Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Kimmo odpisał mi, że nie przewiduje dodania wskaźników CPU i RAM, (oraz zasięgu WiFi), bo twierdzi że to podniesie wymagania systemowe jak i doda kolejne procesy pracujące w tle :/

Ale męczę go dalej, żeby w formie testowej dodał te wskaźniki - przecież jakie one mogą mieć wymagania co do procka?

Nie sądzę też, żeby w jakikolwiek sposób wpłynęły na dźwięk czy też uniemożliwiły odtwarzanie bitperfect :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Tu nie chodzi o jakość ale o stabilność. Wersja 14.09 ma starszą wersję LMS, która się nie wiesza. Wersja 14.11 lubi zawisnąć na "loading media server". W przypadku systemu, który ma działać bez monitora jest to niedopuszczalne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wersja 14.11 jest od listopada. W której części świata listopad był kilka miesięcy temu ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tu nie chodzi o jakość ale o stabilność. Wersja 14.09 ma starszą wersję LMS, która się nie wiesza. Wersja 14.11 lubi zawisnąć na "loading media server". W przypadku systemu, który ma działać bez monitora jest to niedopuszczalne.

dzięki za odpowiedź,trzeba będzie śledzić temat daphile

i ostatnie pytanie daphile-14.09-b171344-x86_64 jest najlepsza wersją 14.09 ?

Każda wersja Daphile jest najlepsza ;-) Zmiany jakie zachodzą w poszczególnych wersjach nie mają wpływu na jakość odtwarzania.

Ja uważam wersję 14.09 za najbardziej stabilną.

a może ktoś bawił się

Buffer time (ALSA)

Period count (ALSA)

w buffer time zmieniłem na 10 ms i nic się nie tnie

drugiej opcji nie ruszałem bo nie wiem do czego ona służy może ktoś wie ?

Witam

Czy ktokolwiek z Was spotkał sie. Z problemem przy odtwarzaniu wyższych rozdzielczosci plików .

Zapewne to sprawa DAC po po zmianie dotknęło mnie to . Z vlinkiem 24/96 działa bez problemu z DAc 80 niestety nie :(

Jakieś poomysly ... Zwiększenie. Bufora nie pomogło :(

Radek

Niezła alternatywa dla coraz droższych terminali HP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@frobek

Nie trzeba nic robić, gapless po prostu jest. Oczywiście aby odtwarzanie było typu gapless, nagrania muszą być tak nagrane. Gapless nie oznacza, że daphile będzie usuwał przerwy między utworami, tylko odtwarzał bez przerw materiał nagrany bez przerw.

Dzieki.

Mam jeszcze jedna sprawę. Założyłem sobie wczoraj konto na Spotify, zapłaciłem przez PayPal, płatność została zaksięgowana i niby wszystko jest ok, ale nie ma dźwięku z Daphile. Daphile sie loguje do Spotify, pozwala wyszukiwać piosenki, pozwala je załadowac do odtwarzacza, pisze tytuł, wykonawcę, bitrate itp. ale nie gra, dodatkowo wyświetla długość piosenki 0:00, Wimp i odtwarzanie z dysku działa jak należy, a ze Spotify cisza. Konto na Spotify działa jak należy, odtwarzacz windowsowy gra jak trzeba, a Daphile nie. Może mnie ktoś naprowadzić gdzie szukać problemu.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Premium właśnie. Jest teraz taka promocja że za 2 dychy jest subskrybcja na 3 miesiące, więc się skusiłem na próbę a tu jakaś lipa.

Było już o tym wcześniej.

Żeby działało Spotify pod Daphile, musisz użyć wtyczki zewnętrznej autorstwa Triode (advanced media server - plugins)

Z tą wtyczka tez nie działa, a właściwie działa gorzej niz z oryginalną. Ta wtyczka nie potrafi nawet odnaleźć mi utworów, zgłasza błąd, że serwer zamknął połączenie bez przesłania danych. W kazdym razie ze Spotify nie mam muzyki, a chciałem bo na Wimpie trochę brakuje z tego co słucham.

Bo ta wtyczka od Triode działa w zasadzie tylko jeżeli masz już stworzone playlisty.

