Skocz do zawartości
IGNORED

Akcesoria do płyt - szczoteczki, czyściki - sposoby dbania o płyty i igłę

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Brakuje mi takiego wątku w którym moglibyśmy dzielić się informacjami nt akcesoriów. Myjki mają swój wątek, więc tu zapraszam do dzielenia się uwagami dotyczącymi całej reszty: szczoteczki do płyt, szczoteczki i płyny do igieł, ramiona antystatyczne itd.

A zatem, których szczoteczek do płyt używacie i które najlepiej się sprawdzają?

Co zrobić gdy płyta jest naładowana elektrostatycznie i szczoteczka nie jest w stanie tego zebrać (bo paprochy nie przyczepiają się do niej tylko przesuwają się po płycie). Od razu odpowiem, że moim póki co jedynym, ale sprawdzonym sposobem jest lekkie nawilżenie szczoteczki płynem do mycia płyt i wytarcie nią obracającej się płyty.

jak czyścicie igły?

Zapraszam!

A właśnie - jaką macie opinię nt oddzielnych ramion ze szczoteczkami, czyszczących płytę przed igłą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Najpierw mycie płyt i folie antystatyczne. Ten etap jest niepomijalny. Potem można sobie kompletować kosmetyczkę szczoteczek, czyścików, pierdołków...

Najpierw mycie płyt i folie antystatyczne. Ten etap jest niepomijalny. Potem można sobie kompletować kosmetyczkę szczoteczek, czyścików, pierdołków...

To jasne, dlatego o tym nie wspominam. Ale jeżeli mam umyte płyty i folię antystatyczną, to też mam za jakiś czas paprochy. Nie będę przecież mył każdej płyty przed odsłuchem.

Therion gdy masz już chociażby knosti przydało by Ci się coś takiego jak płyn do czyszczenia igły oraz szczoteczka do winyli- ja preferuje aksamitne choć wiele osób używa karbonowych

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

A właśnie - jaką macie opinię nt oddzielnych ramion ze szczoteczkami, czyszczących płytę przed igłą?

No właśnie - też mnie to ciekawi. Ktoś, coś wie?

Czyszczenie, czyszczeniem, ono ma przede wszystkim uziemienie, czyli powinno odprowadzać ładunki. Odprowadza?

W wątku elcancara odpowiedzi brak.:(

Co Wy macie z tymi ładunkami, na litość ??? Przyzwoicie umyta płyta, zadbana, przechowywana porządnie - nie stwarza takich problemów, że aż kopie. Gramofon porządnie uziemiony i fajna muza - wystarczą. Na prądzie śpicie?:))

A nie zdarzyło Ci się podnieść płyty razem z matą (umytej i świeżo obfoliowanej)? Może to wpływ wiatru słonecznego albo poziomu stresu u kota. Tym niemniej problem się czasami pojawia. No i paprochy razem z płytą wkładane do nowej folii -brrr.

Z powietrza. Tylko mnie nie mówić, że mam w domu syf, bo nie mam. W powietrzu zawsze coś fruwa (kota mam). A jak się elektryzuje to się lepi. A jak się lepi, to nie cieszy.

Kota - przenieść do innego pomieszczenia, sierść - odkurzyć! Kotu - zabronić łażenia po gramofonie!!!:) albo, albo, Imienniku. O podnoszeniu płyty wraz z matą ( ta nowa i ta inna - też) - było już sto razy. Kto woli - ma sprasowane paprochy i ciągłe (przyznaję) użeranie się z tego rodzaju "matą". Też to miałem. Przez dwa dygodnie i -starczyło. Matę, jak to coś nazwali - wyrzuciłem. Od lat mam na talerzu cienki akryl, delikatny docisk i - uciechę z braku tego typu problemów. I - wielką radość z muzyki . Czego Wam wszystkim życzę . Jacek. PS - ale o czymś trzeba gadać, nie?:)

No fakt. Matę filcową trzeba wyrzucić. Była z gramofonem w komplecie. I tak z lenistwa się trwa w błędnych przyzwyczajeniach.:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ta filcowa może być ciekawa jako przekładka pod matę akrylową na przykład.

Ja ostatecznie i tak wróciłem do ciężkiej gumowej, chyba z Adama, jaką dostałem do Ad Fontes. Najniżej mi gra i mi to pasi.

Najniżej mi gra

O! Ja tak chcę. Dołu mi czeba.

Ino w sprzedaży nie widzę. Są jeno korkowo-kauczukowe.

Ale mam Fonice GS464 - w piwnicy. Zdaje się, że tam jest gumowa. Czeba zejść i luknąć.

