Skocz do zawartości
IGNORED

Szumy a jakość nagrań na CD

bigboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie jakości nagrań na płytach CD. Byłem dziś na odsłuchu Dali Zensor 7 ze wzmacniaczem Denon 720. Zestaw grał fajnie jednak na niektórych piosenkach dało się słyszeć wyraźny szum w tle. Po zatrzymaniu utworu i odkręceniu wzmacniacza na maxa nie było szumu wcale. Domyślam sie że szum wynika z jakości nagrania płyty choć wszystkie z nich były oryginalne. Szczególnie szumy słyszalne były na Linoskoczku (składanka z muzyka alternatywną) i innych numerach rockowych. Przyznam, że to strasznie irytujące bo słychać te szumy wyraźnie i niszczy to cały numer.

Sprzedawca tłumaczył mi że to kwestia nagranej płyty. Chciałbym to potwierdzić czy faktycznie płyty są tak fatalnie nagrywane i na lepszym sprzęcie słychać to wyraźnie czy może powód może leżeć gdzieś indziej?? Jeśli to kwestia płyt to jak rozpoznać te lepsze od gorszych - czy są one jakoś opisywane by wiedzieć co się kupuje i jakiej jakości to będzie?? :)

Pozdrawiam

Michał

Można płytom CD dużo zarzucić. Ale że szumią ... ??? Trzeba było spróbować innej płyty ...

Słuchałem różnych płyt i było zdecydowanie lepiej na niektórych z nich ale sporo kawałków mnie zaskoczyło właśnie tym jednostajnym szumem w tle. Stąd moje pytanie do ekspertów jak to wygląda w praktyce?? Czy faktycznie część płyt potrafi generować szum w tle utworu czy problem leży gdzieś indziej??

kolego, czy ty przypadkiem cos nie dziabnąłeś na ząb ?:) myslisz ze jestesmy jasnowidzami ??? ja słuchałem tyle roznych płyt ze naprawde nie mam zielonego pojęcia czego ty konretnie sluchałes ! podaj wykonawce, tytuł i wydanie to moze cos ktos powie sensownego.

aczkolwiek ja zadnych szumów raczej nie slyszałem, bardziej chodzi o jakość nagrania a nie szumy, wiec moim zdaniem 99% to kwestia elektroniki (usterka) a 1% to coś jednak chlapnąłeś

kolego, czy ty przypadkiem cos nie dziabnąłeś na ząb ?:) myslisz ze jestesmy jasnowidzami ??? ja słuchałem tyle roznych płyt ze naprawde nie mam zielonego pojęcia czego ty konretnie sluchałes ! podaj wykonawce, tytuł i wydanie to moze cos ktos powie sensownego.

aczkolwiek ja zadnych szumów raczej nie slyszałem, bardziej chodzi o jakość nagrania a nie szumy, wiec moim zdaniem 99% to kwestia elektroniki (usterka) a 1% to coś jednak chlapnąłeś

Panowie nic nie piłem ani nie paliłem. Poszedłem do salonu audio na odsłuch i włączałem różne płyty. Na części z nich było słychać szum w tle (jak na starym sprzecie na którym nic nie było odtwarzane w danym momencie a ktoś podkręcił dźwięk w górę). Pytam gościa z salonu to mi gada że to wina płyty. Więc pytam Was czy to standard, że na części płyt słychać w tle szum przy głośniejszym odtwarzaniu czy coś jest nie halo? Jak mam wydać 5 koła na sprzęt i słyszeć szumy w tle przy połowie kawałków to mnie c..j strzeli :) Z Waszej wypowiedzi wnioskuje, że nie jest to jednak normalne jak zapewniał sprzedawca bo gdyby było to nie robilibyście wielkich oczu i zarzucalibyście mi konsumpcji środków odurzających przy tym zapytaniu :)

Przykładowy utwór na którym pojawił się wymieniony szum: Skubas - Linoskoczek, z płyty "Polska Alternatywa" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niektóre płyty, a czasem niektóre nagrania na niektórych płytach mają słyszalny szum...czasem szum może pojawić się z wejściem kolejnej ścieżki...można się przyzwyczaić...w końcu to element nagrania...być może był obecny w pomieszczeniu podczas nagrywania albo specjalnie dodany potem.

jest to wyraznie specjalny efekt ktory miał tam byc w zamierzeniu Skubasa

sa i niektore kawałki DM ktore przy calosci czystej plyty w niektorych utworach szumią - to efekt specjalnie zamierzony

nie wina CD - jesli Tobie sie ten kawałek nie podoba w takiej aranzacji to wine złoz na muzyka czy producenta - obojetne ktorys z nich chcial by ten szum był i cos sugerował słuchaczowi

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

akurat w tych nagraniach to nie zaden plik do d.. ani

sprzet do komputera ktory zagra jak tasma

sa utwory ktore zamierzenie sie wproadza w klimat "starej plyty"

nalezy do nic wlasnie Skubas - Linoskoczek wystarczy przesłuchac i wyraznie czuc klimat jaki wprowadza autor wlasnie do tego nagrania by wzbudzic nostalgie i "zatrzymania" w czasie

bez tego nie byłby juz tym klimatem

analogicznie

robisz sepie w niektorych zdjeciach i rysy i takie wieszasz w ramach -nie dla tego ze nie wyszło czy zle fotograf zrobił bo mial dupny sprzet a ty sie "męcz"

ale wlasnie ten nie inny klimat chciales uzyskac

zrobił tak bo miał odpowiedni sprzet zeby zrobic to co chciał zrobic

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie jakości nagrań na płytach CD. Byłem dziś na odsłuchu Dali Zensor 7 ze wzmacniaczem Denon 720. Zestaw grał fajnie jednak na niektórych piosenkach dało się słyszeć wyraźny szum w tle. Po zatrzymaniu utworu i odkręceniu wzmacniacza na maxa nie było szumu wcale. Domyślam sie że szum wynika z jakości nagrania płyty choć wszystkie z nich były oryginalne. Szczególnie szumy słyszalne były na Linoskoczku (składanka z muzyka alternatywną) i innych numerach rockowych. Przyznam, że to strasznie irytujące bo słychać te szumy wyraźnie i niszczy to cały numer.

Jak nagrasz szum nawet w najprecyzyjniejszym formacie, to po prostu zostanie on nagrany. Nie od dziś wiadomo, że wiele płyt CD pod wzgl. jakości realizacji to GNIOTY. ... i szumy to najmniej irytujący problem.

Natomiast na sprzęcie z niższej półki świetnie nagrana płyta zagra tak samo jak np. plik mp3 z komputera.

Dzisiejsze kompresory mp3 na najwyższej jakości kompresji i z wysokim bitrate, są trudne do rozróżnienia, nawet na wysokiej jakości sprzęcie w muzyce, w ślepym teście. ... a to że większość mp3 jest skompresowana po partacku i z niskim bitrate to inna sprawa. Co nie zmienia faktu, że i tak popieram formaty bezstratne.

Jeżeli nagranie jest zarejestrowane w sposób analogowy i jest do tego odtwarzane płyty, która została wytłoczona już jakiś czas temu, to nie ma siły szum na niej będzie. Oczywiście nie będzie się narzucał, ale będzie. Nie mówię tu o nagraniach realizowanych w naturalnych warunkach, bo w takim przypadku, to jest naturalny szum np. kościoła. Dopiero cyfrowy sposób rejestracji w studio pozbawił nagrania szumu, no i oczywiście remastering. W każdym razie mam kilka płyt wytłoczonych w latach '80 i gdzieś tam szumy się przebijają. Swoją drogą wcale mnie, to nie dziwi.

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.