Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  45 członków

Devialet Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzaj, bardzo dobry produkt ale trudny do zaakceptowania przez polskiego użytkownika - mały, lekki , poręczny i co

najważniejsze dobrze gra......Szkoda tylko że firma nie zadbała o odpowiednio cienkie, lekkie i sprawdzone kable do kolumn.

Szkoda tylko że firma nie zadbała o odpowiednio cienkie, lekkie i sprawdzone kable do kolumn.

???

Kable to chyba każdy sam sobie dobiera w zależności od tego jakie ma preferencje i kolumny...oraz możliwości finansowe...

???

Kable to chyba każdy sam sobie dobiera w zależności od tego jakie ma preferencje i kolumny...oraz możliwości finansowe...

I tu jest kłopot , bo grubych i ciężkich nie podłączysz bo ściągną Devialeta na podłogę, sam masz z tym problem....najlepsza by

była taśma w typie Nordosta , ale takie połączenie nie będzie miało nic wspólnego z ładną barwą.

I tu jest kłopot , bo grubych i ciężkich nie podłączysz bo ściągną Devialeta na podłogę, sam masz z tym problem....najlepsza by

była taśma w typie Nordosta , ale takie połączenie nie będzie miało nic wspólnego z ładną barwą.

Ja nie mam żadnego kłopotu. Używam od kilku lat Kondo SPc, lekkie i zgrabne kable o świetnej muzykalności.

Ja nie mam żadnego kłopotu. Używam od kilku lat Kondo SPc, lekkie i zgrabne kable o świetnej muzykalności.

To w porządku, myślałem że masz kłopot z uwagi na nowy wątek który założyłeś w sprawie lekkich a dobrze grających kabli.

To w porządku, myślałem że masz kłopot z uwagi na nowy wątek który założyłeś w sprawie lekkich a dobrze grających kabli.

Założyłem bo byłem ciekaw co też mają inni do powiedzenia w tym temacie i czy pojawiło się coś rewelacyjnego o czym nie słyszałem...ale okazuje się, że raczej nie ma szaleństw co tylko cieszy mój portfel:)

Używam od kilku lat Kondo SPc, lekkie i zgrabne kable o świetnej muzykalności.

Czyli Kondo SPc dobrze się zgrywają z Cremona Auditor ? Zapewne próbowałeś Transparentów które moim zdaniem są

idealne do współpracy z Sonus Faber ( Ultra, Reference ).

Czyli Kondo SPc dobrze się zgrywają z Cremona Auditor ? Zapewne próbowałeś Transparentów które moim zdaniem są

idealne do współpracy z Sonus Faber ( Ultra, Reference ).

Kondo SPc są doskonałe do Auditor M jeśli mamy wzmacniacz tranzystorowy, szybki i neutralny. Oferują bardzo dobre barwy i świetną muzykalność w swoim przedziale cenowym (do 3000 PLN za 2x2,5m). Kondo w połączeniu z Krellem i Auditor M okazały się lepsze od Transparent Ultra. Reference nie próbowałem w swoim systemie ale słyszałem w wielu innych np. Reference XL i to bardzo dobre kable ale cena ich jest szokująca.

Kondo SPc są doskonałe do Auditor M jeśli mamy wzmacniacz tranzystorowy, szybki i neutralny. Oferują bardzo dobre barwy i świetną muzykalność w swoim przedziale cenowym (do 3000 PLN za 2x2,5m). Kondo w połączeniu z Krellem i Auditor M okazały się lepsze od Transparent Ultra. Reference nie próbowałem w swoim systemie ale słyszałem w wielu innych np. Reference XL i to bardzo dobre kable ale cena ich jest szokująca.

Myślę że set Ultra który jest bardzo dobry moim zdaniem można już kupić w granicach 4 tys.zł.Reference XL kosztują już dwa

razy tyle a muzycznie tylko trochę są lepsze ( imho). Oczywiście mówimy o tych pierwszych modelach z końca lat 90 i początkach

2000 - te pierwsze serie były naprawdę udane.

