Jump to content
IGNORED

Szumy a jakość nagrań na CD

bigboy

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie jakości nagrań na płytach CD. Byłem dziś na odsłuchu Dali Zensor 7 ze wzmacniaczem Denon 720. Zestaw grał fajnie jednak na niektórych piosenkach dało się słyszeć wyraźny szum w tle. Po zatrzymaniu utworu i odkręceniu wzmacniacza na maxa nie było szumu wcale. Domyślam sie że szum wynika z jakości nagrania płyty choć wszystkie z nich były oryginalne. Szczególnie szumy słyszalne były na Linoskoczku (składanka z muzyka alternatywną) i innych numerach rockowych. Przyznam, że to strasznie irytujące bo słychać te szumy wyraźnie i niszczy to cały numer.

Sprzedawca tłumaczył mi że to kwestia nagranej płyty. Chciałbym to potwierdzić czy faktycznie płyty są tak fatalnie nagrywane i na lepszym sprzęcie słychać to wyraźnie czy może powód może leżeć gdzieś indziej?? Jeśli to kwestia płyt to jak rozpoznać te lepsze od gorszych - czy są one jakoś opisywane by wiedzieć co się kupuje i jakiej jakości to będzie?? :)

Pozdrawiam

Michał

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można płytom CD dużo zarzucić. Ale że szumią ... ??? Trzeba było spróbować innej płyty ...

Słuchałem różnych płyt i było zdecydowanie lepiej na niektórych z nich ale sporo kawałków mnie zaskoczyło właśnie tym jednostajnym szumem w tle. Stąd moje pytanie do ekspertów jak to wygląda w praktyce?? Czy faktycznie część płyt potrafi generować szum w tle utworu czy problem leży gdzieś indziej??

Hidden Content

kolego, czy ty przypadkiem cos nie dziabnąłeś na ząb ?:) myslisz ze jestesmy jasnowidzami ??? ja słuchałem tyle roznych płyt ze naprawde nie mam zielonego pojęcia czego ty konretnie sluchałes ! podaj wykonawce, tytuł i wydanie to moze cos ktos powie sensownego.

aczkolwiek ja zadnych szumów raczej nie slyszałem, bardziej chodzi o jakość nagrania a nie szumy, wiec moim zdaniem 99% to kwestia elektroniki (usterka) a 1% to coś jednak chlapnąłeś

Hidden Content

kolego, czy ty przypadkiem cos nie dziabnąłeś na ząb ?:) myslisz ze jestesmy jasnowidzami ??? ja słuchałem tyle roznych płyt ze naprawde nie mam zielonego pojęcia czego ty konretnie sluchałes ! podaj wykonawce, tytuł i wydanie to moze cos ktos powie sensownego.

aczkolwiek ja zadnych szumów raczej nie slyszałem, bardziej chodzi o jakość nagrania a nie szumy, wiec moim zdaniem 99% to kwestia elektroniki (usterka) a 1% to coś jednak chlapnąłeś

Panowie nic nie piłem ani nie paliłem. Poszedłem do salonu audio na odsłuch i włączałem różne płyty. Na części z nich było słychać szum w tle (jak na starym sprzecie na którym nic nie było odtwarzane w danym momencie a ktoś podkręcił dźwięk w górę). Pytam gościa z salonu to mi gada że to wina płyty. Więc pytam Was czy to standard, że na części płyt słychać w tle szum przy głośniejszym odtwarzaniu czy coś jest nie halo? Jak mam wydać 5 koła na sprzęt i słyszeć szumy w tle przy połowie kawałków to mnie c..j strzeli :) Z Waszej wypowiedzi wnioskuje, że nie jest to jednak normalne jak zapewniał sprzedawca bo gdyby było to nie robilibyście wielkich oczu i zarzucalibyście mi konsumpcji środków odurzających przy tym zapytaniu :)

Przykładowy utwór na którym pojawił się wymieniony szum: Skubas - Linoskoczek, z płyty "Polska Alternatywa" (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Hidden Content

Hidden Content

Niektóre płyty, a czasem niektóre nagrania na niektórych płytach mają słyszalny szum...czasem szum może pojawić się z wejściem kolejnej ścieżki...można się przyzwyczaić...w końcu to element nagrania...być może był obecny w pomieszczeniu podczas nagrywania albo specjalnie dodany potem.

