Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki efektowe surround - dipole, monopole, bipole

omen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam z tyłu jako głośniki efektowe, pewnie jaki wiele osób, zwykłe podstawkowce. Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad ich zmianą na dipole.

Głośniki takie podobno lepiej rozpraszają dźwięk w kinie. Poza tym są bardziej płaskie (płytsze) i mógłbym lepiej je rozmieścić wieszając na ścianie, kto wie może nawet rozbudować system do z 5.1 do 7.1.

Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia głośników efektowych firmy Monitor Audio. Jeden to MA Silver FX, firma określa, ze może pracować jako dipol i bipol.

Drugi to MA GSFX, jest napisane, że może pracować jako monopol lub dipol.

Ciekawe też, że konstrukcja samych glośników jest rożna, jeden ma ścianki boczne skośne i na frontowej nie posiada wysokotonowca, drugi ścianki boczne ma proste, prostopadłe do frontu i na każdej z nich jest wysokotonowiec i średniotonowiec.

Może mi ktoś objaśnić zalety i wady takich głośników, co daje praca w poszczególnych trybach. Liczę na podzielenie się wiedzą teoretyczną jak i praktyczną.

Czy warto iść w tą stronę ? Może są osoby, które dokonały wymiany właśnie monitorków na dipole i podzielą się doświadczeniami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2118-0-05137400-1391965235_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bipolarne pracują w tej samej fazie tzn. gdy membrana pierwszego głośnika wychyla się do przodu to w tym samym czasie jednocześnie tak samo wychyla się membrana drugiego głośnika ( w kolumnach np. wolnostojących podłogowych przedni głośni i tylny ) . Zaletą takich kolumn , mówię o podłogówkach jest to , że gdzie nie postawisz to dobrze gra , lecz je trudno zestroić w " trakcie projektowania prototypu " . Bipole dobrze zestrojone kolumny podłogowe są drogie .

Dipolarne pracują w odwrotnej fazie , gdy membrana jednego głośnika idzie do przodu , to druga cofa się , zalety i wady dipoli są zupełnie odwrotne niż bipoli .

Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia głośników efektowych firmy Monitor Audio. Jeden to MA Silver FX, firma określa, ze może pracować jako dipol i bipol.

To jakiś jest przełącznik ? To może przełącza się między bi , di ?

Ukryta Zawartość

Drugi to MA GSFX, jest napisane, że może pracować jako monopol lub dipol.

Nie mogę znaleźć tego głośnika , tylko to :

Ukryta Zawartość

Edytuję : z tym przełączaniem w kolumnach surrandu z di na bi , to jakaś ściema , bo nie ma głośników z tyłu :

Ukryta Zawartość

Mamy złoto !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy jakie jest główne zastosowanie sprzętu. Jeżeli kino - to dipole ew. bipole. Jeżeli muzyka - wyłącznie direct.

Ten przełącznik to jest di/bi.

Może mi ktoś objaśnić zalety i wady takich głośników, co daje praca w poszczególnych trybach. Liczę na podzielenie się wiedzą teoretyczną jak i praktyczną.

, a to ja mam bipolarne podłogowe ( głośniki z tyłu i z przodu ) Definitive Technology BP8 i jest głębia ze względu na opóźnienie z odbitego dźwięku od ściany wygenerowanego przez tylne membrany .Używam je jako kolumny frontowe .

To jakiś jest przełącznik ? To może przełącza się między bi , di ?

Chyba tak, w drugim modelu ten przełącznik jest na froncie.

Nie mogę znaleźć tego głośnika , tylko to :

Tutaj jest specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Jednak nowszy głośnik z tej seri jest zbudowany bardzo podobnie, różnica tylko taka, że wysokotonówka to wstęga:

Ukryta Zawartość

Zależy jakie jest główne zastosowanie sprzętu. Jeżeli kino - to dipole ew. bipole. Jeżeli muzyka - wyłącznie direct.

Generalnie muzyki słucham głównie w stereo, 5.1 do filmów, mało jest dobrze nagranej muzyki wielokanałowej.

Załóżmy, że wielokanał głównie do filmów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się że ta kolumna może pracować jak zwykły monitor tzn. wyłączone boczne głośniki , a może jest i przełączanie między di , a bi ? Widać tu trzy przyciski , jeden pojedynczy i dwa obok siebie .

