Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Balanced Audio Technology (BAT)

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe i kuszące są podmiany lampek. Zazwyczaj ma to istotny wpływ na zmiany w dźwięku. Często na początku wydaje się, że jest lepiej ale najczęściej jest po prostu inaczej. 
Ale zanim zaczniecie zmieniać warto poczytać chociażby poniższe refleksje:

http://audiomaniacy.pl/index.php?topic=3265.175

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Od jakiegoś czasu wpadł mi do głowy pomysł dokończenia podmiany pozostałych kondesatorów elektrolitycznych w zasilaczu Bat vk500, a konkretnie w tzw. Batery PAKu. Temat odkładałem na lepsze czasy bo wiadomo krucho z częściami do elektroniki. Przeglądając sklepy okazało się jednak, że w TME są Nichicony 10 tys. uF praktycznie od ręki. To oczywiście przyspieszyło realizacje. Weekend był dłuższy to i temat sfinalizowalem. W sumie 24 szt. 

AC17D51A-886B-4EF1-A77E-59274D7DE2A6.jpeg

3CD0F959-CD80-4EE8-AC08-C3857349AB21.jpeg

4F792A65-A316-493A-8CC5-F0A6FCCCBA5A.jpeg

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Witam.
Od jakiegoś czasu wpadł mi do głowy pomysł dokończenia podmiany pozostałych kondesatorów elektrolitycznych w zasilaczu Bat vk500, a konkretnie w tzw. Batery PAKu. Temat odkładałem na lepsze czasy bo wiadomo krucho z częściami do elektroniki. Przeglądając sklepy okazało się jednak, że w TME są Nichicony 10 tys. uF praktycznie od ręki. To oczywiście przyspieszyło realizacje. Weekend był dłuższy to i temat sfinalizowalem. W sumie 24 szt. 
AC17D51A-886B-4EF1-A77E-59274D7DE2A6.thumb.jpeg.859b52cca3bc7528f36fa255dc6945fa.jpeg
3CD0F959-CD80-4EE8-AC08-C3857349AB21.thumb.jpeg.493ebe0e35659410968b911113adc1d7.jpeg
4F792A65-A316-493A-8CC5-F0A6FCCCBA5A.thumb.jpeg.2183419c94eb0277620dce25254c45b4.jpeg

No to po wszystkich operacjach VK-500 jak nowy
Poprzednio w torze audio wymieniales?

Ciekaw jestem wpływu na dźwięk. Jak wygrzejesz daj znać bo nie jeden z nas się zastanawia w klubie nad operacja "re-capping". Osobiście uważam że po tylu latach to już trzeba i nie ma się co czarować że trzymają parametry tym bardziej że BAT ciepły jest, chociaż Wiktor tak umieścił kondy z BAT-pack żeby nie były gotowane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość

(Konto usunięte)

Panowie ile może kosztować kompletna renowacja ?

U mnie jak się okazało ktoś zrobił naprawę po taniości. Nawet tranzystory w jednym bloku niesparowane . kondy wszystkie , łącznie z Battery PAKiem do wymiany .

Mam wstepną wycenę Coguars. 

Chciałbym jednak usłyszeć jakie jest zdanie użytkowników. Ile warto w niego włożyć?

9 godzin temu, Riczi75 napisał:

U mnie jak się okazało ktoś zrobił naprawę po taniości. Nawet tranzystory w jednym bloku niesparowane . kondy wszystkie , łącznie z Battery PAKiem do wymiany .

Chciałbym jednak usłyszeć jakie jest zdanie użytkowników. Ile warto w niego włożyć?

Ile warto włożyć zależy od tego ile dałeś przy zakupie i jak zależy Ci na jego posiadaniu. Aktualnie części elektr.  znaczne podrożały i za 24+12 samych elektrolitów głównych 10000 uF 80V w zasilaczu to ok. 1800 zł plus kondensatory sprzęgające, które pewno w pierwszej kolejności są do wymiany koszt min. 800 zł, pozostała drobna elektronika o ile wymaga wymiany to już mniejsze koszty. Robocizna to w serwisie pewnie 2-3 tys. zł. To w efekcie może dać ok. 5-6 tys. zl. 
to i dużo i nie, zależy ile wyniósł koszt zakupu. Pewno przy odsprzedaży nie odzyskasz wypompowanej w serwis  kasy ale czego się nie robi dla siebie dla przyjemności obcowania z muzyką 😉. Wiele osób co kilka lat wysyła sprzęt na rutynowy przegląd i regulacje co też kosztuje.   

