Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase c2810 klon

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie wygląda na taśmę ponieważ teraz jak trochę podociskałem taśmy to ten obszar przeniósł się na zakres 5-16% także na pewno taśma nie bloki pre na szczęście. Dzięki za pomoc.

Witajcie.

W końcu po długiej przerwie w pracach spowodowanej innymi zajęciami udało dziś mi się uruchomić PRE.

Jest jeden mały problem, a mianowicie w przedziale 25-43% wzmocnienia jeden z kanałów traci wzmocnienie, gra zdecydowanie ciszej od drugiego. W pozostałych przedziałach to jest od 0-25% i 43-100% wszystko jest w porządku.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak ?

Ja miałem podobnie, najpierw warto sprawdzić taśmę, a potem dalej iść po sekcjach.

U mnie problem stanowiło włosowate zwarcie przy bramce MOSa sterującego kluczem.

Czy jak wyciszysz całkowicie preampa, to słychać lekkie granie w tym nie pełni zdatnym kanale?

Dawno już mnie tutaj nie było, fajnie ze coś sie dzieje:)

Z tymi enkoderami to zawsze jak nie dizałało to problem był albo od strony połączeń enkoder-> płytka lub fety sterujące bss138 dlatego ze tme (jeśli tam są kupowane) sprzedaje zamiast nich 2n2007 które narobiły mi już sporo szkód.

Dawno już mnie tutaj nie było

Fajnie że Twórca projektu chce się jeszcze wypowiadać, a skoro tak to powiedz mi proszę czy te mody Grzegorza Pelczara to poprawienie błędów, czy też celowo niektórych podzespołów nie montowałes?

Skoro już wypowiadam się w sprawie pre 2810, to czy ktoś poradził sobie z szumami wydobywajacymi się z głośników kiedy pre jest podłączone? Od razu powiem, że bez pre jest absolutna cisza, gain w końcówce musi być ustawiony na największe wzmocnienie...

Powyższy problem niestety występuje nie tylko na mojej sztuce, kolega również ma ten sam problem.

Kolejny problem to przesłuch, wydobywająca się muzyka kiedy pre jest z aktywną opcja mute, a także kiedy volume =0 Skąd to się bierze? Również ten problem występuje w 2 sztukach.

• 2 tygodnie później...

Będę zamawiał kolejną partię małych PCB modyfikacji do 2810, kilka osób już pytało mnie o nie, jeśli jeszcze ktoś chętny, proszę zapisać się:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam !

Są gdzieś schematy tego "klona" ? Jakieś wyniki pomiarów itp ?

Ciężko coś zamawiać w ciemno :)

Pozdr.

W serwisówce na pewno znajdziesz od c2810 :)

Dość sporo osób juz ma tego klona, wiec pewnie w okolicy kogoś znajdziesz i posłuchasz.

W serwisówce na pewno znajdziesz od c2810 :)

Tak, ale z tego co wiem to ten klon nie jest dokładną kopią układu oryginalnego, dlatego pytam :)

Ogólnie to ukrywanie schematu klona jest dla mnie dziwne, ale taki jest prawo autora.

Jedyna różnica jest taka, że oryginał ma 16 stopni regulacji a w klonie mamy 8 stopni regulacji.

Oczywiście mamy inaczej rozmieszczone poszczególne moduły i jeszcze mamy lepszy zasilacz niż w oryginale.

Reszta jest zgodna z serwisową.

Pozdrawiam

Witam !

Są gdzieś schematy tego "klona" ? Jakieś wyniki pomiarów itp ?

Ciężko coś zamawiać w ciemno :)

Pozdr.

Cześć,

Na schemat pre nie masz co liczyć; autor nie zgadza się na umieszczanie go gdziekolwiek (czemu się nie dziwię)

>Grzegorz Pelczar; jakieś postępy w sprawie PCB? Może trochę więcej onfo na ich temat?

Płytki już zamówione przedwczoraj, będą wysłane do mnie za 10 dni roboczych. Wziąłem kilka sztuk na zapas jakby w przyszłości ktoś się odezwał jeszcze, a nie będę musiał zamawiać nowego rzutu.

Jeszcze proponuję zamienić sobie diody na takie jak w oryginale, koszt niewielki, tylko trzeba czekać miesiąc na przesyłkę z aliexpress.

Edytowane przez protagoras

Witam,

Ponieważ kilka osób wykorzystuje moją wersję oprogramowania do C2810 to chciałbym się podzielić najnowszymi wiadomościami w temacie.

