Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...prowadzenia propagandy i nachalnej polityki antyrosyjskiej państwa polskiego...

...wystarczy pamiętać o wielkich krzywdach , o zesłańcach itd . i nie zakłamywać mniejszych okrucieństw zadanych obywatelom Rosji przez Polskę...

...Część AKowców nie zasługiwała na miano Armii Krajowej i to jest fakt bo popełniali zbrodnie i teraz nazwano to by terroryzmem...

...Rosja jest osaczana i to NATO posuwa się na wschód...

...zachodnie korporacje rządzące światem i mające władzę w USA chcą przejąć kontrolę nad złożami Rosji poprzez kontrolowanie i wpływ na rosyjską władzę...

...nowa właść demokratyczna ukraińska mordowała na majdanie " swoich protestantów " i tych złych , i Odessie i obecnie za pomocą artylerii na południowym wschodzie...

Ławrow (niegdyś Mołotow) byłby dumny. Medal z kartofla z wizerunkiem Katarzyny, Stalina i Putina jak najbardziej w Rosji trza już bić .

Generalnie strach się bać, kto tu na straży Rosyjskich interesów w tym naszym Polskim grajdole stać będzie, kiedy sił i determinacji przeciw fanaberiom rosyjskim zabraknie.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Co to znaczy "uszanować"???

Zrozum, że Rosjanie roszczą sobie pretensje do decydowania o swoich sąsiadach. Na jakiej to niby zasadzie?

Też to tłumaczę i po prostu nie dociera. Kiedy Polska życzyłaby sobie mieć przyjaznego, zamożnego sąsiada bez wariackich szusów, jest to mieszanie się w sprawy suwerennej Ukrainy czy innej tam Rurytanii. Kiedy zaś Rosja destabilizuje sąsiadów przy użyciu komandosów a następnie najeżdża czołgami, to jest to pragnienie Rosji, które należy uszanować. A moim pragnieniem jest, żeby Rosja miała nieco inne pragnienia. Czy sudar' Putin mógłby to uszanować?

To był cytat.W czasie rozmowy Stalina z Sikorskim na Kremlu gdy ten drugi wypomniał pierwszemu rzeź Pragi wtedy Wielki Językoznawca przypomniał zajęcie Kremla przez Zółkiewskiego w 1610r.

(...)

W 1943 roku Stalin chciał użyć 1 Dywizji Piechoty LWP do walk ulicznych o Smoleńsk. Tak użyta polska dywizja byłaby niechybnie skazana na zagładę. Pułkownik Berling przekonał Stalina, aby tego nie robił. Powiedział mu, że Polacy tyle razy zdobywali już Smoleńsk od Zachodu, że zrobią to również od wschodniej strony. Podziałało.

(...)

Chodziło mi o to,że na jednakowej szali kładziesz winy Rosji wobec Polski i odwrotnie.A tu nie ma symetrii.Można zrozumieć niechęć czy nawet nienawiść niektórych Polaków wobec Rosji.Jak już napisałem wcześniej mnie to uczucie wobec Rosjan jest obce ale wobec Rosji już nie.Natomiast w polityce uważam,że nie ma sentymentów i stosunki z tym krajem powinny być dobre lub poprawne.Ale do tanga trzeba dwojga.W tej chwili Rosja nam takiej szansy nie daje.

Zgoda - wskaż jaką symetrie zastosowano w stosunkach Polski z Niemcami i Ukrainą.

Rosja jest osaczona!Największy kraj na świecie jest osaczony!Dobre sobie.Naprawdę wierzysz w to,że zachód dybie na Rosję?Przecież oni chcą robić biznes i robili to tej pory z obopólną korzyścią.Ale Putin postanowił to zmienić.

Z przyczyn wewnetrznych o których pisałem wielokrotnie wcześniej.

Do czego UE i NATO koniecznie potrzebna jest Gruzja, Ukraina, Mołdawia?

No i k... co z tego, że się posuwa???

Mordować ich będziemy czy co?

Przecież to jeest właśnie debilne spojrzenie.

