

Odkryłem też, że w najnowszej wersji Daphile nie działa klawiatura USB w momencie pierwszej konfiguracji i instalacji (wtedy, gdy podajemy układ klawiatury i parametry sieci)

Nie wiem czemu Kimmo to zmienił - jest to przecież krok w tył.

Także żeby zadziałało F1 przy starcie Daphile, to teraz trzeba albo zaopatrzyć się w klawiaturę na wtyk PS/2, albo przejściówkę USB -> PS/2

6645979200_1396810093.jpg

Więc osobom które dopiero kupują jakiś terminal pod Daphile, radziłbym od razu kupić taką przejściówkę (koszt to parę złotych)

ja nadal szukam przyczyny. zainstalowałem dafy od nowa na pendrive programem który poleca BeatX. rzeczywiście teraz dafy odpala się sam.

niestety nadal po włączeniu kompa z dafy zaczyna skanować media server i się wiesza po pewnym czasie. widać to na print screenie. pokazuje pełną pamięć. co ciekawe ten pendrive wsadzony potem do kompa z win7 pokazuje że jest ponad 7gb wolnej pamięci... rzućcie okiem na to. czy coś powinienem odhaczyć żeby nie zawalał pamięci tego pendriva?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lagmar, to pytanie kieruj do autora Daphile.

Wyślesz mu logi i niech patrzy :)

Tutaj wątpię czy ktokolwiek będzie w stanie Ci pomóc.

Koniec końcem Daphile to nie jest tak do końca open source'owy system..

Ukryta Zawartość

Tak jak napisałem w PW.

0% wolnego miejsca w napędzie, z którego startuje Daphile to duża wskadzówka.

Podejrzewam, że Daphile cache'uje skanowane pliki i zwyczajnie zabrakło miejsca na napędzie w którym cache jest trzymany :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z twojego opisu wynika ze nie instalowales daphile tylko go nagrałeś. Po nagraniu należy go zainstalować na kolejnego pen'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

czy Daphile można zainstalować równolegle z Win 7 i przy starcie komputera wybierać system który chcę odpalić ??

chciałbym przetestować system na latopie bez usuwania obecnego systemu

dzieki

Nie, nie ma takiej możliwości (przynajmniej bez większego kombinowania)

Możesz przetestować Daphile bez usuwania Win7, instalując go na pendrive i z pendrive uruchomić :)

Nie, nie ma takiej możliwości (przynajmniej bez większego kombinowania)

Możesz przetestować Daphile bez usuwania Win7, instalując go na pendrive i z pendrive uruchomić :)

Dzięki za info. Kiedyś miałem na 1 komputrze linuxa i win i się wybierało przy starcie co ma ruszyć. Szkoda.

Mam w laptopie dwa zupełnie oddzielne dyski, może to coś pomoże ?

Dzięki za info. Kiedyś miałem na 1 komputrze linuxa i win i się wybierało przy starcie co ma ruszyć. Szkoda.

Mam w laptopie dwa zupełnie oddzielne dyski, może to coś pomoże ?

No jest to pewne rozwiązanie.

Zainstalować Daphile na innym dysku i przy starcie laptopa wcisnąć F12 (czy jakiś inny przycisk od boot menu), po czym wybrać dysk z zainstalowanym Daphile jako napęd z którego ma się uruchomić system :)

arczi87: nie mam pojęcia.

Ale pytanie jest dobre.. może napisz w tej sprawie do autora Daphile?

"It doesn't matter if your library includes 100 tracks or 100,000."

Daphile bazuje na Logitech Media Server.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale już przy naprawdę dużej bibliotece np 1TB tak wesoło nie jest . Poza tym przy każdym uruchomieniu skanuje biblioteki - tu nie znalazłem możliwości wyłączenia tej opcji .

Tu także polecane tanie terminale już sobie nie radzą bo o ile do odtworzenie flaca nie wymaga mocnego konfigu to sam serwer na słabym CPU i 1GB ram już muli .

Wiem , to nie wina Daphile tylko LMS nie zmienia to jednak faktu , że problem istnieje .

Sam system jest super i nie pamiętam żeby cokolwiek innego było równie dopracowane do audio pc .

Nie chcę , mam dużo plików Hi-res poza tym cenię sobie namacalność nawet jeśli to dotyczy plików .

Nie chcę nie znaczy , że nie korzystam :) ... do słuchania w tle może sobie grać

Ja na procesorze Celeron J1900 nie mam żadnych problemów ;-)

Niestety tanie rozwiązania w postaci terminala są problematyczne ... mają po prostu za dużo ograniczeń i jedną zaletę - są tanie ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mają po prostu za dużo ograniczeń i jedną zaletę - są tanie ;-)

.. i małe

i chłodzone pasywnie (bezgłośne)

i biorą mało prądu :)

Swoją drogą audioteka o pojemności 1TB to naprawdę dużo.

Nawet bardzo dużo.

Mój zbiór muzyki zajmuje jakieś 80GB (wszystko we .flac i kilka testowych płyt w hi-res), a mam słuchania na kilka miesięcy non-stop.

Z twojego opisu wynika ze nie instalowales daphile tylko go nagrałeś. Po nagraniu należy go zainstalować na kolejnego pen'a.

rzeczywiście to było przyczyną problemu. teraz po zeskanowaniu "płytoteki" nic się nie dzieje, a wolna pamięć na dysku gdzie jest daphile nie zapełnia się.

Wielkie dzięki!!!

Nie chcę , mam dużo plików Hi-res poza tym cenię sobie namacalność nawet jeśli to dotyczy plików .

Nie chcę nie znaczy , że nie korzystam :) ... do słuchania w tle może sobie grać

a może ty też nie przeinstalowałeś daphile z pierwszeo pendriva na docelowy?

Jeszcze inne wyjście.- mi po pierwszym uruchomieniu też zaczął skanować zasoby i trwało to ponad 40minut. po skończeniu tego procesu zapisałem to. jest przycisk save albo apply.

teraz gdy odpalam daphile rzeczywiście ponownie skanuje ale tylko chwilę. sprawdza czy nie ma czegoś nowego. i to zupełnie nie przeszkadza. a mam 1.5Tb muzyki.

teraz gdy odpalam daphile rzeczywiście ponownie skanuje ale tylko chwilę. sprawdza czy nie ma czegoś nowego. i to zupełnie nie przeszkadza. a mam 1.5Tb muzyki.

Rozumiem że teraz gra i "śmiga" wszystko?

nie krzaczy się. widzi wszystko. sterowanie telefonem (appka squeezebox) szybsze niż gizmo i j.river.

natomiast sterowanie z drugiego laptopa poprzez www było lekko opóźnione, ale mogło to wynikać z tego, że w tym samym czasie laptop sterujący ściągał ponad 4Gb aktualizacji/ upgradu z win 8 na win 8.1. dzisiaj sprawdzę czy sterowanie drugim lapkiem będzie szybsze.

w tym samym czasie laptop sterujący ściągał ponad 4Gb aktualizacji/ upgradu z win 8 na win 8.1.

Nie ma takiej siły, żeby przy tym tasku laptop pracował jak w idle :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.