1. Dla pilota RC5 została dołożona obsługa klawiszy 1,2,3,4, bezpośredni wybór wejścia

2. Dla pilota RC5 został usunięty bug mogący spowodować zawieszanie odbioru sygnałów z pilota jeżeli w pobliżu były wykorzystywane inne piloty

3. Dla pilota Apple została dołożona w Setup funkcja "nauki" ID pilota. Piloty Apple maja możliwość zmiany ID/Adresu i nie wiadomo z jakim ID dostaniemy takiego pilota.

4. Powstała wersja obsługujące wyświetlacze OLED pracujące w trybie SPI, 3 lub 4 (z linią RST) przewodowym.

Eliminuje to problem braku wystarczającej ilości linii na złączu LED i konieczności stosowania układu programowalnego PLD.

Teraz wystarczy zwykły bufor typu 74HC245, kosztujący grosze i powszechnie dostępny.

Przykładowy sposób podłączenia na załączonym schemacie.

Sposób zmiany sterowania OLEDa z równoległego na SPI jest dokładnie opisany w artykule:

Ukryta Zawartość

Z niezrealizowanych tematów pozostała tylko regulacja balansu ale wymaga ona sprzętowej modyfikacji sterownika (dołożenie dodatkowego PCB).

Na razie była zainteresowana tym jedna osoba.

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-0-26335400-1457692777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki zamówione, wziąłem ponad stan kilka kompletów w razie czego.

Mogę zamówić diody 1SR139, ale trzeba by było chwilę na nie poczekać.

Czesc, wiadomo cos nowego na temat tych plytek?

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Tak w skórcie, małe info dla wszystkich posiadaczy clona, koniecznie wymiana irf610/9610 na 9630/630:) skok milowy, koszt pare zł, tutaj podziekowania dla Znajomego który na to wpadł:)

oczywiscie ze zyje:) niezbyt szybki, ale jak coś sie pojawi to postaram sie napisać. Nie ma takiej potrzeby aby je parować, dobrze natomiast troche zjechać z napięciem na zasilaczu. Mam jeszcze 540/9540 ale jeszcze nie testowałem,

Edytowane przez nerwowyx

Widzę parę rodzajów jest tych tranów, 9A a nawet 18A, rozumiem żeby brać najmocniejsze?

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem, że te ostatnie to IRF640...

Ukryta Zawartość

W końcu, już w obudowie :)

IRF 630 już zamówione, trzeba będzie rozkręcać :)

Ukryta Zawartość

post-40897-0-49414400-1462600128_thumb.jpg

post-40897-0-49501400-1462600139_thumb.jpg

post-40897-0-81056200-1462600145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też na to wpadłem, zrobiłem prototyp na IXYS CPC1303GR, działa ... ale, przy zmianie głośności słychać stuki, nie mam pojęcia dlaczego. Na razie zrezygnowałem z pomysłu.

uparłem sie

na oscyloskopie widać że transoptorki są "wolne", dużo wolniejsze od wyjść procesora, klucze analogowe jakoś dziwnie tego nie lubią i reagują na to słyszalnymi stukami, dodałem więc za transoptorem bramkę shmita SN74LS132N, mega się polepszyło, ale i tak jest gorzej niż bezpośrednio z proca. Odpuszczam dual mono na razie. :(

Edytowane przez kolszew73

Na zmiana tranów to rzecz konieczna.

Co do stuków: tutaj mam dylemat bo raz są raz nie i w prototypie ich nie było, już wszystko posprawdzałem i wina chyba jest po stronie procka który chodzi na 3,3V, może to durnie brzmi ale w prototypie był attiny który nie powodował zadnych problemów. Spróbuje coś na szybko skleić na arduino moze to raz na zawsze rozwiąże problem.

A tak na serio to zrobiłem swój patent na reg. poziomu jak mówi Jaskiniowiec bez rzadnych kluczów w sygnale itp:) za pare dni wyśle zamówienie na płytke pod to i zobaczymy jak to będzie śmigać:)

Edytowane przez nerwowyx

Zamieniasz sygnał na prądowy, a następnie siatką rezystorów dobierasz wzmocnienie sygnału wejściowego? Taka moje pierwsza myśl, pewnie daleko odbiega Twojej koncepcji. :D

Wracając do stuków przy zmianie głośności, to na mojej optoizolacji troszkę mniejsze wychodziły. Może wysoka częstotliwość pracy procesora daje zakłócenia. Ciekawe, czy 8-bitowiec taktowany na 8MHz by ulżył tej bolączce?

• Pokaż nowe odpowiedzi