Jeszcze raz napiszę - to sama Rosja ma ze sobą problem i nie wie, co ma ze sobą zrobić. I z tego braku pomysłu uczepiła się najprostszego, czyli powrotu to koncepcji światowego starcia mocarstw. Tyle tylko, że wyznacznikiem mocarstwowości Rosji jest posiadanie broni jądrowej oraz zasoby surowców.

Stare wraca. SEATO i CENTO już nie ma - strategia pozostała.

Co to znaczy "uszanować"???

Zrozum, że Rosjanie roszczą sobie pretensje do decydowania o swoich sąsiadach. Na jakiej to niby zasadzie?

Potrafisz wskazać jakieś żądania terytorialne wobec Rosji wobec Polski albo ingerencje w wewnętrzne sprawy Polski, w stopniu takim jak Polska i inne kraje Zachodu robiły na Ukrainie.

Niektóre rzeczy można uszanować - np. miejsca pochówku poległych żołnierzy radzieckich, bo to też nasza historia. Robi się tak wobec poległych Niemców, a także bandziorów UPA. Miarą polskiego polskiego patriotyzmu stają się żądania usunięcia każdego truchła czerwonoarmistów - najlepiej do szamba lub dołu z wapnem. Jednocześnie stawia się nielegalnie pomniki banderowcom i czci kamienie ku pamięci polakożercy Bismarcka. Dla mnie jest głupota polityczna najwyższych lotów.

(...)

Ławrow (niegdyś Mołotow) byłby dumny. Medal z kartofla z wizerunkiem Katarzyny, Stalina i Putina jak najbardziej w Rosji trza już bić .

Generalnie strach się bać, kto tu na straży Rosyjskich interesów w tym naszym Polskim grajdole stać będzie, kiedy sił i determinacji przeciw fanaberiom rosyjskim zabraknie.

Jestem przekonany, że wielu z tych, którzy dzisiaj tak odważnie bronią polskich interesów na Ukrainie i występują przeciwko imperializmowi Rosji - w przypadku realnego zagrożenia ewakuuje się co najmniej do Reichu albo za ocean. Ci, dla których tam miejsc zabraknie, będą natomiast machać przyjaźnie chorągiewkami zielonym ludzikom.

I niekoniecznie bierz to do siebie.

w przypadku realnego zagrożenia ewakuuje się co najmniej do Reichu albo za ocean. Ci, dla których tam miejsc zabraknie, będą natomiast machać przyjaźnie chorągiewkami zielonym ludzikom.

Obawiam się co do pierwszych, że i owszem.

Co do drugich to obawiam się raczej plasteliny i budyniu w głowach młodszego pokolenia,korporacyjnie zindoktrynowanego, miłującego co najwyżej ipoda i xboxa często mającego jakikolwiek patriotyzm w dupie.

Nadzieja jest tylko w jednym, każdy z nas mniej lub mocniej przesadza.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przepraszam najmocniej, ale to czyste kłamstwo kremlowskie.

Przepraszam najmocniej to nie jest czyste kłamstwo , tylko czysta prawda , a czyste kłamstwo zachodnie to jest to że tak nie jest .

Zapiałem w zakładce przeglądarki i już wcięło , a wisiało w necie kilka chwil .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu masz propagandę , nie dociera do Ciebie kto strzelał do prawego sektora i milicji .

O Odessie i właści która morduje własnych obywateli , to pewnie nic nie wiesz .

Edytuję : o masz , wykop .pl zrobił skan .

Ukryta Zawartość

Teraz w wolnej Polsce wypowiedz się w komentarzach na skanie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
  • Redaktorzy

Nie ma o czym mówić, skoro jako dowód na cokolwiek podajesz mi tylko skandalizujący tekst jakiegoś filipa z konopi, który wyłonił się nagle w Kanadzie. Jeśli ktoś szuka byle czego, aby tylko potwierdzić swoje uprzedzenia, to zawsze coś sobie wygrzebie. A rosyjska propaganda takie fakty prasowe produkuje seryjnie jak kiełbasę, w końcu od tego jest.

