Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Żadnej kary dla "sprawców" nie będzie. Przecież każdy wie, że była to decyzja polityczna która zapadła na najwyższym szczeblu. Erdogan ma sam siebie ukarać?

Przeprosi, zapłacą odszkodowanie, koszt niewielki a raz na zawsze Kreml się nauczy, że z Turcją żartów nie ma.

Wyraźnie nie rozumiesz znaczenia tych przeprosin. To nie jest zdawkowe oświadczenie jakiegoś rzecznika jakiegoś departamentu stanu, ale głowa państwa przeprasza głowę innego państwa. Erdogan sam siebie ukarał w ten sposób.

Edytowane przez Włodzimierz_55692
Gość

(Konto usunięte)

Żadnej kary dla "sprawców" nie będzie. Przecież każdy wie, że była to decyzja polityczna która zapadła na najwyższym szczeblu. Erdogan ma sam siebie ukarać?

Oczywiście, że Erdogan sam siebie nie ukaże. Ale czy nie zrobi tego jego następca - nie wiem. Jeden "ukarany" już jest - zdymisjonowany premier Ahmet Davutoğlu. To m.in. on aktywnie wspomagał panturkizm Ergogana.

Wygląda na to, że swoją polityką Erdogan zapędził się w kozi róg i popsuł stosunki ze wszystkimi: i z Rosją (zestrzelenie samolotu), i z USA (kwestia Kurdów) i z Europą (kwestia uchodźców). Dobija go kompletnie ostatnie wydarzenie - zamach terrorystyczny na lotnisku w Ankarze, za którym stoi jego dziecko - Daesz (ISIS).

Zamach i ocieplenie stosunków Turcji z Rosją (po przeprosinach) prawdopodobnie zmienią sytuację (wojskową i polityczną) w Syrii. Możliwe, że Turcja przestanie zbroić Daesz i zamknę dla terrorystów turecko-syryjską granicę i przestanie dążyć do odsunięcia od władzy Assada, Rosja zmieni stanowisko co do powstania autonomii kurdyjskiej z neutralnego na negatywne.

Jednocześnie z przeprosinami Rosji Turcja normalizowała stosunki z Izraelem, który przeprosił Turcję za atak na tzw. Flotyllę Wolności w 2010 (zginęło wtedy 10 Turków) i zgodził się wypłacić odszkodowanie.

Jedną z ciekawostek zamachu w Stambule jest to, że podejrzewany o planowanie i kierowanie zamachem Czeczen Achmed Czatajew był od lat poszukiwany rosyjskim listem gończym za udział w nielegalnych jednostkach zbrojnych i inne zbrodnie. Ale jako "ofiara putinowskiej wojny w Czeczenii" dostał azyl w Europie (rusofobia się kłania) i chociaż był wielokrotnie zatrzymywany w różnych krajach (nawet rok w więżeniu szwedzkim odsiedział za przemyt broni) to jako azylant nie mógł być poddany ekstradycji. Obecne władze Gruzji (absolutnie nie prorosyjskie) podają, że ów Czeczen był też płatnym agentem byłego prezydenta Saakaszwili (obecnie jest szefem obwodu Odeskiego na Ukrainie).

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/organizator-zamachu-w-stambule-czeczen-ahmed-czatajew,657790.html

Gość

(Konto usunięte)

http://www.rmf24.pl/nauka/news-wystartowala-rakieta-sojuz-ms,nId,2231732

Z kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie wystartowała rosyjska rakieta nowej generacji Sojuz MS. Na jej pokładzie znajdują się nowi członkowie załogi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Jak poinformowało rosyjskie centrum lotów kosmicznych, start nowej rakiety przebiegł bez zakłóceń.

Z czteromiesięczną misją badawczą lecą na ISS amerykańska astronautka Kathleen Rubins, Japończyk Takuya Onishi i Rosjanin Anatolij Iwaniszyn.