pozdrawiam

Niewiele do wypowiedzi @mario_64 mogę dodać tym bardziej ze ty masz vk-500 ? Czyli tak jak Mariusz . Ja robiłem re-capping dwóch ale PRE. Końcówek mocy nie robiłem bo moja poprzednia była od Mariusza a obecna ma 14 lat i mało używana więc nie ruszam jej.
Co do robocizny to sprawa u mnie taka że robiłem w http:// https://www.rsaudio.de/
Ale tylko dlatego że właściciel to mój przyjaciel no i wiem, że profeska. Jakby mnie skasował stawką "normalną" to wyszłoby 2/3 wartości PRE i wówczas robi się kiepsko. Moja rada to rób / poproś o dokumentację foto robocizny plus zwrot starych części bo to dowodzi tego co naprawdę było robione . Jeśli będzie to Coguar Audio to pewnie papier dostaniesz a i firma znana tylko terminy... Trzeba czekać . To na przyszłość pomoże z ceną sprzedaży. Jeśli kupujący ma pojęcie to nie będzie mówił, że za drogi bo "grzebany" . Ja dzisiaj po całym procesie dałbym więcej za tak zrobione PRE jak moje czy za Mariusza vk-500. Wiem po co się to robi, wiem jaki ma wpływ i wiem jak ma to być zrobione i za to bym zapłacił ciut więcej żeby oszczędzić sobie latania / załatwiania / szukania.
Jedna rzecz mnie zastanawia z twojego opisu - ktoś ruszał / wymieniał tranzystory ? Bo mówisz że nie są parowane. Ale czemu ? Po co ? Coś było zjarane ? No fabryka na pewno paruje .

No chyba że kiedyś sprzęt kupi forumowicz to wszystko będzie jasne "z klubu". A czy warto inwestować ? @mario_64 nie ma czasu na forum taki zasłuchany w swojego nowego vk-500 a kondy dopiero się formatuja .

Witam.

Tak @Marcin Wielgus jestem zasłuchany i zaskoczony jak nowe kondensatory mogą poprawić zwłaszcza kontrolę i masę na basie. Podejrzewam, że żaden kabel nie wniósłby takiej zmiany.

Już po zmianie 12 kondków w zasilaczu dało znaczną poprawę a dopełnienie pracy i podmianki kolejnych 24 uwolniło pozostałe Joule energii. Co dziwne z pomiarów starych słoiczków wcale nie wynikało, że są do padnięte, bo z nominalnej pojemności 10 000 uF miały ok. 9100 - 9200 i podobne wartości ESR 0,05 ohm.

Fakt, ze ostatnio miałem trochę wyjazdów. Ale to pozwoliło odpocząć od codziennego słuchania i nabrać pewnego dystansu. Po 3 dniach przerwy to efekt mnie powala jak się zmieniło granie tego BATa. Najgorsze, że im dłużej słucham to coraz lepiej i ciężko się wyłącza tego grajka 🥰😏.

Teraz zabieram się za odświeżenia elektrolitów w moim pre bo pewno jeszcze coś da się wycisnąć z tego systemu. 

Pozdrawiam

Witam.
Tak [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] jestem zasłuchany i zaskoczony jak nowe kondensatory mogą poprawić zwłaszcza kontrolę i masę na basie. Podejrzewam, że żaden kabel nie wniósłby takiej zmiany.
Już po zmianie 12 kondków w zasilaczu dało znaczną poprawę a dopełnienie pracy i podmianki kolejnych 24 uwolniło pozostałe Joule energii. Co dziwne z pomiarów starych słoiczków wcale nie wynikało, że są do padnięte, bo z nominalnej pojemności 10 000 uF miały ok. 9100 - 9200 i podobne wartości ESR 0,05 ohm.
Fakt, ze ostatnio miałem trochę wyjazdów. Ale to pozwoliło odpocząć od codziennego słuchania i nabrać pewnego dystansu. Po 3 dniach przerwy to efekt mnie powala jak się zmieniło granie tego BATa. Najgorsze, że im dłużej słucham to coraz lepiej i ciężko się wyłącza tego grajka .
Teraz zabieram się za odświeżenia elektrolitów w moim pre bo pewno jeszcze coś da się wycisnąć z tego systemu. 

Pozdrawiam

No i właśnie twoj przypadek i jeszcze innego kolegi skłania mnie do forowania wniosku że przy starych -powiedzmy 20+ wiosen - kondach elektrolitach nie ma co mierzyć i się czarować że pomiary są ok.
Ten pomiar jest bez obciążenia, ESR dla jednej wybranej częstotliwości i nic nie mówi. Twoje ucho po wymianie daje obraz tego że ma to sens. Przywraca jakość dźwięku która "była na starcie".