Nie ma o czym mówić, skoro jako dowód na cokolwiek podajesz mi tylko skandalizujący tekst jakiegoś filipa z konopi, który wyłonił się nagle w Kanadzie. Jeśli ktoś szuka byle czego, aby tylko potwierdzić swoje uprzedzenia, to zawsze coś sobie wygrzebie. A rosyjska propaganda takie fakty prasowe produkuje seryjnie jak kiełbasę, w końcu od tego jest.

Filip nie Filip tylko odnieś się do tego dlaczego w wolnej Polsce jest cenzura , demokratyczny naród powinien mieć dostęp do " wszystkich poglądów " .

Edytowane przez czester15.30

Pan doktor być może zapragnął wypłynąć na szersze wody tak jak Binięda i kilku jeszcze fachofcuf od Smoleńska. Czy to znaczy, że ma rację?

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Filip nie Filip tylko odnieś się do tego dlaczego w wolnej Polsce jest cenzura , demokratyczny naród powinien mieć dostęp do " wszystkich poglądów " .

Nie rozumiem pytania. Nie masz dostępu do poglądów tego pana? Masz. Ja też mam, przecież nie zobaczyłem tego tekstu dzisiaj, informowały o tym wszystkie portale informacyjne. Więc co masz na myśli?

Edytowane przez jozwa maryn

Co ty chłopie wypisujesz za głupoty, jaka cenzura??? Rozmowa z tym gościem wisiała chyba na onecie kilka dni na pierwszej stronie a póżniej były do niej linki w tematach o Ukrainie!!!

Miałem większe problemy ze znalezieniem jego strony na macierzystej uczelni kanadyjskiej niż jego tekstów w polskim internecie.

Jestem Europejczykiem.

Myślę że my patrząc na Ukraińców - sądzimy że oni są "nasi", że wyznają te same wartości co my, że są w podobnym położeniu co my 25 lat temu - i z dobrego serca chcielibyśmy im pomóc żyć w normalnym świecie.

Tymczasem z moich - dość częstych - rozmów z Ukraińcami wynika że te ich dążenia europejskie to czysta fasadowość. Oni - a dotyczy to głównie młodzieży - chcieli by po prostu żyć w kraju bogatszym na podobnej stopie co średnia na zachodzie, z szansami na dobre zarobki pozwalające im robić w życiu to na co mają ochotę. I dotąd te nasze poglądy się zgadzają.

Ale porozmawiajcie z nimi na luzie na różne tematy - i dowiecie się że zachód zawsze knuł żeby zniszczyć Rosję, że Polska rozpętała I wojnę światową, że Gorbaczow to sku...syn bo rozwalił sojuz, Kursk zderzył się z amerykańską łodzią podwodną, Majdanem rządzą szpiedzy, Ukraińcy muszą walczyć o swoją ojczyznę (ale nie z Rosją !) i że komunizm zrobił tyle dobrego dla świata. Wprost nie przyznają się do takich poglądów. Ale oni są nimi po prostu przesiąknięci. Słuchasz tego i nie wierzysz własnym uszom. I nagle okazuje się że nie istnieje żadna nasza wspólnota kulturowa, sąsiedzka czy światopoglądowa. Uważają że Rosja jest zła bo im zabiera ziemie (tu jest płaszczyzna do wspólnych poglądów z Polakami - i Polacy dają się temu zwieść). Ale spróbuj tylko im godzinę później coś złego na Rosję powiedzieć !

Oni w duszy są przesiąknięci ROSYJSKĄ tożsamością - i nic na to nie poradzimy ...

A rosyjska propaganda takie fakty prasowe produkuje seryjnie jak kiełbasę, w końcu od tego jest.

Ba, żeby produkowała tyle kiełbasy Naród rosyjski byłby szczęśliwy. Przez prawie 100 lat żywieni przede wszystkim propagandą z ogromnym entuzjazmem przyjęli by kiełbasę :-(

W.

Co ty chłopie wypisujesz za głupoty, jaka cenzura??? Rozmowa z tym gościem wisiała chyba na onecie kilka dni na pierwszej stronie a póżniej były do niej linki w tematach o Ukrainie!!!

Wisiała krótko , a jak została zdjęta to już była " niedostępna " , a strony piszące po kursie propagandowym zdjęte z onetu można kliknąć adres i są widoczne .

