Skocz do zawartości
IGNORED

Idzie wojna, idzie wojna, idzie krwawa rzeź ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Komunał? Fakty Szanowny Panie, fakty. Nie było "resetu"?

Resetem nazwano i usprawiedliwiono polityczne zmiażdżenie Obamy przez Putina. I w tym przypadku jest to propagandowy wymysł USAmerykańskiej administracji

Szkoda, że nie mogę wkleić dzisiejszej rozmowy "O realpolitik (Rosji) z prof. Stanisławem Bieleniem" w OFF Czark-u z godz. 11.00. Zamiast tego wstawiono tam "Przy niedzieli o sporcie".

Przypuszczam, że przez pomyłkę, bo prof. Bieleń nie zostawił suchej nitki na polityce Zachodu wobec Rosji i mówił też o prawdziwym resecie, który jego zdaniem nigdy nie nastąpił.

zostawił suchej nitki na polityce Zachodu wobec Rosji i mówił też o prawdziwym resecie, który jego zdaniem nigdy nie nastąpił

nastapil,nastapil - obama bankowo skasowal putina ze swojej fejsbukowej listy
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

nastapil,nastapil - obama bankowo skasowal putina ze swojej fejsbukowej listy

Taki reset dotyczy wszystkich polskich polityków rządowych - ich zresetował Putin ze swojej listy. Dzwoni do Putina prezydent, premier czy minister SZ mocarstwowej Polski, a u Putina wyświetla się "ignoruj".

Reset to się Obamie chyba w głowie zrobił, po tej pokojowej nagrodzie Nobla bo od razu chciał Syrię bombardować.

Ja natomiast wolałbym żeby nasi najlepsi przyjaciele zrobili reset na nasze wizy, chyba, że nadal uważają nas za zagrożenie.

Te wizy to jest wstyd na cały świat i kompletna porażka naszych polityków. My, którzy czynnie wsparliśmy USA w wojnie, w Afganistanie mamy wizy do ich kraju, musimy się płaszczyć żeby móc tam wjechać. Nie mówiąc jak fajnie odsyła się polaków z amerykańskich lotnisk z powrotem do kraju, często na widzimisię urzędnika.

Szkoda, że nie mogę wkleić dzisiejszej rozmowy "O realpolitik (Rosji) z prof. Stanisławem Bieleniem" w OFF Czark-u z godz. 11.00

prof. Bieleń mądry człowiek i dobrze prawi a gdybym był Rosjaninem to bym przytakiwał i był szczęśliwy.

Ale jestem Polakiem i traktuję sobie lekce wspaniałość rosyjskiego prezydenta.

Od setek lat jak tylko ten kraj mądrych i szalchetnych władców (tak , o rosję chodzi) odbije się od dna gospodarczego to zbroi się i wysyła wojsko w kierunku zachodu. Trwa to cyklicznie do czasów rzezi Nowowgrodu Wielkiego (XV wiek).

Skoro więc teraz to zjawisko się zaczyna powtarzać to naszym obowiązkiem jest temu przeciwdziałać. Bo niezaleznie od koncepcji na dialog z rosją , rosja zawsze działa tak samo czyli dialogować z nią jest bez sensu.

Przed wojną też mieliśmy rusofilów i dopiero w łagrach im sie optyka zmieniała i pogląd na rosyjską realpolitik.

a tak na marginesie, Skoro teraz na Krymie jest procentowo tyle ukraińców co rosjan na ukrainie to czy ukraiński tam nadal będzie językiem urzedowym ?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie tyle Syrię co reżim,który traktuje swój naród bronią chemiczną. Ty to widzisz jako napad na kraj, a ja jako akcję humanitarną dla narodu syryjskiego.

Zresztą świetnie zsabotowaną przez Putina.

Reset to się Obamie chyba w głowie zrobił, po tej pokojowej nagrodzie Nobla bo od razu chciał Syrię bombardować.

Ja natomiast wolałbym żeby nasi najlepsi przyjaciele zrobili reset na nasze wizy, chyba, że nadal uważają nas za zagrożenie.

