Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rosjanie to naród prymitywny . Mocno ograniczeni intelektualnie i podatni na propagandę . Niezdolni do samodzielnego myślenia . No ale nie ma się czemu dziwić przecież ich porewolucyjni wodzowie konsekwentnie wymordowali inteligencję rosyjską . Łatwiej im było trzymać za ryj tępy naród niż inteligentny naród . Tam nie ma potomków ludzi cywilizowanych bo ludzie cywilizowani w Rosji zgineli podczas rewolucji , zostali zamordowani przez służby , wywiezieni do syberyjskich łagrów na śmierć w głodzie i mrozie lub poprostu zagłodzeni . Tam są tylko potomkowie głupców , którzy nie byli groźni dlakomunistycznej władzy . To proste. Cyt. z Wikipedii ,,Terror, którego ofiary w latach 1929–1953 szacuje się na kilkadziesiąt milionów osób (według rosyjskiego historyka Roja Miedwiediewa 40 milionów ofiar)"

po twoim tonie wypowiedzi odnoszę wrazenie ze zbyt osobiście piszesz w sprawie rosji a co za tym idzie nie można traktować twoich wpisow poważnie,

inteligencja to wcale nie rzecz dziedziczna po pierwsze a po drugie istnieje dobor naturalny ludności który wcale nie zakazuje mieszania Rosjanina z np. Niemcem także wszystko tak jak u nas tak i u nich z inteligencja ok, wiekszyum problemem jest to czy maja warunkiu na rozwój inteligencji (ale zawsze się znajda osoby które mimo warunków się rozwiną)

geny i przetrwanie gatunku to dość powazna sprawa naprawdę ciężko unicestwić dana grupe, nawet wojne atomowa czesc ludzi przezyje ba nawet niektórym nic nie bedzie

chwilowy brak działalności w audio.

Chcecie mnie przekonać ,że z ciemnoty , prostactwa i głupoty jak przetrwała stalinizm może powstać naród mądry ? Zabawne ale mocno naciągane . Kto w to uwierzy ? Dzieci i idioci

________

Edit mod

Wpis o charakterze nienawistnym wobec grupy narodowościowej. Ostrzeżenie + 3 punkty na konto.

Proszę powstrzymać się od takich zachowań. Przypominam, że jesteśmy na forum publicznym i takie zachowania są wysoce naganne.

Edytowane przez SlawekR

...there is no spoon...

Tam nie ma potomków ludzi cywilizowanych bo ludzie cywilizowani w Rosji zgineli podczas rewolucji ,

oni podobno tam w Moskwie nawet na golasa biegaja na ulicach , w rekach maja maczugi i wala sie po lbach popijajac wielkie ilosci wodki , prawie jak jaskiniowcy

buhahaha

artur p ...spojrz sobie na twoj obrazek kolo nicku i zobacz kto tu jest ograniczony :)

Edytowane przez Adam Sikora

Rosjanie to złodzieje . Gdzie trafiła wiekszość ukradzionych w Europie Zachodniej aut ? Nad czym sie zastanawiać ? Takie są fakty :-)

________

Edit mod

Wpis o charakterze nienawistnym wobec grupy narodowościowej. Ostrzeżenie + 3 punkty na konto.

Proszę powstrzymać się od takich zachowań. Przypominam, że jesteśmy na forum publicznym i takie zachowania są wysoce naganne.

Edytowane przez SlawekR

...there is no spoon...

Tak amerykańskie korporacje w imię "walki narodu Ukraińskiego z dyktaturą , oraz imperialnymi zapędami Rosji" wycofują się z rynku Rosyjskiego.

Przecież to się kupy nie trzyma.

Propaganda jak dla lemingów uzależnionych od "taniej korpo-informacji".

Żadna z korporacji nie napisała czegoś takiego. W przeciwieństwie do Ciebie oni nie mają zwyczaju wypisywać takich bzdur. To najzwyczajniej nie służy ich interesom. Propagandę - marną i do tego jeszcze nieudolnie uprawia tu kto inny.