Myślę że set Ultra który jest bardzo dobry moim zdaniem można już kupić w granicach 4 tys.zł.Reference XL kosztują już dwa

razy tyle a muzycznie tylko trochę są lepsze ( imho). Oczywiście mówimy o tych pierwszych modelach z końca lat 90 i początkach

2000 - te pierwsze serie były naprawdę udane.

Ale ja słuchałem tych z najnowszych serii.

• 2 miesiące później...

Przepraszam, że tak długo to trwało, ale robota a do tego sezon sportowy motocyklowo-samochodowy. Trzeba było trochę sprzęty ogarnąć przed torowaniem:)

Poszły Devialet`y w ruch i jest kolejny nabytek 200 czyli na dzień dzisiejszy zestaw 400 - chodzą jako mono. No i cóż... jest moc, jest potęga. Chyba wcześniej byłem już przemęczony, że nie widziałem aż takiej różnicy 200 a 400 - chyba, że to kwestia osłuchania. Jest jednak przepaść - przynajmniej przy moich kolumnach. Dla mnie jest różnica, ale zdecydowanie na korzyść 400 w porównaniu z 250. Myślę, że to przede wszystkim sprawa mocy. Te kolumny bardzo jej potrzebują. Teraz czuję, że aż powietrze dookoła wiruje:) Blade dostały drugie życie, aż tak bardzo, że myślę o dalszych eksperymentach.

Poszły Devialet`y w ruch i jest kolejny nabytek 200 czyli na dzień dzisiejszy zestaw 400 - chodzą jako mono. No i cóż... jest moc, jest potęga. Chyba wcześniej byłem już przemęczony, że nie widziałem aż takiej różnicy 200 a 400 - chyba, że to kwestia osłuchania. Jest jednak przepaść - przynajmniej przy moich kolumnach. Dla mnie jest różnica, ale zdecydowanie na korzyść 400 w porównaniu z 250. Myślę, że to przede wszystkim sprawa mocy. Te kolumny bardzo jej potrzebują. Teraz czuję, że aż powietrze dookoła wiruje:) Blade dostały drugie życie, aż tak bardzo, że myślę o dalszych eksperymentach.

Fajnie, że jesteś zadowolony. Spore kolumny jakie masz na pewno zyskują na większej mocy 400.

Jeśli masz trochę ekstra kasy to pożycz podstawki antywibracyjne Stillpoints ULTRA SS. W Polsce dystrybutorem jest RCM ze Śląska.

Komplet 4 sztuk podstawiony pod Devialeta poprawia kontrolę basu i dodaje jeszcze lepszej przejrzystości brzmienia. U mnie zmiana dźwięku jaką zaoferowały te podstawki dała się od razu usłyszeć. Podstawki trzeba ustawić pod dolną obudową ale NIE POD gumowymi nóżkami Devialeta!

picresized_th_1373983807_DSCF4154.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam Panów (a mam nadzieję, że i Panie),

Proszę o wpisanie mnie na listę klubowiczów - świeżo zakupiona waga łazienkowa, o wdzięcznej nazwie Devialet 200, właśnie została "obrana" z folii i legła w salonie.

Pozdrawiam,

P

Lubię sobie pogrywać ... 

Witamy Pana...Pań tu raczej mało...:-)...to takie hobby męskie, prawie jak polowanie...

A co za wzmak miałeś przedtem?

Edytowane przez moreno1973

No to gratulacje.

Z czym gra?

Dzięki,

AudioPhysic Sitara, NAS Synology DS115, Harmonix cs120improved, JRiver na Mac

Witamy Pana...Pań tu raczej mało...:-)...to takie hobby męskie, prawie jak polowanie...

A co za wzmak miałeś przedtem?

czasem się trafiają ... o dziwo :)

nadal mam: Atoll ST200, AM200SE,z Tarą Labs Prime M1, Shunyatą Hydrą i Viperem ZiTronem (którego mam właśnie do oddania za sensowne pieniądze)

Lubię sobie pogrywać ... 