Sojuz MS dotrze na ISS dopiero za dwa dni, gdyż wcześniej aż 34 razy okrąży Ziemię. Nowy statek ma m.in. ulepszone silniki, które zapewniają większe bezpieczeństwo przy cumowaniu do ISS.

W sobotę rano Rubins, Onishi i Iwaniszyn dołączą do przebywających już tam od marca dwóch rosyjskich kosmonautów i Amerykanina.

http://loveopium.ru/news/soyuz-ms.html

03s.jpg

09s.jpg

06s.jpg

Edytowane przez JuG
Gość

(Konto usunięte)

Ciekawe jak długo będzie ten artykuł

Do rozpoczęcia jutrzejszego szczytowania? Albo propaganda przerobi jak ten artykuł:

http://fakty.interia.pl/pomorskie/news-gdansk-gwalt-na-nastolatce-jednemu-z-cudzoziemcow-postawiono,nId,2231286

Gdańsk: Gwałt na nastolatce. Jednemu z cudzoziemców postawiono zarzuty

Do zdarzenia doszło w sobotę. Jak informował "Dziennik Bałtycki", wedle wstępnych ustaleń prokuratury 15-letnia dziewczyna na miejsce najpewniej udała się dobrowolnie z jednym ze świeżo zapoznanych przybyszów z zagranicy. Tam jednak sytuacja miała wymknąć się spod kontroli i jeden z mężczyzn dopuścił się gwałtu.

Tajemniczy cudzoziemiec to...

http://kryminalne.trojmiasto.pl/Ukrainiec-z-zarzutem-gwaltu-na-15-latce-n103321.html

Ukrainiec z zarzutem gwałtu na 15-latce

Wyraźnie nie rozumiesz znaczenia tych przeprosin. To nie jest zdawkowe oświadczenie jakiegoś rzecznika jakiegoś departamentu stanu, ale głowa państwa przeprasza głowę innego państwa. Erdogan sam siebie ukarał w ten sposób.

Dziękuję ci Włodzimierzu, z tym samoukaraniem rozbawiłeś mnie setnie.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

propagandowych bredni o Turcji

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/organizator-zamachu-w-stambule-czeczen-ahmed-czatajew,657790.html

Czeczen Ahmed Czatajew, domniemany organizator zamachu na lotnisku w Stambule, został skazany w 2008 roku w Szwecji za przemyt broni. Później był jeszcze aresztowany w Bułgarii i na Ukrainie, ale za każdym razem sądy nie zgadzały się na ekstradycję do Rosji, która zarzucała Czeczenowi wspieranie terroryzmu.

Potrójny atak samobójczy na lotnisko w Stambule, w którym 44 osoby zginęły, a ponad 230 zostało rannych, miał miejsce we wtorek wieczorem. Tureckie władze wstępnie zidentyfikowały zamachowców, którzy mają pochodzić z Kirgistanu, Rosji i Uzbekistanu. Organizatorem akcji miał być jednak Ahmed Czatajew z Czeczenii.

Czeczen został skazany w Szwecji w 2008 roku na 16 miesięcy więzienia za przemycenie do tego kraju broni automatycznej i dwóch sztuk broni ręcznej wraz z amunicją oraz tłumikami. Z sądowej dokumentacji wynika, że Czatajew przybył do Szwecji promem z Niemiec. Zeznał, że wraz z dwoma mężczyznami, którzy towarzyszyli mu w podróży samochodem, jechał do Norwegii, by powędkować i spotkać się z przyjaciółmi. Twierdził, że nic nie wiedział o broni ukrytej w kole zapasowym auta. Według lokalnej gazety wyszedł z więzienia w styczniu 2009 roku.

W 2010 roku Czatajew został aresztowany na Ukrainie na podstawie międzynarodowego listu gończego, wydanego przez Interpol w 2008 roku na wniosek Rosji. Rosyjska prokuratura zarzucała Czeczenowi finansowanie terrorystycznych ugrupowań w Turcji. Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu nie zezwolił na jego ekstradycję.

