Skocz do zawartości
IGNORED

All is lost - pytania do żeglarzy

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z obejrzeniem All is lost mam kilka pytań do żeglarzy. Uwaga! Pytanie mogą stanowić spojlery.

1. W jaki sposób Redford "odczepił" kontener? Niby użył jakiś "spadochron", ale jak to zadziałało?

2. Po co Redford przed burzą wspiął się na maszt?

3. Po co w czasie pierwszej burzy Redford kilka razy wychodził na pokład.

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/109804-all-is-lost-pytania-do-%C5%BCeglarzy/

Swoją drogą - rozwalić sobie jacht o kontener z trampkami... jakaś ironia losu.

Film dość ciężki, nie powiem, żeby przyjemnie się go oglądało.

Ale w sumie niezły.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

... a czy nie lepiej samemu zadzwonić do Roberta i spytać osobiście jak to wszystko zrobił i poco...!?

Jeszcze jedno - rozumiem, że od dzisiaj zniżamy się do poziomu onetowego?

Hey Meloman, widzę że bardzo cierpisz, wyluzuj... to był tylko żarcik. Sam chętnie poczytam o żeglarskich opowieściach, do tego jeszcze jakieś szanty i gitara gra. Na onecie jest gorzej niż u nas? Tego nie wiedziałem... dzięki za info i co złego to nie ja, to diabeł.

Parker's Mood

... i dla wyluzowania sytuacji, piosenka... z tekstem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Co do 1 pytania: wywalił za burtę dryfkotwę, która spowodowała zmianę siły kadłub/kontener i umożliwiła rozczepienie łodzi z kontenerem.

A co do masztu: chyba wszedł na nie jak na "bocianie gniazdo" , żeby lepiej sytuację ocenić.

Tak mi się wydaje.

Co do 1 pytania: wywalił za burtę dryfkotwę, która spowodowała zmianę siły kadłub/kontener i umożliwiła rozczepienie łodzi z kontenerem.

A co do masztu: chyba wszedł na nie jak na "bocianie gniazdo" , żeby lepiej sytuację ocenić.

Dzięki!

Na Filmwebie jest wątek, który tu poruszam. 90% odpowiedzi stanowi tradycyjnie pyskówka, ale jest jeden post, który praktycznie wyjaśnia mi łopatologicznie sprawy żeglarskie.

Temat uważam za zamknięty.

Świetny film! Obejrzałem wczoraj. Niesamowita opowieść z jednym aktorem i praktycznie bez słów. Niby nic się nie dzieje, a dzieje się wszystko... i trzyma w napięciu. Duże brawa!

Parker's Mood

Świetny film! Obejrzałem wczoraj. Niesamowita opowieść z jednym aktorem i praktycznie bez słów. Niby nic się nie dzieje, a dzieje się wszystko... i trzyma w napięciu. Duże brawa!

Rzeczywiście ma swój klimat, ale niestety wszystko niszczy TRAGICZNA końcówka. A sam film pewnie lepiej by mi się oglądało, gdybym w życie choć raz był na łajbie.

Koniec filmu można różnie interpretować... i wypłynięcie na powierzchnię można potraktować jako symbol śmierci... i wędrówkę do nieba; powiedzmy, że tak mniej więcej mógłbym to widzieć... a ręka była boska!... Jakkolwiek nie spojrzeć, to jest bardzo interesujący film. Znakomita, wręcz mistrzowska narracja, którą w przypadku jednego aktora i praktycznie niemego kina, trzeba poprowadzić bezbłędnie i wykonać na poziomie, niemalże emocjonalnym. Redford znakomity i ciągle w świetnej, artystycznej formie!

Parker's Mood

Można mieć skojarzenie ostatniej sceny z freskiem Michała Anioła, ale dla mnie to niestety zbyt kiczowate.

Z kolei zgodzę się co do samego prowadzenia filmu, choć może nie oceniałbym go aż tak wysoko.

Nie mam także większych zastrzeżeń do gry Redforda...

• 3 tygodnie później...

1.To była kotwica, za pomocą której "osadził" kontener.

2. Aby pomajstrować przy antenie, której nie wpinał przy próbie radia (po wysuszeniu). Samo w sobie bez sensu, chodziło o to aby z masztu zobaczyć zbliżającą się burze:).

3. Po co w czasie pierwszej burzy Redford kilka razy wychodził na pokład.

Nie pamiętam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.