Skocz do zawartości
IGNORED

Koncert zespołu SBB - 13.04.2014

kangie

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś dobrze zauważył ... Po co słuchać kopii i kopistów jak można sobie włączyć oryginał ?

SBB wykorzystało fakt że w PRL dostęp do muzyki był limitowany , na tym wypłynęli jako "światowy sound" ...

Jedyne nagrania Skrzeka które mnie ciekawią i są naprawdę dobre - to Marionetki Niemena ...

A jak już Skrzek uwierzył że jest "wielkim muzykiem klasy światowej" to ...

Po co słuchać kopii i kopistów jak można sobie włączyć oryginał ?

Przyjmując taką maksymę to chyba słuchasz płyt jedynie kilku wykonawców, bo cała reszta to "kopiści". ;-)

DP czy LZ nie kopiowali czy wręcz nie plagiatowali utworów? Takich wykonawców jest mnóstwo jak już mamy rzucać kamyczkami czy nazywać kogoś ignorantem.Jeśli chodzi o funk to wręcz uwielbiam ten gatunek i dla mnie to nie jest żaden zarzut,że jakiś wykonawca poszedł w tym kierunku.Komuś może się nie podobać i takie jego prawo.

R.B. także wplatał elementy funk w swoich utworach za czasów DP...

Pierwsza płyta fankowa DP i jak dla mnie w ogóle ich najlepsza, to Fireball. Wszystkio DPMk II i Zeppelinów, to świeże i oryginalne rzeczy jak na tamte lata i oczywiście mieli swój sound, natomiast SBB pojechało w na pierwszych dwóch płytach soundem i treścią Mahavishnu - po prostu ich skopiowali. No i fajnie, że ich skopiowali, bo przynajmniej można było posłuchać na żywo polskiego fusion w różnych świetlicach i halach. Obecnie, nie da się już tego słuchać, zresztą tak samo jak i całego rocka - pozostał sentyment i śmiech z tych archaicznych klimatów - mówię jak jest, i za siebie rzecz jasna.

Parker's Mood

• Redaktorzy

Obecnie, nie da się już tego słuchać, zresztą tak samo jak i całego rocka - pozostał sentyment i śmiech z tych archaicznych klimatów - mówię jak jest, i za siebie rzecz jasna.

Oczywiście że się da. Trzeba tylko chodzić na koncerty :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Obecnie, nie da się już tego słuchać, zresztą tak samo jak i całego rocka - pozostał sentyment i śmiech z tych archaicznych klimatów - mówię jak jest, i za siebie rzecz jasna.

Dobrze,że wspomniałeś,iż to jest Twoje zdanie:)

Czasami mi się uda coś rocockowego zaliczyć, ale i tak się szybko nudzę. Generalnie kupa i za głośno!

Osobiście raczej teraz bardziej w jazzie siedzę.Jazz-rocku czy fusion, jak zwał tak zwał...

Własnie pan Skrzek kaleczy nasz język w 3PR

K...a on jest z tym bełkotem słownym bardziej amerykański niż amerykanie.

Ohyda!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

SBB wykorzystało fakt że w PRL dostęp do muzyki był limitowany , na tym wypłynęli jako "światowy sound" ...

Ależ brednia.

Siedzieli małolaty w familokach i kombinowali aby być drugim Beethowenem, a wyszło im tylko być polskim Mahavishnu Orchestra. No wyszło im i super za to.

No cóż ich soundu znanego choćby z "Cięcia" to raczej u McLaughlina Mahavishnu nie uświadczyłem czyli poszli swoją drogą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ktory z nas mowi piekna polszczyzna bedac "na bani"?

Każdy chyba lepiej niż na trzeźwo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czepiacie się.Nie każdy zrozumie artystę, chyba że drugi artysta:)

No cóż rozumiem że artysta rozumie jak jest nawalony a ja nie muszę.

