Skocz do zawartości
IGNORED

Rafaell's cable - ktokolwiek to zna ?

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się w ramach chęci zrobienia odlotowego czy nie kupić sobie czasem Rafaell's Cable. Opinie na ich temat są jednak bardzo niejednoznaczne.

Pytałem o nie znajomych - nikt nie zna takich kabli.

Przeważa pogląd że nie ma sensu przepłacać za takie kable skoro w ślepych testach nie można wychwycić różnicy pomiędzy takimi kablami a kablem za 1.50 zł za metr.

Większość osób z którymi rozmawiałem uważa że skoro nikt nigdy nie słyszał o takim kablu to musi on być bardzo slaby i bardzo drogi.

Bo gdyby był tani to zawsze ktoś by go kupił ze względu na cenę. Gdyby był bardzo dobry - to bez względu na cenę zawsze znalazł by się wielbiciel takiego kabla i fama o nim by się rozeszła.

Mam pytanie do audiofilii - czy ktokolwiek zna te kable ? Czy ktokolwiek ich kiedykolwiek używał albo odsłuchiwał ? Czy rzeczywiście są słabe, czy też może wcale nie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/110064-rafaells-cable-ktokolwiek-to-zna/

Rozumiem że są to polskie kable. Mam nadzieję że nie są robione gdzieś chałupniczo w mieszkaniu ?

Czy ich brzmiąca z włoska nazwa pochodzi może od imienia ... Rafał ?

Rzeczywiście z chęcią bym je przetestował w swoim systemie i napisał obiektywną ich recenzję.

To rozmawiaj z twórcą. Jest tu na forum pod nickiem takim samym jak nazwa kabli. To czy robione są w mieszkaniu czy w garażu ma małe znaczenie.

Ważne żeby dobrze u ciebie wpasowały się w system. Bez posłuchania nie będziesz wiedział. To, że produkt jest polski to prawda ale nie znaczy to, że jest zły. Znam polskie kable, która są bardzo dobre i mogą stawać do walki z 10x droższymi z zachodu. Znam też wiele sprzętów z Polski, które są co najmniej bardzo dobre, na światowym poziomie.

Nie znam. Kiedyś Rafaell oferował mi wysyłkę na testy i nie bał się porównań z najlepszymi co mu się chwali. Ale byłem wtedy zawalony różnymi kablami i nie miałem czasu na kolejne testy.

Żadna opinia nie będzie miarodajna, wypożycz, podłącz, posłuchaj i będziesz wiedział jaka jest ich wartość w danym systemie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Przeważa pogląd że nie ma sensu przepłacać za takie kable skoro w ślepych testach nie można wychwycić różnicy pomiędzy takimi kablami a kablem za 1.50 zł za metr.

Musisz zrobić test (odsłuch) z wyrównanym poziomem, możliwością szybkiego przełączania A-B i niezmienianą pozycją odsłuchową (przełączasz zdalnie lub przez kolegę lub koleżankę). Odpowiesz sobie na wszystkie nurtujące Ciebie wątpliwości. Nie musisz robić ABX-ów i ślepych odsłuchów.

Mam nadzieję że nie są robione gdzieś chałupniczo w mieszkaniu ?

A co za różnica ? Wykonanie chałupnicze jest moim zdaniem solidniejsze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie są więc chyba takie złe..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z opiniami na forum jest tak że łatwo je dostać. I kilkoma postami od zaprzyjaźnionych osób można stworzyć opinię o danym wyrobie która na zawsze już będzie tkwiła w internecie.

Dorwę te kable na pewno i sam przetestuję !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie są więc chyba takie złe..?

Pewnie nie są złe, ale jakoś nie mam do producenta zaufania po tej recenzji (przeoczyłeś przez przypadek?):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

OK, temat do zamknięcia. Na największym audiofilskim forum w Polsce posiadającym kilkadziesiąt tysięcy użytkowników nie ma informacji od ANI JEDNEJ osoby która osobiście słuchałaby tych kabli. Nie ma wiec o czym dalej pisać.

Można by się zwrócić bezpośrednio do wytwórcy tego wyrobu. Polecam jednak przed tym zapoznanie się z wpisami tej osoby na forum (np. wątek "Idzie wojna, idzie wojna, idzie krwawa rzeź" post nr 30, czy wiele innych w podobnej formie) - każdy sam musi ocenić czy chce z taką osobą robić interesy.

Temat zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.