Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie mam , ale kiedyś bawiłem się instalację kilku systemów na kompie. Wg mnie , korzystając z boot managera musisz restartować maszynę i korzystać z klawiatury żeby zmienić system . Jeśli używasz windy to możesz jeszcze spróbować wirtualizacji przy pomocy np VMware Wokstation czy VirtualBox.

Witam,

czy ktoś z Kolegów próbował na Daphile odtwarzać dsd w trybie natywnym. Mam USB DAC z obsługą dsd i pod foobar-em wszystko ładnie śmiga, a w Daphile tryb dsd native jest niedostępny pomimo, iż taka opcja się wyświetla. DoP mi nie działa prawdopodobnie dac nie obsługuje tej funkcji. (przy odtwarzaniu czas biegnie ale nie ma żadnego dźwięku).

2 pytanie czy daphile pójdzie na R PI2 lub ODROID-C1+ (krótko na procesorach ARM -obecnie nie ma wsparcia)? Czy taka obsługa jest planowana?

Pozdrawiam,

Witam. Po długim czasie przemysleń postawiłem Daphile. Komp to terminal hp5730. Ogólnie jestem zadowolony. Mój DAc to CA Stream Magic 6. Czytam to forum już drugi dzień i dopiero doszedłem do 22 strony :). Nie mam już cierpliwości i wiele wolnego czasu wiec postanowiłem pójść na skróty. Z tego co zdążyłem się zorientować to konwerter usb spdif poprawia jakość brzmienia.

Moje pytanie wiec: jaki kupić ? Najlepiej żeby był nie za drogi a przyniósł pożądane efekty.

Dodam że z zagadnień elektroniki jestem noga więc jeśli mi podacie jakieś rozwiązania z dodatkowym zasilaniem to proszę o konkrety jak to zrobić.

Z góry dziękuje za wszystkie cenne rady.

kazan,

masz tak zrobione?

Czy taki wybór systemu jest do zrobienia pilotem? Masz okienko IR w NUC.

jesli chcialbys w locie, to mozesz sprobowac skorzystac w jakiejs graficznej dystrybucji z virtualboxa i tam zainstalowac daphile. sam nie probowalem ale moze zadzialac.

natomiast normalnie, to musialbys resetowac komputer, zeby przejsc z jednego systemu do drugiego.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

@Piotr_57210

Nie słyszałem, ale podobno Gustard ma dobry stosunek jakość/cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wersja z DSD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

natomiast normalnie, to musialbys resetowac komputer, zeby przejsc z jednego systemu do drugiego.

Tylko, jeśli używa Windowsa. Na linuxie stawia mpd i zapomina o problemie - całościowo. MPD za pomocą klientów można kontrolować tabletem, smartfonem. W przypadku Windowsa musiałby się bawić w system do szeroko pojętego używania i system "audio".

BTW - nie rozumiem czemu na Windowsa nie ma MPD, bo ten fork u mnie nie działa.

No jest mpd na windowsa:

Ukryta Zawartość

Tylko, że mpd jest daemonem i nie posiada sam z siebie żadnego gui, okienka itd.

Jak dla mnie mpd na windowie jest bez sensu, ale twórca mpd nie chce

stawać ludziom na drodze do szczęścia. Z tego co widzę to mpd na windzie

obsługuje tylko wyjście winmm (windows multimedia api).

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Tylko, jeśli używa Windowsa. Na linuxie stawia mpd i zapomina o problemie - całościowo. MPD za pomocą klientów można kontrolować tabletem, smartfonem. W przypadku Windowsa musiałby się bawić w system do szeroko pojętego używania i system "audio".

BTW - nie rozumiem czemu na Windowsa nie ma MPD, bo ten fork u mnie nie działa.

prosze przeczytaj jeszcze raz swoja porade i odnies sie moze do problemu z postu nr 2005.

czyli wg ciebie przy uzyciu mpd mozna miec jednoczesnie wersje linuxa ubuntu, w ktorej odtworzy film i daphile i przelaczac pomiedzy nimi w locie, bo o to pytal kolega?