Banialuki które tu wypisujesz dowodzą tylko, że propagandzista z Ciebie słabiutki. Bo by skutecznie uprawiać lobbing - na wschodzie bez ogródek nazywany propagandą trzeba mieć ku temu i zdolności i przede wszystkim przygotowanie merytoryczne.

Przypisywano Ci w tym wątku wprost przynależność do Rosyjskiej agentury. Przez moment miałem i ja takie wrażenie, ale tylko przez moment. Rosjanie, co by o niech nie sądzić i mówić zawsze mieli w jednej dziedzinie niekwestionowaną pozycję. To właśnie wywiad i propaganda. Z tym tylko, że pracują tam ludzie autentycznie inteligentni i przygotowani do tego. Amatorów i niedouków tam nie biorą bo ich działalność więcej przynosi szkody niż pożytku.

Resztę dośpiewaj sobie sam. To ostatni mój wpis w tym wątku. Bo o ile z autentycznym sowieckim agentem z najwyższą rozkoszą bym sobie popolemizował to w tym wypadku takiego partnera nie widzę. A na internetowych oszołomów i troli szkoda czasu...

To ostatni mój wpis w tym wątku. Bo o ile z autentycznym sowieckim agentem z najwyższą rozkoszą bym sobie popolemizował to w tym wypadku takiego partnera nie widzę. A na internetowych oszołomów i troli szkoda czasu..

Zgadza się to Twój ostatni wpis w tym wątku :)

Sowieckich agentów szukaj gdzie indziej tutaj ich nie znajdziesz .

Wymieniamy się opiniami posiłkując się informacjami ogólnie dostępnymi.

Straciłeś szansę na udział w dyskusji w temacie "dlaczego Rosjanie nie chcą u siebie zachodniego modelu demokracji".

Widać temat "Wprowadzania zachodniego modelu demokracji" wywołuje duże kontrowersje na Forum.

Wg. mnie to bardzo dobrze..........:)

Edytowane przez SlawekR

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To, co zaczyna wypisywać arturp, przypomina coraz bardziej trolling.

Niestety, dokładnie jest tak jak piszesz. Jako że pozostałe posty powstały przed udzielonym ostrzeżeniem, to póki co poprzestajemy na jednym. Chyba, że użytkownik pomimo otrzymanego ostrzeżenia będzie kontynuować w tym samym stylu, wtedy podjęte zostaną bardziej zdecydowanie działania.

Edytowane przez SlawekR

Czy naprawdę pisanie, że kradzione auta lądują w Rosji jest wyrazem nienawiści na tle narodowościowym??? Jaja sobie robicie?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Tak amerykańskie korporacje w imię "walki narodu Ukraińskiego z dyktaturą , oraz imperialnymi zapędami Rosji" wycofują się z rynku Rosyjskiego.

Przecież to się kupy nie trzyma.

bardzo się trzyma.

to ,że się wycofują znaczy ,że rynek rosyjski to rynek podrzędny. straty jakie putin wywołuje w gospodarce globalnej są wieksze niz zyski z rynku rosyjskiego.

Wszystko na to wskazuje że dążą na siłę do konfrontacji , obawiając się że BRICS już niedługo wprowadzi inny sposób rozliczania się za Ropę i GAZ.

a jaki to sposób ?

kto inny da walutę na ten cel ?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czy naprawdę pisanie, że kradzione auta lądują w Rosji jest wyrazem nienawiści na tle narodowościowym??? Jaja sobie robicie?

