Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO CZY JEDNAK CD

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Oppo brzmi naprawdę dobrze. Różnica w brzmieniu może wynikać z różnicy napięcia wyjściowego. Jeśli Oppo gra odrobinkę ciszej niż Atoll to dźwięk Atolla uznamy za lepszy ...

Ja też mam wrażenie, że mój Young gra lepiej ale nie wiem czy nie odrobinkę głośniej. Przeprowadzę testy z idealnie wyrównanym poziomem wyjsciowym i zobaczymy.

Mam świadomość różnicy wyjściowych napięć i (krucjata kolegi Lech36 :-)))) ), więc brałem na to poprawkę (ściszałem).

A tak na marginesie - w czasie świąt miałem w domu pożyczony odtwarzacz CD Moon 3.3 (znowu, bo kiedyś byłem jego szczęśliwym posiadaczem). On nie ma takiego wysokiego napięcia, ale

pokazał obydwóm odtwarzaczom (Atoll i Oppo) ich miejsce w szeregu i hierarchii.

Czy chodzi o to że "gapless" zmienia kolejność utworów na płycie ?

Zmienia kolejność plików, zapisanych na dysku NAS, a odtwarzanych za pomocą aplikacji "Oppo Media Control"

Znowu audiofilska opinia :-). Super.

Sorki, poetą nie jestem :-)

Ja zostawiłem odtwarzacz CD

Ja też zostawiłem odtwarzacz CD, ale nie dlatego że jest lepszy tylko dla tego że go "lubię" i nie oddam go w obce ręce aż do śmierci lasera ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przetestowałem wyjście spdif:

w przypadku flac uzyskujemy częstotliwość aż do 192kHz.

Zachowanie Oppo jako transportu jest jak najbardziej normalne.

To teraz odpal jakiś BD ze ścieżką stereofoniczną 96kHz i sprawdź to raz jeszcze ...

To teraz odpal jakiś BD ze ścieżką stereofoniczną 96kHz i sprawdź to raz jeszcze ...

Ok. Spróbuję. Przy SACD nie ma sygnału na wyjściu SPIDF.

A teraz powiedźcie mi koledzy jak wyrównac poziom wyjściowy odtwarzaczy. Mam miernik uniwersalny produkcji chińskiej ale nie potrafię do używać ;-) Jak ustawić miernik i co mam mierzyć (rozumiem, że wyjście analogow RCA).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy ta opinia dotycząca grania skrajami dotyczy też plików oraz CD?

Nie - zauważyłem to głównie przy DVD/BR, a CD mniej

Pliki grał OK

Sądzę że każdy powinien sam określić czy zależy mu na odczuciach czy na rzetelnej wiedzy o tym co słyszy. Odczucia mogą wprowadzać w błąd o ile są przytaczane publicznie. Prywatnie są całkowicie dopuszczalne nawet te najbardziej dziwne. Dodam tylko, że mi to nie przeszkadza, ale wobec powszechnie otaczającego nas nachalnego marketingu trzeba podpowiadać jak oddzielić "ziarno od plew". Od tego chyba powinno być forum takie jak np. to.

Dlatego też niemal każdą wypowiedź okraszam zwrotem "moim zdaniem/uchem" lub "w moim systemie" jeśli chodzi o walory audio, bo funkcjonalność nie jest subiektywna

Ale na końcu i tak dochodzimy do tego (a przynajmniej powinniśmy), że to muza ma nam sprawiać frajdę, a nie specyfikacja sprzętowa lub najlepiej przeprowadzone badania.

Nie - zauważyłem to głównie przy DVD/BR, a CD mniej

Pliki grał OK

Pytam, bo wszystko można powiedzieć o Oppo, ale nie to, że gra skrajami:) Posiadam 95, a ostatnio porównywałem i odsłuchiwałem 105, o czym wspominałem już tutaj, i nijak moje wrażenia odsłuchowe mają się do Twoich. W swojej ocenie odnoszę się do brzmienia przede wszystkim z plików i CD, bowiem koncertów DVD czy BD raczej nie słucham. Niemniej, nawet jeśli zdarzyło mi się obejrzeć/wysłuchać jakiś koncert, to nie odniosłem takiego wrażenia jak Twoje. Poza tym jeszcze w żadnej opinii - czy to na portalach zagranicznych czy też polskich - nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że Oppo gra skrajami.

