Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Technicas Su-VZ220, miałem Yamahę AX-700, a w końcu mam Pioneera A-676. Jest miło, ciepło i masywnie za rozsądne ( śmieszne ) pieniądze. Spróbuj gdzies posłuchać. Technicsa odpuść.

Edytowane przez Łukasz

Piotrek, ja bym na Twoim miejscu przeznaczył te 1000zł na same kolumny, a potem w miarę uzbieranej kwoty dopasowywał resztę toru.Kolumny to podstawa, chociaż słusznie się twierdzi że nie gra dany klocek, tylko system włącznie z pomieszczeniem (akustyka ).Pozd.

Miałem Technicas Su-VZ220, miałem Yamahę AX-700, a w końcu mam Pioneera A-676. Jest miło, ciepło i masywnie za rozsądne ( śmieszne ) pieniądze. Spróbuj gdzies posłuchać. Technicsa odpuść.

Łukasz a jak grają Twoje Missony m33i, może podpasują koledze (chyba dadzą radę w tych 20m2).

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witam. Uparłeś się na tego Technicsa, to za wszelką cenę chciałem CIbie odwieźć od tego zakupu żebyś nie żałował.Masz jeszcze do wyboru takie firmy jak Denon, Marantz, Yamaha i wiele innych, lepszych o niebo od Technicsa.Pozd.

Moim skromnym zdaniem najpierw kup kolumny które odpowiadzją Tobie dziwiękowo (wizualnie ), a potem dopasowuj elektronikę pod kolumny, będzie łatwiej dotrzeć do celu.

Jeszcze jedno ,najprostrza zasada obsłuciwać to co się chce kupić, bo nie zawsze wygląd świadczy o dziwięku.

Życzę udanych poszukiwań.

Źle rozumujesz mojego posta :) już że technics jest nie najlepszy to rozumiem. W poście miałem na myśli kolumny. Czy ktoś może zna coś co gra podobnie do tych magnatów albo lepiej ;) Jeśli chodzi o pomysł z 1000zł na kolumny i potem zbierać na piec to trochę słabo to widzę. Niby mogę je na początek podłączyć pod tą Unitre ale za dużo mocy to ona nie ma.

To się trochę przemęczysz, ale sensowne kolumny będziesz miał i podstawę co budowania jakiegoś w miarę na możliwości systemu.Jeżeli Ci się podoba brzmienie magnatów to może przesłuchaj jakiś wyższy model tej firmy.

Pozd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem takie kolumny ale nigdzie nie ma o nich informacji zna je ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam serdecznie,

zastanawiam się nad kupnem miniwieży (pomieszczenie ok. 15 m2, dużo słucham radia, używam pilota)

Po kwerendzie internetowej dokonałem ścisłej selekcji i zastanawiam się nad trzema modelami:

- Philips MCM770

- YAMAHA MCR-040

- PHILIPS z DVD MCD712/12

Zna ktoś z was powyższe sprzęty? Na który najlepiej postawić (cena/jakość)?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

KoneserMuzyki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem takie kolumny ale nigdzie nie ma o nich informacji zna je ktoś?

Nie wiem czy to dobry wybór do 20m2 ???

Pozd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kiza

Yamaha MCR-040 chyba nie może konkurować z Philipsami, nie ta kategoria. Z Philipsów polecam MCD7121/12. ponieważ ma znacznie wyższą moc i znacznie większe głośniki. Jakość dźwięku bardziej zależy od głośników. Chociaż MCM770 ma jedwabne wysokotonowe głośniczki, a MCD712/12 piezo, to jednak większą robotę odwalają niskotonowe głośniki, a w MCD712/12 są zdecydowanie większe i mocniejsze. MCD712/12 ma kolumny o pojemności 10 litrów, 2-krotnie większej niż w MCM770 (5 l.) Czyli można liczyć na niżej schodzący bas. Pod względem mocy, pojemności kolumn i rozmiaru głośników zdecydowanie wygrywa MCD712/12, można przypuszczać, że zagra lepiej.

Hej,

Proponowałbym jeszcze zrobić kwerendę odsłuchową. Ja akurat w Philipsa nie celowałem. Na odsłuchach w Media Markt, Saturn zaskoczyły mnie miniwieże Sharp (w porównaniu z Pinaocraftem 840 o wiele droższym). Nawet ze swoimi małymi głośniczkami brzmiały nieźle. Do czystego audio mógłby być model 301, ma trochę większe głośniki. Weź też pod uwagę, że jak kupujesz coś z DVD (z założenia ma być podłączony do TV) gorzej obsługuje nawigację po plikach na własnym wyświetlaczu.

pozdr Filozof71

sprawdziliscie kiedys edifiery S2000 ostatnio ich znowu odsluchalem i za cene okolo 350€ nie wiem czy sie znajdzie cos lepszego.

