Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czytasz tego co cytujesz?

Czytam. I co widzę? Dalej to samo.

""Parlament Niemiec wybrał na prezydenta uczestnika puczu nazistowskiego w Kijowie, który przyczynił się do legitymizacji reżimu neofaszystowskiego" – napisał w czwartek na Twitterze Siergiej Głazjew, doradca prezydenta Władimira Putina, odpowiedzialny za gospodarcze projekty integracyjne Kremla w krajach byłego Związku Radzieckiego."

A co, może nie napisał???

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

A co, może nie napisał???

Napisał i co niby z tego wynika? Po pierwsze Głazjew jest jednym z doradców ekonomicznych Putina (z własnym programem gospodarczym, który nie jest realizowany) a nie politycznych. Po drugie jego twitty są jego prywatnym zdaniem a nie stanowiskiem tzw. Kremla. Po trzecie ma rację - ze strony Niemiec głównym kuratorem Majdanu był Steinmeier, na nim (tak samo jak na Sikorskim) leży część winy za zamach stanu na Ukrainie i legitymizację obecnego reżimu, który złamał bez żadnych konsekwencji lub nawet reprymendy ze strony Niemiec (lub Polski) wynegocjowane m.in. przez Steinmeiera (i Sikorskiego) porozumienie opozycji z Janukowiczem.

Steinmeier tym porozumieniem zrobił Janukowicza w konia - ten dureń uwierzył w nie (w końcu cywilizowany Zachód był ich gwarantem) i wycofał wojsko co umożliwiło "pokojowej opozycji" atak na budynki rządowe. Jeżeliby wojsko nie zostało wycofane to prawdopodobnie opozycja nie odważyłaby się na zbrojny zamach stanu a Janukowicza po prostu nie wybrano by w uzgodnionych przyspieszonych wyborach. Uspokoiło by to społeczeństwo i nastąpiło by pokojowe przyjęcie władzy przez mniej radykalnych polityków. Nie byłoby gwałtownego sprzeciwu wobec majdanowych puczystów na Krymie i na Dondasie - Krym nadal byłby ukraiński a żadnych walk na Donbasie by nie było.

0711dd098992beed8166b9849ada8f2c.jpg

Fajnie tak sobie siedzieć w Polsce i jak gdyby nigdy nic uprawiać kremlowska propagandę, co Jurij?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Nie odróżniasz faktów od propagandy. Zbrojny zamach stanu na Ukrainie jest faktem. To, że nastąpił on/rozpoczęła się aktywna faza (szturm rządowych budynków) w nocy po podpisaniu porozumienia opozycji z Janukowiczem (wynegocjowanego z udziałem, a raczej pod ciśnieniem, w/w europejskich polityków) i wycofaniu wojsk rządowych - też.

To, że Majdany byli przez lata przygotowywane za kasę z różnych funduszy zachodnich (przede wszystkim amerykańskich) - fakt. To, że Majdany byli opłacane przez niektórych ukraińskich oligarchów i polityków walczących o większy dostęp do koryta (w tym Poroszenko) - fakt. To, że obecnie rządzące na Ukrainie byli wsadzone na stołki przez Zachód - fakt. ...