. Jeśli używasz windy to możesz jeszcze spróbować wirtualizacji przy pomocy np VMware Wokstation czy VirtualBox.

virtualbox dziala rowniez pod linuxem.

Nie słyszałem, ale podobno Gustard ma dobry stosunek jakość/cena:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wersja z DSD

Dzięki. Zainteresuję tym. Szkoda tylko, że nie ma za bardzo możliwości kupienia w Polsce. Ja chętnie najpierw bym coś przetestował zanim kupię a tak kicha. Wolałbym jednak najpierw coś do kupienia w Polsce więc ponawiam pytanie.

A tak przy okazji.. Udało się komuś posegregować "ulubione" z Tidala wg wykonawcy ? Trochę mnie wkurza, że sortuje po tytule. Mam kilkaset albumów w ulubionych i trochę nieporęcznie szukać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosze przeczytaj jeszcze raz swoja porade i odnies sie moze do problemu z postu nr 2005.

czyli wg ciebie przy uzyciu mpd mozna miec jednoczesnie wersje linuxa ubuntu, w ktorej odtworzy film i daphile i przelaczac pomiedzy nimi w locie, bo o to pytal kolega?

virtualbox dziala rowniez pod linuxem.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Mając komputer klasy pc, na którym masz postawionego linuxa, stawiasz sobie MPD, który spełnia rolę Daphile, z możliwością odpalania filmów, zabawą Kodi itd. Niektórzy na silę próbują bawić się tym, gdy rozwiązanie może być prostsze.

Ps - jaki problem mieć w ubuntu virtualboxa z daphile?

Proszę czytać ze zrozumieniem. Mając komputer klasy pc, na którym masz postawionego linuxa, stawiasz sobie MPD, który spełnia rolę Daphile, z możliwością odpalania filmów, zabawą Kodi itd. Niektórzy na silę próbują bawić się tym, gdy rozwiązanie może być prostsze.

Ps - jaki problem mieć w ubuntu virtualboxa z daphile?

gosc pytal o ubuntu, wiec dostsal ode mnie odpowiedz uwzgledniajaca ten system + daphile. i drugie pudlo zobacz na wczesniejsze moje posty, pisalem o virtualboxie na ubuntu

wiec moze to ty jednak zaczniesz czytac ze zrozumieniem.

Skoro doradzasz to należy kwestionować zasadność zabawy Daphile, gdy on i tak siedzi na linuxie...ma od razu lepszą imho alternatywę - mpd + klient pod smartfon, tablet. W tym momencie posiadanie 2 systemów jest bzdurą, a virtualbox stratą czasu...widocznie rozmawiamy o 2 innych rzeczach, ale ja na siłę nie mam zamiaru nikogo przekonywać do tego, że Daphile przy linuxie nie ma sensu - z racji m. in. zabaw w przełączanie systemów...Mpd, poprawnei skonfigurowany, działa od razu po włączeniu systemu i od razu można bawić się, sterować muzyką, nawet bez ekranu.

Skoro doradzasz to należy kwestionować zasadność zabawy Daphile, gdy on i tak siedzi na linuxie...ma od razu lepszą imho alternatywę - mpd + klient pod smartfon, tablet. W tym momencie posiadanie 2 systemów jest bzdurą, a virtualbox stratą czasu...widocznie rozmawiamy o 2 innych rzeczach, ale ja na siłę nie mam zamiaru nikogo przekonywać do tego, że Daphile przy linuxie nie ma sensu - z racji m. in. zabaw w przełączanie systemów...Mpd, poprawnei skonfigurowany, działa od razu po włączeniu systemu i od razu można bawić się, sterować muzyką, nawet bez ekranu.

gosc pytal o konkretna sprawe i dostal konkretna odpowiedz. ja nie mialem takiego dylematu i postawilem osobny terminal z daphile tylko i wylacznie do muzyki. z mpd nie mialem stycznosci.

tak btw porownywales mpd z mozliwosciami daphile. chodzi konkretnie, a jakze by inaczej o walory muzyczne + mozliwosci techniczne np. bitperfect, mozliwosc wgrania modow pomieszczenia, czy nawet takiego prostego zgrywania z jednoczesnym tagowaniem plikow itd?