To ty sobie jaja robisz. Bo arturp zaczął zwyczajnie poprzez tego rodzaju wpisy rozwalać dyskusję w wątku. I nie będę tu wdawał się w ocenę uzasadnienia moderacji. Bo zdanie odmienne o cir-a dostałem od niego bezterminowy ban w wątku "Propozycje i uwagi dotyczące Forum", gdzie własnie arturp napisał o mnie i dwóch innych użytkownikach tak: "To forum zyje z reklam . Reklamodawcy tym chętniej zamieszczaja tu reklamy im wiecej wejśc na forum . Wszystko wskazuje na to ,że własciciel forum zatrudnia takich kolesi , którzy ,, nakręcaja " dyskusje i podsycaja gorącą atmosfere . Takie osoby jak Tommiashi , dziadekwlodek czy Adam Sikora to sa własnie pionki podstawione przez Audiostereo - wiele wskazuje na to ,ze to ta sama osoba zalogowana na kilku kontach . Nie mozna im podskoczyc bo zaraz dostajesz kary administracyjne . Nic wiec dziwnego ,ze moderator SlawekR kasuje kazdego kto tym ,, naganiaczom " podskoczy . Przeciez w tej sposób walczy ze zmniejszaniem się oglądalnośc forum. Nieuczciwe i żenujące . Z drugiej strony , nie dziwię im sie , przeciez aktywnośc w działach zwiazanych z audio jest minimalna . Interes się nie kręci więc sami zakładają wątki i piszą w nich głupoty ." To jest takie samo pomówienie, jak napisane przez niego zdanie w tym wątku "Rosjanie to złodzieje ." W podobnym tonie piszą Niemcy o Polakach, że to bandyci i złodzieje.

Ciekaw jestem, czy czujesz się złodziejem lub może bandytą? Bo ja nie, podobnie jak nie czuję się kolesiem, pionkiem czy naganiaczem kogokolwiek z Audiostereo. Nie mam też kilku kont na tym Forum. Nie wiem tylko, czy to do chorego z nienawiści bądź sfrustrowanego umysłu arturp-a dotrze, skoro na prawo i na lewo na przemian żali się i poucza: "Tommiashi , banuj chłopaku tak jak innych oponentów , przecież ten watek nie służy uczciwej wymianie poglądów tylko indoktrynacji jaką prowadzisz . Kogo obchodzą twoje bany ? Przecież założyłeś ten wątek po to aby kłamać , naginać rzeczywistość i puszyć się jako wszechwiedzący moralizator . Ten wątek jest dla twoich celów . Nie dla prawdy . Banuj . I tak nikt cię nie bierze poważnie . Z poważaniem - twój szczery i zagorzały przeciwnik , któremu własnie odbierzesz prawo głosu bo nie potrafisz uczciwie zawalczyć tylko jak Putin i Ruscy zamykać przeciwnikom usta siłą ;-)

No śmiało ! Zbanuj mnie aby potwierdzić to co napisałem :-) Jesteś tak słaby ,że nawet nie potrafisz uczciwie walczyć o swoje zdanie tylko usuwać oponentów sztuczkami administracyjnymi . Upadłeś chłopie . Banuj i potwierdź tym gestem kim naprawdę jesteś . Ty masz zaledwie nieco ponad 100 wpisów a ja an tym forum jestem od lat . Kto cię bierze poważnie ? NIKT ." - a sam posługuje się płaczliwym i obrzydliwym pomówieniem, a nie argumentem lub dowodem.

Edytowane przez dziadekwłodek

a sam posługuje się płaczliwym i obrzydliwym pomówieniem, a nie argumentem lub dowodem.

Nic dodać nic ująć.

Rosjanie to złodzieje . Gdzie trafiła wiekszość ukradzionych w Europie Zachodniej aut ?

Czy naprawdę pisanie, że kradzione auta lądują w Rosji jest wyrazem nienawiści na tle narodowościowym???

Nie no SKĄD!?? Sama PRAWDA - a dokładniej gównoprawda.

Polacy to złodzieje. Gdzie trafia większość ukradzionych w Europie Zachodniej rowerów ?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Rosjanin zrozumie tylko jak w ryj dostanie. Gaz, pała, gaz, pała. A takie inteligentne.

BkniPIjCcAAJ3Nw.jpg

wczorajsza ofiara rosyjskiej inteligencji.