Spróbuj w miarę możliwości nie powoływać się na przykład Syrii:

https://www.google.pl/search?q=ofiary+w+syrii&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xwonU-vlLMaZ4wTG2YHwAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1477&bih=748

prof. Bieleń mądry człowiek i dobrze prawi a gdybym był Rosjaninem to bym przytakiwał i był szczęśliwy.

Od setek lat jak tylko ten kraj mądrych i szalchetnych władców (tak , o rosję chodzi) odbije się od dna gospodarczego to zbroi się i wysyła wojsko w kierunku zachodu. Trwa to cyklicznie do czasów rzezi Nowowgrodu Wielkiego (XV wiek).

Skoro więc teraz to zjawisko się zaczyna powtarzać to naszym obowiązkiem jest temu przeciwdziałać. Bo niezaleznie od koncepcji na dialog z rosją , rosja zawsze działa tak samo czyli dialogować z nią jest bez sensu.

Przed wojną też mieliśmy rusofilów i dopiero w łagrach im sie optyka zmieniała i pogląd na rosyjską realpolitik.

a tak na marginesie, Skoro teraz na Krymie jest procentowo tyle ukraińców co rosjan na ukrainie to czy ukraiński tam nadal będzie językiem urzedowym ?

" Anastazja Tokariewa: 19, mieszkam w Sewastopolu. Studiuję turystykę na Uniwersytecie Sewastopolskim.

Jesteś Polką z pochodzenia?

Mam taki dokument, który nazywa się Karta Polaka, czyli przynależę do polskiego narodu. Moja prababka była Polką, mam zatem polskie korzenie.

A kim się czujesz: Polką, Ukrainką?

Nie, nie, nie, tylko nie Ukrainką [śmiech]. Niech już będzie, że Polką, tylko nie Ukrainką.

Dlaczego?

Wiesz... Sewastopol to jest miasto rosyjskie. Język ukraiński jest tu traktowany jako "dziki". Kiedy ludzie go słyszą, to po dzień dzisiejszy patrzą tak, jakby chcieli wywołać trzecią wojnę światową.

Czyli z wrogością patrzą na tych, którzy uważają się za Ukraińców.

Starzy ludzie tak, a młodzi to tak pół na pół."

Spróbuj w miarę możliwości nie powoływać się na przykład Syrii:

https://www.google.p...iw=1477&bih=748

Już to wklejałeś.

Nikt nie neguje, że tam się dzieją złe rzeczy, jak na każdej wojnie, jednak trzeba przyjrzeć się głębiej podłożu tego konfliktu.

Ja, aż tak dokładnie nie znam tamtej sytuacji, przyczyn konfliktu itp, więc nie będę wydawał opinii, natomiast atak zbrojny nic by nie poprawił, co zrobili w Iraku ? Czy teraz jest lepiej tej ludności ?

Szkoda, że nie mogę wkleić dzisiejszej rozmowy "O realpolitik (Rosji) z prof. Stanisławem Bieleniem" w OFF Czark-u z godz. 11.00. Zamiast tego wstawiono tam "Przy niedzieli o sporcie".

Jak będzie taka możliwość daj linka, nie mogę już słuchać paniki głównych mediów, chętnie poczytam czy obejrzę coś merytorycznego.

Sewastopol, piekne miasto

wysoka frekwencja , coś ponad 120 % :]

Frekwencja w Sewastopolu przekroczyła najśmielsze oczekiwania. Wyniosła... 123 %. Według internetowej gazety, w Sewastopolu za przyłączeniem Krymu do Rosji zagłosowało 474 tys. osób. Problem w tym, że miasto ma 338 tys. mieszkańców.

Patrząc na konferencję Putina i słuchając jego odpowiedzi tak coś czułem, że rekord musi być! Wprost nie mogli się powstrzymać, a wiedzieli, że 456% albo 789% byłoby już przegięciem, hehe hehe :)

można się nabijać ale chcecie czy nie mieszkańcy wolą Rosję od Ukrainy

i zaznaczam obie nacje nie tak dawno tam się pojawiły

" W pierwszej ćwierci XVIII wieku ludność Krymu (jeszcze należał w większości do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a pewne części do Turcji) stanowiła ok. 467 tys. (95,1%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 2,6%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 2,1%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 0,2%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zwrócę tylko uwagę, że Polska rzeź Nowogrodu Wielkiego miała miejsce w wieku XVI. Chyba od tego wieku Polacy zdecydowanie przestawili się na kolizyjny kierunek wschodni - nie licząc epizodycznych wypadów na Wiedeń i Berlin.