, a jest di / bi

, a co do ściemy z tymi bipolarami to jednak to nie ściema bo głośniki z jednej strony będą bliżejm ściany , a z drugiej dalej , tak jak w moim " klasycznym układzie kolumn podłogowych ( z tyłu i z przodu głośniki ) , no i pracują w tej samej fazie , będzie głębia . Lecz jak będzie lepiej to są przełączniki .

, a tam piszą , że i procesor może sterować przełączaniem między bi , a di 12 V

Generalnie muzyki słucham głównie w stereo, 5.1 do filmów, mało jest dobrze nagranej muzyki wielokanałowej.

Załóżmy, że wielokanał głównie do filmów.

Skoro do filmów to bierz dipole.

P.S. Muzykę stereo można rozwinąć do 5.1 za pomocą DPL II (lub DTS Neo:6). Polecam.

Teoretycznie tak faktycznie jest, ale w praktyce... To są niuanse, nie trzeba tego faktu wyolbrzymiać :)

Bipole bez problemu można stosować przy muzyce, odległość między głośnikami jest na tyle mała, że dźwięk się nie zlewa.

W przypadku dipola głośniki pracują w odwrotnej fazie i tu już jest trochę rozproszony, mniej punktowy, mniej precyzyjny w lokalizacji dźwięk. Miałem BX FX (bipol/dipol), dipole Paradigma, teraz mam normalne monitorki :)

Do kina jak mamy możliwość to najlepiej wybrać dipole, będzie trochę lepiej, ciekawiej pod względem efektów od zwykłego monitora. Bipol także ciekawiej zagra ale tutaj będzie jeszcze mniejsza różnica.

A dlaczego miałaby być gorsza w czymkolwiek od standardowej kolumny bi ? Różni ją tylko przełącznik odwrócenia fazy, no niby to kolejny dodatkowy element toru dźwięku, ale bez przesady :)

Teoretycznie tak faktycznie jest, ale w praktyce... To są niuanse, nie trzeba tego faktu wyolbrzymiać :)

I tak i nie. Muzyka wielokanałowa jest nagrywana tak, że wszędzie powinny być głośniki direct.

A dlaczego miałaby być gorsza w czymkolwiek od standardowej kolumny bi ? Różni ją tylko przełącznik odwrócenia fazy, no niby to kolejny dodatkowy element toru dźwięku, ale bez przesady :)

Chodzi mi bardziej o zestrojenie tych głośników , a nie o przełącznik , to tak teoretycznie rozważam .

Witam ja mam kolumny MA GX-FX i jestem bardzo zadowolony. Ale tak jak dla mnie to jak sie ustawi ogladajac film dipolowo lub bipolarnie to zupelnie inne doznania sa, nie wiem jak to okreslic ale zupelnie inaczej dla mnie graja wtedy kolumny. Przy koncertach z regoly mam bipolarnie ustawione.. Ja porownywalem je do paradigmow, bo podlogowe mam paradigmy ale MA jak dla mnei sa lepsze i o niebo lepiej sa wykonane i fajniej wygladaja, niestety tez i znacznie wiecej kosztuja..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

No właśnie jeden z posiadaczy głośników dipolowych z opcją przełączania w bi, powiedział mi podobnie, że ustawienie dipolowe lepiej sprawdza się w kinie, ze względu na lepsze rozproszenie dźwięku, lepsze wypełnienie pokoju dźwiękiem, natomiast muzyka i koncerty lepiej odpowiada mu ustawienie bipolowe.

Z tego wynika, ze lepiej zaopatrzyć się w głośniki z możliwością przełączania.

Dlatego ciekawią mnie wasze odczucia i doświadczenia.

No właśnie jeden z posiadaczy głośników dipolowych z opcją przełączania w bi, powiedział mi podobnie, że ustawienie dipolowe lepiej sprawdza się w kinie, ze względu na lepsze rozproszenie dźwięku, lepsze wypełnienie pokoju dźwiękiem, natomiast muzyka i koncerty lepiej odpowiada mu ustawienie bipolowe.

Z tego wynika, ze lepiej zaopatrzyć się w głośniki z możliwością przełączania.