Każdy, kto jest choć trochę zaawansoawny muzycznie i potrafi rozróżnić formy i styl, zdaje sobie sprawę, że muzyka fusion, to przynajmniej w połowie improwizacja... Teraz zobaczcie i sami oceńcie poziom improwizacji i jej jakość w niedawnych wygłupach grupy SBB. Moim zdaniem nie jest to jeszcze poziom domu kultury w Gogolinie, ale zbliżają się tam chłopaki naprawdę w zawrotnym tempie! Co to w ogóle jest!? Czy to jest najlepsza polska grupa rock/ prog/ fusion? Najlepszy gitarzysta w kosmosie - Antymos A, niestety nie opowiada nic ciekawego tylko bije gruchę, po prostu żenada! Oj nie wiem, nie wiem, ale jak to się komuś podoba, to gratuluję wyczucia i gustu! Jak dla mnie, to wszystko jest zagrane po zbójecku i po zbójach... SBB miało swój czas i fajnie było... ale się skończyło. Teraz grają dla wytrwałych i wierzących, jak to Józek Skrzek sam powiedział. Komedyja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu następny onanizm, odlotowy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

alez tu sie im dostaje!

Wczorajsza 'Lista osobista' zawierala wywiad i cd koncertu- lepiej!

Jaki moral z tego watku?Towarzystwo forumowe dojrzalo.I chwala mu za to.

MarkN reprezentujesz tu coraz większą grupę ludzi, którym prawie nic się nie podoba i pewnie uważasz, że jak ktoś myśli inaczej od Ciebie to jest co najmniej ignorantem, aby nie użyć bardziej dosadnych słów.Daj innym cieszyć się z życia i przede wszystkim z muzyki, która dodaje kolorów szarej rzeczywistości.Pozdrawiam świątecznie!

Paweł

alez tu sie im dostaje!

Wczorajsza 'Lista osobista' zawierala wywiad i cd koncertu- lepiej!

Jaki moral z tego watku?Towarzystwo forumowe dojrzalo.I chwala mu za to.

To nie ma akurat nic wspólnego z dojrzałością jakby kolega sobie winszował :)

• Redaktorzy

Jakas frustracja przez Was przemawia. Zalozylem watek w celu rozpoznania zainteresowania koncertem. Nie interesuja mnie wypowiedzi ludzi, ktorzy nie lubia tworczosci tego zespolu, tym bardziej gdy lapia sie oceny koncertu w ktorym nie uczestniczyli.

Panowie, swoja frustracje wyladujcie w innym watku. Nie cenicie SBB? Nie musicie tutaj pisac. Ocena gustu muzycznego i osluchania ludzi - nie w tym watku. Wracajcie lepiej do jajek, zajaczkow, zon, dzieci. Szkoda czasu na pisanie. Wesolych Swiat.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie interesuja mnie wypowiedzi ludzi, ktorzy nie lubia tworczosci tego zespolu

Ależ lubimy i była świetna w okresie kredy w mezozoiku.

A winyla do podpisania przez obecny SBB do Trójki nie wyślę bo mam w świetnym stanie i mogą mi co innego odesłać :)

SBB w historii muzyki rockowej naszego pięknego kraju ma swoją istotną pozycję i basta. Malkontenci jak im coś się nie podoba, bo to i śmo to niech sami coś zaprezentują " tfurcy i znafcy", a najlepiej niech coś nagrają a potem się chwalą ;P

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Każdy, kto jest choć trochę zaawansoawny muzycznie i potrafi rozróżnić formy i styl, zdaje sobie sprawę, że muzyka fusion, to przynajmniej w połowie improwizacja... Teraz zobaczcie i sami oceńcie poziom improwizacji i jej jakość w niedawnych wygłupach grupy SBB. Moim zdaniem nie jest to jeszcze poziom domu kultury w Gogolinie, ale zbliżają się tam chłopaki naprawdę w zawrotnym tempie! Co to w ogóle jest!? Czy to jest najlepsza polska grupa rock/ prog/ fusion? Najlepszy gitarzysta w kosmosie - Antymos A, niestety nie opowiada nic ciekawego tylko bije gruchę, po prostu żenada! Oj nie wiem, nie wiem, ale jak to się komuś podoba, to gratuluję wyczucia i gustu! Jak dla mnie, to wszystko jest zagrane po zbójecku i po zbójach... SBB miało swój czas i fajnie było... ale się skończyło. Teraz grają dla wytrwałych i wierzących, jak to Józek Skrzek sam powiedział. Komedyja!

