Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki - Sennheiser 958 czy inne ?

Yacenko

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za jakimiś w miare dobrymi słuchawkami, zaznaczam od razu że wynalazki za 10k+ PLN nie interesuja mnie, gdyż takiego ucha nie mam ;-)

W paru salonach słuchałem Sennheiserów 958..... i podobało mi się. I ładnie w miare wyglądają, szczególnie podłuższej chwili nie męczą uszu, i dźwięk był bardzo dobry..... można je kupić za 600-800 złotych. Co o nich sadzicie ? A może cos innego w tym przedziale cenowym

Dla równowagi posłuchaj czegoś innego w tym przedziale cenowym. Np. Audio-Technica ATH-AD700 i wtedy będziesz wiedział więcej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

HD598 (miało być pewnie).......

To dobre słuchawki.

Posłuchaj jeszcze Beyerdynamic DT880, Shure 840, Audiotechnica ATH m50, Grado sr80.

Wybierz co Ci się podoba bo każde brzmią inaczej.

Bardzo ważne jest też do czego je podłączysz.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

HD598 (miało być pewnie).......

To dobre słuchawki.

Posłuchaj jeszcze Beyerdynamic DT880, Shure 840, Audiotechnica ATH m50, Grado sr80.

Wybierz co Ci się podoba bo każde brzmią inaczej.

Bardzo ważne jest też do czego je podłączysz.....

tak, oczywiście 598 :-) sorry za literowke.....

dzieki za propozycje, sennheisery wiem juz jak graja, czas sprobowac inne - przyda sie miec taka liste.

podlaczone beda do wzmaka (Technics SE-9021) bezposrednio (niestety nie zawsze mam warunki odpalic na kolumny ;-))

Dokładanie namawiam na posłuchanie także innych modeli. Wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Na pewno warto posłuchać Audio-Technica ATH-A500X lub AD-500X, Beterdynamic DT880 lub DT990, jeden z modeli Ultrasone. Wszystkie wymienione modele reprezentują bardzo wysoką klasę dźwięku, jednak każda z nich gra po prostu inaczej.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

pi * drzwi lista tego co słyszałem i podobne są:

1. Sennheiser HD 598

2. Creative Aurvana (prawie jak HD598 a za 150pln)

3. Philips SHP 5401 (prawie jak HD598 a za 70 pln)

4. Koss Porta Pro (gorsze i chyba koło 130pln)

6. Superlux 668b (złe)

To ja jeszcze dorzucę Hi-fi Man HE 300 , słuchałem paru modeli do 1 k pln w melomanie i te wypadły według mnie najlepiej wiadomo każdy ma swoje ucho i inne brzmienie pasuje :)

Podobnie jak Prisna, proponowałbym HiFiMAN HE-300, pytanie pod co mają być podłączone?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

pi * drzwi lista tego co słyszałem i podobne są:

1. Sennheiser HD 598

2. Creative Aurvana (prawie jak HD598 a za 150pln)

3. Philips SHP 5401 (prawie jak HD598 a za 70 pln)

4. Koss Porta Pro (gorsze i chyba koło 130pln)

6. Superlux 668b (złe)

no więc dzisiaj pojeździłem posłuchałem......

i tak: Creative odpada, bardzo mi sie podoba brzmienie... ale kiepsko mi pasują z uwagi na skajowany material muszli... poca sie uszy szybko :-(

philipsy - super wygodne.... ale jakas mala dynamika :( niewyraźnie coś graja jak dla mnie....

koss - bardzo mi sie podoba jak graja, tak soczyscie w moim stylu (a slucham elektroniki, new romantic etc.).. tylko tak jak z crative slabop mi pasuja na łeb, wole jednak zamkniete.....

superluxy - calkiem calkiem dzwiek.... i wygodne.. tylko jakies takie.... plastikowe :( wyglad i wykonanie nie budza zaufania...

sluchalem jeszcze pioneerow M390.... mimo iż tanie to ładnie graja, szczególnie na niskich. długi kabel 3m i jeszcze przedluzka 1,5 m!

ostatecznie creative chyba wygrywa... tylko czeka mnie wymiana materialu muszli na jakis welurek.... albo pioneery i bez wymiany. cena zblizona....... różnica między nimi a sennheiserami na tyle mala ze nie widze uzasadnienia wydania kilkuset zlotych wiecej. a super wysublimowanym melomanem nie jestem :-)

Podobnie jak Prisna, proponowałbym HiFiMAN HE-300, pytanie pod co mają być podłączone?

pisalem wyzej - bezposrednio do Technicsa SE-9021.....

to jak chcesz użytkowego "klona" HD 598 to masz jeszcze

Philips SHP 8900

welur jak HD 598 (ale nie wiem czy da się jeszcze kupić) i w cenie 2x Creative i 2x mniej niż Sennheiser ;)

brzmienia nie pamiętam w 100% ale było to prawie to samo co HD 598 - dawno słuchałem

ale mając na uszach nie rozpoznasz czy to philips czy sennheiser ;)

No to spuściłeś z tonu nieźle......

