Skocz do zawartości
IGNORED

Listwy zasilające: Sonus Oliva vs Tomanek TAP4/6/8

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś porównywał może bezpośrednio obie listwy? Cenowo Sonus Oliva zdaje się wypadać nieco korzystniej. A jak walory brzmieniowe w bezpośrednim porównaniu?

Szczególnie interesuje mnie Tomanek TAP4 do której zamierzam podpiąć transport, dac, lampę. Ale myślę też o tańszej opcji (SO).

Najlepiej bezposrednio do gniazda w scianie podpiac. A jezeli juz listwa jest niezbedna, to bez filtracji najlepiej i uklad w gwiazde. Pod listwe mozna cos podlozyc, aby przeciwdzialac drganiom.

prawdopodobnie warto by wypróbować Bada LB-5600 (lub LB6600) zyskała kilka pochlebnych recenzji np. w prasie francuskiej i na naszym forum też było

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak kolega napisał w twoim wypadku może niewiele to pomóc. Różnice raczej będą minimalne, Choć ja i tak stawiam na badę, kolejne ++ to: wygląd, wykończenie, cena. Oj chadza mi ona po głowie...

slasz11 i ja nie tak dawno zadaliśmy pytanie "jak się ma taka Bada do Tomanka? ktoś posiada wiedzę w tym temacie?" nikt nie odpowiedział. powody mogą być 3. Tomanek to widmo. brak wiedzy porównawczej. brak zainteresowania producenta porównaniem/testami, a szkoda, bo podobno to polski procent. O gustach się nie dyskutuje, choć mnie się wizualnie bardzo nie podoba, cena też. Ale gdyby różnica w brzmieniu była spora ... i podobno polski.

na forum kazan ma tomanka ale po cichu i ofertę na priva wysyłał /wysyła? może to on jest producentem. może z nim ...

Ukryta Zawartość

Bada to już trochę inna półka cenowa. Faktycznie, Xindak MT-3 (nawet po tuningu) nie jest mistrzem detalu na górze (nie jest to klasa droższego tranzystora), więc nie chciałbym przesadzić. Tomanek ma dobre opinie. Sonus Oliva również. Listwa przyda się, nawet jeżeli potem nastąpią zmiany w systemie i wzmak zostanie zastąpiony czymś ciekawszym.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To taki trochę "inny" Xindak (p. Waldek się postarał, sporo włożonej pracy).

A trafo głośnikowe ci wymienił?

Co do listwy.

Ze swej strony polecam Wireworld Matrix 2.

Brak filtracji, metalowa obudowa, gniazda Schuko, okablowanie w gwiazdę.

Dobra i tania.

A trafo głośnikowe ci wymienił?

Z dużym prawdopodobieństwem trafo głośnikowe jest oryginalne. Ten piecyk był kiedyś odsłuchiwany w KAiM - zebrał przyzwoite opinie, ale nie twierdze, że nic nie da się poprawić i wszystko jest idealne. Ot, przyzwoite granie na średnim poziomie.

Czy ktoś porównywał może bezpośrednio obie listwy? Cenowo Sonus Oliva zdaje się wypadać nieco korzystniej. A jak walory brzmieniowe w bezpośrednim porównaniu?

Szczególnie interesuje mnie Tomanek TAP4 do której zamierzam podpiąć transport, dac, lampę. Ale myślę też o tańszej opcji (SO).

Nie porównywałem ale kupiłem SO tą na 8 gniazdek . Miałem listwę DIY z jakimiś filtrami i ta SO przyniosła słyszalna poprawę .

380zł nie majątek a z filtrami to różnie bywa

violet bardzo rzeczowo pisał o listwach: Bada, SO, Filtercon, Bandridge, Supra. Wynik bada<=>filtercon.

Filtercon bardzo cieszy, bo to nasz, polski producent i normalna cena (widać że można, a wciskanie kitu i powietrza kliientowi) choć mało urodziwa.

A ja polecam Tomanka z DC blokerami .

Końcówka Xindaka PA-M ,kabel do gniazdka Furutech w ścianie /polaryzacja prawidłowa/ lekko brzęczy trafo,

kabel sieciowy wpięty do listwy Tomanka w rzeczonego DC blokera - cisza.

A ja polecam Tomanka z DC blokerami .

Końcówka Xindaka PA-M ,kabel do gniazdka Furutech w ścianie /polaryzacja prawidłowa/ lekko brzęczy trafo,

kabel sieciowy wpięty do listwy Tomanka w rzeczonego DC blokera - cisza.