Sama funkcja "search" w tej wtyczce działa, ale nic nie znajduje :)

Czyli w rezultacie konieczne jest szukanie muzyki i stworzenie playlist za pomocą dedykowanej aplikacji Spotify na Windows/OSX, lub urządzenia mobilne.

Wtedy odtwarzasz sobie uprzednio przygotowane kolekcje w Spotify pod Daphile :)

Czy Terminal HP T5740 1.6GHz 2GB/2GB jest dalej najlepszym terminalem w tym przedziale cenowym ?

Terminal oprócz obsługi daphile,będzie też mi potrzebny do ubuntu czy innego linuxa z obsługą P2P,KodiBuntu.

może zna ktoś przyczynne takiego skoku cenowego między wersją 2GB RAM A 4GB RAM

Niezła alternatywa dla coraz droższych terminali HP

Ukryta Zawartość

no, no.. nieźle cacko ;)

Testował to ktoś?

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że zawracam jeszcze raz d.... ale:

nie mogę zmusić Daphile do działania. W święta miałem nawet tablet z Androidem do dyspozycji i też nie wykrywał Daphile, hot spotu, nie łapał adresów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daphile.local itd.

Tak samo jak na Nokii...

Czy komp z Daphile musi miec wbudowany router, zwykły do sieci z WIfi nie wystarczy?

Trzeba podać hasło normalne do Wifi swojego, a to secret1234 dopiero przy dostępie do sieci Daphile?

Może musi być skonfigurowany ten static IP?

Jak idzie config krok po kroku, może tam coś źle?

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że zawracam jeszcze raz d.... ale:

nie mogę zmusić Daphile do działania. W święta miałem nawet tablet z Androidem do dyspozycji i też nie wykrywał Daphile, hot spotu, nie łapał adresów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daphile.local itd.

Tak samo jak na Nokii...

Czy komp z Daphile musi miec wbudowany router, zwykły do sieci z WIfi nie wystarczy?

Trzeba podać hasło normalne do Wifi swojego, a to secret1234 dopiero przy dostępie do sieci Daphile?

Może musi być skonfigurowany ten static IP?

Jak idzie config krok po kroku, może tam coś źle?

Mieszasz tu dwa różne sposoby dostępu - musisz się zdecydować na któryś i wtedy sprawdzać czemu nie działa:

1. Komputer z Daphile podłączony do routera wifi, łączysz się czymś (tabletem, komórką) z tym routerem do jego wifi. Teraz masz dwa urządzenia podłączone pod ten sam router. Jeśli nie znajduje sam Daphile to najpewniej jest mu nadać statyczny adres ip, a na tablecie łączyć się przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Np. w Daphile ustawiasz adres 192.168.0.100, maska 255.255.255.0, dnsy 8.8.4.4 i 8.8.8.8, a w tablecie łączysz się przeglądarką na adres

Ukryta Zawartość

2. Komputer z Daphile ma wbudowaną kartę wifi, Daphile uruchamia własny hotspot. Z komórki łączysz się z tym hotspotem uruchomionym przez Daphile (będzie widoczny jako jeszcze jedna sieć wifi) i podajesz hasło do połączenia - secret1234.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Android to też linux więc i tu spytam;)

Zbieram się do zmiany telefonu na samsung note4 - dlatego, że wersja z exynosem ma wolfson WM5110.

Pytanie jest takie, czy są sposoby (bez rootowania), aby zmusić androida do korzystania tylko z ALSA a więc bez mieszania w sygnale upsamplingiem do 48k? Na telefonie słucham praktycznie tylko WIMPa we FLACach więc neutrony itd odpadają...

W androidzie to może i jest jądro linuxa, ale cały userland jest wzięty z ...

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

ale jest masa softu, którego nikt nie kontroluje. Nie jesteś też w stanie wybrać w playerze hw:0,0.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jest nowa wersja Daphile :)

Kimmo dodał na moją prośbę wskaźniki zużycia CPU, RAM i zasięgu wi-fi :D

Wskaźniki co prawda nie są dynamiczne (trzeba odświeżyć stronę, żeby przeładować wskazanie) - ale zawsze to coś!

Jak teraz u siebie to wychodzi na to, że Daphile zużywa około 250 MB RAM i w przypadku terminala Fujitsu S550-2 jakieś 1,5% CPU przy słuchaniu .flac 192/24

A tak przy okazji to Szczęśliwego Nowego Roku!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.