W przypadku starych olejków to bym nawet ta granicę wieku obniżył jeśli blisko lamp były jedyny problem / wyzwanie to że olejaki to inne koszty niż np. Nichicony w zasilaczu bo robocizna to bz.

Mariusz otwieraj punkt re-cappingu BATów w Szczecinie

W dniu 8.01.2023 o 23:38, mario_64 napisał:

Od jakiegoś czasu wpadł mi do głowy pomysł dokończenia podmiany pozostałych kondesatorów elektrolitycznych w zasilaczu Bat vk500

Mario,

Jaka paste termoprzewodzaca zastosowałeś przy wymienie kondow na płytkach koncowek mocy? Nie było problemów z odkręcaniem tranzystorów?

1 godzinę temu, EMiL napisał:

Mario,

Jaka paste termoprzewodzaca zastosowałeś przy wymienie kondow na płytkach koncowek mocy? Nie było problemów z odkręcaniem tranzystorów?

EMiL,  zastosowałem taśmy termoprzewodzące bez pasty. W sumie to w vk500 by dostać się do płyty PCB z kondensatorami trzeba odkręcić tylko 2 tranzystory.

To jest przyjazna dla serwisowania konstrukcja, za to lubię te produkty BATa.

• 2 miesiące później...

Co ciekawe bat pak obecnie zawiera elektrolity i kondensatory foliowe. W sumie ma to sens (rosnaca pojemnosc bocznikow kondow zasilacza końcówek) i trochę dziwne, że opracowanie tego rozwiązania zajelo tyle lat. Chyba podobnie jest to rozwiazane w baby BAT vk255se.

Vk255se pewnie również za jakiś czas doczeka się zmian.

Preamp dedykowany do rex 500, również na 25 lecie:

https://balancedaudio.net/rex-3-preamp

Cena szybko topnieje w czasie 😀

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich Świątecznie.

Jak wcześniej wspominałem, że by zamknąć temat odświeżania poszczególnych elementów systemu grającego naszpikowanego BATem udało się zrobić re-camping Pre vk51Se i to tuż przed świętami 😜

To taki dla mnie zajączek. W sumie wymieniłem 32 kondensatory elektrolityczne. Przekaźniki 4 szt. w torze audio.  Pakiety olejowe zostawiłem w spokoju bo były wymienione 3 lata wstecz. Koszty z jakimi trzeba się liczyć to ok 1200 zł. Moja robocizna dla mnie w gratisie🤑.

Pracy było sporo i nie udało mi się tak bezproblemowo jak w vk200. Po wymianie niestety pre nie wystartował 😐. Ale na szczęście to mnie nie załamało bo byłem przekonany, że to drobiazg. Na szczęście mam w zasięgu 2 km solidnego elektronika, który znalazł szybko problem. Poprawił mój błąd w lutowaniu jednego kondensatora i sprzęt wystartował jak nowy 😅. Serwisant po znajomości skasował 250 zł. Przy okazji zrobił przegląd całości. Pomierzył co potrzeba bo miał czym 😄.
Powiem krótko petarda się zrobiła. Z szerszą oceną efektów pozwolę się wstrzymać do czasu pełnego wygrzania i sformatowania elektrolitów. W Święta wiadomo nie ma czasu na odsłuchy. 
Mam pare fotek z operacji ale wkleję w osobnym poście. 

Pozdrawiam

Witam wszystkich Świątecznie.
Jak wcześniej wspominałem, że by zamknąć temat odświeżania poszczególnych elementów systemu grającego naszpikowanego BATem udało się zrobić re-camping Pre vk51Se i to tuż przed świętami
To taki dla mnie zajączek. W sumie wymieniłem 32 kondensatory elektrolityczne. Przekaźniki 4 szt. w torze audio.  Pakiety olejowe zostawiłem w spokoju bo były wymienione 3 lata wstecz. Koszty z jakimi trzeba się liczyć to ok 1200 zł. Moja robocizna dla mnie w gratisie.
Pracy było sporo i nie udało mi się tak bezproblemowo jak w vk200. Po wymianie niestety pre nie wystartował . Ale na szczęście to mnie nie załamało bo byłem przekonany, że to drobiazg. Na szczęście mam w zasięgu 2 km solidnego elektronika, który znalazł szybko problem. Poprawił mój błąd w lutowaniu jednego kondensatora i sprzęt wystartował jak nowy . Serwisant po znajomości skasował 250 zł. Przy okazji zrobił przegląd całości. Pomierzył co potrzeba bo miał czym .
Powiem krótko petarda się zrobiła. Z szerszą oceną efektów pozwolę się wstrzymać do czasu pełnego wygrzania i sformatowania elektrolitów. W Święta wiadomo nie ma czasu na odsłuchy. 
Mam pare fotek z operacji ale wkleję w osobnym poście. 