Obecnie na Ukrainie jest zdecydowanie gorsza sytuacja ekonomiczna (w niewielkim stopniu spowodowana wojną domową i utratą dotacyjnego Krymu), brak jakiejkolwiek unijnej perspektywy (nawet wiz Ukraińcom nie znieśli), umowa stowarzyszeniowa otworzyła rynek ukraiński na unijne towary ale nie otworzyła rynku UE dla towarów ukraińskich, jest państwem totalitarnym (np. za nieostrożnego lajka na fejsie możesz trafić do więzienia) z obrzydliwą kłamliwą prymitywną propagandą, ..., - a ludzie na Majdan nie wychodzą. Ciekawie dla czego te wspaniali kochające wolność, sprawiedliwość i europejskość Ukraińcy znów się nie buntują? Odpowiedź jest prosta - nie ma zainteresowanego do opłacenia nowego Majdanu. Ewentualny zewnętrzny sponsor (Rosja) na razie nie widzi sensu/nie ma chęci (oprócz tego trudno by było zwalczyć totalną antyrosyjską propagandę). Wewnętrznych Poroszenko wszystkich (prawie) zwalczył, nawet głównego Żyda Ukrainy Kołomojskiego. A bez kasy nie ma chętnych do robienia kolejnej "rewolucji". Ideowi oczywiście są (przeważnie nacjonaliści-banderowcy) ale jest ich za mało i są uciszane/zwalczane przez twarde (w odróżnieniu od Janukowicza) działania obecnej władzy.

W Polsce o negatywnych zjawiskach ekonomicznych i politycznych na obecnej Ukrainie nic się nie mówi (może za wyjątkiem słabo nagłośnianych wybryków nacjonalistów) oraz przejmuje się na wiarę kłamliwą narrację wydarzeń przedstawianą przez obecną ukraińską władzę. Przyczyna tego jest oczywista - niech robią co chcą tylko by byli nadal antyrosyjscy. I to jest propaganda.

To, że obecnie rządzące na Ukrainie byli wsadzone na stołki przez Zachód - fakt. ...idź do kabaretu..........tam ci więcej zapłacą, tu tylko wierszówka ,pewnie licha,jak te teksty

Gość

(Konto usunięte)

idź do kabaretu

Nie lubię kabaretu.

Posłuchaj sobie rozmowę telefoniczną Victorii Nuland (przy Obamie była asystentką sekretarza stanu w amerykańskim Departamencie Stanu, szefową Biura ds. Europy i Eurazji) z Geoffrey'em R. Pyatt'em (były ambasador USA na Ukrainie) o obsadzaniu stanowisk w ukraińskim rządzie i słynnym wyrazem szacunku dla UE ("Fuck the EU"). Rozmowa jest autentyczna, Nuland to potwierdzała. Jak się prawdopodobnie domyślasz (a może i nie) jest to tylko czubek góry lodowej zakulisowych działań USA (i EU) na Ukrainie.

https://www.youtube.com/watch?v=WV9J6sxCs5k

A to rzeczniczka departamentu stanu USA (już była) Jen Psaki tłumaczy się z tej rozmowy.

https://www.youtube.com/watch?v=OWfBW1ExZmc

A tu Nuland chwali się ile kasy Stany wydali na tzw. demokratyzacje Ukrainy (5 mld $). Są to tylko miliardy rządowe (np. Freedom House) a na Ukrainie też Soros działa i inne hieny demokratyzatory. Cześć tej kasy idzie na finansowanie "niezależnych" media na Ukrainie - przeważnie włażących w d.pe obecnej władzy (krytyka władzy jest nieobecna w dzisiejszych ukraińskich mediach), generujących fejki i podżegających do nienawiści do mieszkańców Donbasu (o Rosjanach już nie wspomnę). Którzy odegrały też swoją rolę w "sukcesie" Majdanu - który widać m.in. po obecnej ilości Ukraińców w Polsce.

https://www.youtube.com/watch?v=eaR1_an9CnQ

Takie są fakty. Niestety.

Edytowane przez JuG
Gość

(Konto usunięte)

Nie boisz się Jurij, że cię tu dopadną?

Niby za co? Za uświadamianie kilku audiofilom na niszowym (w sensie Bocznicy) forum że są ofiarami propagandy (w niektórych obszarach)? W razie czego Matuszka Rosja mnie obroni. )))

Ależ ci imperialiści brutalni!

Życie generalnie niestety jest brutalne. Są miejsca i okresy względnego bezpieczeństwa, ale są rzadkie nie trwają niestety zbyt długo. Ja - za mir wo wsiom mirie (pokój na całym świecie) ale ode mnie (znów niestety) niewiele zależy.