Ale cóż, każdy z nas może słyszeć inaczej i mieć zgoła odmienne wrażenia:)

Tak na marginesie - włączyłem sobie From The Age of Swing Dicka Hymana i za cholerę nie chce mi to grać skrajami:)

Ale cóż, każdy z nas może słyszeć inaczej i mieć zgoła odmienne wrażenia:)

Tak jak pisałem - dla mnie z plików gra OK. Napęd jest słabszy.

A i może faktycznie uściślę "skraje" - chodzi mi o bardzo niski bas i wyższą średnicę. Góra jest (oczywiście dla mnie) trudna do zaakceptowania. Choć niektórzy określą to jako "bardzo słodka" i to lubią.

Tak jak pisałem - dla mnie z plików gra OK. Napęd jest słabszy.

Ja natomiast nie napisałbym, że napęd jest słabszy, tylko że pliki brzmią nieco bardziej wyrafinowanie - jeśli już. Niemniej płyty CD brzmią bardzo dobrze jak na urządzenie wieloformatowe.

A i może faktycznie uściślę "skraje" - chodzi mi o bardzo niski bas i wyższą średnicę.

Mając na uwadze Twoje wcześniejsze wypowiedzi to mam rozumieć, że 105 posiada wyeksponowany niższy bas oraz wyższą średnicę - czy tak?

Góra jest (oczywiście dla mnie) trudna do zaakceptowania. Choć niektórzy określą to jako "bardzo słodka" i to lubią.

Na pewno są to inne wysokie tony niż w Atollu CD 100, w którym wysokie tony są dopalone - ten fragment pasma jest po prostu wyeksponowany. Ja wolę jednak gdy są one słodkie, ocieplone i dobrze nasycone:)

Ja natomiast nie napisałbym, że napęd jest słabszy, tylko że pliki brzmią nieco bardziej wyrafinowanie - jeśli już

Przecież w poście #358 napisałem:

odtwarzane pliki (przez LAN) brzmią o wiele lepiej niż te grane z CD. Może to spowodować wyciągnięcie mylnych wniosków, że pliki grają lepiej od płyty. Nie; po prostu na tym urządzeniu tak jest.

I ty tą wypowiedź zacytowałeś w swoim pytaniu w #375

Jeśli już ;-)

A Atolla trochę "gaszę" kablami , niemniej nie lubię takiego brzmienia na granicy braku wybrzmień, jaki prezentuje Oppo.

Uprzejmie proszę moderację o usunięcie wszystkich tekstów o testach z wyrównaniem poziomu głośności i wszelkich refleksji na temat ABX. Są one zupełnie poza zasadniczym tematem wątku. Kolega Lech36 powinien zaś dostać upomnienie za sukcesywne rozwalanie tematu. Jednocześnie apeluję o stworzenie dla niego i jemu podobnych specjalnej zakładki gdzie będą mogli pisać na interesujący ich temat bez wcinania się w inne wątki.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Usunąłem 37 postów nie na temat. I to pewnie i tak nadal za mało....

Uprasza się dyskutujących o dyskutowanie na temat tytułowy wątku. Wszelkie krucjaty, ewangelizacje i personalne przepychanki, nie na temat, przenoszone z innych wątków, a mające znamiona permanentnego trollingu będą usuwane, a autorzy otrzymają "nagrody" adekwatne do sytuacji.

Ja też mam wrażenie, że mój Young gra lepiej ale nie wiem czy nie odrobinkę głośniej. Przeprowadzę testy z idealnie wyrównanym poziomem wyjsciowym i zobaczymy.

Piopio, jak ostatecznie oceniasz brzmienie Younga względem Oppo 105 - pytam, bo zastanawiam się nad zakupem M2TECH. Czy różnica w brzmieniu polega na niuansach czy też jest to o klasę lub dwie lepsze brzmienie?

Osobiście szukam DACa, którego brzmienie będzie zdecydowanie lepsze od mojego Oppo, a nie takie na pograniczu percepcji. Ale zanim zdecyduję się na odsłuchy tego czy innego DACa chciałbym poznać opinie użytkowników.

