Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m4 czy Tonsil maestro 180

gardlia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Rotel RC 980 BX + 2 x Rotel RB 980 BX (be amping)

Pokoj 20 m2

Muzyka Rock, Pop, Techno.

W tej chwili mam mercury m4 ale wydaja mi sie troche za slabe. JEst sens wymieniac na maestro 180 lub S ? Lepiej to zagra ? Warto wymieniac w ogole tannoye na tonsile ?

https://www.audiostereo.pl/topic/109887-tannoy-m4-czy-tonsil-maestro-180/

Witaj,

to zamiana na kolumny podobnej klasy, moim zdaniem nie ma sensu.

Napisz proszę, co podoba Ci się w aktualnym brzmieniu a co chciałbyś poprawić. W jakim budżecie możemy poruszać się?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Budżet ok 2000 zł. Kolumny wolałbym używane.

Twardy bas chciałbym zamienić na bardziej miekki pełny nisko schodzący.

Wysokotonowe dźwieki wydają sie ograniczone do minimum- dzwiek moglby byc bardziej otwarty.

Średnica mi odpowiada jest przyjemna, naturalna, zadziorna.

Ogolnie nie chcialbym aby dzwiek byl rozjasniony. Wystarczy pełna średnica, sopran do minimum i fajny miesisty nisko schodzacy bas pełny nie twardy i punktowy ;)

Da rade cos dobrac w tym pułapie cenowym ?

Mogę tylko napisać coś na temat Maestro 130, raczej nie polecam tych głośników. One grają w zasadzie tylko basem (bardzo uwydatnionym bez tempa) i ostrą górą, która jest obecna, ale bardzo kiepska. Zawsze taka sama. Średnica jest wycofana. Obstawiam, że Maestro 180 wiele w kwestii zmiany dźwięku nie wniosą. Może podbiją tu i tam. Tannoy to jednak kolumienki z jakąś tam renomą. Sam chciałem kiedyś kupić M3.

Edit: I jeszcze z takimi fajnymi Rotelami, toż to grzech podłączać coś pokroju Maestro. :)

Tannoye z tej serii grają dość miękko, skoro m2 miały w miarę bas to m4 tym bardziej, jeśli masz od kogo pożyczyć wzmacniacz np którego brzmienie Ci się podoba to podłącz go u siebie pod Tannoye.

Ewentualnie pożycz inny przedwzmacniacz bo ta końcówka Rotela to kawał maszyny.

Jak dla mnie tannoye zawsze miały z basem kłopot, i lekko z górą. Taka ich natura. Kefy zresztą też. Rozumiem potrzebę wymiany. U mnie nigdy miejsca nie zagrzały zw na te wady.

Jeżeli się słucha jakiś czas dobrego głośnika to do wyroba Tonsila cięzko sie przyzwyczaić. No może zniosę Perfekty teścia ale tylko dlatego że je zmodyfikowałem i teraz mają średnicę, której nie miały ale i tak daleko im do dobrego grania. Na temat basu perfektów powiem tyle że wymiana głośników basowych na nowe niewiele poprawiła, i teściu doszedł do wniosku że najlepiej bas będzie wyciąć korektorem, on słucha lat 50-60 więc nie jest to problemem. W sumie ma rację.

t+a tmr 120 - pod wzgledem jakosci basu o kilka klas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bywaja zadko bo zadko od 1500zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

spoko

ale zaluj

nie wiesz bo nie chcesz wiedziec co tracisz

Tobie to nie poptrzbne ?- ok !

ale nie mow sam sobie ze osiagnałes poziom w ktorym nic juz poprawiac nie trzeba

wzglednie Ty tego nie potrzebujesz i nie mozna miec zadnych pretensj o to

nie kazdy poptrzbuje i nie kazdy potrzebowac powinien ;)

jest dobrze moze byc lepiej - nie to nie trudno

napisałes to tak jakby to oznaczalo ze tak usatysfakcjonowało ze juz popriostu ekstaza

nikt tu nie obraza maestra a pisze sie rzeczy oczywiste - mozna lepiej

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Budżet ok 2000 zł. Kolumny wolałbym używane.

Twardy bas chciałbym zamienić na bardziej miekki pełny nisko schodzący.

Wysokotonowe dźwieki wydają sie ograniczone do minimum- dzwiek moglby byc bardziej otwarty.

Średnica mi odpowiada jest przyjemna, naturalna, zadziorna.

Ogolnie nie chcialbym aby dzwiek byl rozjasniony. Wystarczy pełna średnica, sopran do minimum i fajny miesisty nisko schodzacy bas pełny nie twardy i punktowy ;)

Da rade cos dobrac w tym pułapie cenowym ?

Szukaj czegoś na głośnikach Ushera tam dostaniesz pełny, miękki bas np. Usher V-602 (8935A) lepsze sa oparte na przetwornikach (8945A) takie jak w np. X-718, ale na to braknie budżetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.