Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Tak troszke z innej beczki.

Zainstalowałem sobie na Ubuntu wczoraj ten server mpd oraz klienta gmpc. Chciałem zobaczyć czy będzie jakaś różnica w porównaniu do Clementine.

Dzięk: testowałem sobie na plikach FLAC 44.1/16 . Kompletnie żadnej różnicy, po prostu brzmi identycznie. Takie same wrażenia odniosłem dla plików MP3 gdzie oba programy kożystają z różnych algorytmów dekodujących.

gmpc nie ma wygody w nawigacji jaką daje Clementine ale to rzecz gustu i potrzeb. To co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło w mpd to jego lekkość i szybkość. Robi to co inne programy ale nie obciąża systemu i to zdecydowana jego zaleta.

Oby coś z tego wyszło. Brak czasu całej playlisty i poszczególnych jej utworów jest dla mnie dużym minusem.Czekam z niecierpliwością.

W.

Treść wyświetlaną w okienku z playlistą można sobie samemu skonfigurować w ustawieniach (Settings -> przycisk Advanced Media Server Settings), zakładka Interface, pozycja Title Format. Np.: TRACKNUM. TITLE (DURATION).

U mnie pokazuje: System load: 0.25 0.34 0.18

Tylko nie wiem jak dokładnie odczytywać te grupy cyfr.

Wydaje mi się, że jest to uśrednione obciążenie przez ostatnie 1, 5 i 15 min. Po najechaniu na cyfry pojawia się w chmurce "Averaged over 1, 5 and 15 minutes".

Dzięki za info :)

12V to wiem. Chodziło mi raczej jaką tolerancję ma płyta główna na te 12V. np. od 9 do 15, czy sztywno 12.

W sieci nie mogę na ten temat nic wyszukać. Podają tylko zużycie mocy spoczynkowej 11W.

Witam.

Czy udało się komukolwiek uruchomić w Daphile zasoby ze swojego komputera (laptopa)?

Jeśli tak, proszę o jakąś instrukcję.

Ja usiłowałem, ale po wielokrotnych próbach poddałem się :-(

Pozdrawiam

U mnie pełny wpis wygląda tak:

cifs://[email protected]:/audio -gdzie admin to użytkownik administrator systemu Win XP którego zasoby udostępniam, 10.0.0.125 to IP komputera, audio to nazwa udostępnianego zasobu. W polu Password wpisałem hasło logowania użytkownika. Identification to dowolna nazwa pod którą ten zasób pojawi się w daphile.

W.

Treść wyświetlaną w okienku z playlistą można sobie samemu skonfigurować w ustawieniach (Settings -> przycisk Advanced Media Server Settings), zakładka Interface, pozycja Title Format. Np.: TRACKNUM. TITLE (DURATION).

Rzeczywiście, jest taka informacja ale, pomimo prób nie udaje mi się uzyskać wymaganego efektu.

W.

Wojtek

U mnie pełny wpis wygląda tak:

cifs://[email protected]:/audio -gdzie admin to użytkownik administrator systemu Win XP którego zasoby udostępniam, 10.0.0.125 to IP komputera, audio to nazwa udostępnianego zasobu. W polu Password wpisałem hasło logowania użytkownika. Identification to dowolna nazwa pod którą ten zasób pojawi się w daphile.

W.

Dzięki za info.

Próbowałem już w ten sposób, ale bez dwukropka za IP komputera cifs://[email protected]:/audio

Popróbuję, może to coś da ;-)

Niestety, nic to nie dało :-(

Ostatnie rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to ustawić na sztywno IP komputera (pomogło w przypadku dysku NAS)

Jeśli to nie pomoże, to ja już naprawdę nie wiem o co chodzi...

Mam odpowiedź od Kimmo, w sprawie nowych wskaźników w Daphile:

"The three fields are load average figures giving the number of jobs in the run queue (state R) or waiting for disk I/O (state D) averaged over 1, 5, and 15 minutes. They are the same as the load average numbers given by uptime(1) and other programs."

No więc chyba nic więcej tłumaczyć nie trzeba - sprawia jest jasna ;)

Dodam tylko, że po najechaniu myszką na wskaźnik "System load" pojawi się okienko z objaśnieniem działania.

Oby coś z tego wyszło. Brak czasu całej playlisty i poszczególnych jej utworów jest dla mnie dużym minusem.Czekam z niecierpliwością.

W.

Good news - temat przejdzie w przyszłym wydaniu Daphile :)

Kimmo odpisał mi:

"If you use the LMS default web UI (available at

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), the total time of the playlist is available there. I'll add the same to Daphile's own web UI in the next release."

Ostatnie rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to ustawić na sztywno IP komputera (pomogło w przypadku dysku NAS)

Sprawdź, czy folder z muzyką który udostępniłeś z laptopa, jest widziany w sieci przez inny laptop z Windows'em?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Sprawdź, czy folder z muzyką który udostępniłeś z laptopa, jest widziany w sieci przez inny laptop z Windows'em?