Na Krymie zastrzelony został ukraiński oficer po kłótni między żołnierzami ukraińskich i rosyjskich sił zbrojnych - podają media ukraińskie. Śmierć żołnierza potwierdziło Ministerstwo Obrony w Kijowie.

To może troszkę o narodowym sporcie tego inteligentnego narodu:

тюря- wódka z chlebem, w filmie mówią, że lepiej wali w łeb. Nasze studenty to tępaki, sam byłem studentem i o takim patencie zwiększającym moc niemal za darmo nie słyszałem.

Gdy władza nie musi się wysilać wysilić się musi inteligencja rosyjska w celu bronienia swoich swobód obywatelskich, tj parkowania gdzie się chce.

http://www.youtube.com/watch?v=RwVOz9hS6FE

СтопХам zrobił karierę w Rosji, rozlał się na ościenne republiki, widziałem, że i w Kijowie akcje przeprowadzano.

Ale początki nie były łatwe. Na pierwszym filmiku widać, że patrol natychmiast skumał o co chodzi i bach karać kierowcę. Wcześniej nie było tak różowo, z reguły chamami są rozindyczone elity, którym się wydaje, że wszystko można. Wzywana policja zlewała sprawę lub wręcz pacyfikowała młodziaków.

Podsumowując trzeba w dupę wlać temu narodowi inteligentnemu. A jak my się mamy? My gdzieś po środku, między wschodem, a zachodem :)

Średniointeligentni.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

Rosjanin zrozumie tylko jak w ryj dostanie. Gaz, pała, gaz, pała. A takie inteligentne.

(...)

Uważasz, wielu Polaków zrozumie bez tego? W końcu to też Słowianie.

(...)

wczorajsza ofiara rosyjskiej inteligencji.

Na Krymie zastrzelony został ukraiński oficer po kłótni między żołnierzami ukraińskich i rosyjskich sił zbrojnych - podają media ukraińskie. Śmierć żołnierza potwierdziło Ministerstwo Obrony w Kijowie.

(...)

Przesadzasz i manipulujesz. O tym tragicznym zdarzeniu nic nie wiemy. Z historii wiemy natomiast to, że ludzie w różnych mundurach, kochali własne dzieci i fotografowali się z nimi.

(...)

To może troszkę o narodowym sporcie tego inteligentnego narodu:

(...)

Sporty narodowe i nawyki mamy bardo podobne, a nawet oczekiwania.

Twoje podsumowania można sobie darować. Zupełnie.

Edytowane przez dziadekwłodek
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://stopham.su/pervyj-sezon/vladelec-majbaxa-i-dmitrij-chugunov/ Inteligencja w Maybachu. Jeden z pierwszych odcinków, naklejki jeszcze słabo trzymały.

No i kolejny raz musi być w ryj aby miało szansę dotrzeć

Gdyby ktoś nie rozumiał. Koncepcja jest taka, że młodziany proszą o to by odjechać. To nie jest miejsce do parkowania, łamie pan przepisy. A często skubańcy stoją normalnie na przejściu dla pieszych. Nie? Nakleimy panu taką naklejkę? Nie? To naklejamy. I zaczyna się młyn. Bez żenady kierowcy łamiący przepisy się przyznają, że są prawnikami,dyrektorami, prokuratorami, i załatwią ich młodych uji. To, że z dresem przepychanka, dziwić nie dziwi, ale jakie zawzięte są eleganckie damulki! W którymś odcinku pani prokurator obdzwoniła pół aparatu władzy miejscowej by coś zrobili bo ona chce tu po chodniku przejechać,a nie puszczają :)

Rosja to nie kraj. To stan umysłu.

Tu jest niezły chaos. W poszukiwaniu ładu i porządku :)

http://www.youtube.com/watch?v=M3QNzgwMXtc

Edytowane przez frywolny trucht
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

http://stopham.su/pervyj-sezon/vladelec-majbaxa-i-dmitrij-chugunov/ Inteligencja w Maybachu. Jeden z pierwszych odcinków, naklejki jeszcze słabo trzymały.