Podobna sytuacja była w Bułgarii. Czatajew został zatrzymany w 2011 r. na przejściu granicznym z Turcją Kapitan Andreewo na podstawie międzynarodowego listu gończego. Sąd pierwszej instancji w mieście Chaskowo nakazał wydanie go władzom rosyjskim, lecz orzeczenie to zostało anulowane przez apelacyjny sąd w Płowdiwie. Czatajew powołał się na status uchodźcy politycznego, który w 2003 r. otrzymał w Austrii, a także na orzeczenie europejskiego sądu, który wcześniej nie dopuścił do jego ekstradycji z Ukrainy. Austriacki MSZ potwierdził tę sytuację i w nocie do bułgarskiego MSZ wypowiedział się w obronie Czatajewa. Przed ambasadą bułgarską w Wiedniu odbyło się kilka demonstracji mieszkających w Austrii Czeczenów w jego obronie. Według sądu w Chaskowie ekstradycja powinna była się odbyć, ponieważ zarzuty rosyjskiej prokuratury dotyczą okresu poprzedzającego otrzymanie przez Czatajewa azylu politycznego w Austrii. Sąd w Płowdiwie jednak uznał nadrzędność prawa międzynarodowego. W czasie procesu w Płowdiwie prokurator zarzucił sądowi pierwszej instancji naruszenie międzynarodowych konwencji o uchodźcach i opowiedział się za uwolnieniem Czatajewa, który ostatecznie wyszedł na wolność.

Później Czeczen zaangażował się w dżihad i przystał do tzw. Państwa Islamskiego. Jak powiedział Michael McCaul, członek Izby Reprezentantów Kongresu USA oraz przewodniczący komisji ds. bezpieczeństwa narodowego w tej izbie, służył jako jeden z najwyższych rangą dowódców w ministerstwie wojny fanatycznej organizacji.

Amerykanin potwierdził, że według jego wiedzy wszystko wskazuje, że to Czatajew zorganizował zamach w Stambule. Jego obecne miejsce pobytu ma nie być znane. W czwartek prorządowa turecka gazeta "Yeni Safak" jako pierwsza podała, że domniemanym organizatorem zamachu jest Czatajew. Dodano, że figuruje on na liście sankcji ONZ jako przywódca Państwa Islamskiego odpowiedzialny za szkolenie rosyjskojęzycznych bojowników. Nazwisko Czatajewa podają również inne tureckie media, powołując się na policję. Według ostatnich danych śledczy znaleźli w jednym z przeszukanych mieszkań w Stambule jego paszport.

I może jeszcze chcesz adres

Nie pociągają mnie Francowaci.

Edytowane przez JuG

Całkiem ci ta kremlowska propaganda sieczkę z mózgu zrobiła. Ja piszę o Turcji, a ty mi o Czatajewie, czy jak mu tam o którym nie napisałem słowa.

Jestem Europejczykiem.

Najpierw Włodzimierz, teraz Jurij. Naprawdę jesteście zabawni.

Argumenty na co? W swojej pseudoodpowiedzi pisałeś zupełnie o czymś innym, niż jak pisałem, zupełnie jak Włodzimierz.

Lataliście bezczelnie nad Turcją, bombardowaliście siły które popierał Erdogan, to zestrzelił wam samolot i utarł wam nosa.

Przeprosiny były symboliczne i nijak się mają do żądań Kremla. Tyle, takie są fakty.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Przeprosiny były symboliczne

W symbolach polityki międzynarodowej nie kumasz niestety nic. Co zmusiło Erdogana do przeprosin a przed przeprosinami do wysłania listu do Putina z serdecznymi życzeniami na Dzień Rosji? Napisałem o przyczynie symbolicznego poniżenia się macho Erdogana - porażka polityki międzynarodowej Turcji na prawie wszystkich frontach. Znasz jakąś inną przyczynę? Może brak turystów rosyjskich w Turcji? O jakich propagandowych bredniach bredzisz?