Tak na marginesie - to forum to jest na ogół do d.... Bo ciągle o niczym, albo nawalanka sztachetami. Ale czasami się jednak przydaje:)

W sprzedaży nie widzisz? Przeca zawsze cóś tam jakiesik komorniki majo - po pińć złoty!:) na Alesrogo, czy cosik? A i adapter do czyszczenia - gratis.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

jajacek1410- Ja nie wiem czy uzyskasz podobne wyniki do moich :) Ponoć massloadery ( takiego mam) nie znoszą takich gum, a z kolei gramofony "na sprężynkach zawieszone" mają maty w tyłku. Ponoć. Musisz ryzykować troszkę na swój rachunek.

Inna sprawa, że jeśli dołożysz jakąś matę na tę co masz, a nie skorygujesz VTA, też możesz dostać "niżej".

Ale jaja-to twój KOT potrafi latać-jak żeś go tego nauczył. ;)

Jak zwykle wątek lewym halsem zjeżdża powoli w szuwary. Dziwię się Twojemu zdziwieniu... Ma 22 lata, idę z nim na rekord świata.

jajacek1410- Ja nie wiem czy uzyskasz podobne wyniki do moich :) Ponoć massloadery ( takiego mam) nie znoszą takich gum, a z kolei gramofony "na sprężynkach zawieszone" mają maty w tyłku. Ponoć. Musisz ryzykować troszkę na swój rachunek.

Inna sprawa, że jeśli dołożysz jakąś matę na tę co masz, a nie skorygujesz VTA, też możesz dostać "niżej".

Zabawa droga nie jest. Tyle, że teraz cierpię na niemanie gramofonu z powodu niemania wkładki z powodu niemania funduszy. Oby do wiosny!

Odnośnie elektryzowania się płyt kluczowym zagadnieniem jest wilgotność powietrza a przypominam mamy sezon grzewczy :).

No właśnie... mata... jak wiadomo na Danielu jest guma a zastanawiałem się nad jakimś akrylem. Może kiedyś sprawdzę... ale jak piszecie, że

O! Ja tak chcę. Dołu mi czeba.

... to tak od siebie mogę dodać, bo ten temat przewija się przez różne wątki, że w porównaniu do "cyfry" można odczuwać lekkie braki nieraz ale są realizacje i to wcale nie tak mało, które skutecznie leczą z takich kompleksów. Mam "nędzne" pre ale czasami się dziwię, że jednak ten bass nie jest taki marny jak to niektórzy zarzucają.

Moim skromnym zdaniem :]... docisk wnosi również trochę w tym zakresie.

Pozdrawiam.

Ponoć massloadery ( takiego mam) nie znoszą takich gum

Właśnie - "ponoć", bo ja mam grubą, gumową matę Thorensa na Ad Fontesie i ta gra najlepiej. A co do kotów, to mam dwa i siadają sobie swobodnie na akrylowej, grubej pokrywie i nic:) Raz na jakiś czas pojedyncza sierść padnie na płytę, usuwa się ją bezboleśnie:)

Z powietrza. Tylko mnie nie mówić, że mam w domu syf, bo nie mam. W powietrzu zawsze coś fruwa (kota mam). A jak się elektryzuje to się lepi. A jak się lepi, to nie cieszy.

Jacku masz za suche powietrze. Nabądź elektryczny nawilżacz jonizujący i uzyskasz kolosalną poprawę.

W.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ładunki electrostatyczne to dziwna sprawa jest , i cholerka wie od czego zależy.

Mam tak że przez tydzień / dwa nic się nie electryzuje i nadchodzi dzień że aż strzela.

Może to jakiś "ciuch" ? a może gdy jesteśmy zdenerwowani / zestresowani ?

• Redaktorzy

Polecam zestaw do czyszczenia igieł - marki Clearaudio - Elixir.

Ukryta Zawartość

Płyn nie zawiera alkoholu i jest ponoć bezpieczny dla zawieszeń cantileverów. Szczoteczka do czyszczenia na sucho zawiera mnóstwo cienkich włókien węglowych. Co do wycierania płyt, używam starej PRLowskiej szczoteczki aksamitnej, ale po latach pozbyłem się złego nawyku oczyszczania szczoteczki o rękaw koszuli, elektryzując ją w ten sposób. Być może kupię kiedyś carbonową, ale na razie szkoda mi pieniędzy.

Tak jak poprzednicy pisali - najwazniejsza jest myjka i utrzymywanie wpłyt w nienagannej czystości. Bez tego nie ma grania na poziomie. Myślę o zakupie myjki Okki Nokki albo Nitty Gritty, ale chodzi mi po głowie wykonanie myjki DiY (lepszej od ON i NG), ale najpierw jej projekt i wycena cześci ;)

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Therion gdy masz już chociażby knosti przydało by Ci się coś takiego jak płyn do czyszczenia igły oraz szczoteczka do winyli- ja preferuje aksamitne choć wiele osób używa karbonowych

Mam obie szczoteczki. Mam tez płyn do igły. Pytałem bo moze macie swoje sprawdzone sposoby i marki, to po co mam drugi raz proch odkrywać.

Zadbaj o odpowiednią wilgotność powietrza :). Dywan spryskaj antystatykiem, nie szuraj laczkami :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.