Skocz do zawartości
IGNORED

Idzie wojna, idzie wojna, idzie krwawa rzeź ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Od strony Rosji ostrzelano Ukraińską straż graniczną :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest chyba to wycofywanie się wojsk Rosyjskich, jak zapewniał Putin ;)

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Co ciekawe, o wiele bardziej kłamliwe są stacje prywatne, aniżeli telewizja publiczna.

Mam odmienne wrazenia. Dwa dni temu miałem okazje ogladać wiadomości TVN i po nich TVP. Sposób relacjonowania tych samych wydarzeń w TVP był bardiej skrótowy, a mocniej komentowany. Nastawiony na wywołanie sensacji. Dotyczyło to nie tylko wiadomości politycznych międzynarodowych, ale także relacjonowania spraw sądowych w których na przykład pominieto wypowiedż jednej ze stron w porównaniu z relacją w TVN.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

http://www.tvn24.pl/atak-na-straz-graniczna-od-strony-rosji-pod-slowianskiem-strzaly-z-granatnikow,426134,s.html

To jest chyba to wycofywanie się wojsk Rosyjskich, jak zapewniał Putin ;)

Od strony Rosji? Czy z terytorium Rosji? Bo to wielka różnica jest.

"Rzucali butelkami z benzyną "

Jeżeli to ma być przygotowanie artyleryjskie supermocarstwa do inwazji, to faktycznie rosyjska zdolność uderzeniowa przechodzi głębszy kryzys niż mi się zdawało.

"Rzucali butelkami z benzyną "

Jeżeli to ma być przygotowanie artyleryjskie supermocarstwa do inwazji, to faktycznie rosyjska zdolność uderzeniowa przechodzi głębszy kryzys niż mi się zdawało.

raczej wybadanie ochrony granicy przed ewakuacją jednostek GRU ze Słowiańska i Kramatorska

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

raczej wybadanie ochrony granicy przed ewakuacją jednostek GRU ze Słowiańska i Kramatorska

NATO już potwierdziło i gdzie obecność jednostek GRU w Słowiańsku i Kramatorsku, czy potwierdzi to dopiero na podstawie twojego wpisu?

Cos mi sie o uszy obilo z TV ze Putin w swoim przemowiniu na Krymie podkreslal ze rok 2014 bedzie wyjatkowym ?? ......no no

mozna to bylo odebrac jako grozbe

NATO już potwierdziło i gdzie obecność jednostek GRU w Słowiańsku i Kramatorsku,

przeciez ta informacja wypłynęła już dawno i nie była jakos wybitnie dementowana

Cos mi sie o uszy obilo z TV ze Putin w swoim przemowiniu na Krymie podkreslal ze rok 2014 bedzie wyjatkowym ?? ......no no

mozna to bylo odebrac jako grozbe

przecież nie mógł im powiedzieć,że będzie krew, pot i łzy.

a rosjanie ostatnio dużo grożą. Dziś Rumunia na celowniku

• 2 tygodnie później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"W wypadku rosyjskiego ataku skierowanego przeciwko państwom bałtyckim, NATO byłoby tylko częściowo zdolne do przeprowadzenia operacji obronnej – pisze Der Spiegel" http://www.defence24.pl/news_der-spiegel-nato-tylko-czesciowo-zdolne-do-obrony-panstw-baltyckich

Te doniesienia potwierdzają domniemania o niemożliwości obrony Polski przez NATO. Pierwsza realna linia obrony NATO wyznacza bieg Odry i Nysy Łużyckiej. Kryzys ukraiński powinien otworzyć szeroko oczy polskim politykom na istniejące realia.

Powinien ale nie wiem czy zauwazyles jak sie garna na stanowiska europejskie myślą jak uciec z tad i stolek w Europie dostac ..... i to wszystko o czym mysla i realizuja....

I myslisz ze jeden z drugim ktory myśli o stolku europejskim mysli o nas albo naszym kraju? Sprzedadza nas za stolek.... zresztą widzicie wypowiedzi co niektórych emigrantów tutaj jak wypowiadaja sie o naszym kraju wiec ci w polityce sa inni? Jeszcze gorsi

chwilowy brak działalności w audio.

Wiem, że ten wpis niewiele wnosi ale mimo to oświadczam, że do linków nie skomentowanych sensownie przez wklejacza z zasady nie zaglądam!