Mam nieodparte wrażenie że kolega Firekage nie specjalnie zna Daphile w czym oczywiście nie ma nic złego. Ale krytyka systemu bez przetestowania go jest trochę nie na miejscu.

Mam nieodparte wrażenie że kolega Firekage nie specjalnie zna Daphile w czym oczywiście nie ma nic złego. Ale krytyka systemu bez przetestowania go jest trochę nie na miejscu.

Masz wrażenie. Znam, mało tego, rodzinie, która linuxa nie ogarnia, poleciłem go jako serwer muzyczny, ale samemu, mając na każdej maszynie Arch linuxa, na którym jest MPD nie widzę sensu w instalowaniu Dpahile nawet na pendrive.

gosc pytal o konkretna sprawe i dostal konkretna odpowiedz. ja nie mialem takiego dylematu i postawilem osobny terminal z daphile tylko i wylacznie do muzyki. z mpd nie mialem stycznosci.

tak btw porownywales mpd z mozliwosciami daphile. chodzi konkretnie, a jakze by inaczej o walory muzyczne + mozliwosci techniczne np. bitperfect, mozliwosc wgrania modow pomieszczenia, czy nawet takiego prostego zgrywania z jednoczesnym tagowaniem plikow itd?

Może inaczej - MPD jest serwerem. Klientami będą programy końcowe: Sonata, gnmpd itp. MPD sam w sobie, gdy poprawnie go skonfigurujesz (czyli tak, aby faktycznie odtwarzał muzykę) domyślnie nadaje z bitperfectem, domyślnie jest ustawiony tak, aby samemu nie modyfikować dźwięku, nie dokonywać żadnego samplingu, downsamplingu i ubersamplingu.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o zgrywaniu - chodzi Ci o ripowanie utworów z CD? Tagrowanie plików itd. możesz robić odpowiednim softem. Linux, choć nie każdy, wyznaje tak zwaną zasadę KISS - keet it simple stupid wspartego zasadą "one tool for the job". Jeśli jest jeden DOBRY program do konkretnej roboty, to on to robi, bez akcji znanej z Windowsem, gdzie ma się setki programów, a każdy z nich ma jakaś wadę, czegoś mu brakuje.

Od zgrywania plików, ripowania, masz soft ripujący. Daphile jest "serwerem MPD", z graficznym GUI, prostym systemem zbudowanym na podstawie MPD. Tymczasem sam serwer MPD jest rzeczą, którą możesz zainstalować na dowolnym linuxie, a jak wiadmo, system operacyjny w tym momencie nie limituje możliwości, jakie można robić pod systemem. Ripowanie możesz zrobić np. soundKonverterem, Ario, Rubbym czy odpowiednim skryptem - ja robiłem skryptem (czasami rzecz wykonasz szybiej terminalem, niż programem z gui).

Daphile to po prostu mpd z trybem graficznym dla osób, które z linuxem nie mają styczności. Działa, jest przyjemny - rodzina też zaczęła tego używać, a linuxa nie znają (pokazałem im co i jak), ale w przypadku osób siedzących na linuxie, MPD jest wszystkim czego chcesz (+ klient aby tym sterować).

MPD jednocześnie obsługuje Alsę i Pulseaudio, a z racji tego, że to serwer, który możesz konfigurować, nie ma z nim problemów takiej natury, że coś może nie działać, a my nie naprawimy tego bo nie możemy edytować np. plików konfiguracyjnych.

Wrócę jeszcze do jednego - gdybym znał jedynie Windowsa, daphile byłby drugim oes'em. Tak, to fajna rzecz, ale mając linuxa, całkowicie zbędna.

PS - przyznam od razu, że postawienie mpd nie jest szczególnie trudne, ale też nie sprowadza się do instalacji pakietow z repo.