A czy DC blocker zredukuje też to minimalne brumienie (słyszalne po przyłożeniu ucha na odległość 20-30 cm od głosnika), które ma relatywnie stały poziom - niewielki wzrost jego głośności, gdy gałka mocy jest w pozycji maksimum.

Trafa jako takie pracują jak na moje ucho bardzo cicho. Zdecydowanie głośniejszy wydaje się być transport - obroty płyty i praca silnika.

Tego nie wiem .

Miałem kiedyś brumienie,delikatny przydżwięk sieciowy w prawej kolumnie w K.D. i za diabła nie potrafiłem się tego pozbyć.

Łączyłem,rozłączałem ,wyłączałem i nic,w przypływie desperacji rozkręciłem gniazdko ścienne /Sonus Oliva/,podokręcałem na maxa

przewody .To samo zrobiłem w kablu sieciowym łączącym amplituner Arcama z tym gniazdkiem w ścianie i wyobraż

sobie,że pomogło ,brumienie ,przydzwięk w prawym głośniku ustał.

Polecam Ci Tomanka. Jego listwy nie wyglądają bo nie muszą. Mają za zadanie filtrować i w tej materii sprawują się doskonale. Świetnie zaprojektowane, złożone na bardzo dobrych elementach. Uczciwe wyroby rodzimej produkcji. Wyglądające listwy zazwyczaj kosztują i oczywiście "atrakcyjnie" wyglądają i raczej więcej mają wspólnego z przedłużaczem niż z urządzeniem filtrującym. Podłączenie wewnątrz listwy przewodów w gniazdach w gwiazdę albo na przewodzie napięciowym, ferrytowy pierścionek (nierzadko płomienne opisy tych jakże technologi rodem z NASA) nie mają nic wspólnego z filtracją no chyba że portfela. Listwy Tomanka mają niezależne filtry Schaffnera na każde gniazdo dla przykłady Bada ma jeden na wszystkie gniazda ale ma za to analogowy wskaźnik napięcia podświetlany niebieską diodką (rozwiązanie iście audiofilskie). Po za tym to polski producent i majątku nie kosztują w porównaniu do konkurencji. Proponuję w audio kierować się uszami a nie oczami ;)

grzecho proponujesz w audio kierować się uszami a nie oczami ;) wreszcie jakiś konkret.

Jeśli chodzi o budowę, to powietrze sprzedawane w niektórych listwach, to dopiero rozwiązanie iście audiofilskie.

Jaka jest w końcu różnica, "w brzmieniu" między badą a tomankiem?

Nie umiem Ci powiedzieć jaka będzie różnica u Ciebie. Jednak technicznie Tomankowa listwa jest bardziej zaawansowana. Gdyby Bada była zbudowana tak jak Tomanek to kosztowała by kilka razy więcej. Fajną cechą jest to że jeśli w tą samą listwę podłączysz zasilacz impulsowy to nie będzie on siał, bo tak jak pisałem każde gniazdo w listwie ma swój oddzielny filtr. Bada izoluje tylko śmieci z sieci. Choć Bada to i tak zaawansowane technicznie urządzenie w stosunku do niektórych kilka razy droższych listw w których nie ma NIC poza super audiofilskim wyglądem. A najciekawsze jest to że co niektórzy słyszą różnicę po wpięciu w swój system a zmiana jest tym bardziej słyszalna im droższa jest listwa ;)

Tomanek wyglada solidnie i oferuje takze wersje bez filtrow. Tez kiedys uzywalem listwy Isoteka z filtrami, ale po zmianie na dobra listwe bez filtrow tamta okazala sie ograniczeniem.

filtry Schaffnera widać czasem pomagają a czasem wręcz przeciwnie.jak zwykle nie ma złotego środka. tak zbieram to wszystko co piszecie i może by tak pokombinować/wypróbować bada + jakiś filtr z wtykiem IEC. grzecho jeżeli dobrze zrozumiałem to bada ma jeden filtr Schaffnera. czy taki dodatkowy na iec coś wniesie, na +? czysto teoretycznie. jaki np. ? może z dławikiem ? (kompletnie zielony jestem w tym temacie)

Ukryta Zawartość

słyszalnie jaka będzie różnica w systemie x tego nie przewidzimy

Ukryta Zawartość

W zasadzie filtry powinno czy też stosuje się wtedy, gdy jest problem. Jeśli nic się nie dzieje powinno stosować się listwę bez filtrów. Bada ma jeden filtr na wszystkie gniazda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.