A Atolla trochę "gaszę" kablami , niemniej nie lubię takiego brzmienia na granicy braku wybrzmień, jaki prezentuje Oppo.

Masz może Atolla CD100 ? Jakie kabelki masz w zestawie do Atolla bo też mam CD100 .

Jak się już pojawi to aplikacja zamiast odtwarzać utwory po kolei, wariuje i puszcza je w niepojętej dla mnie kolejności.

U mnie, na 103D kiedy kupuję album przez itunes albo zgrywam go z płyty cd i potem umieszczam go na dysku zewnętrznym, utwory są dobrze uszeregowane. Jeśli jednak w folderze są utwory kupione oddzielnie - nie jako album - albo różne utwory nie tworzące albumu, to Oppo szereguje je po pierwszej cyfrze, czyli 1, 10, 11 etc i potem 2, 20. Czyli jeśli album ma 9 utworów, wszystko jest ok, Kiedy pojawia się 10, 11 itp, odtwarzacz wariuje. Jest to błąd, który powinni przy aktualizacji oprogramowania naprawić - i pewnie to zrobią, bo Oppo jest dość aktywne jeśli chodzi o upgrady. Nie działa u mnie też gapless albo nie wiem jak tę funkcje uruchomić. Ktoś może pomóc? Widzę tę funkcję w opcjach przy odtwarzaniu albumu, ale po naciśnięciu nadal nie działa.

A ogólnie super player. Ja go używam głównie jako odtwarzacz sieciowy z funkcją odtwarzania CD i BD i w tej cenie przy tej uniwersalności warty ceny jak dla mnie. Jak dla mnie gra na poziomie niezłych budżetowych cedeków, hajend to to nie jest pewnie, ale mi na razie wystarcza, potem mogę dokupić DACa.

Nie działa u mnie też gapless albo nie wiem jak tę funkcje uruchomić. Ktoś może pomóc? Widzę tę funkcję w opcjach przy odtwarzaniu albumu, ale po naciśnięciu nadal nie działa.

1. Czy ma Kolega oficjalną wersję oprogramowania (nie tą wcześniejszą próbną) ? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale z tą wcześniejszą u mnie też pliki "fac" nie grały "gapless" a "wave" tak.

2. Funkcję trzeba włączyć przed rozpoczęciem odtwarzania. Zaznaczyć nagranie od którego chcemy rozpocząć słuchanie i uruchomić funkcję "gapless".

Koniecznie wykonać reset ustawień fabrycznych z poziomu menu odtwarzacza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1. Czy ma Kolega oficjalną wersję oprogramowania (nie tą wcześniejszą próbną) ? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale z tą wcześniejszą u mnie też pliki "fac" nie grały "gapless" a "wave" tak.

2. Funkcję trzeba włączyć przed rozpoczęciem odtwarzania. Zaznaczyć nagranie od którego chcemy rozpocząć słuchanie i uruchomić funkcję "gapless".

Koniecznie wykonać reset ustawień fabrycznych z poziomu menu odtwarzacza.

Tak, Oppo jest podpięte do internetu, więc samo zaproponowało upgrade (Oppo nie udostępnia zdaje się próbnych wersji jako automatyczny upgrade). Wydaje mi się więc, że jest najnowsze oprogramowanie. I chyba robiłem reset, ale pewien nie jestem. Nic, spróbuje raz jeszcze, może zadziała. Jak nie, zrobię reset i zobaczymy.

Tak, Oppo jest podpięte do internetu, więc samo zaproponowało upgrade (Oppo nie udostępnia zdaje się próbnych wersji jako automatyczny upgrade). Wydaje mi się więc, że jest najnowsze oprogramowanie. I chyba robiłem reset, ale pewien nie jestem. Nic, spróbuje raz jeszcze, może zadziała. Jak nie, zrobię reset i zobaczymy.

Jeżeli aktualizacja przez internet w automacie to na pewno jest to najnowsza wersja. U mnie działa więc u Kolegi też będzie.

Pozdrawiam

Jeżeli aktualizacja przez internet w automacie to na pewno jest to najnowsza wersja. U mnie działa więc u Kolegi też będzie.