Na koniec - wspominałeś o bitperfekcie. W przypadku MPD, żaden inny dźwięk, nawet systemowy, nie będzie działać, gdy leci muzyka poprzez MPD - bitperfect i przejęcie urządzenia dźwiękowego. To samo jest na Windowsie przy np. Asio4All i deadbeefie. Dźwięk wraca po zwolnieniu urządzenia.

Od zgrywania plików, ripowania, masz soft ripujący. Daphile jest "serwerem MPD", z graficznym GUI, prostym systemem zbudowanym na podstawie MPD

Daphile nie ma nic wspólnego z MPD. Dlatego mam wrażenie że nie znasz Daphile.

Daphile nie ma nic wspólnego z MPD. Dlatego mam wrażenie że nie znasz Daphile.

Ma i to wiele. Jest przygotowanym systemem "out of the box", mającym służyć jednemu celowi - odtwarzaniu muzyki bez skompilkowanej konfiguracji. Tym samym jest wersja linuxowa dla systemów: MPD. Oba "klocki" sprowadzają się do tego, że po konfiguracji możesz np. smartfonem odpalać muzykę. MPD nie chodzi jako system, a usługa systemowa. Daphile nie jest usługą systemową, jest prostym systemem. Tymi systemami możesz zarządzać via www - w przypadku MPD jest jeszcze program klicencki na desktopa i mobilka. Daphile ma tylko www.

Z tego co zdążyłem się zorientować to konwerter usb spdif poprawia jakość brzmienia.

Moje pytanie wiec: jaki kupić ? Najlepiej żeby był nie za drogi a przyniósł pożądane efekty.

Dodam że z zagadnień elektroniki jestem noga więc jeśli mi podacie jakieś rozwiązania z dodatkowym zasilaniem to proszę o konkrety jak to zrobić.

Udało się komuś posegregować "ulubione" z Tidala wg wykonawcy ? Trochę mnie wkurza, że sortuje po tytule. Mam kilkaset albumów w ulubionych i trochę nieporęcznie szukać.

Kurcze sorry, że ponawiam. Ale czy ten temat już wymarł ? Nikt mi nie odpowie konkretnie ?

A może (jeśli chodzi o ten konwerter) nie zawracać sobie głowy ?

Ma i to wiele. Jest przygotowanym systemem "out of the box", mającym służyć jednemu celowi - odtwarzaniu muzyki bez skompilkowanej konfiguracji. Tym samym jest wersja linuxowa dla systemów: MPD. Oba "klocki" sprowadzają się do tego, że po konfiguracji możesz np. smartfonem odpalać muzykę. MPD nie chodzi jako system, a usługa systemowa. Daphile nie jest usługą systemową, jest prostym systemem. Tymi systemami możesz zarządzać via www - w przypadku MPD jest jeszcze program klicencki na desktopa i mobilka. Daphile ma tylko www.

Nie do końca bo w daphile nie ma MPD tylko LMS plus player squeezelite z jądrem gentoo. Może to działa jak MPD z linux ale nic ponad to.

Ale po co ci nowy konwerter jak masz wbudowany na xmos. Nowy konwerter może być krokiem w bok a nie koniecznie poprawą.

Nie do końca bo w daphile nie ma MPD tylko LMS plus player squeezelite z jądrem gentoo. Może to działa jak MPD z linux ale nic ponad to.

Rozumiem w czym problem - kwestia nazewnictwa. To działa jak MPD, to mialem na myśli. Wyszło z tego, że Daphile=MPD, a faktycznie, nie do końca to jest prawdą. Ok, zwracam honor jeśli gdzieś wprowadziłem w błąd.

Kurcze sorry, że ponawiam. Ale czy ten temat już wymarł ? Nikt mi nie odpowie konkretnie ?

Moim zdaniem konwerter usb/spdif jest bez sensu. Jakość spdif zależy bezpośrednio od zegara nadajnika, w tym przypadku konwertera. W przypadku USB w 95% jest użyty interfejs asynchroniczny, a dane są od nowa taktowane przy samym DAC-u, co przy dobrym DAC-u daje lepsze efekty. Dlatego często ten sam DAC gra lepiej po USB niż z SPDIF-a.