Rodzina zabitego pilota przyjęcia zadośćuczynienia od Turków odmówiła.

Napisałem o czeczeńskim terroryście bo jest jak najbardziej związany z tematem Turcji - zorganizował pierwszy atak terrorystyczny Daesz w Turcji, który będzie miał olbrzymi wpływ na politykę Turcji w Syrii. Chociaż o nim trzeba pisać w Zmierzchu Europy - tyle razy był aresztowany a wypuszczano go tylko dla tego, że ten terrorysta przekonał europejskich kretynów że był "ofiarą Putina".

Edytowane przez JuG
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Raczej smutni panowie z FSB im to "wytłumaczyli".

Niektóre narody czy społeczeństwa oprócz służby bezpieczeństwa i Dumy mają jeszcze dumę własną.

Gość

(Konto usunięte)

Raczej smutni panowie z FSB im to "wytłumaczyli".

Oczywiście. W głowach bezwartościowej młodzieży się nie mieści, że można odmówić przyjęcia jakiejkolwiek kasy z przyczyn innych niż strach przed FSB.

Brat pilota powiedział: Nawet jeżeli będą proponować kompensację nikt ją nie weźmie. Jest to nie tylko poniżające, jest to koszmarne.

Ty tego nie zrozumiesz, nawet nie próbuj.

Prezentujesz Jurij sposób widzenia typowego Ruska z mózgiem wypranym przez kremlowską propagandę. Mówię to z przykrością, ale wiesz, "prawda was wyzwoli".

Jestem Europejczykiem.

Prezentujesz Jurij sposób widzenia typowego Ruska z mózgiem wypranym przez kremlowską propagandę. Mówię to z przykrością, ale wiesz, "prawda was wyzwoli".

Jaro daruj sobie te "prostackie" wypłody .........., jeśli nie stać Ci na jakiś "merytoryczny" wpis to lepiej zamilcz , albo "wyprowadź się na spacer"..

JuG Ci napisał że dla rodziny zamordowanego pilota zadośćuczynienie ze strony Turcji w postaci "domku w Turcji" jest jakimś "koszmarem"............osobiście rozumiem rodzinę zamordowanego pilota i też bym tego nie przyjął,,,,.....Rozumiem że Ty jako Kodowiec bez wahania sprzedałbyś przysłowiową "matkę" za kilka srebrników.........dla Ciebie pewnie byłoby to możliwe wchodziła by tylko "kwestia odpowiedniej ceny"?

To właśnie dlatego Rosjanie różnią się od niektórych obywateli UE i USA,- wystarczy poczytać trochę literatury , są rzeczy na tym świecie ważniejsze niż pieniądze.....ale Ty Jaro tego nie ogarniesz...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Masz tomciu mentalność małego dziecka, co stwierdzam z radością, bo to bardzo cenne.

Gdyby nie zaślepiała cie głupia kremlowska propaganda zauważyłbyś, że do tego, o czym piszesz w ogóle się nie odnosiłem.

Napisać ci to dużemi literami, czy zrozumiesz za pierwszym razem?

Jestem Europejczykiem.

co stwierdzam z radością, bo to bardzo cenne.

Czasem się taka mentalność "przydaje" żeby się kompletnie nie "zeszmacić"....Rozumiesz?

Czy wy czytacie to, co i w jaki sposób do siebie piszecie? Dumni jesteście ze swej "elokwencji" i "kultury" zamieszczanych publikacji? To świadectwo zostanie w netcie na bardzo długo!

Czy wy czytacie to, co i w jaki sposób do siebie piszecie? Dumni jesteście ze swej "elokwencji" i "kultury" zamieszczanych publikacji? To świadectwo zostanie w netcie na bardzo długo!

Ja czytam i ciężko mi pojąć kilka rzeczy.