No i kolejny raz musi być w ryj aby miało szansę dotarzeć

Gdyby ktoś nie rozumiał. Koncepcja jest taka, że młodziany proszą o to by odjechać. To nie jest miejsce do parkowania, łamie pan przepisy. A często skubańcy stoją normalnie na przejściu dla pieszych. Nie? Nakleimy panu taką naklejkę? Nie? To naklejamy. I zaczyna się młyn. Bez żenady kierowcy łamiący przepisy się przyznają, że są prawnikami,dyrektorami, prokuratorami, i załatwią ich młodych uji. To, że z dresem przepychanka, dziwić nie dziwi, ale jakie zawzięte są eleganckie damulki! W którymś odcinku pani prokurator obdzwoniła pół aparatu władzy miejscowej by coś zrobili bo ona chce tu po chodniku przejechać,a nie puszczają :)

Rosja to nie kraj. To stan umysłu.

I znowu, jak w Polsce... I po cóż szydzisz z Obcych.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Trzeba niezłej inteligencji by skumać kto w Rosji stoi na straży prawa :)

Pewnie Putin, ale on też czasem musi chyba spać? Jak śpi to kto?

Przesadzasz i manipulujesz. O tym tragicznym zdarzeniu nic nie wiemy. Z historii wiemy natomiast to, że ludzie w różnych mundurach, kochali własne dzieci i fotografowali się z nimi.

Wiemy, że ukraiński oficer nie miał broni i był skazany na rosyjską inteligencję.

Dlaczego ja w takim tonie? Taki ton narzuca już sam tytuł tematu!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Trzeba niezłej inteligencji by skumać kto w Rosji stoi na straży prawa :)

Pewnie Putin, ale on też czasem musi chyba spać? Jak śpi to kto?

Wiemy, że ukraiński oficer nie miał broni i był skazany na rosyjską inteligencję.

Dlaczego ja w takim tonie? Taki ton narzuca już sam tytuł tematu!

Też tego nie wiadomo, może nóż miał, brzytwę albo tulipana. W Łodzi pobili się USAmerykańscy sołdaci z polskimi przechodniami. Wiadomo tylko, że było to ok. siódmej z rana. Resztę starannie tuszowano.

W tym tonie jeszcze można pisać i o inteligencji Polaków. Na przykład.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Można, ale będziesz szukał pojedynczych przypadków,będzie mowa o marginesie, a nie typowym zachowaniu. Na szczęście dość nam już daleko do rosyjskich standardów, które zresztą próbowali tutaj krzewić.

A powiedz jaki inteligentny powód jest, że nam jeszcze truchła prezydenckiego samolotu nie oddali? Jaka inteligencja kazała im uznać, że ekipa na pokładzie była pijana w trzy dupy?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Można, ale będziesz szukał pojedynczych przypadków,będzie mowa o marginesie, a nie typowym zachowaniu. Na szczęście dość nam już daleko do rosyjskich standardów, które zresztą próbowali tutaj krzewić.

(...)

Na polskich drogach publicznych do rosyjskich standardów coraz nam bliżej.

(...)

A powiedz jaki inteligentny powód jest, że nam jeszcze truchła prezydenckiego samolotu nie oddali? Jaka inteligencja kazała im uznać, że ekipa na pokładzie była pijana w trzy dupy?

Trafiła im się okazja to ja wykorzystują i prowadza w Polsce swoją grę z udziałem POPiS-owych idiotów. Każde państwo mające podobne stosunki z POlska tak by robiło. Do badań krwi w rosyjskim i polskim wydaniu mam taki sam dystans. A gen. Błasik jak nie był pod wpływem alkoholu, to z pewnością był pod wpływem Lecha Kaczyńskiego. Inaczej żaden szanujący się dowódca Polskich Sił Powietrznych nie pozwoliłby na start prezydenckiego samolotu mając wiedzę, że nie ma w Smoleńsku warunków do lądowania.