Hidden Content

jest to wyraznie specjalny efekt ktory miał tam byc w zamierzeniu Skubasa

sa i niektore kawałki DM ktore przy calosci czystej plyty w niektorych utworach szumią - to efekt specjalnie zamierzony

nie wina CD - jesli Tobie sie ten kawałek nie podoba w takiej aranzacji to wine złoz na muzyka czy producenta - obojetne ktorys z nich chcial by ten szum był i cos sugerował słuchaczowi

Hidden Content

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Dzięki za odpowiedź. Zdziwiłem się że taki efekt się pojawił. Spodziewałem się idealnie czystego dźwięku. Czyli to kwestia produkcji niektórych utworów a nie samej płyty.

Hidden Content

płyty nie szumią, ale czasami są nagrywane z taśm lub winyli, i jeżeli nie odszumią to będzie z szumem. Ostatnio kupiłem koncert black sabbath i też szumi. Jeżeli się zatrzyma cd to wyjście jest zwierane do masy i nic nie wychodzi.

Hidden Content

akurat w tych nagraniach to nie zaden plik do d.. ani

sprzet do komputera ktory zagra jak tasma

sa utwory ktore zamierzenie sie wproadza w klimat "starej plyty"

nalezy do nic wlasnie Skubas - Linoskoczek wystarczy przesłuchac i wyraznie czuc klimat jaki wprowadza autor wlasnie do tego nagrania by wzbudzic nostalgie i "zatrzymania" w czasie

bez tego nie byłby juz tym klimatem

analogicznie

robisz sepie w niektorych zdjeciach i rysy i takie wieszasz w ramach -nie dla tego ze nie wyszło czy zle fotograf zrobił bo mial dupny sprzet a ty sie "męcz"

ale wlasnie ten nie inny klimat chciales uzyskac

zrobił tak bo miał odpowiedni sprzet zeby zrobic to co chciał zrobic

Hidden Content

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie jakości nagrań na płytach CD. Byłem dziś na odsłuchu Dali Zensor 7 ze wzmacniaczem Denon 720. Zestaw grał fajnie jednak na niektórych piosenkach dało się słyszeć wyraźny szum w tle. Po zatrzymaniu utworu i odkręceniu wzmacniacza na maxa nie było szumu wcale. Domyślam sie że szum wynika z jakości nagrania płyty choć wszystkie z nich były oryginalne. Szczególnie szumy słyszalne były na Linoskoczku (składanka z muzyka alternatywną) i innych numerach rockowych. Przyznam, że to strasznie irytujące bo słychać te szumy wyraźnie i niszczy to cały numer.

Jak nagrasz szum nawet w najprecyzyjniejszym formacie, to po prostu zostanie on nagrany. Nie od dziś wiadomo, że wiele płyt CD pod wzgl. jakości realizacji to GNIOTY. ... i szumy to najmniej irytujący problem.

Natomiast na sprzęcie z niższej półki świetnie nagrana płyta zagra tak samo jak np. plik mp3 z komputera.

Dzisiejsze kompresory mp3 na najwyższej jakości kompresji i z wysokim bitrate, są trudne do rozróżnienia, nawet na wysokiej jakości sprzęcie w muzyce, w ślepym teście. ... a to że większość mp3 jest skompresowana po partacku i z niskim bitrate to inna sprawa. Co nie zmienia faktu, że i tak popieram formaty bezstratne.

Hidden Content

Jeżeli nagranie jest zarejestrowane w sposób analogowy i jest do tego odtwarzane płyty, która została wytłoczona już jakiś czas temu, to nie ma siły szum na niej będzie. Oczywiście nie będzie się narzucał, ale będzie. Nie mówię tu o nagraniach realizowanych w naturalnych warunkach, bo w takim przypadku, to jest naturalny szum np. kościoła. Dopiero cyfrowy sposób rejestracji w studio pozbawił nagrania szumu, no i oczywiście remastering. W każdym razie mam kilka płyt wytłoczonych w latach '80 i gdzieś tam szumy się przebijają. Swoją drogą wcale mnie, to nie dziwi.

Hidden Content

Nie myśl - słuchaj.

Mam płyty Kate Bush wydane przez EMI, nagrania są z przełomu lat 70/80. Szumią jak diabli, a oryginały :)

Analogowe nagrania po prostu. Pozdrawiam

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.