Pozdrawiam

Ok, sytuacja wygląda tak: działa na WAV, działa na FLAC, nie działa na mp3. Rozumiem, że tak ma być?:)

Piopio, jak ostatecznie oceniasz brzmienie Younga względem Oppo 105 - pytam, bo zastanawiam się nad zakupem M2TECH. Czy różnica w brzmieniu polega na niuansach czy też jest to o klasę lub dwie lepsze brzmienie?

Hmm...

Brzmienie Younga jest lepsze ale nie potrafię powiedzieć o ile ... po prostu Young daje więcej radości ze słuchania muzyki. Niby Oppo brzmi poprawnie ale brak tego czegoś co czyni dźwięk angażującym. Young jest mimo wszystko bardziej otwarty i ma lepsze wypełnienie na średnicy.

Z drugiej strony patrząc na cenę Younga, jego zakup, żeby zastąpić DAC w Oppo 105 nie ma sensu. Chyba, że używany. Moim zdaniem trzeba kupić dużo droższy DAC żeby powiedzieć, że różnica w brzmieniu usprawiedliwia wydane pieniądze. Coś pokroju Auralic VEGA, który brzmi wybitnie.

Oppo 105 to naprawdę dobry średniak. Można spokojnie zbudować na nim system. Na pewno Oppo gra lepiej niż nowe CD za 3-4k zł. CD/DAC za 5k zł mają/mogą mieć już przewagę nad Oppo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ok, sytuacja wygląda tak: działa na WAV, działa na FLAC, nie działa na mp3. Rozumiem, że tak ma być?:)

Pewnie tak. Nie używam mp3.

Pewnie tak. Nie używam mp3.

Ja używam FLAC jeśli się da, ale Itunes np flaców nie sprzedaje - jeśli się nie mylę. Jeśli więc Oppo wybiórczo gra gapless, to jest to niedopracowanie z ich strony. Konwertuje teraz mp3 320kb na flac te albumy gdzie gapless jest potrzebne i zobaczę czy będzie działało.

Hmm...

Brzmienie Younga jest lepsze ale nie potrafię powiedzieć o ile ... po prostu Young daje więcej radości ze słuchania muzyki. Niby Oppo brzmi poprawnie ale brak tego czegoś co czyni dźwięk angażującym. Young jest mimo wszystko bardziej otwarty i ma lepsze wypełnienie na średnicy.

Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą zastanawiam się jeszcze nad Calyx'em 24/192.

Z drugiej strony patrząc na cenę Younga, jego zakup, żeby zastąpić DAC w Oppo 105 nie ma sensu. Chyba, że używany. Moim zdaniem trzeba kupić dużo droższy DAC żeby powiedzieć, że różnica w brzmieniu usprawiedliwia wydane pieniądze. Coś pokroju Auralic VEGA, który brzmi wybitnie.

No tak, ale to już wydatek 14000 zł:) Rzecz w tym czy DAC z przedziału 5-7 tys. jest w stanie zapewnić wyraźnie lepsze brzmienie od Oppo 95/105.

• 2 tygodnie później...

Oppo 105 błyszczy z muzyką HD: 24bit i DSD.

Postęp w stosunku do 16bit jest znaczący. Naprawdę znaczący. To jakby zupełnie inny grajek ;-)

Pojawia się wypełnienie, żadnego wycofania jakiegoś zakresu. Po prostu uczta dla uszu !

Polecam !

Ale jak na odtwarzacz BR to sukces. CD gra gorzej od M2TECH Younga ale w formatach HD różnica jest znacznie mniejsza. Naprawdę przyjemnie się go słucha.

To typowa cecha słabych odtwarzaczy....niestety. Wtedy zawsze dobrze gra np SACD czy DVD-Audio a znacznie gorzej z CD.

Musicie mieć strasznie słabe tory odczytu, że macie takie różnice między CD a SACD na Oppo, albo nie wiecie jak zrobić porównanie.

Slabe to by były gdyby nie było słychać różnic... :)

Dokładnie tak. I tu widać, że u kolegi Lecha nie słychać a to dowodzi słabości sprzętu na którym sprawdza. Dlatego też doszedł do swoich wniosków, że wszystko gra tak samo... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.