Do czego namawiam wszystkich w imię wzrostu poziomu dyskusji.

Jestem Europejczykiem.

"W wypadku rosyjskiego ataku skierowanego przeciwko państwom bałtyckim, NATO byłoby tylko częściowo zdolne do przeprowadzenia operacji obronnej – pisze Der Spiegel"

Ukryta Zawartość

Te doniesienia potwierdzają domniemania o niemożliwości obrony Polski przez NATO. Pierwsza realna linia obrony NATO wyznacza bieg Odry i Nysy Łużyckiej. Kryzys ukraiński powinien otworzyć szeroko oczy polskim politykom na istniejące realia.

Baltyki NATO nie bedzie raczej bronic ale granica na Odrze i Nysie niezbyt chyba Niemcom odpowiada. Dla nich znacznie lepiej wprowadzic swa armie do Polski i za jednym zamachem maja podwojna korzysc: Polske do oststecznego wyruchania a w razie wojny nawalanka bedzie na wschod od ichniej granicy bo pomijajac wojne termonuklearna od pierwszej minuty to Rosjanie wejda w glab terytoriow przeciwnika na poczatku wojny. Do tego beda zdolni przez jeszcze 2-3 dekady. A wiec spodziewalbym sie wlasnie pojawienia sie takich odglosow, ze do Polski trzeba wprowadzic sily NATO a dokladniej niemieckie dla wspolnego bezpieczenstwa no i zrehabilitowac sie z II wojne.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Baltyki NATO nie bedzie raczej bronic ale granica na Odrze i Nysie niezbyt chyba Niemcom odpowiada. Dla nich znacznie lepiej wprowadzic swa armie do Polski i za jednym zamachem maja podwojna korzysc: Polske do oststecznego wyruchania a w razie wojny nawalanka bedzie na wschod od ichniej granicy bo pomijajac wojne termonuklearna od pierwszej minuty to Rosjanie wejda w glab terytoriow przeciwnika na poczatku wojny. Do tego beda zdolni przez jeszcze 2-3 dekady. A wiec spodziewalbym sie wlasnie pojawienia sie takich odglosow, ze do Polski trzeba wprowadzic sily NATO a dokladniej niemieckie dla wspolnego bezpieczenstwa no i zrehabilitowac sie z II wojne.

pozdrawiam,

Równie dobrze można spodziewać się głównej wygranej w lotto. Niemcy nadal maja bardzo dobre stosunki gospodarcze z Rosją i nie zmienia tego coraz słabsze polityczne pohukiwania.

Dlatego Odra/Nysa Łużycka może im odpowiadać. Niemieckie wojska w Polsce stacjonować nie będę z przyczyn historycznych, politycznych i mentalnych. Przy okazji przekazania Polsce pierwszej partii czołgów Leopard 2A4 spotkałem się z opinią, że w ten sposób Niemcy umacniają własne bezpieczeństwo polską armią. Nadal nie widzę, zbyt wielu wspólnych interesów miedzy Starą i Nową UE.

Polska armia jest jeszcze mniej warta niz przedwojenna. Jedyne "ale" jakie Niemcy poki co maja to, ze wprowadzenie ichniego wojska na terytorium Polski zle byloby widziane nie tylko w Polsce nawet jesli pretekst bylby dobry. Ale wlasnie interes rosyjsko-niemiecki moze wlasnie przy umiejetnej rozgrywce dac Niemcom szanse wiekszej kontroli nad Polska bo Rosji zalezy na Ukrainie a nie na Polsce i w zamian za Ukraine Polske moga odpuscic. Oczywiscie to tylko takie hipotetyzowanie. Pozyjemy zobaczymy.

pozdrawiam,

Obawiam sie, ze pod kazdym wzgledem chyba, ze ktos mysli kategoriami oficerow PRL'u ktorzy programowo udowadniali na zajeciach wyzszosc armii ludowej nad przedwojenna kapitalistyczna w ten sposob: przedwojenna armia byla kunna, drabiniasta itp itd a ludowa jest rakietowa i odrzutowa.