Cieszyl bym sie jakby ktos jeszcze mial mozliwosc te glosniki odsluchac i mi powiedziec co o nich sadzi.

Witam.

Dotychczas uzywany "boombox" odszedl smiercia naturalna, szukam czegos w zastepstwie. Chcialbym zmiescic sie w przedziale do 400zl, sprzet bedzie uzywany sporadycznie, do nieaudiofilskiej muzyki - bucy bucy. Garaz jest spory, nie szukam malenstwa.

Mysle ze to nie jest odpowiednia zakladka, ale lepszej nie znalazlem.

Edytowane przez D4ncer

Witam,

posiadam monitory Reloop ADM-5, głośniki oczywiście mam połączone ze sobą kablem, który był razem z nimi, tzn. oryginał z zestawu, moje pierwsze pytanie brzmi - czy nastąpi jakaś poprawa kupując lepszy taki kabel? Nie mówię o audiofilskim za 500 zł, ale w rozsądnej cenie do ~100 zł.

Druga sprawa to to, że głośniki mam podłączone kablem zasilającym, który jest jeszcze podłączony do rozgałęźniacza, a ten do jeszcze jednego i dopiero na końcu pokoju do wtyczki, czy to również ma jakiś wpływ na dźwięk, np. byłby lepszy, gdybym podpiął głośniki bezpośrednio do gniazdka? Wiem, że może to głupie pytanie, ale już wiele rzeczy mnie zdziwiło, więc wolę zapytać.

Jak coś to głośniki mam jakieś 30-40 cm od siebie, są podpięte do laptopa bezpośrednio przez kabel mini-jack > RCA, jest to jakiś z Makro i ma ze 3 metry, firma to "BRIDGE", opłaca się kupić lepszy? Poniżej zdjęcie tego mojego kabla.

4dH0cl.jpg

Ten kabel powinien być OK. Jak przewodzi dobrze, nie przerywa, nie ma jakichś przesłuchów między kanałami lub nie zbiera zakłóceń jak antena to go zostaw.

Natomiast co do zasilania to może zrób z tym porządek ... jeśli możesz uprość tą "konstrukcję zasilającą" choćby dla bezpieczeństwa. Nie wystarczy jedna listwa z np. 7 gniazdami? Przy okazji będzie filtrować śmietnik z sieci (szczególnie w dobie mikrofalówek i świetlówek kompaktowych przydaje się coś takiego).

jeśli zadajesz takie pytania to to oznacza że najwyższy czas zrobić coś z dzwiękiem...zaczną się zmiany..jedne lepsze inne gorsze..myślę byś olał wymiane kabli a zaczął czytać na tematy stereo..i zdecydował co wymienić a co jest ok..

Te kable co mam to nic nie przerywa i wszystko ładnie działa, więc jak piszecie, że nie ma sensu to sobie odpuszczę.

Co do zasilania to postaram podłączyć się bezpośrednio.

@dida83 - życie bez zmian byłoby nudne, wiadomo, że trzeba coś zmienić. ;)

Nasunęło mi się nowe pytanie, otóż wg mnie monitory powinny trochę nakur*iać, a wg mnie są dość ciche, w komputerze mam wszystko na 100% i w głośnikach również, a nawet nie zaczyną trzeszczeć, co kupić żeby zwiększyść głośność, a zarazem jakość dźwięku (wiadomo - karta dźwiękowa w laptopie to syf).

Aha ... nie wiem jakiej jakości są te karty w laptopach ... ale pewnie dosyć kiepskie. Pytanie ile da Ci wymiana karty przy tych kolumnach? Może zaczniesz się przygotowywać powoli do przejścia na wyższy poziom jakościowy, czyli zaczniesz od przyzwoitej karty na USB, wtedy przy okazji kupisz pewniejsze kabelki RCA-RCA, a w przyszłości wymienisz te kolumny na coś lepszego ... np. jakieś Fostex, KRK, Behringer (~1,2 kPLN trzeba lekko liczyć).

Nasunęło mi się nowe pytanie, otóż wg mnie monitory powinny trochę nakur*iać, a wg mnie są dość ciche,

Niespecjalnie powinny grać ... tak głośno. Do głośniejszego grania trzeba by coś mocarniejszego. Pamiętaj że to monitory bliskiego pola, a nie trójtrożne potworki średniego-dalekiego pola pokroju :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, te KRK to używa się już w studiach, a na takie drogie to mnie nie będzie stać. Pewnie w przyszłości kupię coś powyżej tysiaka, ale na razie cieszą mnie te aktualne. Co do karty USB to już jaki czas temu miałem kupić, a do teraz mam dylemat, którą kupić... Zawsze wszyscy pisali "dorzuć te parę groszy", a tak można do niewiadomo jakiej sumy dojść.