Wisiała krótko , a jak została zdjęta to już była " niedostępna " , a strony piszące po kursie propagandowym zdjęte z onetu można kliknąć adres i są widoczne .

Pierwsze słyszę!

Jestem pewny, że wisiało to ładnych kilka dni a później było dostępne chyba na drugim poziomie.

Jak sobie do google wpisałem faceta, to pierwszych kilkanaście linków było na różnych polskich stronach internetowych.

Jestem Europejczykiem.

Jestem pewny, że wisiało to ładnych kilka dni a później było dostępne chyba na drugim poziomie.

Jak sobie do google wpisałem faceta, to pierwszych kilkanaście linków było na różnych polskich stronach internetowych.

Ja także jestem pewny , gdy w necie od razu ukazała się to otworzyłem i zapisałem w zakładkach .

"

" Wiadomości - Onet.pl‎ - 1 dzień temu "

Ukryta Zawartość

Wiadomości - Onet.pl‎ - 1 dzień temuSprawcami największej zbrodni na Majdanie (chodzi o masakrę z 20 lutego, w której zginęło ...

" Ta strona została przez Ciebie odwiedzona w dniu 09.11.14. "

Ta strona odwiedzona przez Ciebie to o mnie.

Ukryta Zawartość

Dlaczego po kliknięciu linka nie można znaleźć strony ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Sorry, ale szkoda mi czasu na takie poszukiwania.

Link mógł sie zmienić, przecież strony zmieniają się, ja jestem pewny, że przez kilka dni ten artykuł/rozmowa były widoczne. Byłem tym nawet zdziwiony bo ważniejsze wiadomości spadały szybciej.

Jestem Europejczykiem.

Pierwsze słyszę!

Sorry, ale szkoda mi czasu na takie poszukiwania.

Link mógł sie zmienić, przecież strony zmieniają się, ja jestem pewny, że przez kilka dni ten artykuł/rozmowa były widoczne.

Udowodnij , lub zdobądź się na odwagę że piszesz nieprawdę . Zrób to w prosty sposób :

Wklej linka z tym artykułem , a wynikach zobaczysz kiedy ta strona została otwarta przez Ciebie , widać tam też ile czasu był zamieszczony artykuł w onecie .

Link do wklejenia :

Ukryta Zawartość

, a tu będą wyniki ( tylko to moje wyniki ) :

Ukryta Zawartość

"Ta strona była przez ciebie odwiedzana 2 razy. Ostatnie odwiedziny: 09.11.14 "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pan doktor być może zapragnął wypłynąć na szersze wody tak jak Binięda i kilku jeszcze fachofcuf od Smoleńska. Czy to znaczy, że ma rację?

Miałem większe problemy ze znalezieniem jego strony na macierzystej uczelni kanadyjskiej niż jego tekstów w polskim internecie.

Pan doktor, zresztą nie tylko on, mówi coś odmiennego od oficjalnie wyznawanej wersji wydarzeń. I już tylko dla tego jest to oczywista konfabulacja. Niedawno spotkało się grono pro NATO-wskich mędrców zwane European Leadership Network. Ci dopiero dali propagandowy popis. W ostatnich ośmiu miesiącach doszło do 40 niebezpiecznych incydentów pomiędzy Rosją a NATO, z których trzy mogły wywołać wojnę. Napisał o tym "Der Spiegel". który jako najbardziej istotne "wymienia m.in. incydent z udziałem szwedzkiego samolotu pasażerskiego i rosyjskiego samolotu rozpoznawczego, który nie poinformował o swoim położeniu, co doprowadziło do sytuacji grożącej kolizją. Do tej kategorii ELN zaliczyła także porwanie przez Rosjan pracownika estońskich służb specjalnych oraz pościg szwedzkiej marynarki wojennej za rzekomym rosyjskim okrętem podwodnym."