Panowie,

Napędzam Devialeta z Maca (JRiver) w trybie AIR. Efekt przechodzi moje najśmielsze oczekiwania, ale kwestie wygody codziennego użytkowania skłoniły mnie do wykorzystania NASa Synology ds115 w charakterze odtwarzacza, z pośrednictwem aplikacji Audio Station (po kablu USB 2.0 A-B).

Niestety NAS nie widzi urządzenia.

Jakieś sugestie z Waszej strony?

Będę wdzięczny za pomoc.

P

Devialet potrzebuje bardzo muzykalnych miedzianych głośnikowców...o cy wielu zapomina i potem narzeka...Ty wybrałeś Harmonixa?

Wybrałem go do zupełnie innego sprzętu ale w parze z Devialetem odnajduje się znacznie lepiej

Trudno odmówić mu muzykalności, gęstości i dobrej palety barw.

Uważasz, że powinienem wypróbować coś innego?

Lubię sobie pogrywać ... 

Panowie,

Napędzam Devialeta z Maca (JRiver) w trybie AIR. Efekt przechodzi moje najśmielsze oczekiwania, ale kwestie wygody codziennego użytkowania skłoniły mnie do wykorzystania NASa Synology ds115 w charakterze odtwarzacza, z pośrednictwem aplikacji Audio Station (po kablu USB 2.0 A-B).

Niestety NAS nie widzi urządzenia.

Jakieś sugestie z Waszej strony?

Będę wdzięczny za pomoc.

P

Wybrałem go do zupełnie innego sprzętu ale w parze z Devialetem odnajduje się znacznie lepiej

Trudno odmówić mu muzykalności, gęstości i dobrej palety barw.

Uważasz, że powinienem wypróbować coś innego?

Ja muzykę z NASa odtwarzam via laptop działający w trybie AIR. Działa bez problemu.

Devialet nie jest kompatybilny z NAS w połączeniu bezpośrednim.

Z głośnikowych polecam spróbować Kondo SPc

Devialet nie jest kompatybilny z NAS w połączeniu bezpośrednim.

Na stronie Devialeta piszą coś zupełnie innego

https://help.devialet.com/hc/en-us/articles/203402621-How-to-stream-from-a-NAS

Lubię sobie pogrywać ... 

Piszą, że trzeba mieć NASA z WYJSCIEM usb....to wtedy można podobno bezpośrednio podłączyć poprzez wejście USB w Devialecie...ja nie mam w swoim NASie takiego wyjścia i z czymś takim się jeszcze nie spotkałem ale jak Ty masz to próbuj...

Niestety problem z Devialetem polega na tym, że firma ta stworzyła fajny hardware ale już z softwarem mają często problemy. Brakuje im po prostu programistów. Kiedyś pracownik tej firmy z Paryża żalił mi się w bezpośredniej rozmowie, że dobrzy programiści są wykupowani przez wielkie firmy z USA. Ale dla mnie to kiepskie wytłumaczenie...są firmy, które oprogramowanie mają perfekcyjne i nie są z USA. Np. Linn.

Piszą, że trzeba mieć NASA z WYJSCIEM usb

No właśnie mam takowego...

Nie przesadzałbym z tą niską jakością softa. Miałem u siebie ostatnio wile urządzeń typu DAC, Streamer, itp. Zawsze były jakieś mniejsze lub większe problemy. Tu jest ich relatywnie niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę bardzo wysoki stopień "nasycenia" rozwiązaniami (sterowanie, modyfikacja parametrów przyłączeń, itp itd)

Lubię sobie pogrywać ... 

No to super...to powinien idealnie współgrać z Devialetem...

... z tym, że nie chce

ale zapewne coś źle robię - mam długi weekend na zmierzenie się z tą kwestią

a wracając do Harmonixa to sugerujesz coś innego?