Dlatego ciekawią mnie wasze odczucia i doświadczenia.

Ja bym nie kupil bez mozliwosci przelaczania ... a zanim zdecydowalem sie na MA glosniki surrandowe to duzo czytalem w necie i na forach, plus pytalem sie instalatowrow kina domowego jakie oni mieli odczucia i wyszlo ze generalnie wyszlo ze w wiekszosci wypadkow to wszyscy byli za... niestety cena jest tych kolumn duza ale mozna cos poszukac i tanszych z mozliwoscia przelaczania .. Ale oczywiscie je odsluchalem w salonie w Warszawie zanim padla decyzja :-) ..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Lolek powiedz, a jak wygląda przy tych dipolach przesuwanie się dźwięku w przestrzeni, czy czujesz jakąś całość, synergię tzn nie tak, że dźwięk pojawia się w okolicy jednego głośnika, potem innego, tylko czy płynnie się przemieszcza z przodu do tyłu i odwrotnie ?

Czujesz np. przejazd samochodu przez pokój czy przelot samolotu ?

Czuje się przelot samolotu czy pociągu itp. tylko to nie o to chodzi , bo to masz i w zwykłych monitorach tylko w mniejszym stopniu, lub jak kto woli inaczej pokazane to jest, chodzi o to ze przy takich kolumnach jest to nie wiem jak to nazwac bardziej dźwięk jest rozszerzony i bardziej tworzy jakby kolo w stosunku do zwykłych monitorow..Mi to się podoba :-) nie ma takiej kierunkowości..

Lolek mógłbyś mi napisać, które głośniki grają w poszczególnych trybach ? Nie mogę się połapać co te wszystkie przełączniki robią. Wklejam poglądowo zdjęcie przełączników w starszym modelu GSFX, ale u Ciebie prawdopodobnie to tak samo jest zrobione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lolek mógłbyś mi napisać, które głośniki grają w poszczególnych trybach ? Nie mogę się połapać co te wszystkie przełączniki robią. Wklejam poglądowo zdjęcie przełączników w starszym modelu GSFX, ale u Ciebie prawdopodobnie to tak samo jest zrobione.

Witam ten u gory zawsze gra albo chcesz dodac glosnosci albo nie, ten srodkowy tylko wtedy podobno dziala jesli glosnik jest w pozycji dipol, jesli jest bipolarnie to nie ma znaczenia czy ustawisz lewy, prawy,,w instrukcja deko pokrecona jest, a w MA mowia zeby najlepiej samemu przestestowac i jak pasuje komu zeby ustawic :-) Ja jak bipolarnie ustawiam to srodkowy przelacznik nic nie zmieniam, natomiast jak dipolowo to wtedy prawo albo lewo przelaczam..gorny mam na plus czyli daje niby dodaje 3dB ale same glosniki po kalibracji sa na 0.

Dziki za odpowiedź.

Rozumiem, że w trybie bipolowym grają tylko głośniki na frontowej ściance ?

Co do trybu dipolowego, jak rozumiem grają głośniki boczne, prawe lub lewe, a czy mogą grać obie strony na raz ? Czy graja wtedy też głośniki na froncie ?

Dziki za odpowiedź.

Rozumiem, że w trybie bipolowym grają tylko głośniki na frontowej ściance ?

Co do trybu dipolowego, jak rozumiem grają głośniki boczne, prawe lub lewe, a czy mogą grać obie strony na raz ? Czy graja wtedy też głośniki na froncie ?

Jak masz ustawione bipolarnie to wszystkie glosniki graja w kolumnie - przynajmneij tak mi sie wydaje , a dipolowo to wg mnie wiecej graja glosniki boczne w kolumnie ale na frontowej sciance przy jakims mocniejszym uderzeniu tez sie odzywa... nie powiem na 100% bo nigdy tam ucha nie przystawialem i powiem szczerze jakos mnie to nie interesowalo, bo generalnie jako efekty wydobywane z glosnikow tych jak dla mnie sa swietne, a o to chodzi w tym wszystkim zebysmy byli zadowoleni.

Dzięki, oczywiście, że najważniejszy jest efekt końcowy. Pytam jednak bo te głośniki są trochę bardziej złożone i ciekawiło mnie jak to działa.

Tu masz opis przełączników

strona 11

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.