Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to jest zwrotnica 2,5 czy 3 drożna?

PiMi

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny niewiadomego pochodzenia DYI.

Czy to jest zwrotnica 2 1/2 czy 3 drożna?

Każdy niskotonowy pracuje w oddzielnej komorze z BR ok 20 litrów.

Czy nie należałoby zmienić polaryzacji któregoś z głośników?

Gra to znośnie ... ale... może być na pewno lepiej ;-)

Errata- kondensator w torze równoległym do środkowego głośnika to 4,7 uF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zmien fazę gwizdka. Powinna być odwrotnie.

Komory b-r przestrój na rózne częstotliwości. Dolna kilka hz w dół, np dłuższą rura i mocno wytłum watą, górną z 15-20hz w górę skracjąc rurę i daj tam jeszcze więcej waty.

Efekt warty zachodu.

zmien fazę gwizdka. Powinna być odwrotnie.

Komory b-r przestrój na rózne częstotliwości. Dolna kilka hz w dół, np dłuższą rura i mocno wytłum watą, górną z 15-20hz w górę skracjąc rurę i daj tam jeszcze więcej waty.

Efekt warty zachodu.

No proszę, nie znając głośników ani żadnych innych informacji kolega potrafi powiedzieć ci wszystko o kolumnie :) może pomierzył ci je na odległość?

No proszę, nie znając głośników ani żadnych innych informacji kolega potrafi powiedzieć ci wszystko o kolumnie :) może pomierzył ci je na odległość?

Gratuluję umiejętności krytykowania , wymądrzania się oraz pomocnych i rzeczowych oraz celnych rad dla autora wątku.

Skąd potrafi:

Doswiadczenie. Brzmienie autoru sie nie podoba czyli cos jest spieprzone. Normalnie dwie 16-tki z taka konfiguracją muszą zagrać dobrze i jest to dobry i uniwersalny pomysł na kolumnę.

Co może być spieprzone w takiej kolumnie? przełom środka i góry. Jak to najprościej zmienić? zgadnij. jeżeli będzie gorzej to autor przelutuje sobie z powrotem, zobaczy roznice i pochwali się jaka jest i kiedy lepiej to sie mu pomoze ze zmianą zwrotki.

16-tka w 20 litrowej komorze b-r - hm....

niezależnie w jakich są - takie rozjechanie spowoduje że ten który zostanie przestrojony w górę o 15hz zwiększy swoją dobroć więc i skutecznosć na tyle że zagra wyższym basem głośniej niż oba wcześniej razem. Mocne wytłumienie zlikwiduje ewentualne podbarwienie i będzie miało wpływ na srednicę. Inne rezonanse.

Komora druga która poleci kilka hz w dół rozszerzy pasmo w kierunku najniższych hz. Mniejsze wytłumienie jak w przypadku komory pierwszej spowoduje inny rozkład rezonansów. co normalnie się na siebie nakłada rozstrzeli się, rozsmaruje.

Skąd wiem ze oba drivery są w oryginale tak samo nastrojone - stąd że pracują w takich samych komorach. Gdyby projektant pomyślał, czego nie zrobił, o tym co ja zrobiłby od razu różne komory.

Dołączam się od opinii przedmówców. Rezonans filtru gwizdka (3.3uF i 0.5mH) jest przy prawie 4kHz - to wysoko jak na 6.5" głośnik niskośredniotonowy, więc najprawdopodobniej jest akustyczny 4-ty rząd, na filtrach elektrycznych 2nd, fazę dokręca cofnięcie cewki midwoofera i jego własny roll-off.

Różne strojenia w 2.5-way - też bez sensu, fazowo jak i wytrzymałościowo.

Poczekajmy aż przelutuje i napisze co to dało.

kłopoty na przełomie są zawsze.

Różne strojenia są bardzo dobre. Wypróbuj, przekonasz się. Zupełnie inna jakość słuchania. Od kiedy, dawno temu, posłuchałem phonarów i to co się dzieje tam z basem, dzielę wszystkie kolumny na 2 br jeżeli to tylko mozliwe. Fajnie, wciągająco to gra, jest nuta, jest rezonans, bas się zmienia na dużo niższy i zamiast normalego spadku - znowu jest rezonans :) Pokój dokłada kolejny rezonanas - to juz 3. Wytrzymałościowo tez daje radę - wyżej strojony głosnik przestaje drgać na wyższym basie, niżej strojony na niższym. Wzrost ilości basu jest na tyle duży ze trzeba mocno zwiększyć tłumienie komór. Większe tłumienie - lepszy impuls, głośniki mniej drgają. Wytrzmałość zachowana. Jest taki fajny film na tubie - bass i love u. Głosniki ludziom tak telepią że mało nie wylecą z zawiasów a basu nie słychać. U mnie odwrotnie.

Ludzie tu walczą z dyfuzorami, dziurami w basie itd :P , ja sobie wyrównuję ch-kę w danym pokoju strojami komór. Jak są dwie różnie strojone jest to możliwe.

A ja głośników nie widziałem i jestem na 100% pewien że fazy głośników muszą być zgodne(doświaczenie).

Wszelkie porady bez pomiarów są tyle samo warte co wróżenie z fusów. Dobrze by było jakby autor wątku wkleił zdjęcie. Może ktoś miał już styczność z tymi głośnikami.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

kłopoty na przełomie są zawsze

Serio? No patrz. To znaczy, że jak buduję kolumny i nie mam "kłopotów na przełomie", to tak naprawdę je mam, tylko o tym nie wiem?

