Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zakupić jakiś nieźle grający sprzęt. Nie znam się na tym kompletnie, dlatego trafiłem na to forum. Liczę, że doradzicie mi co do zakupu:) Muzyki mam zamiar słuchać w dość małym pomieszczeniu 18-20m kw, dlatego też pomyślałem o jakiejś "miniwieży". Słucham głównie rocka, blues , funky. Zależy mi na wysokiej jakości dźwięku, za rozsądne pieniądze. Zastanawiam się nad:

- Philips MCD712

- Pioneer X-HM20 / 30

- Sharp XLHF151 lub 201

Chętnie rozważę zakup używanego sprzętu grającego, tylko prosiłbym o pomysły. Za wszelką pomoc w wyborze sprzętu grającego będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Witam, po spaleniu swojej mini wieży uznałem że pora kupić coś lepszego niż następne g**** dlatego też chciałbym się spytać. Czy microlab solo 7c by wystarczyły do pokoju 24.5m2 czy jednak lepiej zainwestować w kolumny i wzmak?

Typ muzyki jakiej słucham to jazz,rap,reggae, symfonie klasyczne.

Źródło z jakiego będzie leciała muzyka to karta dźwiękowa asus d1.

Czytałem parę postów na różnych forach ale do tej pory nie uzyskałem dokładnej odpowiedzi.

Audio jakie posiadam to

Superlux 668b

I spalona wieża sony mhc-ec79i

Powiem wprost. Za dużo się na tym nie znam, dlatego zwracam się do was z tą prośbą. Chciałbym jakiś dobry sprzęt do akademika na imprezy, miałem wcześniej swojakiego składaka ( wzmacniacz jakiś z kina domowego + 4 głośniki + 2 subwoofery (wiem zbesztacie mnie za to)

Nie nastawiam sie na bas, chociaż niekiedy lubię sobie głupio przygrzać.

Chciałem kupić estradowe głośniki ale poczytałem troche i doszedłem do wniosku, że jest to głupie na pokroju tak małego pokoju, tudzież umywalni.

O cenie myślę tak do 800 zł. oczywiście +/-

Proszę was o pomoc.

Albo wskazanie drogi gdzie dalej czytać, bo tutaj za dużo skrótów używacie żeby cokolwiek zrozumieć, albo zajmie mi to co najmniej miesiąc, żeby opanować wszystko co i jak, żeby kurcze wybrać parę rzecz.

O cenie myślę tak do 800 zł. oczywiście +/-
używana mini wieża PianoCraft. Model zależny od kiesy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

zakupiłem monitory Monitor Audio m2 ..teraz szukam odpowiedniego wzmacniacza do nich..słucham muzyki filmowej,,Hans Zimmer itp..oraz muzyki pop .. Co myślicie o Nad 315 bee mogę go mieć za 700zł . może w podobnej cenie,,kupię coś bardziej odpowiedniego do moich monitorów??? z góry dziękuje za odp..pozdrawiam

Planuję zakup wzmacniacza Dual CV 1600 i zastanawiam sie nad głośnikami do niego.

Docelowo będzie w pokoju o powierzchni ok 36m2, skośny dach.

Muzyka jakiej słucham to głownie chillout, nu jazz.

Myślałem o tych głośnikach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W przyszlosci chcialbym tez podpiac zestaw pod TV do ogladania filmow

I jezeli ktos wie jakie to rowniez poprosilbym o modele glosników

ale jestem również otwarty na inne.

Budżet myślę do 700zł

Będę wdzięczny za opinie

pozdrawiam

Tomasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak w tytule. Wieża będzie stała w pokoju rodziców, podpięta do telewizora, więc będzie też służyła jako małe "kino domowe". Jednak przede wszystkim chodzi o muzykę, słucham głównie rapu, ale też albumów typu Amy, Mariah Carey, czy czasem coverów Karmin. Fajnie gdyby bas w miare nisko schodził, żeby grało to przestrzennie, no i przejrzyście. Myślałem nad yamahą 730, albo philipsem 906. Widziałem opinie o Denonie 38 ale sam już nie wiem. Może coś innego?. A jeśli coś z tych wież, to która będzie najbliższa moim wymaganiom?. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!.

Czy koniecznie musi być wieża ? Za podaną kwotę złożysz przyzwoity, budżetowy zestaw z drugiej ręki dostosowany do twoich preferencji muzycznych.

Witaj,

zwróć uwagę na najnowszy system Denon D-M39, chyba najlepsza wieża w danych pieniądzach, ewentualnie Yamaha MCR-550.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy koniecznie musi być wieża ? Za podaną kwotę złożysz przyzwoity, budżetowy zestaw z drugiej ręki dostosowany do twoich preferencji muzycznych.