Trochę tak, ale tego już naprawdę (prawie) nie słychać ;)

chyba najmniej przy philipsach HD 8900 i Creative Aurvana...

a mnie rozbroiły Philipsy HD 5401 jakość/cena ;) (to sobie ich kilka na zapas kupiłem ;) )

btw. która lancia ?

No to szału nie będzie i nie wiem czy jest sens inwestować dużo w słuchawki .

Sam stoję właśnie przed takim wyborem.

Wczoraj kupiłem CAL ale poważnie myślę jeszcze nad Senkami RS220 co i Tobie dobrze radzę.

Jak masz coś z wyjściem cyfrowym coax lub optycznym to zagra Ci to dużo lepiej niz nawet słuchawki za 2000 wsadzone do Technicsa .

A tak , żeby wycisnąć z danych słuchawek co potrafią trzeba dobrego źródła i wzmaka słuchawkowego .

Zakładając słuchawki za jakieś 600zł + 600zł na jakiś wzmak słuchawkowy niskiej klasy wyjdzie niewiele mniej niż re senki .

Zatem jeśli brałbyś pod uwagę HE-300 to zdecydowanie trzeba myśleć o dodatkowym wzmocnieniu, chociażby jak:

http://sklep.rms.pl/hifiman-ef-2a-ef2a-audiofilski-wzmacniacz-sluchawkowy-z-dac

Zatem jeśli brałbyś pod uwagę HE-300 to zdecydowanie trzeba myśleć o dodatkowym wzmocnieniu, chociażby jak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poprawcie:

wysokiej klasy przetwornik cyfrowo-analogowy produkcji japońskiej Burr-Brown PCM2702

przecież to Texas Instruments robi ;) i 16 bit @ 48kHz to trochę mało...

Ukryta Zawartość

Dokładnie zdajemy sobie z tego sprawę:)

Lybra.....

Kiedyś mnie Thesis kręciło, ale padło na francuzy ;) i eksplodowałem silnik w Kappa na autostradzie na "pełnej piździe" - fajne były te rzędowe piątki :) prawie tak dobre jak z Volvo ;)

Jak masz coś z wyjściem cyfrowym coax lub optycznym to zagra Ci to dużo lepiej niz nawet słuchawki za 2000 wsadzone do Technicsa .

hmmmmm ten wzmacniacz nie jest wcale zły.... podejrzewam że w komplecie z preampem (a tak jest u mnie) zostawiłby wielu nowych zawodników kosztujących w granicach 5-7 kPLN....

Wiara czyni cuda :)

500 , 700 zł prędzej .

Za 5-7Kzł można kupić Krelle KAV300i ( za pół tej ceny ) , 400XI , S300i , Ushera 1,5 , Passa X150 gdzie ten Technics przy nich to jak rower do promu kosmicznego .

Jest jeden Technics dobrze grający . Też dzielony . Nazw nie pamiętam ale był cholernie drogi i nie tak dawno widziałem go po 20 000. Ale nie wiem czy całość czy za element .

Dzisiaj mi dojechały słuchawki CAL. Wpinałem w kilka " dziurek " i jest masakrycznie źle .

Nie mam dedykowanego preampa i jest klapa .

RMS też dobrze radzi .

Wiara czyni cuda :)

500 , 700 zł prędzej .

Za 5-7Kzł można kupić Krelle KAV300i ( za pół tej ceny ) , 400XI , S300i , Ushera 1,5 , Passa X150 gdzie ten Technics przy nich to jak rower do promu kosmicznego .

Jest jeden Technics dobrze grający . Też dzielony . Nazw nie pamiętam ale był cholernie drogi i nie tak dawno widziałem go po 20 000. Ale nie wiem czy całość czy za element .

Dzisiaj mi dojechały słuchawki CAL. Wpinałem w kilka " dziurek " i jest masakrycznie źle .

Nie mam dedykowanego preampa i jest klapa .

RMS też dobrze radzi .

no tak... zapomniałem ze dla niektórych obecnych tutaj jak cos nie kosztuje ponad 10k PLN to nie gra. wiara w pieniądz czyni jednak cuda ;-)

no tak... zapomniałem ze dla niektórych obecnych tutaj jak cos nie kosztuje ponad 10k PLN to nie gra. wiara w pieniądz czyni jednak cuda ;-)

Nie odbieraj tego jako ataku na Twoją osobę czy sprzęt .

I masz rację . Dobry , nowy wzmacniacz kosztuje około 10 000zł

Nie chodzi o wiarę . Sam sprawdź . Tą końcówkę widziałem poniżej 500zł . Gdyby była taka super to by tyle nie kosztowała bo to rynek weryfikuje ceny a i tu i tam by były o tym wzmianki .