Lubię sobie pogrywać ... 

Jest teraz niezła promocja na Devialeta, dwusetka za 20 tys, sporo ale chyba warto, mnie trochę wydatki przydusiły bo za tyle to chyba bym go łyknął. Na Audioshow ludzie z Audioklanu zbierali dane na formularzach, mieli informować drogą mailową o specjalnych promocjach, nawet takich co to nie wychodzą na zewnątrz ale jakoś do dziś ani jednego maila nie otrzymałem, ciekawe czy tylko ja czy olali wszystkich.

Jest teraz niezła promocja na Devialeta, dwusetka za 20 tys, sporo ale chyba warto, mnie trochę wydatki przydusiły bo za tyle to chyba bym go łyknął. Na Audioshow ludzie z Audioklanu zbierali dane na formularzach, mieli informować drogą mailową o specjalnych promocjach, nawet takich co to nie wychodzą na zewnątrz ale jakoś do dziś ani jednego maila nie otrzymałem, ciekawe czy tylko ja czy olali wszystkich.

Niestety nie całkiem 20tys.... raczej 22.400,00 - ale to wciąż niezła propozycja (rabat 30%).

Wiem, bo właśnie z niej skorzystałem.

TopHiFi jest od pewnego czasu w trakcie poważnych zmian - nowe sklepy, nowa wizualizacja, nowa strategia działania. Podejrzewam, że to jest problem braku bieżących kontaktów. Ale wszystko wskazuje na to, że wkrótce będzie lepiej.

Lubię sobie pogrywać ... 

Opisz brzmienie, jest SAM do tych twoich kolumn?

Niestety nie ma. Jest do Sitar 25 i 25+. Zastanawiam się nad wymianą.

Brzmienie: bałem się cyfrowego nalotu i technicznego brzmienia - zupełnie niepotrzebnie.

Pozytywne zaskoczenia (mimo wcześniejszych odsłuchów w salonach):

1. niebywała kontrola i zróżnicowanie basu (...obłęd - nie słyszałem czegoś takiego nawet z największymi tranzystorowymi monoblokami Vincenta), i dobre jego rozciągnięcie (Sitary grają bardzo "szybkim" basem nie słyszałem, żeby schodziły tak nisko).

2. zjawiskowa transparentność, precyzja lokalizacji i rozmiary sceny (wgląd w nagranie) - jestem generalnie "osłuchany" ale nie przypominam sobie sprzętu do 20tys.PLN, który robiłby to równie dobrze,

3. ... muzykalność i zróżnicowanie barw - mimo kontroli i precyzji jest co najmniej dobrze. To nie lampa ale nie mam nic do zarzucenia,

4. dynamika mikro (bardzo dobra), makro (REWELACYJNA - jakby się jechało Ferrari - niekończący się zapas)

Wady:

1. Uwaga na kolumny - generalnie nie sugerowałbym np. Usherów (diamentowych), części Focali, Sonus Faberów Venere 2.5, większości kolumn z metalowymi kopułkami (np. Equilibrium Athmos 7s), konstrukcji zbyt ostrych, dobitnych lub jasnych. Chyba należy się koncentrować na jedwabnych tweeterach (Audio Physic - Tempo 25, Sitara 25, Sonus Faber serii Olympica lub starszych, Xavian Neox2, może coś z Dynaudio)

2. Podobnie uważałbym na kable (raczej muzykalne, "analogowe', miedziane). Mój roboczy Harmonix pasuje jak ulał.

3. Nieoczekiwanie mocno się grzeje. Warto postawić na odsłoniętej powierzchni, na wysokich nogach / izolatorach w stylu Finite Elemente Cerabase Compact. Korzyść podwójna.

4. Nie wolno dotykać. Bardzo widać nawet najmniejsze dotknięcie palcem (bez rękawiczek nawet nie podchodzę). Pod tym względem największy problem to pilot - po 2min wygląda jak obrzygany - mówię poważnie.

Lubię sobie pogrywać ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.