Warto też wspomnieć, że na gwarancjach Zachodu Polska zawiodła się w najistotniejszym momencie.

(...)

Jak będzie taka możliwość daj linka, nie mogę już słuchać paniki głównych mediów, chętnie poczytam czy obejrzę coś merytorycznego.

Ok. Co jakiś czas sprawdzam tu: http://audycje.tokfm.pl/audycja/67 - ale nadal bez zmian.

Tu znajdziesz wcześniejsze jego wypowiedzi:

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-stanislaw-bielen-rusofobia-jest-zjawiskiem-powszechnym-w-polsce/bwyzh

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-stanislaw-bielen-dla-onetu-losy-krymu-zostaly-przesadzone/bgzdk

http://skubi.salon24.pl/570723,prof-stanislaw-bielen-europa-wschodnia-miedzy-ue-a-rosja

Zwrócę tylko uwagę, że Polska rzeź Nowogrodu Wielkiego miała miejsce w wieku XVI. Chyba od tego wieku Polacy zdecydowanie przestawili się na kolizyjny kierunek wschodni - nie licząc epizodycznych wypadów na Wiedeń i Berlin.

od wieków postawa kolejnych włądz rosji jest taka sama a teraz mamy nagle uznać ,że tym razem ten człowiek jest demokratą

to jest naiwność

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

od wieków postawa kolejnych włądz rosji jest taka sama a teraz mamy nagle uznać ,że tym razem ten człowiek jest demokratą

to jest naiwność

To jest właśnie realpolityk.

To jest właśnie realpolityk.

naiwność

ja nie mówię o fobiach etc

gdyby nie było wojsk rosyjskich na krymie to moglibysmy mówic o realpolitik

ale one tam są i to już jest naiwnośc sądzić jak Ty sadzisz

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

naiwność

ja nie mówię o fobiach etc

gdyby nie było wojsk rosyjskich na krymie to moglibysmy mówic o realpolitik

ale one tam są i to już jest naiwnośc sądzić jak Ty sadzisz

To, że na Krymie są wojska rosyjskie, to też jest realpolityk. Polityka nie jest sentymentalna, idealna, uczciwa, moralna czy sprawiedliwa - polityka jest realna lub nierealna - tę ostatnią najlepiej ilustruje polska polityka wschodnia, a w dużej części także polityka Zachodu wobec Rosji.

To, że na Krymie są wojska rosyjskie, to też jest realpolityk. Polityka nie jest sentymentalna, idealna, uczciwa, moralna czy sprawiedliwa

czyli realny wniosek jest taki ,że rosja nie dotrzymuje umów i nie uznaje własnych gwarancji a jej zapewnienia mają wartoś cpapieru na jakim zostały spisane.

i oby nasi zachodni partnerzy to realnie sobie przyswoili

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

czyli realny wniosek jest taki ,że rosja nie dotrzymuje umów i nie uznaje własnych gwarancji a jej zapewnienia mają wartoś cpapieru na jakim zostały spisane.

i oby nasi zachodni partnerzy to realnie sobie przyswoili

To jest Twój wniosek. Moim zdaniem trzeba przyjąć, że Rosja ma swoje narodowe interesy natury politycznej, gospodarczej i wojskowej na obszarze b. ZSRR i trzeba je szanować, a Rosję traktować jako równoprawnego partnera. Dopiero wówczas można mieć do nie pretensję, że nie przestrzega porozumień. Zdaje się, że Rosji obiecano, iż Litwa, Łotwa, Estonia, Polska i jakieś inne kraje nie staną się członkami NATO. Niedawno wysoki rangą polityk USAmerykański przyznał, że instalacja tarczy rakietowej w Polsce i Rumunii jest wymierzona w Rosję - a przecież do tej pory twierdzono zupełnie coś innego.