Z przetransportowaniem wraku samolotu do Polski będzie większy problem logistyczny, niż polityczny z jego odzyskaniem.

Zapomniałeś jeszcze dodać, że do niedawna Ruskie jedli chleb do kartofli, a może jeszcze tak robią. Można jeszcze coś o walonkach - te oryginalne są super.

Rosyjscy rządzący ustalili że Rosja to inna odrębna cywilizacja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To o czym piszesz dziadzia , to złośliwość, chęć pokazania kto panuje nad sytuacją, udowodnienia swemu ego kto ma dłuższego. To nie inteligencja.

Te zachowania świetnie widać w codziennym życu:

http://www.youtube.com/watch?v=TiQggV2O1Tk

Jak wiecie zapewne na rosyjskich drogach nie jest zbyt bezpiecznie. Skorumpowani policjanci, pieszy wbiegający na maskę samochodu w celu wymuszenia kasy, stłuczka za stłuczką no i moc niezwykłych wydarzeń typu czołg przejeżdzający na pełnym gazie przez drogę publiczną. Żal nie nagrywać. Youtube roi się więc od cudeniek jakie mogą spotkać cię przybyszu w tym inteligentnym kraju, ale film powyżej przekazuje taki średni profil inteligencji na drodze. Bez szału- rzekłbym.

Wnioski?

1. Jeśli chcę skręcić nie jest istotne z którego pasa chcę to zrobić. Po prostu chcieć to móc.

2. Czerwone światło jest dla idiotów.

3. Zajechanie drogi to urąganie rosyjskiej dumie =wp***dol. W bagażniku zawsze się jakiś bejsbol znajdzie.

4. Śnieg nie zmienia warunków drogowych. Popierdalamy jak w lato.

5. Co z tego, że nagrałem wypadek? Jadę dalej to nie moja sprawa.

6. Odpalenie silnika oznacza funkcję- zapierdalamy ile wlezie. Nawet jeśli to Wołga.

7. Podwójna ciągła? Co to jest podwójna ciągła?

8. Nieprzepuszczenie samochodu uprzywilejowanego ( cziornyj bumier z przyciemnonymi szybami)= wp***dol. Także policja może dostać.

Edytowane przez frywolny trucht

To o czym piszesz dziadzia , to złośliwość, chęć pokazania kto panuje nad sytuacją, udowodnienia swemu ego kto ma dłuższego. To nie inteligencja.

Te zachowania świetnie widać w codziennym życu:

Ukryta Zawartość

Jak wiecie zapewne na rosyjskich drogach nie jest zbyt bezpiecznie. Skorumpowani policjanci, pieszy wbiegający na maskę samochodu w celu wymuszenia kasy, stłuczka za stłuczką no i moc niezwykłych wydarzeń typu czołg przejeżdzający na pełnym gazie przez drogę publiczną. Żal nie nagrywać. Youtube roi się więc od cudeniek jakie mogą spotkać cię przybyszu w tym inteligentnym kraju, ale film powyżej przekazuje taki średni profil inteligencji na drodze. Bez szału- rzekłbym.

Wnioski?

1. Jeśli chcę skręcić nie jest istotne z którego pasa chcę to zrobić. Po prostu chcieć to móc.

3. Zajechanie drogi to urąganie rosyjskiej dumie =wp***dol. W bagażniku zawsze się jakiś bejsbol znajdzie.

6. Odpalenie silnika oznacza funkcję- zapierdalamy ile wlezie. Nawet jeśli to Wołga.

8. Nieprzepuszczenie samochodu uprzywilejowanego ( cziornyj bumier z przyciemnonymi szybami)= wp***dol. Także policja może dostać.

Co tu gadac. Dziki kraj I tyle.

Ukryta Zawartość

Wnioski?

Fajnie wszystko co opisujesz Frywolny tylko potwierdza tezę zawartą w wątku i świadczy o tym że Rosja nie pasuje do "zachodniego modelu demokracji".