Ukryta Zawartość

Skupię się na tym trzecim. Ów niezidentyfikowany wrogi okręt podwodny, ale z całą pewnością rosyjski, a jak podawały niektóre źródła atomowy okręt podwodny z rakietami balistycznymi na pokładzie, jest tak samo wiarygodny jak potwór z Loch Ness. Został dostrzeżony w podobny sposób - wzrokowo oraz udokumentowany - wątpliwą fotografią. Szwedzka marynarka rzuciła w to miejsce cały swój arsenał i przez kilka dób poszukiwań nie znalazła nawet jego echa. Jednak wydarzenie to posłużyło szwedzkiemu rządowi za doskonały pretekst do wywarcia presji na własne społeczeństwo w celu zwiększenia wydatków obronnych. Natomiast Litwa ogłosiła nawet, że są to rosyjskie przygotowania zatopienia ich terminala gazowego.

Wracając do teorii w sprawie snajperów Majdanu, 24.10.2014 - 16:49 w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) popełniłem wpis # 2214 zawierający obszerne cytaty oraz cytat informujący, jak została ona odebrana na Ukrainie. Są tam dwa czynne linki.

Warto zwrócić uwagę, jak zareagowało na to część z obecnych w tej dyskusji. Pierwszy komentarz brzmiał: "Ty tak Włodzimierz z własnej woli, z sentymentu do starych i sprawdzonych towarzyszy radzieckich?". I to miało zapewne znaczyć, że kolportuję kłamstwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O proszę bardzo :

" Kto naprawdę wystrzelał ludzi na Majdanie w Kijowie? 2014-11-10 Sensacyjnego wywiadu na ten temat udzielił portalowi Onet dr Ivan Kaczanowski, ukraiński naukowiec z Kanady, który na podstawie przeprowadzanych przez siebie badań, stwierdził, że tzw. „Niebieska Sotnia” w celu eskalacji protestu została wystrzelana przez samych nacjonalistów ukraińskich.

Wywiad ten po kilku godzinach całkowicie usunięty z portalu: "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Czester, wolisz doktora Kaczanowskiego, twoja wola. Jest to kwestia preferencji źródeł. Dla mnie teoretyczna konstrukcja faceta z Kanady ma jeszcze mniejszą wartość, niż rozważania pewnego również zamorskiego specjalisty od katastrof lotniczych. Tylko że Kaczanowski miał jeszcze mniejszy dostęp do materiału dowodowego niż tamten. Za to miał obszerny dostęp do rosyjskiej prasy, co widać. Mnie takie dowodzenie, od którego dodatkowo na milę jedzie nieskromnymi chęciami autora, nie zadowala.

Edytowane przez jozwa maryn

Z braku mozliwosci dostepu do autentycznych dokumentow i swiadkow zostaje nam analiza tego co opublikowano, co pokazanoe w TV czy necie. Znalezienie prawdy z fragmentow za takowa podawane latwe nie jest ale nawet z prasy radzieckiej mozna bylo wyczytac to i owo jesli sie czytac potrafilo. We wszystkich sledztwach detektywistycznych czy procesach sadowych jednym z najwazniejszych pytan jest: kto skorzystal najbardziej?

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

Tu są źródła internetowe, na które powołuje Kaczanowski:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Aha, słynny portal kresy, nawet niektórzy prawicowi publicyści uważają, ze jest kompletnie zinfiltrowany przez rosyjskich specjalistów. Źródło jak ta lala.

To może portal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest czysty? Bo już w to, że czyści są owi "niektórzy prawicowi publicyści" nie śmiem nawet wątpić.

A jak z onet.pl - przecież on też informował o ustaleniach Kaczanowskiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Włodzimierz
  • Redaktorzy

Wbrew temu co twierdzi kolega Czester, wszystkie informatornie informowały o tych, nazwijmy to, ustaleniach. Od tego są, żeby informować, nawet o tym że w dalekiej Kanadzie coś takiego się pojawiło.

Udowodnij , lub zdobądź się na odwagę że piszesz nieprawdę . Zrób to w prosty sposób :

Wklej linka z tym artykułem , a wynikach zobaczysz kiedy ta strona została otwarta przez Ciebie , widać tam też ile czasu był zamieszczony artykuł w onecie .

Link do wklejenia :

Ukryta Zawartość

, a tu będą wyniki ( tylko to moje wyniki ) :

Ukryta Zawartość

"Ta strona była przez ciebie odwiedzana 2 razy. Ostatnie odwiedziny: 09.11.14 "

Ale ja mam to Kolego głęboko w dupie a poza tym szkoda mi czasu.

