Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowałem wstępnie NetAudio oparty na beaglebone ...

Zasilacz był liniowy ...

Niestety nie jest to poziom mojego PC ... a szkoda.

Urządzonko gra ciszej niż PC po USB więc nie jest bit-perfect.

Chyba autor musi popracować nad softem.

Może wtedy pokaże klasę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale na innych narzekasz. Łykasz ściemę jak młody pelikan. Cały czas ci tłumaczyłem, że to jest "wynalazek" a ty, że podłączysz zasilacz liniowy. Ale w sumie dobrze. 100$ to nie majątek ale może to cię zmotywuje do myślenia. Inna sprawa, że do tuningu alsa/mpd nie trzeba doktoratu no ale jak ktoś ma profesurę z zasilaczy liniowych...

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Myślę, że coś jest z softem. Przecież każdy komputer powinien brzmieć tak samo ;-) A przynajmniej bardzo podobnie ...

Nie mógłbyś ayran zajrzeć do tego softu ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie mam beaglebone.

Ma nie być /etc/asound.conf,

a /etc/mpd.conf ma się odwoływać do urządzeń hw:X,Y.

Oczywiście normalizacja głośności i replaygain ma być wyłączona.

mixer ustawiony na 100%, zarówno w alsa jak i w mpd.

Inna sprawa, że tam jest normalny debian. Masz starą płytkę, ze starym jądrem

i z normalnym debianem, na którym jak znam życie jest pulseaudio (bo w debianie

to standard), a mpd jest zlinkowane do pulseaudio. To jest dokładnie tak jak ma nie być.

Sory ale to naprawdę trudno naprawić zdalnie.

A pisali ludzie o malinie i runeaudio. Runeaudio to takie daphile tylko, że oparte na mpd.

I pisałem, że można doinstalować umpdcli.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Runeaudio jest też na beaglebone ;-)

Ale nie ma najnowszej wersji która zawiera umpdcli.

Obecny soft to porażka !

Cóż ci poradzę. Ludziom się wydaje, że wrzucą debiana i jest audiofilsko. Podobnie jest z audiophile linux. Wrzucili ubuntu, jest tapeta z nutką i audiofile na kolana. No niestety: rozwiązanie embedded to pot i łzy :D

Niedługo wyjdzie Runeaudio 0.4 dla beaglebone. Myślę, że wtedy dopiero urządzonko zagra.

Jak masz już BB to może w miedzy czasie spróbuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć jeden i drugi jest oparty o Debiania ale jak pisał ayran nie wybór dystrybucji a jej konfiguracja i optymalizacja robi różnicę.

U mnie na ten moment wygrywa Runeaudio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.

Masz coś z siecią czy coś. Mam sieć 100Mbit, i pliki DSD64 mi bez problemu działają. DSD128 nie działają ok, ale to dlatego, że mojej konfiguracji jest DSD128->PCM 705,6/24-> PCM 96/24. Mam za słabą maszynę do takiego resamplingu, ot, co.

to co powinno byc, zeby plynnie odtwarzac dsd128 i wiecej?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Okazuje się, w moim systemie DSD256 też działa już płynnie. Jednak linux się rozwija :) Sieć jest 100Mbit, a DSD256 idzie jak przecinak. Konwersja do PCM 1411,2/24 (to nie pomyłka) i później resampling soxr (w ustawieniu very high) do 96/24 (konwerter JarkaC). Plik testowy DSD256 ma u mnie 5 minut i 840MB. Wychodzi 3MB/s. I sieć daje radę (oczywiście po kablu).

Czyli odpowiedź na twoje pytanie: wystarczy komputer typu dell fx170 (atom 1.6Mhz z HT) plus dobry soft plus LAN po kablu i 100Mbit też wystarczy). W czasie testu nic poza odtwarzaczem nie korzystało z NAS.

Okazuje się, w moim systemie DSD256 też działa już płynnie. Jednak linux się rozwija :) Sieć jest 100Mbit, a DSD256 idzie jak przecinak. Konwersja do PCM 1411,2/24 (to nie pomyłka) i później resampling soxr (w ustawieniu very high) do 96/24 (konwerter JarkaC). Plik testowy DSD256 ma u mnie 5 minut i 840MB. Wychodzi 3MB/s. I sieć daje radę (oczywiście po kablu).

Czyli odpowiedź na twoje pytanie: wystarczy komputer typu dell fx170 (atom 1.6Mhz z HT) plus dobry soft plus LAN po kablu i 100Mbit też wystarczy). W czasie testu nic poza odtwarzaczem nie korzystało z NAS.

hmmm w moim terminalu jest procesor amd 1ghz, lan jest 1gb i bez konwersji dsd -> pcm, po podpieciu do daca spokojnie i bez zaciec odtwarza dsd128, wyzszych nie sprawdzalem wiec nie wiem.

A jaki masz DAC, bo rozumiem że ma obsługę DSD natywnie/DoP.

A jaki masz DAC, bo rozumiem że ma obsługę DSD natywnie/DoP.

Natywnie dac nie odtwarza, miałem do testów musical fidelity m1. Teraz bede bawił sie teac 301 z natywna obsługa Dsd, jak już bede po testach to napisze, co i jak.

Ale M1 nie obsługuje w ogóle DSD więc jak można na nim odtwarzać DSD bez konwersji do PCM?

