Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie - to jest "system" na którym chodzi soft audio? Czytałem ich PDF'a i tam nie ma nic o instalacji w obecnym systemie (siedzę na Arch linuxie od paru lat), a w repo tego nie mam. Do ściągnięcia jest iso botowalne.

Może korektor się włączył?

Nic się nie włączyło.

Inaczej? Lepiej, czy gorzej?

Nie będę nic nikomu sugerował.

Jeśli ktoś już gra z daphile to nie ma problemu sprawdzić nowej wersji.

Jak coś to na priva pomogę wrócić do poprzedniej.

Zachęcam do sprawdzenia wersji 15.12 RT

Daphile to cały system operacyjny specjalnie stworzony do audio (serwer i odtwarzacz w jednym).

Dziękuję. W sumie, to pewnie może chodzić w wersji livecd, prawda? Sprawdziłbym z ciekawości, ale instalować mi się nie chce.

Gra inaczej jest gładko i bardziej precyzyjnie. Testuję wszystkie wersje beta, które wprowadzał Kipeta. Wystarczy tylko wspomnieć, że tych wersji było kilkanaście zanim Kipeta zdecydował się na wprowadzenie nowej wersji Daphile. Ta aktualizacja wnosi wiele interesujących zmian i muszę przyznać, że Kipeta to kawał gościa. Czapki z głów.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie wiem czy mi się wydaję czy gra inaczej.

Miałem ostatnio zainstalowaną wersje beta.

Muszę zrobić chyba sobie ślepy teścik bo coś mi tu śmierdzi.

ja myślę że raczej pachnie ;)

co prawda ostatnio miałem trochę ruchu w systemie i nie chciał bym zmian przypisać nowej wersji Daph ale moim zdaniem gra bardziej muzykalnie więcej barwy wcześniej miałem wrażenie że było bardziej sterylnie można powiedzieć że na scenie można było chodzić między instrumentami. Bas był bardziej konturowy teraz niby go więcej ale już nie tak kontrolowany w sensie że np kontrabas wcześniej raczej naturalnej wielkości i dość dobrze zarysowany teraz trochę większa plama basu .

ogólne wrażenie wcześniej bardziej technicznie teraz muzykalniej. Ciekawe czy pokrywa się to z waszymi spostrzeżeniami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To takie jądro, które pozwala wywłaszczyć się procesowi. Czyli jakiś program może mieć wyższy priorytet niż wątki jądra. Nie znam się na budowie systemów squezeopodobnych ale np. squeezelite może mieć taki wysoki priorytet i wtedy będzie miał pierwszeństwo wobec wątków jądra. Jakie są tego korzyści w audio - nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No a mi po aktualizacji zniknęła biblioteka w audio player nic niema ,pusto ,mimo że serwer jest widziany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spróbuj przeskanować bibliotekę. Zakładka Info/rescan/clear library and rescan everything

czy ktos probowal odpalic 2 serwery daphile jednoczesnie w 1 sieci, przy czym serwerki te korzystac mialyby z tego samego NAS? pytam, dlatego ze 1 pracujacy serwer nie ma najmniejszego problemu, wszystko hula, ze hej, natomiast po instalacji i konfiguracji 2go serwera za cholere nie chce sie polaczyc z nas i stworzyc nowej bazy danych z mediami.

skad ten pomysl? po prostu chcialem miec w pokoju odsluchowym i sypialni dostep do tych samych zgromadzonych gdzies danych na NAS.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Jak masz udostępnione zasoby w nas?

normalnie dla uzytkownikow + dla gosci full access.

na 1 serwerku wszystko dziala normalnie i od strzalu. 2gi za cholere nie chce sie z nas polaczyc. siec dziala, terminal pinguje normalnie. jedyne co udalo mi sie zrobic, to wskazac, ze media server jest external - i po wskazaniu adresu tego 1szego daphile dziala z jego ustawieniami. ale to kulawe jest. wolalbym 2 osobne, niezalezne terminale.

Spróbuj przeskanować bibliotekę. Zakładka Info/rescan/clear library and rescan everything

Próbowałem skanować wszystko ponownie , skanuje wykrywa utwory -wszystko tak jak należy , tworzenie indexów itp. ale po tym nie wyświetla się nic w "audio player" jakiś pomysł bo nie mam gdzie skasować dysku by ponownie instalować system od nowa.

Co do zmian w brzmieniu wersji Daphile 15.12 RT trudno u mnie o pełny obiektywizm (po prostu zainstalowałem nową wersję, nie porównywałem bezpośrednio ze starą), ale mam wrażenie przesunięcia równowagi w niższe rejestry. Dźwięk złagodniał, chyba nawet za bardzo (trochę brakuje "pazura"), ale na szczęście detaliczność/precyzja nie ucierpiała. Uwzględniając bardzo gładki, czysty i precyzyjny charter brzmienia mojego systemu nowa wersja niekoniecznie spowodowała poprawę. Jest to raczej krok w bok, chociaż jak sądzę większość powinna być zadowolona...

A jak wam podoba się granie z RAMu ? Mi wchodzą zaledwie max 4 utwory. Ale to co słyszę uświadamia mi że komp i to z czego gra może mieć znaczenie.

Natomiast korzystanie z korekcji i ustawianie jej na ucho moim zdaniem nie ma większego sensu tym bardziej ze trzeba włączyć BruteFIR mode i tu mam wrażenie że dźwięk jakby się trochę rozjeżdżał.

A próbowałeś przydzielić udziały dla dwóch użytkowników (Daphile 1 i 2 full acces)

probowalem, niestety nie rusza, nawet po przeinstalowaniu

nie wiem, moze cos zle robie. co wpisujecie w sciezce dyskow sieciowych?

u mnie sciezka siecowa wyglada tak

smb://qnap-421.local/multi.media/Muzyka

uzytkownik xxxx haslo yyyyy

u mnie

cifs//192.168.1.40/muzyka /hasło/ /urzytkownik/ odznaczown RW (bardzo ważne)

A jak wam podoba się granie z RAMu ?

Kompletnie bez różnicy, bo i w sumie czego miała by być ;)

Użytkownik tomtu dnia 15.12.2015 - 11:36 napisał

A jak wam podoba się granie z RAMu ?

Kompletnie bez różnicy, bo i w sumie czego miała by być ;)

no własnie teraz zauważyłem że przy wrzucaniu do RAMu zamienia mp3 na 44.1kHz, 16bits, WAV

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.