Ludzie tu walczą z dyfuzorami, dziurami w basie

Mylisz ustroje, które stosuje się na częstotliwości średnie z falami stojącymi, które występują w zakresie częstotliwości niskich. A na mody pokoju twoje rozjechane strojenia nie mają wpływu.

wrzuciłem dwa filmy jak się to zachowuje. Można porównac z innymi głosnikami na tubie - wpisac bass i love u.

na pierwszym widac kontrolę głosnika przy pracy z dużą mocą - tak od polowy filmu.

Od basu sciany sie już trzęsły i drzwi telepały.

Ukryta Zawartość

Na drugi mozna porównac zachowanie górnego głosnika - 8,2L br 57hz bardzo silnie wytłumionego oraz dolnego - 18L br 33hz. silnie wytłumiony, dodatkowo otwór b-r z watą w środku, troche działa to jako otwór stratny, trochę pomaga obniżyć rezonans b-r, bo rura przy 33hz wychodzi kretyńsko długa bez tego.

Ukryta Zawartość

A, zanim ktoś zacznie narzekac jakie te głośniki brzydkie - Są fabryczne, I zrobił to Rogers. Oni tak to robili. Zwrotnica nie ruszna, na ori bipolrnych capach. Podzieliłem skrzynię na 2 komory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczekajmy aż przelutuje i napisze co to dało.

kłopoty na przełomie są zawsze.

Ja wiem co to da. Jeżeli fazy głośnika wysokotonowego i niskotownowego są dobrze zgrane to będzie miał dosyć szeroką i głęboką dziurę w charakterystyce w pasmie podziału.

Tyle to da. Jeżeli zwrotnicę robił jakiś popapraniec to ta dziura nie będzie aż tak bardzo głęboka ale będzie na pewno. Widać to po zastosowanych wartościach które mniej więcej się zgadzają dla tego podziału.

Serio? No patrz. To znaczy, że jak buduję kolumny i nie mam "kłopotów na przełomie", to tak naprawdę je mam, tylko o tym nie wiem?

Mylisz ustroje, które stosuje się na częstotliwości średnie z falami stojącymi, które występują w zakresie częstotliwości niskich. A na mody pokoju twoje rozjechane strojenia nie mają wpływu.

1. Zatem cieszę się że posiadasz kolumny doskonałe. Bardzo się cieszę, naprawdę. Chciałbym poznac więcej osób z takimi kolumnami ale mam pecha wyjątkowego w tej materii.

2. Tak, masz zapewne tu tez rację. Jednakoż moje ustroje i fale średnie stojące są jakieś niedouczone, nie wiedzą że nie mają miec wpływu na mój pokój i mają niechcący wpływ bardzo wielki. Szczególy tej niewiedzy :

Ukryta Zawartość

Ja wiem co to da. Jeżeli fazy głośnika wysokotonowego i niskotownowego są dobrze zgrane to będzie miał dosyć szeroką i głęboką dziurę w charakterystyce w pasmie podziału.

Tyle to da. Jeżeli zwrotnicę robił jakiś popapraniec to ta dziura nie będzie aż tak bardzo głęboka ale będzie na pewno. Widać to po zastosowanych wartościach które mniej więcej się zgadzają dla tego podziału.

Zgadza się, jeżeli są... A mniemam że jeżeli byłyby temat by nie powstał. Do samego basu ludzie rzadko się czepiają. Po coś tam autor tę zwrotnicę wyrysował, czyż nie? :)

.. na przykład w przypadku tonsilowskich perfektów 150 taki zabieg zmienia kolumnę której nie da się słuchać w taką która całkiem fajnie i żywo gra środkiem. Na tyle dobrze że nie wymaga dalszego dłubania.

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie sądziłem, że pytanie wywoła aż taką dyskusję.

Kolumn nie mam pod ręka - są u kolegi (który otrzymał je w jakimś rozliczeniu i nie za bardzo jest "emocjonalnie" z nimi związany ;-) ).

Zrobiłem prowizoryczny pomiar kolumn Holmimpulsem.

Pomiar wskazał wielki dół w okolicach 3,8 kHz.

Po zmianie polaryzacji wysokotonowca na przeciwną, charakterystyka się znacząco wyrównała, lecz nadal przy 3,8 kHz jest ok 5dB dołek. Ponadto trzeba było zrobić korektę Lpada , do 1,8Om/15Om, bo wysokie trochę się przyciszyły.

Chyba trzeba przesunąć podział niżej ale to już i kondensator większy, i inna cewka, żeby wyrównać charakterystykę w polu podziału.

Z tym, że kolega już nie chce się w to pchać , więc temat raczej do zamknięcia.

Kolumny ma kolega, w jakimś rozliczeniu ale za bardzo nie wiem w jakim a tak w ogóle to mi się nie chce i nie wiem po co napisałem ten temat.

Temat w tym wypadku powinien się nazywać. "Z nudów z rana pozawracam dupę forumowiczom"

nie wiem po co napisałem ten temat.

Pytanie było jasne; : "Którego rzędu jest zwrotnica?" I Odpowiedź pojawiła się w pierwszej odpowiedzi. Ale zanim przeczytałem , to wątek niekontrolowanie się rozwinął - jak zwykle w pyskówkę.

Nie wiem po co były te dyskusje off-topic?...

KrzysiekA

- skoro nie masz nic merytorycznego do powiedzenia- to nie zaśmiecaj forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.