Skocz do zawartości
IGNORED

Canton GLE496 czy Dali Lektor 6

papaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,proszę kolegów o pomoc w wyborze jak w temacie. Kolumny miałyby grać z zestawem Yamahy CDX-993 oraz AX-592 (lub wyższy). Będę wdzięczny za wszelką pomoc w wyborze. Cantony słuchałem chwilę w salonie i nawet ładnie brzmiały, ale za bardzo nie wiem nic o firmie, natomiast Lektorów wogóle nie miałem możliwości odsłuchać. Ceny bardzo podobne poniżej 4000 zł.

Proszę o wasze rady.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/109660-canton-gle496-czy-dali-lektor-6/

Porównujesz 2 skrajne konstrukcje. Na tym poziomie cenowym Dali jest dobrym głośnikiem a Canton nawet nie przeciętnym.

Poprzednie modele GLE 407 i 409 byly prawie o połowę tańsze. A ciekawsze z wyglądu i lepiej wykonane. W tym momencie nie rozumiem decyzji o wyborze tych kolumn.

Lektory natomiast to lepsze głośniki zarówno budowie jak i dźwięku. Powiedz do jakiej muzyki tego szukasz może doradzimy jakieś inne konstrukcje.

Witaj,

Dali Lektor to bardzo dobra konstrukcja, grająca równo. W połączeniu ze wzmacniaczem Yamaha moim zdaniem idealne połączenie, gwarantujące dobry, uniwersalny dźwięk. Canton natomiast zagra znacznie ostrzej, jaśniej, bez wypełnienia w środku. Tak więc jeśli lubisz dużą ilość szczegółów, stawiasz na analityczność, Canton sprawdzi się.

Podaj proszę więcej informacji - przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. W podobnym przedziale cenowym jest ogromna liczna bardzo dobrych konstrukcji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za wstępne rady. Pomieszczenie to jak na razie pokój wielkości ok 20 m2, ale przyszłościowo będzie to pomieszczenie ok 35 m2. Co do muzyki to rock, pop, muzyka instrumentalna, w zasadzie to co wpadnie w ucho, nie jestem skierowany na jeden typ muzyki ... Gdyby ktoś mógł jeszcze coś doradzić to z góry dzięki.

Pozdr.

A jak powiem że mogę dostać nowe Dali Lektor 6 za kwotę 2300 zł z pełną gwarancją to co ? Wydaje mi się, że jest to bardzo dobra cena co do jakości kolumn, dobrze myślę ???

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Ja mam u siebie Cantony GLE 490.2 a znajomy właśnie te Dali. Dali mają ładniejszą średnicę i miękki bas. Cantony są bardzo szczegółowe, niektórzy mówią, że nawet analityczne. Mają krótki bas, brakuje czasem troche tej średnicy.

Zależy co bardziej lubisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.