Ofiara propagandy mówi innym, że są ofiarami propagandy. Fajne, ale lepiej coś z własnych doświadczeń opowiedz, bo wklejać z internetu to każdy głupi umie. Co tam w szkole opowiadali o przyjaźni narodów i internacjonalistycznej pomocy.

"Rozgorzeje taka walka o pokój, że kamień na kamieniu nie zostanie" i te klimaty.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Co tam w szkole opowiadali

Szkołę skończyłem kilkadziesiąt lat temu - pamiętam niewiele ale jakie ma znaczenie co tam opowiadali? Państwa, w którym chodziłem do szkoły już od ponad ćwierćwiecza nie ma, ówczesnej ideologii też (da i ideologia przy Breżniewie była już lajtowa). Nie lepiej współczesnością/przyszłością się zajmować?

Jednym z problemów polskiej zbiorowej świadomości jest moim zdaniem tkwienie w głębokiej historii (często zniekształconej/wyidealizowanej), np. w mającej już prawie 200 lat mickiewiczowskiej wizji Polaków, Polski i jej otoczenia. Ta wizja już na tamte czasy była mocno dyskusyjna, co jest wybaczalne bo utwory Mickiewicza nie byli rozprawą naukową. Swoją rolę w jednoczeniu Polaków i trwaniu polskości ta wizja odegrała ale nie wiele ona ma wspólnego z nowoczesnym światem.

Może lepiej, żebyś w tym wątku wypowiedział się o rosyjskiej zbiorowej mentalności. Jak to jest, że naród z takimi pięknymi tradycjami w zakresie nauki i twórczości artystycznej daje się ciągle omamiać dyktatorom i nie jest w stanie wykształcić u siebie systemu demokratycznego. Jak to jest, że ludzie zamiast zbudować społeczeństwo wolnych ludzi wolą, żeby trzymano ich za mordę.

Dla mnie to coś niezrozumiałego i w jakiś sposób fascynującego, ta mieszanka kompleksów i jednocześnie poczucie wyższości.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

ciągle omamiać dyktatorom

nie jest w stanie wykształcić u siebie systemu demokratycznego

wolą, żeby trzymano ich za mordę

mieszanka kompleksów i jednocześnie poczucie wyższości

Po co mam się wypowiadać o Twoich kłamliwych urojeniach? Nie ma obecnie w Rosji a nie dyktatury, a nie trzymania za mordę, a nie poczucia wyższości (tego nigdy i nie było). Obecna demokracja w Rosji ma swoje wady, tak samo (ale nie dokładnie takie same) jak demokracji w Polsce czy gdzie indziej. Pisałem już o poszukiwaniu równowagi pomiędzy wartościami zbiorowymi a indywidualnymi. Np. w Polsce ta równowaga przychylona w stronę indywidualizmu, w Rosji w stronę zbiorowości. Nie oznacza to jednak, że w Polsce jest anarchia a w Rosji dyktatura.

Edytowane przez JuG

A jaka to zbiorowość rządzi w Rosji? Oligarchów?

To mi przypomina takie bajanie w latach 70 o rzekomym upodabnianiu się systemu komunistycznego i zachodniego.Że to właściwie nie ma różnicy,wszystko i tak zmierza do konwergencji.Takie bzdety głosiła komunistyczna propaganda i jej zachodni satelici czyli partie komunistyczne.Nie ma demokracji indywidualnej czy zbiorowej tak jak nie było demokracji socjalistycznej.Albo jest demokracja albo jej nie ma.

Gość

(Konto usunięte)

W Rosji oligarchowie tak samo jak w innych państwach są tylko jedną z podzbiorowością, jednym z elementów państwa.