Może przy okazji pomożecie w wyborze karty dźwiękowej? Raz a porządnie - mogę 350 zł wydać, no maks. 400, ale to musi się opłacać. Wielkośc nie ma znaczenia, spokojnie może być duża, i tak będzie stała na biurku. A, właśnie - obowiązkowo wejście line-in, tzn. dobrej jakości nagrywanie (mam kolekcję kaset do zgrania).

@Kyle - nie wymagam niewiadomo jakiej głośności, ale po prostu sądzę, że mogę z nich wydusić więcej, tylko, że mam gównianą k. dźwiękową.

Więc dlaczego np. laptop mojego kolegi grał jakieś około 30% głośniej podpinając się pod moje głośniki? Taka sama głośność ustawiona, żadnego sztucznego wzcomnienia dB.

Do 200 zł powinieneś dostać Audiotrak Maya U5. Wyśmienita karta. Do 500 zł nie znajdziesz lepszego dźwięku.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Właśnie nad nią zastanawiałem się najbardziej i również słyszałem o niej najlepsze opinie.

Mam tylko co do niej pytanie, jak pod to podłączyć głośniki? Bo z przodu ma wejście na słuchawki, wejście liniowe i mikrofonowe, a z tyłu posiada wyjście analogowe (?) oraz wejście i wyjście cyfrowe.

u5_rear.jpg

Numer 4, 5 i 6 to są (oficjalnie) do podłączenia głośników 5.1, nr 3 to do PC, a 1 i 2 to w sumie nie wiem, dziwne gniazdka.

Głośniki podłączasz tym kablem ze zdjęcia do gniazda 4 - Front

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Do 200 zł powinieneś dostać Audiotrak Maya U5. Wyśmienita karta. Do 500 zł nie znajdziesz lepszego dźwięku.

Brak pokrętła regulacji wyjścia ogranicza zastosowanie tej karty w przyszłości.

1, 2 to wejście/wyjście optyczne, w Twoim przypadku pozostaną niewykorzystane, ale mogą przydać się w przyszłości (interfejs będzie mógł robić za DAC).

czy nastąpi jakaś poprawa kupując lepszy taki kabel? Nie mówię o audiofilskim za 500 zł, ale w rozsądnej cenie do ~100 zł.

Polecam nawet najtańsze inoxy. Nigdy się na tej firmie nie zawiodłem jeżeli chodzi o interkonektory.

Maya może dobra ale w segmencie cenowym do 500 zł jest wiele kart. Sam posiadam E-mu 0202 i bądz co bądz opłacało się wydać te 400zł. Moim zdaniem większość zew. kart dzwiękowych spod znaku e-mu, ESI. czy audiotrack nie oferuje lepszego czy gorszego dźwięku ale dźwięku o innym charakterze.

Witam. Postanowiłem skompletować dosyć mocny sprzęt stereo za niewielkie pieniądze. Max 1500 zł. Na co dzień będzie użytkowany w domu. Odsłuchiwana muzyka będzie bardzo różna (techno, klasyka, metal, pop, zależy od dnia :)). Nie jestem audiofilem i nie zależy mi bardzo na jakości dźwięku. Oczekuję mocy, niskiego basu i dosyć czystego dźwięku aby dało się tego słuchać w domu. Pokój około 25 m^2. Czasami (rzadko) sprzęt będzie służył do nagłośnienia małych, kameralnych imprez na sali około 80 m^2 (dlatego też potrzebuję mocy). Do kolumn planuję zakupić końcówkę Kenwood Basic M2 A. Nigdzie nie mogę znaleźć danych technicznych kolumn Sharp'a. Jedynie moc RMS i Max. Proszę o pomoc.

Mocny sprzęt do 80m2

1. kolumny

2. wzmacniacz

3. odtwarzacz CD

i to wszystko za 1500 złotych max?

nierealne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zwiedziłem internet wzdłuż i wszerz i nie ogarnąłem tego tematu. Szukam głośników podstawkowych (coś z tej kategorii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz wzmacniacza do nich.

Słucham każdego rodzaju muzyki (klasyczna, elektroniczna (np. trance), soundtracki, ...). Pokój ~10m^2.

Ukryta Zawartość

A co tu ogarniać?

Jeśli jesteś audiomaniakiem i tak będziesz kupował i sprzedawał, więc początkowy wybór nie ma znaczenia.

Jeśli nie cierpisz na tę chorobę kup w granicach budżetu i ciesz się muzyką.

Jeśli nie masz doświadczenia to w jaki sposób stwierdzisz że coś jest lepsze?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi