Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy głośnikowe idealne dla wzmacniaczy lampowych

Sounddeco

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda usuwać wątek z uwagi na BARDZO TRAFNE i rzeczowe wpisy Father_PiO

Wysokotonowy 96 dB, średniotonowy 96 dB, niskotonowy 99 dB, wypadkowa efektywność zestawu wynosi 92 dB impedancja około 6 Ω . Czytając wpisy założyciela wątku powinienem mieć wątpliwości, co do rzetelności podawanych paramentów moich kolumn ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jestem ZA zostawieniem tego wątku, być może pojawi się kiedyś w Audio/ AV test tych kolumn i wtedy rozwieje się wszystkie mądrości autora tego forum o wyliczaniu skuteczności kolumn. Szczerze - miałem ochotę podyskutować o kolumnach bo miałem/mam wzmacniacz lampowy, który/e pracował/y z kolumnami 4 ohmowymi o skuteczności (rzeczywistej) poniżej 90 dB - to nie żaden wstyd - to nie 100 dB Avantgarde. Zgadzam się w pełni z wypowiedziami Father_PIO - jak coś podawać na talerzu (dla potencjalnego klienta) to powinno się to robić uczciwie i szczerze i (z dobrej sprawdzonej kuchni) a nie z "zaplecza" czy "z pod lady". Szukam (teoretycznie) kolumn do lampy (np. 8 ohm Castle Stirling 3) i nie kupiłbym reklamowanych na tym forum kolumn - dlaczego - bo z takim podejściem Producenta to nie warto czterech liter sobie zawracać. Cieszę się że znalazły się osoby, które potrafiły otwarcie wylać przysłowiowy kubeł zimnej wody - szkoda, że chytre "fizyczne" podejście się nie udało autorowi, a na koniec to pozdrawiam i więcej faktów, choćby suchych lecz prawdziwych .......

Parafrazując puentę tego filmiku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wszędzie da się umieścić kryptoreklamę, ale nie wszędzie się to opłaci."

Zapamiętajcie sobie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Czytam to forum oraz wiele innych od dość długiego czasu. I czuję coraz większy niesmak. Autor tego wątku jasno dał do zrozumienia kogo reprezentuje i trzeba by być imbecylem żeby nie tylko nie zauważyć, ale też nie zrozumieć. Zastanawiałem się skąd tyle ognia i na tym forum i ina innych... Z kochania muzyki, pasjonowania sprzętem? Nie, ja tu widzę po prostu marketing. I to nie w wykonaniu faceta, który stworzył ten wątek, ale wielu z tych co tak pięknie tłumaczą co i jak - i nie jako chcąc pokazać prawdę - próbują oszkalować wiadomo jaką firmę. W czym problem? W tym, że FIRMY, KTÓRY WY REPREZENTUJECIE mogą stracić na pojawieniu się nowego konkurenta? Chyba tak. Widzę powtarzające się wpisy z na różnych formach, ale z różnych nicków... Czytanie tych forów to nie jest już w żadnej mierze przyjemność. Nie można tu polegać na bezstronności forumowiczów, bo większość z Was reprezentuje konkretne firmy i interesy. Niestety, nie reprezentujecie własnych gustów, czy własnych idei, ale firmy. Powołujecie się na obiektywne testy... śmiechu warte! Obiektywizm w tych testach skończył się tam, gdzie się nie zaczął - czyli na doborze produktów do testów! Sponsorowanie nie testów, ale tytułów prasowych przez poszczególnych przedstawicieli nie jest nowością. Czy to jest przypadek, że Pan Kisiel jakoś nie kwapi się do testów ciekawych polskich produkcji (Sounddeco, Studio 16 hz i inne), które maja słabe kanały dystrybucji,a le bardzo przyzwoite produkty? Ktoś może powiedzieć, że to niszowe produkty... ok, może, ale czy Tannoy też jest niszowy? A może po prostu dystrybutor nie musi się "reklamować" w niektórych "branżowych" tytułach?

Jestem na etapie odsłuchów, wyrabiania sobie zdania na temat konkretnych systemów. Ale co wybiorę? Jeszcze nie wiem. Ale na pewno nie będę sugerować się wpisami w tym wątku, gdyż mają bardzo dużo cech zwykłej manipulacji i ataku zwykłych użytkowników, tylko przypadkiem pracujących w dystrybucji konkurencyjnych produktów. Panowie - żałosne jest często to co piszecie.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

ale czy Tannoy też jest niszowy?

Brak recenzji Tannoya wynika z tego, że Tannoy nie daje za darmo kolumn recenzentom za pochlebne opinie - stąd w polskiej prasie mamy chyba tylko nieliczne recenzje, jak u Wojtka Pacuły.

I żeby było jasne, nie znam człowieka, w życiu go nie widziałem.

Ale totalny brak recenzji, jednej z największych i najbardziej uznanych firm w świecie audio, daje do myślenia - na Polskim rynku, niestety.

Nie tak do końca bo Mercury M1 został doceniony lata temu i uznany . W relacji cena jakość 10

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

No chyba nie uważasz, że to jest realna oferta Tannoya?

Polska tzw, prasa audiofilska zbojkotowała Tannoya, bo nie rozdał darmowych kolumn z najwyższej półki recenzentom i tyle.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W czym problem? W tym, że FIRMY, KTÓRY WY REPREZENTUJECIE mogą stracić na pojawieniu się nowego konkurenta? Chyba tak.

Buduję jedne kolumny na 2-4 miesiące. Sounddeco mnie zrujnuje. Rozpracowałeś mnie...

realna nie realna. Wypuścili na rynek mały standowiec który okazał się hitem . Prasa to doceniła a i sam miałem okazję parę lat w młodości cieszyć się tym modelem. Następne dobre doznanie z rynku prasa-recenzja to pewne monitory amerykańskie NHT 1.5 ocenione super przez audio-Video. Nomen omen superowe.Legenda standowa.I zgadzało się --- grały znakomicie

Pozdr

Ja

Choć nie uważam aby jedne i drugie były dedykowane do lampy. Osobiście do lampy polecam Triangle

Pozdr

Ja

FIRMY, KTÓRY WY REPREZENTUJECIE [...] zwykłych użytkowników, tylko przypadkiem pracujących w dystrybucji konkurencyjnych produktów.

Skoro uważasz, że sednem zastrzeżeń jest obawa przed konkurencją, to dawaj po nickach, który gracz na rynku jest tak bojaźliwy. W mojej ocenie, jeśli ktoś na forum swój pierwszy post poświęca zajęciu zdecydowanego stanowiska wobec kogoś/czegoś (do tego w temacie, który trochę już przymarł), to właśnie taka postawa jest podejrzana. Ale mam gdzieś podejrzenia, jeśli nie mam przesłanek, by do końca tak sądzić. Dlatego podawaj nicki przypisane do konkretnych firm. Jedni będą wiedzieć, komu nie ufać, a na przykład dla mnie będzie to wskazówka by pamiętać, kto staje po stronie uczciwości i przyzwoitości w obszarze szeroko rozumianych dobrych praktyk rynkowych.

No chyba nie uważasz, że to jest realna oferta Tannoya?

Polska tzw, prasa audiofilska zbojkotowała Tannoya, bo nie rozdał darmowych kolumn z najwyższej półki recenzentom i tyle.

Nie tylko polska...

Ciekawy wątek ;-)

Dobrze, że Ojciec PIO jest czujny...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sądzę, że kolega PawełPAG trochę przesadził. Rozumiem jego intencje, ale zarzucanie wszystkim piszących złej woli i niecnych, ukrytych zamiarów nie jest uzasadnione. Wątek został założony w sposób bardzo niefortunny, kwalifikował się do sponsorowanych i to koledzy słusznie zauważyli i podkreślili. Poza tym kolumny Sounddeco, skądinąd bardzo dobre, niekoniecznie wydają się być dedykowane do lampy. Stąd wiele uwag krytycznych do twórcy wątku. Jest wiele innych kolumn, które przede wszystkim są 8-omowe, więc z definicji lepiej się do tego celu nadają.

To ciekawa sprawa, że są jeszcze tacy ludzie, którzy myślą, że w dobie internetu da się coś ukryć.

PS.