W związku z tym nie ma co na siłę go tam wprowadzać.

Chyba się wszyscy z tym zgodzimy prawda?

Trochę muzyki, amerykańskiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie wszystko co opisujesz Frywolny tylko potwierdza tezę zawartą w wątku i świadczy o tym że Rosja nie pasuje do "zachodniego modelu demokracji".

W związku z tym nie ma co na siłę go tam wprowadzać.

w wątku chodziło o to ,że rosja jest lepsza a nie inna

nie zmieniaj intencji watku w miarę jego trwania.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

W Łodzi pobili się USAmerykańscy sołdaci z polskimi przechodniami.

Do incydentu z udziałem sześciu obywateli USA i czterech Polaków doszło w sobotę przed godz. 7 rano na ul. Piotrkowskiej. Amerykańscy żołnierze wyszli z jednego z lokali i szli główną ulicą Łodzi. Z przeciwnej strony nadchodziła grupa Polaków. Na wysokości pasażu Schillera doszło między nimi do utarczek słownych i przepychanek.

Incydent zauważyli dzięki monitoringowi policjanci, którzy interweniowali razem ze strażnikami miejskimi. Zatrzymano trzech Polaków, u jednego z nich znaleziono niewielkie ilości narkotyków. Według prokuratury wszyscy uczestnicy zdarzenia byli pod wpływem alkoholu i dlatego w sobotę nie było możliwe ich przesłuchanie.

Według prokuratury w wyniku szarpaniny nikt nie odniósł poważnych obrażeń. Jeden z Amerykanów doznał skręcenia nogi, co - zdaniem biegłego - nastąpiło w wyniku niewłaściwego stąpnięcia, a drobne otarcia naskórka na twarzy drugiego z amerykańskich żołnierzy powstały prawdopodobnie na skutek upadku.

W niedzielę wszyscy uczestnicy incydentu zostali przesłuchani w charakterze świadków. Policjanci przesłuchali trzech zatrzymanych w tej sprawie Polaków w wieku 29-34 lat, a prokuratorzy - sześciu amerykańskich żołnierzy.

Jak podkreślił Kopania, śledczy badali czy są podstawy, żeby przyjąć, że doszło w tym przypadku do bójki bądź pobicia, które są przestępstwami ściganymi z urzędu. To musiałoby się łączyć z realnym zagrożeniem życia, bądź spowodowania poważnych obrażeń ciała.

"Natomiast z zapisu monitoringu i relacji przesłuchanych uczestników incydentu wynika, że zdarzenie nie miało drastycznego przebiegu. Można faktycznie mówić o utarczkach słownych i wzajemnym przepychaniu się. Jednak żaden z mężczyzn w konsekwencji tego zdarzenia nie doznał poważnych obrażeń ciała" - wyjaśnił prokurator.

Ponieważ prokuratura uznała, że nie ma podstaw do rozpatrywania sprawy w kategorii bójki czy pobicia, możliwe jest tylko ściganie z oskarżenia prywatnego w sprawie np. naruszenia nietykalności cielesnej. Zdaniem śledczych, podczas przesłuchań uczestnicy incydentu stwierdzili jednak, że nie zgłaszają żadnych zastrzeżeń, pretensji i chcieliby o zdarzeniu jak najszybciej zapomnieć.

Z ustaleń prokuratury wynika, że utarczki słowne zaczął jeden z Polaków, co - zdaniem śledczych - należy traktować jako eksces z jego strony. Według Kopani nie ma podstaw, żeby łączyć z tym zdarzeniem jakiekolwiek podłoże związane z antagonizmami np. narodowościowymi.

"Zdarzenie miało zupełnie przypadkowy, spontaniczny przebieg. Można mówić, że był to incydent, który rozegrał się pomiędzy dwiema grupami mężczyzn" - dodał.

wyborcza.pl

Robisz z igły widły.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.