Proponuję, żebys odsłuchał czynną już rozmowę o realpolitik (Rosji) z prof. Stanisławem Bieleniem http://audycje.tokfm.pl/audycja/67

Zdaje się, że Rosji obiecano, iż Litwa, Łotwa, Estonia, Polska i jakieś inne kraje nie staną się członkami NATO.

O tym nie słyszałem. Jakieś źródła? Może ktoś kompetentnie potwierdzić lub zaprzeczyć?

Poza tym przynależność do takiej czy innej organizacji to zupełnie inny kaliber niż aneksja (Anschluss) sporego zamieszkanego terytorium.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A Syria to jakaś republika radziecka, przepraszam - rosyjska?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

O tym nie słyszałem. Jakieś źródła? Może ktoś kompetentnie potwierdzić lub zaprzeczyć?

(...)

Ja słyszałem o tym jeszcze na początku lat 1990. Teraz zostało to odświeżone i niejako potwierdzone:

"Jeden z byłych czołowych ideologów niemieckiej partii SPD, Erhard Eppler, zarzucił we wtorek Zachodowi, że przyjmując Polskę i Czechy do NATO, złamał obietnicę daną Rosji po zakończeniu zimnej wojny; zaapelował, by nie demonizować Władimira Putina.

"Gdy Niemcy w NRD wymusili jedność (kraju) i (były kanclerz Niemiec) Helmut Kohl rozmawiał o tym z (przywódcą ZSRR) Michaiłem Gorbaczowem, rosyjski prezydent, którego my, Niemcy, do dziś kochamy, postawił jeden warunek: NATO nie może przesunąć się do przodu (na wschód - PAP). (...) Niemiecki kanclerz do tego się zobowiązał" - pisze 87-letni Eppler w materiale opublikowanym we wtorek przez największą niemiecką gazetę opiniotwórczą "Sueddeutsche Zeitung".

"Obietnice Kohla straciły sens w chwili, gdy Polska i Czechy wstąpiły do NATO. Wschodnia granica Polski stała się wschodnią granicą NATO" - pisze Eppler. "Każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie, nie powinien być zaskoczony aktualnymi wydarzeniami" - ocenia niemiecki socjaldemokrata. "Nie wyobrażam sobie, że kiedykolwiek rosyjski prezydent, niezależnie od tego jak się nazywa, cierpliwie przyglądałby się, jak jednoznacznie antyrosyjski rząd próbuje prowadzić Ukrainę w kierunku NATO, tym bardziej, że nie jest to rząd pochodzący z wyborów" - wyjaśnia Eppler." http://www.wykop.pl/ramka/1902330/gdybysmy-nie-przyjeli-polski-do-nato-nie-byloby-problemu-z-ukraina/

Gorbaczow był dla Zachodu dobry. Bo naiwny. Jelcyn też. Bo pijany na okrągło.

Niemiecki kanclerz to nie NATO. Całe szczęście. W ten sposób to i Zagłoba Inflanty darował.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Niemiecki kanclerz to nie NATO. Całe szczęście. W ten sposób to i Zagłoba Inflanty darował.

Tak własnie ładowano w wuja Gorbaczowa w czasie, kiedy godził się on zjednoczenie Niemiec. Nie jestem pewien, ale przyjecie nowego członka do NATO wymaga jednomyślnej akceptacji.

Faktem jest, że miało to miejsce.

To niech sobie teraz Niemiec obietnic dotrzymuje!

Jak by nie patrzeć jesteśmy niepodległym i suwerennym państwem i możemy sami decydować o swoich sojuszach. Czasy Jałty już się skończyły, przynajmniej dla nas.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Ma sporo racji. Rosjanie też nie za bardzo ich lubią skoro Stalin umorzył Hołodomorem 10mln w latach 20-30tych.

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jak by nie patrzeć jesteśmy niepodległym i suwerennym państwem i możemy sami decydować o swoich sojuszach. Czasy Jałty już się skończyły, przynajmniej dla nas.

obys sie nie mylil

bo ja tam z tym bym polemizowal

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.