Jeśli te kolumny są tak dobre, a my jesteśmy głupi bo się nie znamy, to producent nie powinien się przejmować. Świat stoi otworem, jest wolny rynek, w UE można handlować bezcłowo, napewno ktoś te kolumny kupi jako dobry produkt do chińskich lampowców.

ale czy Tannoy też jest niszowy?

sprawa Tannoya jest znana w światku audio od lat, można życ bez opłacania prasy w Polsce bez problemu jak widać, niestety audiofile gazetowi tej firmy nie znają i w ogóle nie czają co ona przedstawia i prezentuje, jest to pewien minus i strata dla audiofili gazetowych....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ban na Tannoya i inne produkty tej samej dystrybucji jak Kimber,Straight Wire czy Onkyo trwa juz cale lata swietlne.Z tego co pamietam,przyczyna solidarnego ze strony 3ch wtedy glownych tytulow bylo wykupienie domeny konkurencji,ktorej wpisanie konczylo sie zawsze na stronie EIC.Jest na ten temat jakis stary watek.Ale EIC teraz kroluje w HiFi Choice PL...

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Lata świetlne to jednostka długości (odległości), a nie czasu.

Teoretycznie tak.

- Daleko masz do sklepu?

- Jakies piec minut.

;-)

Drodzy forumowicze,

Jako autor niniejszego wątku, przestałem się w nim udzielać w momencie, w którym klimat do dyskusji pozbawionej negatywnych emocji przestał istnieć. Myślę, że oceniając z boku co niektóre wpisy, da się wyraźnie zauważyć wysoki poziom niepotrzebnego wylewania żółci - co z pewnością nie sprzyjało merytorycznej wymianie zdań oraz możliwości normalnego kontunuowania rozmowy. Przykro mi, że tak właśnie się stało. Można się ze sobą niezgadzać, czegoś nie rozumieć, mieć wątpliwości czy też inne poglądy, lecz trzeba umieć również z odpowiednią klasą te różnice przedstawiać. Jeżeli ktoś będzie czuł potrzebę zgłębienia tematyki by wyrobić sobie zdanie - polecam lekturę przytoczonych wcześniej źródeł wiedzy merytorycznej.

Nie zamierzam przekonywać słowem, że Alpha F3 to dodbry partner dla wielu wzmacniaczy lampowych, ponieważ i tak nie zastąpi to odsłuchu, który będzie w stanie te słowa potwierdzić lub zdementować. Niestety żaden z użytkowników udzielających się w tym wątku, nie podzielił się swoimi wrażeniami odsłuchowymi z resztą czytelników co słusznie zauważył użytkownik 747. Zachęcam tym samym każdego do samodzielnego wyciągania wniosków i odsłuchów.

Zgodzę się z użytkownikiem wieslaw119, że:

Grunt żeby impedancja była stabilna.

Zadbanie min. o stabilność tego parametru, było dla nas jednym z filarów stworzenia przyjaznych wzmacniaczom lampowym zestawów głośnikowych. Amen :)

Zgadzam się również z użytkownikiem tomkly, że:

Wątek został założony w sposób bardzo niefortunny, kwalifikował się do sponsorowanych i to koledzy słusznie zauważyli i podkreślili

Nie taki był mój zamysł, lecz poprzez niefortunne wtrącenie na temat naszej konstrukcji głośnikowej tak właśnie wyszło. Uderzyłem się już w pierś i oficjalnie przeprosiłem za to w jednej z moich poprzednich wypowiedzi. Głupi błąd nowicjusza w swoim pierwszym poście na forum audiostereo. Liczę na wyrozumiałość użytkowników, którzy również popełniali w swojej przeszłości błędy.

Z racji tego, że założony przeze mnie wątek zaczął żyć własnym życiem i to życiem oderwanym - pomimo moich kilkukrotnych apeli - od jego głównego tematu (przypomnę - konstrukcji idealnych dla wzmacniaczy lampowych) jestem zmuszony go zamknąć. Dziękuję tym samym wszystkim użytkownikom, którzy w założonym wątku udzielali odpowiedzi nawiązujących swoją treścią do jego tematyki.

Pozdrawiam,

Paweł

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

4 Ohmowe konstrukcje o odpowiednio wysokiej efektywności, również potrafią być przyjazne dla wzmacniaczy lampowych, o czym przekonało się już szerokie gronu słuchaczy.

Jakie są doświadczenia innych użytkowników w tym zakresie? Słyszeliście kiedyś konstrukcje o impedancji innej niż 8 Ohm, które w połączeniu z wzmacniaczem lapmpowym, wywarły na was pozytywne wrażenie?

Oczywiście. W przypadku wzmacniaczy lampowych w kwestii impedancji kluczowa jest liniowość, a nie sama wartość (oczywiście pomijając egzotycznie niskie wartości).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.