Ukryta Zawartość

tu następny onanizm, odlotowy!

Ukryta Zawartość

Mark - nie przesadzaj. To prawda, że "chłopaki" teraz bardziej grają dla zabawy niż aby pokazać kunszt muzyczny.

Stąd takie pitolenie "bluesowo-jammingowe", ale klimat starego SBB pozostał.

Wiele kapel z lat 70/80-tych, które jeszcze funkcjonują prezentują dziś już nie ten poziom muzyczny.

Chociaż taki Pan John McLaughlin i jego The 4th Dimmension jest jakby tego zaprzeczeniem.

Mimo sędziwego wieku nadal świetnie gra, do tego dobrał sobie młodszych, ale wybornych muzyków

i stworzył naprawdę ciekawy jazz-rockowy band.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

SBB w historii muzyki rockowej naszego pięknego kraju ma swoją istotną pozycję i basta(...)

A kuku, "historia muzyki rockowej naszego pięknego kraju" jest w zasadzie historią zapożyczeń, cytatów albo wręcz zwykłych plagiatów z tego co kiedyś grało się na świecie.

O permanentnym debilizmie tzw warstwy tekstowej nie warto nawet wspominać.

Mógłbyś Rochu rozwinąć temat permanentnego debilizmu warstwy tekstowej?

Moim zdaniem właśnie poetycka warstwa tekstowa SBB stanowi coś zupełnie wyjątkowego w historii polskiego rocka. Od razu uprzedzam, że wiem, iż Julian Matej vel Romuald Skopowski był etatowym Esbekiem. Zaprosiłem go nawet raz w 1990 na spotkanie autorskie w Sosnowcu- bardzo miły i inteligentny człowiek :-)

Nie zmienia to faktu, że Dla mnie człowieka związanego ze Śląskiem teksty te były i są jak sól tej ziemi.

Z całym szacunkiem rochu, tak samo można powiedzieć o większości gat. muzycznych jednak na tzw. zachodzie często gęsto jedni drugich naśladują, choćby rock progresywny to jednak ich jakoś nie potępiasz ;) A jeśli uważasz, że to co jest dorobkiem muzycznym J. Skrzeka i jego kolegów to same plagiaty, cytaty i zapożyczenia to dalej nie powinniśmy dalej tu pisać bo tylko to będzie prowadzić to tzw. nawalanki;) Zostaje przy swoim zdaniu i udaję się na odsłuch seta z kawałków SBB pozdro i wesołego jaja życzę ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widzisz, dlatego po 30-tu latach słuchania rocka, doszedłem do przysłowiowej ściany i dałem sobie spokój.

Słucham teraz Haendla, Purcella, Vivaldiego. Bacha, Beethovena...

Tutaj też zapożyczeń i plagiatów jest multum, ale to przynajmniej piękne plagiaty.

Widzisz, dlatego po 30-tu latach słuchania rocka, doszedłem do przysłowiowej ściany i dałem sobie spokój.

Słucham teraz Haendla, Purcella, Vivaldiego. Bacha, Beethovena...

Ja często też mam dość słuchania rocka. Wtedy sięgam do jazzu, czy czegoś jeszcze innego (do muzyki klasycznej nie dorosłem). ;-)

Jednak nie trwa to długo. Po pewnym czasie znów tęsknię do jakiegoś Genesis, Black Sabbath, czy Uriah Heep... i wracam do tej muzyki.

Jak znów mam przesyt, to szukam nowych brzmień. I tak w kółko... jednak zawsze wracam do rocka. :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...) (do muzyki klasycznej nie dorosłem). ;-)(...)

Do tego nie trzeba dorastać.

Wyobraź sobie że taki Monteverdi to art-rock, Bach to psychodelia a Vivaldi to rock and roll wieków XVII i XVIII ; )

Ja chyba nie dorosłem do żadnej muzyki, słucham wszystkiego co mi się podoba.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.