Nie o rządy mi chodziło a o akcenty. W Rosji w większym stopniu niż w Polsce za jeden z głównych celów istnienia zbiorowości uważa się rozwój wspólnego państwa. Obie skrajności - rozwój państwa kosztem obywatela lub rozwój obywatela kosztem państwa - są w dłuższej perspektywie złe (tak dla państwa jak i dla obywatela), sztuka polega na balansowaniu interesów.

W Rosji nie ma demokracji!!! I nie wiem czy kiedykolwiek będzie. To inna mentalność i inny poziom rozwoju. Opóźnienie jest dość spore.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość

(Konto usunięte)

Albo jest demokracja albo jej nie ma.

Binarny model świata jest prosty, zrozumiały, dostępny do ogarnięcia dla mniej kumatych ale niewiele ma wspólnego z rzeczywista złożonością świata. Czy np. demokracja szlachecka to ta demokracja która jest? A demokracja plemienna? A monarchia parlamentarna? Kto powiedział, że tylko tzw. zachodnia demokracja liberalna (swoja drogą coraz bardzie fasadowa w wielu państwach) jest jedyną formą demokracji? Czy demokracji liberalne w państwach zachodnich się nie różnią pomiędzy sobą? Czy w obecnej Polsce demokracja jest?

Z kad

Ztamtond. )))

Czy w obecnej Polsce demokracja jest?

Oczywiście jest ....oficjalnie obowiązujący jest tak zwany model "zachodni",....Czyli tak zwany zachód decyduje jaka jest demokracja w Polsce... :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Oczywiście jest ....oficjalnie obowiązujący jest tak zwany model "zachodni",....Czyli tak zwany zachód decyduje jaka jest demokracja w Polsce... :)

Pozdrawiam

Ale wy macie wyprane w tych glowach. Były czasy kiedy dyktator decydował o wszysykim nie sprawdziły się i doprowadziły do najwiekszych szkód w historii. Teraz decyzje sa wspólne. Zeby nie powtorzyc tego co było. Najwieksze zagrozenia sa z miejsc gdzie to nie działa gdzie wciąż decyduje jedna osoba.

chwilowy brak działalności w audio.

Tommiashi powtarza jak głupek te wszystkie pierdoły generowane na Kremlu, można jedynie podziwiać skuteczność ich machiny propagandowej.

Jurij wygląda mi na zgorzkniałego ideowca, tak wierzy, tak się stara, a Ojczyzna go olała. Żeby nie zwariować zaadoptował bajkę o dobrym carze i złych bojarach.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Jurij wygląda mi na zgorzkniałego ideowca, tak wierzy, tak się stara, a Ojczyzna go olała. Żeby nie zwariować zaadoptował bajkę o dobrym carze i złych bojarach.

Twój płot już cały w kulach, analytyk domorosły. )))

jest państwem totalitarnym (np. za nieostrożnego lajka na fejsie możesz trafić do więzienia) z obrzydliwą kłamliwą prymitywną propagandą

Co do Rosji pełna zgoda!

Nie ma obecnie w Rosji a nie dyktatury, a nie trzymania za mordę, a nie poczucia wyższości (tego nigdy i nie było).

Ty chcesz przekonywać nas czy siebie?

Gość

(Konto usunięte)

Co do Rosji pełna zgoda!

Rozumiem, że takie zdanie masz na podstawie oglądania/czytania rosyjskich i ukraińskich media? Jakich, jak często? Takoż jestem pewien, że często bywasz w Rosji i na Ukrainie i masz wiele rosyjskich/ukraińskich znajomych. W których miastach bywasz, ilu znajomych masz?

Ty chcesz przekonywać nas czy siebie?

Na czym polega ta niby dyktatura i to niby trzymanie za mordę w obecnej Rosji? Fakty poproszę, ne hasła propagandowe.

Na czym polega ta niby dyktatura i to niby trzymanie za mordę w obecnej Rosji? Fakty poproszę, ne hasła propagandowe.

Nie żyją. Ktoś zastrzelił.

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.