- otwartą propagandę na rzecz wrogiego nam kraju

- dziecinną radość z problemów które stwarza nam agresywna polityka tego kraju.

Ciężko też mi pojąć , że Koledzy dyskutują nie z tym, co powiedziałem ale z tym, czego nie powiedziałem i czego powiedzieć nie zamierzałem.

Tyle.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Gość

(Konto usunięte)

Prezentujesz Jurij sposób widzenia typowego Ruska z mózgiem wypranym przez kremlowską propagandę.

Ty Jarku prezentujesz sposób widzenia typowego międzynarodowego bezmózgowca.

Napisałeś:

propagandowych bredni o Turcji

Pytam powtórnie:

O jakich propagandowych bredniach bredzisz?

Palec mi się obsmyknął, stąd to pyffo dla Ciebie, Włodku. Miało być dla Jaro.

Ale skorom tu już wlazł, odpowiem:

Punkty przyjmuję ze zrozumieniem i niejaką pokorą.

Proszę tylko (nie Ciebie, Włodku), niejakiego @vlado o większą wnikliwość w obserwowane rozmowy.

Bo bywa, że masz dość gnojenia Polski i pode niebiosa wychwalania kraju, na którym to "chlebie" nikt nigdy nie przytył.

I wtedy walisz pięścią w stół.

A i słowo gburowate, chamskie się wyśliźnie.

"Nieparlamentarne", jak niegdyś mawiano:/

Uprzejmie i serdecznie, jak zwykle.

Zdrowia.

Jacek.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Mnie jako moderatora, nie interesują żadne propagandy, żadnej ze stron spierających sie na forum! Interesuje mnie natomiast forma prowadzonej dyskusji i jej karygodna niezgodność z netykietą!

Moderator nie jest cenzorem światopoglądów użytkowników, ani rasistą, czy szowinistą! Zrozumiałeś?

Mnie jako moderatora, nie interesują żadne propagandy, żadnej ze stron spierających sie na forum! Interesuje mnie natomiast forma prowadzonej dyskusji i jej karygodna niezgodność z netykietą!

Moderator nie jest cenzorem światopoglądów użytkowników, ani rasistą, czy szowinistą! Zrozumiałeś?

Ja też nie jestem rasistą ani szowinistą, co łatwo sprawdzić w innych wątkach.

Jednak gdy widzę tak otwarcie antypolską propagandę to nie widzę powodu, żeby nie nazwać rzeczy po imieniu.

Ty robisz swoje, ja robię swoje.

Jestem Europejczykiem.

Niektóre narody czy społeczeństwa (...) mają jeszcze dumę własną.

Ukryta Zawartość

Czasem się taka mentalność "przydaje" żeby się kompletnie nie "zeszmacić"....Rozumiesz?

Z naciskiem na KOMPLETNIE :P

Ukryta Zawartość

Wymień kilka tych problemów....pośmiejemy się razem...

a na koniec zastanowimy się dzięki komu te problemy się pojawiły.....

Jednak gdy widzę tak otwarcie antypolską propagandę to nie widzę powodu, żeby nie nazwać rzeczy po imieniu.

Antypolskie to są działania ostatnich kliku rządów w PL na usługach obcych państw, które prą na siłę do konfliktu z Rosją , w celu przejęcia ich zasobów naturalnych i światowej dominacji.

Wystarczy prześledzić artykuły które pojawiają się codziennie w mediach, z "nagłówkiem Rosja", żeby wyrobić sobie zdanie "kto tu dla kogo pracuje"....

Sądząc po emblematach na wozie strażacki to raczej jest Ukraińska Straż Pożarna.

I chwała Ci za to. Jednak ja nie neguję tego, że czynisz co uważasz za swój obowiązek. Ja wyłącznie, tyko z racji pełnionej funkcji, rozliczam Ciebie z doboru imion jakie onym proszącym o nazwanie rzeczom nadajesz.

I tylko tyle jako moderator tu wnoszę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.