Pozdrawiam

A to co "wypaliłeś" trzymało parametry ? Tj. te które mogłeś zmierzyć. Pewnie tak a wymiana pomimo tego spowodowała to co opisujesz co tylko udowadnia tezę że stare to może być dobre whisky ale nie elektrolity.

Dokładnie Marcin. Tak od strzała to w końcu pre nie zamulało dźwięku jak przed zmianą. Bas jeszcze mocniejszy i szybszy. W dźwięku dało się odczuć większą dynamikę i tempo. Trochę mniej tego ciepełka lamp. No ale trochę czasu potrzeba pewno by się to wszystko poukładało. 
A parametry to podobnie jak w vk200 większość w tolerancji się mieściła, a nawet w nominale raczej. Także pewno elektronik by powiedział ze nie ma potrzeby wymiany ale fakty są inne. 

Edytowane przez mario_64

Re-capping

A1.jpg

A2.jpg

A3.jpg

A4.jpg

A5.jpg

A7.jpg

Re-capping c.d.

A6.jpg

A8.jpg

A9.jpg

A10.jpg

No i mamy praktycznie nowe PRE I to na oryginalnych kondach jak fabryka dała więc sluchasz dźwięku takiego jak Viktor KHOMENKO
Dawaj znać jak się kondy formatuja / układają ale sądzę że to już będzie delikatna zmiana . Co najfajniejsze to już za tobą i teraz już tak "będzie" grało .
Minus że ucho do dobrego to się szybko , za szybko, przyzwyczaja ehh cóż począć.

W dniu 11.04.2023 o 18:00, Marcin Wielgus napisał:

No i mamy praktycznie nowe PRE I to na oryginalnych kondach jak fabryka dała więc sluchasz dźwięku takiego jak Viktor KHOMENKO emoji1.png
Dawaj znać jak się kondy formatuja / układają ale sądzę że to już będzie delikatna zmiana . Co najfajniejsze to już za tobą i teraz już tak "będzie" grało .
Minus że ucho do dobrego to się szybko , za szybko, przyzwyczaja ehh cóż począć.

Coś mi się wydaje, że mam na dłużej do odkrywania ponownie wszystkich płyt. Niektóre dźwięki teraz się dopiero odblokowały 😀. No ale ten basss jestem pod wrażeniem. Bat ma ten dół niesamowity bo zarówno wielobarwny i wciągający ale teraz nabrał takiej potęgi i uderzenia, że mi szklanki zaczęły dzwonić i kanapa wibruje przy podkręceniu do 60-tki czego wcześniej nie było. Zmiana jest na tyle zauważalna, że powiem krótko - warto zainwestować te 1000 zł i odmienić lekko niedomagającego staruszka w tryskającego energią młodzieńca. 

1 godzinę temu, mario_64 napisał:

że mi szklanki zaczęły dzwonić i kanapa wibruje

To łatwo naprawić.....

do szklanki wlać zacny trunek, a z kanapą wierzę, że wiesz co zrobić;-)))

Gratulacje!

• 5 tygodni później...

Niestety nie mam tego zacnego CD -ka. Ale czy trzeba go mieć by go naprawić. Chyba, że to jakaś usterka mechaniczna a nie elektroniczna.

W dniu 11.04.2023 o 15:49, mario_64 napisał:

Re-capping

Pozytywne zmiany brzmieniowe to może też pochodna innych typów zastosowanych kondow? Jeżeli mnie oczywiście oczy nie mylą.

Większość to odpowiedniki oryginałów Nichicona tylko z bieżącej produkcji. Kilka musiałem wstawić zamiennie CDA lepszej jakości bo Nichicony nie były dostępne w tych pojemnościach. 
Ale po już kilkudziesięciu godzinach dźwięk jest zdecydowanie lepszy niż przed re-capingiem.

• 2 miesiące później...

Dodatkowo w gratisie jak to u BAT symetryczna i zbalansowana konstrukcja wewnątrz. Miło się to ogląda, a też daje podstawę dobrego grania 😉

W dniu 13.07.2023 o 20:40, mario_64 napisał:

Dodatkowo w gratisie jak to u BAT symetryczna i zbalansowana konstrukcja wewnątrz. Miło się to ogląda, a też daje podstawę dobrego grania 😉

Vk220 z ogloszenia wyzej zdaje się nie jest oparty o topologię circlotron, ale cena rzeczywiscie świetna.

Edytowane przez EMiL
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.