Jeżeli jesteś przekonany, że w Polsce szaleje cenzura to OK, Twój problem, nie zamierzam z tym walczyć.

W sumie przecież wiadomo, że prawdziwa wolność i demokracja jest w Rosji ;-).

P.S.

Na gazeta.pl chciałem przeczytać artykuł "NOWEAFP: Kolumna pojazdów jedzie do Doniecka. Wiozą armaty, są nieoznakowane"

Klikam, a link prowadzi mnie do afery madryckiej posłów PiS. Czy to dowód na infiltrację Gazety przez agentów Moskwy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

"Kissinger wytyka Zachodowi błędy w postępowaniu z prezydentem Władimirem Putinem w czasie kryzysu na Ukrainie i ostrzega przed powrotem zimnej wojny z Rosją. Jego zdaniem Zachód powinien był prowadzić dialog z Moskwą na temat negocjacji Ukrainy z Unią Europejską. "Ukraina miała zawsze szczególne znaczenie dla Rosji. Zignorowanie tego faktu miało fatalne następstwa" - ocenia były szef amerykańskiej dyplomacji, zastrzegając, że rosyjska reakcja była "nieodpowiednia"."

Ukryta Zawartość

Kolejny głos krytyki polityki Zachodu płynący z USA. Tylko, że to nazwisko jakieś takie... mało znane, czy coś. Taki Kowal albo inny Cimoszewicz powiedział - to dopiero byłoby komentowane na świecie i okolicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Włodzimierz

Ukraińcy muszą walczyć o swoją ojczyznę (ale nie z Rosją !) i że komunizm zrobił tyle dobrego dla świata. Wprost nie przyznają się do takich poglądów. Ale oni są nimi po prostu przesiąknięci. Słuchasz tego i nie wierzysz własnym uszom. I nagle okazuje się że nie istnieje żadna nasza wspólnota kulturowa, sąsiedzka czy światopoglądowa. Uważają że Rosja jest zła bo im zabiera ziemie (tu jest płaszczyzna do wspólnych poglądów z Polakami - i Polacy dają się temu zwieść). Ale spróbuj tylko im godzinę później coś złego na Rosję powiedzieć !

Oni w duszy są przesiąknięci ROSYJSKĄ tożsamością - i nic na to nie poradzimy ...

Bardzo prawdziwa i trafna ocena ukraińskiej rzeczywistości. A dotyczy to w mniejszym możne stopniu niż Ukraińców całej reszty Narodów byłego bloku postsowieckiego. Poczucie patriotyzmu, uczciwości i zasad moralnych, jest zgoła inne w konglomeracji narodów tworzących Państwo Ukrainę niż nam a szczególnie Państwom zachodnim się wydaje.

W latach 1999 - 2001, otwierałem na Ukrainie zakład przetwórstwa mięsnego. Ta szkoła irracjonalizmu, korupcji i bezprawia, przy jednoczesnym całkowitym braku poszanowania własności i własnej pracy, wyrobiła mi na tyle trafny obraz współczesnej Ukrainy że dalszych błędów już nie popełniałem.

Sami Ukraińcy, ci jak to już ktoś powiedział "nasi" są bardzo podobni mentalnie do nas a szczególnie Polaków z kresów wschodnich. Ale to dziwić nie powinno.

Zaufanie do Ukraińców powinno mieć wyraźny margines bezpieczeństwa. Oni bez żadnych dylematów moralnych przenoszą swoje poparcie na każdą dominującą w danym czasie władzę, jak Rosjanie :-) A czy jest to władza oligarchów (innej nie znają) czy wybrana w para-demokratycznych wyborach nie stanowi to dla nich większej różnicy.

Co do umiłowania wolności to my i zachód bardzo się mylimy. Oni nie znają prawdziwej wolności, nigdy jej nie mieli i wcale jej nie pragną. Pragną silnego i rozumnego władcy który zapewni spokój, i zabezpieczy codzienny żywot, jeśli nie odbierze wszystkiego co zarobią i pozwoli tym swobodnie dysponować, będzie władzą idealną w ich poczuciu.

Włodek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.