Czasem jest możliwa poprawa gdy konwerter ma izolację galwaniczną i/lub lepszy zegar niż DAC. W pewnych warunkach może to dać lepszy efekt, niż samo USB. Także odpowiedź jak zawsze - pożycz, podłącz, posłuchaj, oceń.

Czasem jest możliwa poprawa gdy konwerter ma izolację galwaniczną i/lub lepszy zegar niż DAC. W pewnych warunkach może to dać lepszy efekt, niż samo USB. Także odpowiedź jak zawsze - pożycz, podłącz, posłuchaj, oceń.

Dzięki. Wreszcie konkretna odpowiedź. Z tego wynika, że nie warto wydać mi ponad 1000 zeta (lub więcej) na takie urządzenie. Lepiej dołożyć i kupić lepszy CD. Tak myślałem. Zresztą jak sam się już przekonałem Daphile ma sporo wad ( m.innymi sortowanie albumów w Tidal) Większość aplikacji na smartfony (android i ios) też mają sporo wad. Czyli kicha Ja nie polecam.

P.S.

Co do brzmienia nie mam zastrzeżeń. Porównuję z CD, DLNA, dysk USB podpięty bezpośrednio do USB DAC-a.

Witam. Po długim czasie przemysleń postawiłem Daphile. Komp to terminal hp5730. Ogólnie jestem zadowolony. Mój DAc to CA Stream Magic 6. Czytam to forum już drugi dzień i dopiero doszedłem do 22 strony :). Nie mam już cierpliwości i wiele wolnego czasu wiec postanowiłem pójść na skróty. Z tego co zdążyłem się zorientować to konwerter usb spdif poprawia jakość brzmienia.

Z góry dziękuje za wszystkie cenne rady.

Witam, jeżeli używasz CA SM6 (mam go tak samo) to bez sensu jest dodatkowo dokupować konwerter usb na spdif. CA SM 6 ma całkiem dobre wejście po usb i gra dobrze, ja mam oprócz CA SM 6 jeszcze kilka daców ( obecnie dokładnie jeszcze 5) i tylko ten który ostatnio sam złożyłem wydaje mi się, że gra lepiej ale jest na zupełnie innym przetworniku tj. AK 4495 a CA SM 6 jest WM8740.

Pozdrawiam,

Witam, Squeezer-em daje się Daphile obsługiwać z poziomu telefonu lub tableta i dobrze działa. A na terminalu tez można uruchomić odtwarzacz.

Pozdrawiam,

Daphile

New official 16.01 release available!

CHANGES:

- System image size reduced, eg. SqueezePlay removed

- LMS "Remote Music Library"-plugin with improved UPnP/DLNA-server support

- Kernel upgrade to 4.1.15 and some other package updates

- Bug fixes and various small improvements

Any feedback is warmly welcomed!

Beta versions that have ssh access enabled are stored here:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

New beta (16.02-b011908):

- kernel upgrade to 4.4.1

- file system clean, ISO-files smaller than ever

- Gracenote service usage fixed

- minor web UI improvements for mobiles

- bug fixes

Mam dziwny problem...

Mianowicie nie moge przelaczac piosenek urzadzeniami apple tj. Iphone, ipad..kiedys nie bylo problemu, myslalem ze jak postawie wszystko od nowa na nowym daphile to bedzie trybic ale nie, na androidzie dziala bez problemu.

Na applu wszystko normalnie dziala ale zeby zobaczyc co aktualnie gra i przelaczyc piosenke nie da sie. Liste widzi jakies trzy sekundy i kiedy znowu zaznacze usb audio dziala ale jakies kolejne trzy sekundy. Probowalem kilku przegladarek i lipa, dziwne bo kiedy dzialalo bez problemu.

Panowie, prosze poradzcie cos...tel locze punkt to punkt z hp na daphile...

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.