Pomijajac glupote wyzszego dowodztwa wyselekcjowanego w znacznej mierze przez Pilsudskiego to jej najslabsza strona byl brak przemyslu ale ten co byl byl rodzimy i nowoczesny a dzis nawet tego nie ma. Obecna Polska jest wielokrotnie dalej za czolowka technologiczna Swiata niz PRL Gierka z konca jego okresu.

pozdrawiam,

W czasach unii i dzialan ziwkszajacych potege najsilniejszych oraz oslabiajacych znaczenie popieranych przez nie panstw mamy i będziemy mieli coraz slabsza armie... ic tego nie zmieni chyba że nadejda zmiany decyzyjne ale to trzeba by sie odlaczyc i dzialac dla siebie ale należy pamiętać że mocarstwa (na czele z hameryka) beda chcialy nas oslabic wtedy a jak byśmy się stawali coraz silniejsi to mogli by nawet wejsc z oddzialami i zaczac rozpiepsz od wewnątrz. ... po to sluzy globalizacja zeby nie tworzyć nowych sipnych panstw a jedynie wzmacniac mocarstwa

chwilowy brak działalności w audio.

Polska armia jest jeszcze mniej warta niz przedwojenna...

;) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nasze oczywiście, te co przyjechały niedawno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygrana Poroszenki na Ukrainie to wielkie rozczarowanie dla Putina i jego imperialistycznych planów. Nie będzie dogrywki i trzech tygodni przepychanek. Cieszy też kiepski wynik Tymoszenko.

Jestem Europejczykiem.

T-101 czarny orzel, nastepca T-95

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

T-101 czarny orzel, nastepca T-95

(...)

pozdrawiam,

Następca czołgu którego de facto nie było?

A jednak T-95 (nazwa medialna) istnieje. Jest oficjalnie zwany jako Obiekt 195: http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=6075

Jest jednak wokół niego wiele tajemniczości i niejasności, najprawdopodobniej jest on w stadium prototypu.

Nie było realnie poza kilkoma prototypami (a i to nie jest pewne). Rzeczywistością rosyjskiej armii jest co najwyżej T-90MA. I to nie w jakiejś oszałamiającej ilości - Indie mają ich więcej.

Jestem Europejczykiem.

T-95 zbudowano kilka wersji prototypowych ktore zademonstrowano ale pod koniec 2010 zrezygnowano z dalszych prac i produkcji na rzecz rozwoju T-101.

pozdrawiam,

Nie słyszałem ani nie czytałem o żadnym otwartym pokazie. Jak widać T-95 okazał się ślepą uliczką. Według prasy rosyjskiej (tak, rosyjskiej) T-101 na razie istnieje jedynie w postaci takich animacji jak załączona.

Jestem Europejczykiem.

Nie słyszałem ani nie czytałem o żadnym otwartym pokazie.

No wiesz, może Vik w zakładach w uralu na prywatnych pokazach bywa :D

szukaj po nazwie "obiekt 198"

T-95 byl wersja rozwojowa T-80, ktory byl niezbyt udana konstrukcja. Po tej stronie globusa byl znany jako projekt 195 jak dziadekwlodek napisal. Po raz pierwszy publicznie zaprezentowany byl w Omsku w 1999 roku. W magazynach o broni pancernej byl nie raz szczegolowo opisywany wraz ze zdjeciami. Na necie byly filmiki z tym czolgiem.

Pod koniec lat 1990siatech rozpoczeto projekt znany tutaj pod nazwa: Universal Combat Platform T-99 (wyglada, ze ten sam co obiekt 198 podany przez ArtDeco). W ramach projektu wspolnej platformy sa: czolg (ten tutaj znany jako T-14 jest skromniejsza wersja T-95 wspominanego T-101), ciezki pojazd bojowy piechoty, bojowy pojazd inzynieryjny, opancerzony pojazd ratunkowy, transporter opancerzony i kilka projektow samobierznych dzial.

Na Uralu nie bylem i osobiscie nie ogladalem ale corka chodzila do szkoly z kilkoma dzieciakami z Rosji, ktorych ojcowie sa inzynierami z Uralu. Przyjechali tutaj jakies 7-8 lat temu. Ciekawe rzeczy opowiadali. Mnie najbardziej interesowalo jak te calkowicie zamkniete miasta funkcjonowaly, jakie byly restrykcje dla tam pracujacych, jakie mieli przywileje w porownaniu z reszta luda Rosji.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.