Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny diora zgb-80-8-903

jaco94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kolumny diora zgb-80-8-903 , które wymagają trochę uwagi mianowicie głośniki niskotonowe w obu kolumnach trzeszczą , są dość mocno poszarpane , i nie wiem czy opłaca mi się kupić do nich nowe głośniki których koszt wynosi jakieś 200 zł ? dodam , że wieża do której są podłączone też coś się psuje i trzeba by zakupić jakiś wzmacniacz . Myślę o tym by wstawić nowe głośniki kupić wzmacniacz i używać ich do komputera , ale nie wiem czy jest to opłacalne ? czy nie lepiej kupić jakieś głośniki komputerowe 2.1 w podobnej cenie ? Czy są one warte tych pieniędzy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/110483-kolumny-diora-zgb-80-8-903/

Podam ci analogię do samochodów: masz 2000 zł na samochód. Czy kupisz za to coś dobrego? Nie. Czy jak zmienisz w tej cenie opony, to będzie jeździł lepiej? Nie. Czy możesz kupić coś dobrego w tej cenie? Tak - rower, ale to nie jest rozwiązanie.

Niestety takie życie. Będziesz się w kółko kręcił grzebiąc w tym, a grać dobrze nie będzie. Jak masz zmieniać głośniki i wzmacniacz, to chociaż do używanego Pianocrafta dozbieraj...przynajmniej jakoś zestrojone to będzie.

Witam posiadam kolumny diora zgb-80-8-903 , które wymagają trochę uwagi mianowicie głośniki niskotonowe w obu kolumnach trzeszczą , są dość mocno poszarpane , i nie wiem czy opłaca mi się kupić do nich nowe głośniki których koszt wynosi jakieś 200 zł ? dodam , że wieża do której są podłączone też coś się psuje i trzeba by zakupić jakiś wzmacniacz . Myślę o tym by wstawić nowe głośniki kupić wzmacniacz i używać ich do komputera , ale nie wiem czy jest to opłacalne ? czy nie lepiej kupić jakieś głośniki komputerowe 2.1 w podobnej cenie ? Czy są one warte tych pieniędzy ?

Trzeba zakupic Nowe kolumny,koniecznie

Te kolumny nie są takie złe. Wymieniłem je kiedyś na dali 505..I był to krok w bok..Dali broniły się tylko efektywnością.

Między Dali a tymi kolumnami jest przepaść - nie ma mowy o żadnym kroku w bok. Po prostu jak się kolumny podłączy do dziadowskiego wzmacniacza - to wszystko gra tak samo słabo, choćby kosztowały 20.000 zł.

Nie wiem po co remontować takie kiepsko grające złomy. Niektórzy lubią jazdę Trabantem - dla nich posiadanie i renowacja takich kolumn może być oldschoolowe. Dla pozostałych 99,9999 % społeczeństwa to nie ma sensu !

Przy braku kasy można nabyć głośniki ( raczej nie Tonsil ) i wymienić, dostrajając jednocześnie BR do nowych wooferów. Jeśli będą jednak na prywatki, a nie do słuchania muzyki, to trzeba odpowiednio dużo zainwestować; na pewno powyżej 200 zł, niestety. Z głośnikami komputerowymi ciężko je porównywać, choć zdarzają się wyjątki, tylko nie kosztują one 200 czy 400 zł ;-(.

Nie wiem, jakie masz potrzeby - rodzaj muzyki, ale można znaleźć woofery zawieszone na gumie o podobnych parametrach za pół tej sumy a na pewno bardziej trwałe np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tym, że naprawdę zmierzona fs to ok 48-50 Hz i tak trzeba by BR dostroić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po co od razu robić nagonkę na polskie hi fi. Jednym się nie podoba innym a i owszem.

Przykład- koledze doradziłem zakup osławionej mini wieży. Od początku mu nie pasowało. Po jakimś czasie sprzedał i kupił stary polski wzmacniacz i stare mildtony i stwierdził że jest dużo lepiej i o to mu chodziło.

Polskie kolumny złe bardzo złe ale jak ta firma robiła na zamówienie zagranicznej znanej firmy to już kolumny dobre, polecane.

skk

Altusy dla kogoś, kto wie mniej więcej, na co chorują są całkiem wdzięcznym polem do niedużych inwestycji, mogących diametralnie zmienić ich charakter na zupełnie cywilizowany sprzęt. Problem polega na tym, że wielu traktuje te kolumny jako absolutny wzorzec dobrego dźwięku - i oni też mają swoje racje, dlatego, że akurat granie Altusów najbardziej przypomina uczestnictwo w koncercie "na żywo".

Pozdrawiam wszystkich bez zadęcia - R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pewnie masz rację, ale wszystko można wyleczyć; szczególnie znając użyte głośniki. Mnie się udało wiele lat temu nawet z Altusów 75 ( głośnik 37 Hz a kolumna strojona bez wytłumienia na 70 Hz ! ) wydobyć niewielkim kosztem cywilizowany dźwięk, a przecież to forum jest nie tylko poradnikiem dla kupujących, ale i różnych, czasem bardzo ambitnych dłubaczy...Pozdrawiam - R.

Akurat te diory malo sie od nich roznia. Tez dudnia itd

U mnie dudniły ale dla tego że całe wygłuszenie było zwinięte i upchane na dno kolumny.(tak wyszły z fabryki) Po ułożeniu wygłuszenia tak jak się należy bas był poprawny i co najważniejsze był cały czas. A nie jak w dali schodził może troszkę niżej ale za to ucinał się .

Kolega wit-told "told" o sztucznym oddychaniu wobec tych kolumn.

Obok mogącego wystąpic efektu śmierci tylko klinicznej trzeba wiedzieć też o istnieniu nekrofilii,

na którą i "niekoniecznie wielkie pieniądze" nic nie poradzą i już ;-)

Poza pieniędzmi ludzie lubią też sobie podłubać i coś zrobić lub tylko uruchomić - i bardzo dobrze.

Tym bardziej, że "reanimacja" nie jest tu zbyt skomplikowana.

Pozdrawiam - Rysiek.

Chyba to miałem na myśli......

krok do przodu za niewielkie pieniądze - tak, inne kolumny,

chyba, że dla przyjemności - jak ktoś potrafi i lubi pogrzebać w starych gratach, to tylko szacun!

Co nie zmienia faktu, że te kolumny to generalnie..........raczej słabe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.