Ale M1 nie obsługuje w ogóle DSD więc jak można na nim odtwarzać DSD bez konwersji do PCM?

napisalem przeciez, ze musical fidelity natywnie NIE odtwarza dsd. dopiero nastepny, ktorym bede sie bawil - czyli teac 301 ma natywna obsluge dsd o ile dobrze pamietam do 5,6.

myslalem, ze chodzi ci o ustawienie w samym daphile - bo jest tam przeciez pole, ktore zaznaczasz dla konwersji dsd->pcm

Nie używam daphile. A to nie dzieje się automatycznie? Co będzie jak tej konwersji nie zaznaczysz? Zgłosi błąd?

Nie używam daphile. A to nie dzieje się automatycznie? Co będzie jak tej konwersji nie zaznaczysz? Zgłosi błąd?

sa co najmniej 2 rzeczy, ktore mozesz zrobic. po pierwsze wlaczyc taka funkcje recznie, po drugie ustalic, co sie bedzie dzialo z formatem, ktory nie jest obslugiwany, lub obslugiwany w stopniu niewystarczajacym (funkcja only if native rate not supported). pewnie sa jeszcze inne ustawienia z tym zwiazane. najlepiej jednak aby wypowiedzial sie jakis guru od daphile, bo ja tym sie bawie od raptem 3 dni.

Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive, a na dysku ma inny system?

a co ma wspolego ta instalacja innego systemu na dysku z suspend?

a co ma wspolego ta instalacja innego systemu na dysku z suspend?

Nie wiem, piszę jak najwięcej informacji by nie było pytań, które zaśmiecają forum, ale jak widać niektórzy lubią zaśmiecać.

Nie wiem, piszę jak najwięcej informacji by nie było pytań, które zaśmiecają forum, ale jak widać niektórzy lubią zaśmiecać.

posluchaj, troche sie na komputerach znam, ale wiadomo wszystkiego nie wiem. stad pytanie, bo moze madrzejsi rzeczywiscie znajda jakis zwiazek pomiedzy suspend, a zainstalowanym systemem.

jak dla mnie nie ma to znaczenia, wiec mozesz spokojnie uzywac to w ten sposob, system uruchamiany z pendrive z wlaczona funkcja suspend, nie ma wplywu na zainstalowany inny system na dysku. takie jest moje zdanie.

posluchaj, troche sie na komputerach znam, ale wiadomo wszystkiego nie wiem. stad pytanie, bo moze madrzejsi rzeczywiscie znajda jakis zwiazek pomiedzy suspend, a zainstalowanym systemem.

jak dla mnie nie ma to znaczenia, wiec mozesz spokojnie uzywac to w ten sposob, system uruchamiany z pendrive z wlaczona funkcja suspend, nie ma wplywu na zainstalowany inny system na dysku. takie jest moje zdanie.

Proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive, a na dysku ma inny system? (mi system nie wstaje)

Proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive, a na dysku ma inny system? (mi system nie wstaje)

czy w takim razie tylko ja nie rozumiem tego pytania?

Ja też nie rozumiem pytania. Za duży skrót myślowy.

skwaruch - opisz o co CI chodzi ... w jakich okolicznościach system Ci nie wstaje.

Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive

Ja też nie rozumiem pytania. Za duży skrót myślowy.

skwaruch - opisz o co CI chodzi ... w jakich okolicznościach system Ci nie wstaje.

"Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive?"

To chyba nie jest zbyt skomplikowane pytanie?

Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive

"Czy ktoś używa opcji suspend (uśpienie) mając daphile zainstalowane na karcie lub pendrive?"

To chyba nie jest zbyt skomplikowane pytanie?

ale odpowiedz na to pytanie w poscie 1641 okazala sie chyba zbyt skomplikowana.

A takie coś się nada do daphile?

Akurat parę sztuk tanio moge mieć.

Model: komputer PRO-mini - msi

Numer seryjny: MS-9A25B1004000634

Pamięć: 0,99 GB

Procesor: Atom N270; 1,6 GHz

Grafika: Mobile Intel 945 Express Chipset

Gniazda grafiki: gniazdo cyfrowe+przepinka na VGA

zasilacz

4 gniazda USB, 2 gniazda sieci, uchwyt naścienny, kabel audio, kabel VGA

System operacyjny: Windows XP Home Edition Nettops - nalepka licencyjna, brak nośników

Ma wi-fi-widac gniazdo pod antene i jest bez wiatraka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jeśli chodzi o procesor to to ma taki sam jak dell fx170, więc obliczeniowo spokojnie da radę. Nie wiem ile potrzeba dysku na daphile ale zawsze można się posłuzyć pendrive usb.

No to fajnie,zastąpi może mojego Intel NUCa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takie coś się nada do daphile?

Akurat parę sztuk tanio moge mieć.

Model: komputer PRO-mini - msi

Numer seryjny: MS-9A25B1004000634

Pamięć: 0,99 GB

Procesor: Atom N270; 1,6 GHz

Grafika: Mobile Intel 945 Express Chipset

Gniazda grafiki: gniazdo cyfrowe+przepinka na VGA

zasilacz

4 gniazda USB, 2 gniazda sieci, uchwyt naścienny, kabel audio, kabel VGA

System operacyjny: Windows XP Home Edition Nettops - nalepka licencyjna, brak nośników

Ma wi-fi-widac gniazdo pod antene i jest bez wiatraka.

Wylicytowałem u mnie w firmie dwie sztuki w cenie 70 zł + Vat.Myślałem,że nie będzie na to chętnych i taniej kupię.

Jedną zostawiam sobie,a jedną moge sprzedać.

Prosze pamiętać,że nettop jest bez dysku,ale ma płytę dedykowaną z systemem Windows XP Home Edition Nettops. Dyski są przez firme niszczone.

Dysk do daphile oczywiscie zbędny,Można instalkę zrobić na pendrivie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.