Jest widziany z innych komputerów, laptopów z Widowsem..

:-(

Ja robiłem wedle tego sposobu i działa bez problemu (z resztą nie tylko mi - już wiele osób w ten sposób zmapowało dyski sieciowe w Daphile)

Wchodzimy w Settings -> Storage i z rozwijalnej listy "Add new" wybieramy "Common Internet File System (cifs)", podajemy ścieżkę do udostępnionego folderu według schematu:

uzytkownik@ip_serwera_NAS/nazwa_udostepnionego_folderu

np. [email protected]/muzyka/

W polu "password" wpisujemy hasło (jeżeli udostępniliśmy folder za pomocą hasła), a w polu "Identification" wpisujemy dowolną nazwę dla udostępnionego napędu, np "NAS_Shared"

Klikamy na przycisk "Save & Restart"

Po kolejnym uruchomieniu Daphile, zmapowany dysk będzie widoczny w Audio Player -> Music Folder -> Network Drives (powinnien być wylistowany napęd, który dla przykładu nazwałem "NAS_Shared")

Jeżeli powyższa metoda nie zadziała, to ja wymiękam..

Ja robiłem wedle tego sposobu i działa bez problemu (z resztą nie tylko mi - już wiele osób w ten sposób zmapowało dyski sieciowe w Daphile)

Wchodzimy w Settings -> Storage i z rozwijalnej listy "Add new" wybieramy "Common Internet File System (cifs)", podajemy ścieżkę do udostępnionego folderu według schematu:

uzytkownik@ip_serwera_NAS/nazwa_udostepnionego_folderu

np. [email protected]/muzyka/

W polu "password" wpisujemy hasło (jeżeli udostępniliśmy folder za pomocą hasła), a w polu "Identification" wpisujemy dowolną nazwę dla udostępnionego napędu, np "NAS_Shared"

Klikamy na przycisk "Save & Restart"

Po kolejnym uruchomieniu Daphile, zmapowany dysk będzie widoczny w Audio Player -> Music Folder -> Network Drives (powinnien być wylistowany napęd, który dla przykładu nazwałem "NAS_Shared")

Jeżeli powyższa metoda nie zadziała, to ja wymiękam..

Zadziałało !!!

Bosze ile mnie to nerwów kosztowało :-(

Błąd popełniałem podając w drugiej części składni, po IP komputera /Marcin/dm a powinno być samo ''dm''

Sugerowałem się ścieżką sieciową, która jest podana na załączniku :-(

Teraz jeszcze ustawię na sztywno IP komputera, bo mam zmienny i będzie wszystko w porządku :-)

Kolejny raz podziękowania za cierpliwość, wiedzę i wyrozumiałość dla BeatX :-)

Mam jeszcze jeden problem z Daphile - ''podwójne widzenie''

Wie ktoś może jak to zlikwidować?

Ukryta Zawartość

post-25669-0-36742800-1420562847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejny raz podziękowania za cierpliwość, wiedzę i wyrozumiałość dla BeatX :-)

Nie ma sprawy :D

Z tą czcionką, to masz też tak samo w innych przeglądarkach?

Mi to wygląda na błąd przeglądarki, a nie Daphile.

Jaką przeglądarkę używasz?

Tak btw.. wygrzebałem kolejną taniochę która spoko nada się do Daphile:

Ukryta Zawartość

:D

Ukryta Zawartość

No to nie powinno być problemów.

Dziwne..

Sprawdź pod Internet Explorer czy jest tak samo?

Pod Internet Explorer jest lepiej, choć lekkie ''krzaki'' też występują..

Na początku pojawia mi się komunikat jak na załączniku..

Ukryta Zawartość

post-25669-0-89797800-1420890245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To masz napisane czarno na białym co nie bangla :)

W IE masz wyłączone cookies (nie wiem po co, i kto to zrobił albo jaki soft to przyblokował)

Idę o zakład, że masz niezły bałagan w kompie (w systemie :D )

Komunikat o cookies tez mam. Ale wyswietla mi dobrze. To cos z systemem. Sugerowalbym reinstalacje Windowsa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak uruchomić WIMP na Daphile.

Mam konto - na razie Premium za darmo na miesiac.

Instaluję plugin WIMP wpisuję email jako login i hasło i...... nie loguje się.Wypisuje że jakoby nie prawidłowe hasło lub login. Wchodzę na stronę Wimp'a poprzez stronę www. i mogę się zalogować na pluginie nie.Może jest inny plugin ?

Musisz zarejestrować się i "zainstalować" sobie WIMP na

Ukryta Zawartość

Potem podajesz te dane w Daphile i działa.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy u was też wchodząc na stronę WIMPA występuje błąd certyfikatu ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jest nowa wersja Daphile.

Autor dodał między innymi wskazanie całkowitego czasu trwania utworów w playliście :)

Mnie wersja z grudnia zawiesza się przy starcie na "loading media server".

Spróbuję najnowszej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.