1. Zostaw na jakiś czas "grające", żeby się wygrzały

2. Sposób na szybką i niedrogą poprawę - recabling plus podłączenie np. do taniego Fiio E10.

Spróbuj - warto ;)

1. Zostaw na jakiś czas "grające", żeby się wygrzały

Znalazłem takie coś do wygrzewania

Ukryta Zawartość

2. Sposób na szybką i niedrogą poprawę - recabling plus podłączenie np. do taniego Fiio E10.

Spróbuj - warto ;)

Nigdy wcześniej nie interesowałem się słuchawkami . Te CAL kupiłem na próbę i mnie nie powaliły .

Tanie wkładane do uszu słuchawki za 30zł mają z tych samych dziurek lepszą równowagę .

Fakt jest też taki że CAL porównuje to do dobrej klasy kolumn i wzmacniacza .

Raczej wejdę we wzmacniacz słuchawkowy DIY . Myślę że za te 500zł złoży się coś dobrego

Ukryta Zawartość

Nigdy wcześniej nie interesowałem się słuchawkami . Te CAL kupiłem na próbę i mnie nie powaliły .

Tanie wkładane do uszu słuchawki za 30zł mają z tych samych dziurek lepszą równowagę .

Fakt jest też taki że CAL porównuje to do dobrej klasy kolumn i wzmacniacza .

Raczej wejdę we wzmacniacz słuchawkowy DIY . Myślę że za te 500zł złoży się coś dobrego

CAL od nowości grają bardzo ciemno, mało szczegółowo i z dominującym basem. Krótko mówiąc, sprawiają wrażenie "zamulonych". Mnie od początku też nie powaliły- zastanawiałem się, skąd tyle pozytywnych ocen.

Na szczęście z czasem ta charakterystyka trochę się wyrównuje, a po wymianie kabla ulega zdecydowanemu przesunięciu w kierunku neutralności, pojawia się też zdecydowanie więcej szczegółów. Moim zdaniem na oryginalnym sznurku te słuchawki nie osiągają nawet połowy swoich możliwości.

W innych moich postach znajdziesz więcej informacji na temat moich eksperymentów z rekablowaniem tych słuchawek :)

Nie odbieraj tego jako ataku na Twoją osobę czy sprzęt .

I masz rację . Dobry , nowy wzmacniacz kosztuje około 10 000zł

Nie chodzi o wiarę . Sam sprawdź . Tą końcówkę widziałem poniżej 500zł . Gdyby była taka super to by tyle nie kosztowała bo to rynek weryfikuje ceny a i tu i tam by były o tym wzmianki .

alez broń Boże. Chodzi mi o to że nie wszystko co czasami sie uda kupic za niewielkie pieniądze na rynku wtórnym gra źle...

:-) ja nie oceniam sprzetu po cenie... i bywa że spotyka mnie baaardzo pozytywne rozczarowanie.... tak było w tym przypadku. Pojechałem, posłuchałem i szybko zabrałem zanim sprzedawca sie rozmyslił :-)

rynek wtórny jest zaskakujacy... dobre sprzety bywaja "zdemolowane" totalnie i wtedy rzeczywiście nie warto sie w to bawić.

kilkaset złotych za słuchawki to nie ejst drogo... ale oczywiscie to również bardzo subiektywna ocena.... po odsłuchach jak pisałem nie słyszę takiej róznicy pomiedzy niektórymi zestawami słuchawek za circa 200 zł i tymi za circa 800 złociszy aby dopłacić tę róznicę :-)

Polecam Ci słuchawki Panasonic RP-DJS400. Używam ich od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Słucham głównie muzyki electro house, trance itp, i jak chodzi o bass to uważam, że niczego im nie brakuje. Podłączam je do smartfona albo do wzmacniacza Pioneer SA-508, czasami też do PC przez przedłużkę. Grają czysto i jak dla mnie jakość dźwięku jest świetna.Wykonanie jak na tą cenę (około 130zł) jest ok, design może nie powala ale tragedii nie ma.

Przed nimi używałem słuchawek Skullcandy Uprock i Sony MDR-ZX300 i sądzę, że są o niebo lepsze od obu tych modeli. Porównywałem je też kiedyś w jakimś salonie z droższymi słuchawkami (500-1000zł, modeli juz nie pamiętam) i stwierdziłem, że nie słyszę różnicy.

• 1 rok później...

Ze względu na to, że muszę sobie zakupić niedrogie słuchawki mam pytanie do użytkowników Sennheiser HD598.

Jak spisują się pod względem wytrzymałościowym? Konkretnie chodzi mi o te nieszczęsne pękanie pałąków trapiące masowo ich poprzednią generację. W przypadku HD598 także spotkałem się z krytyką pod tym względem. Odniosłem jednak wrażenie, ze to dotyczyło tylko początkowego okresu ich produkcji.

Proszę o podzielenie się uwagami w tym zakresie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.