Przyzwoity zestaw za 1600 PLN. Moim zdaniem jest to jednak pewne ryzyko. Przy tym budżecie elementy będą już bardzo wiekowe lub naprawdę z najniższego pułapu jakościowego. Wybór pomiędzy nową miniwieżą a zestawem używanym w tym budżecie będzie bardzo trudny.

A ja Ci polecę jednak miniwieżyczkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (widać, że w ładnym stanie, zadbany sprzęt)

plus do tego za resztę jakiś sub (np. jakąś Kodę) do kina. Tym sposobem będziesz miał nie najgorsze stereo, a i film obejrzysz na przyzwoitym poziomie.

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Właśnie uparłbym się na miniwieżyczkę. To trochę taki prezent dla Mamy, więc chciałbym też żeby była nowa. Czemu denon dm 39 a nie 38?. I czemu yamaha 550 a nie 730?.

Apropo, widzę że w yamaszce 730 są mniejsze głośniki niż w 550?. Myślałem że to są te same.

Edytowane przez Fr@ntz

Co myślicie o zestawie stereo ONKYO A-9155 + ONKYO DX-7355. Pokój 25 m kw., kolumny Jamo C-407. Muzyka - głównie pop lata 80-te.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Witam, mam do wydania 1500 PLN 2000 max na zestaw do słuchania tylko muzyki. Żadne dvd itp. Pokój ma ok 30 m2 w płycie karton-gips (poddasze). Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim filmowa (Vangelis, Hans Zimmer, Two steps from hell) ale także rock, indie rock, chillout. W dźwięku szukam przede wszystkim szczegółowości, głębi, naturalności. Z nowych zestawów największe wrażenie zrobił na mnie zestaw PianoCraft 640 na B&W 685 ale cena nie ta. Jedyne co mnie jeszcze do niej przekonuje to fakt, że jest teraz przeceniona na 3000, raty 0% i jestem promotorem sprzedaży Yamahy to może bym dostał jeszcze jakąś zniżkę:) Minusy to brak wejścia optycznego do podłączenia wieży do kompa. 90% muzyki mam na kompie, większość w FLAC. Napęd będzie używany sporadycznie nawet mogło by go nie być. Na sprzęcie dzisiejszym i oklepanym (czytaj który można znaleźć na markecie znam się dobrze, gorzej z markami nie marketowymi lub starszymi konstrukcjami. Może ktoś zaproponuje coś ciekawego ze starszych zestawów. Oczywiście wolałbym sprzęt używany wyższej klasy. Czytałem dużo o e410 ale też wolałbym na lepszych kolumnach. Jako alternatywa może być jakiś stary wzmacniacz stereo + DAC i kolumny monitorowe.

Edytowane przez GOŁĄB89

Witam!

Mam pokój 2,7x3m - ze skosem. Chcę kupić do niego sprzęt grający, ponieważ sporo słucham muzyki (od Boba Marleya, po trochę rock'a, przez rap - na elektornice kończąc).

Od zawsze miałem jakieś głośniki komputerowe, ostatnio stare kino domowe Thompsona 5.1 - ciężko nazwać takie coś dobrym sprzętem grającym .

Brat kupił sobie wieżę Sonego - podajże EC600 - brzmienie tych kolumienek jak dla mnie jest słabe.

Wpadłem na pomysł złożenia zestawu kolumny+wzmacniacz+cd.

W związku z tym pojawia się pare pytań:

Czy kolumny do tak małego pokoju w bloku to dobre rozwiązanie?

Na oku mam taki zestaw za 250zł. Zestaw w dobrym stanie, 100% sprawny:

Diora WS442 + CDP-490 + 2x ZGP 35-8-685

Czy warto za taką cenę? Czy te kolumny są OK?

proszę o jak najwięcej wskazówek

Witam,

chciałem się poradzić czy microlaby solo 6c to bylby dobry wybor do pokoju okolo 10m2. Chcialbym je podpiac prosto pod moje cd (yamaha cdx890) oraz do komputera jako drugie zrodlo. uzywałbym tego do słuchania muzyki z cd (glównie rock/metal ale tez sporo akustycznej muzyki) oraz do ogladanai filmow z pc. Głosniki beda postawione na biurku (duzym) i sluchane z odległosci okolo 1.5 metra. Jesli jest jakas lepsza opcja od tych microlabow to moge poczekac i odlozyc troche pieniedzy. Kusi mnie tez zakup wzmacniacza i normalnych kolumienek (bez wbudowanego wzmaka) ale zastanawiam sie czy jest sens do takiego malego pokoju oraz nie wiem czy skompletuje jakis sensowny zestaw do okolo 1000 zł.

Pozdrawiam

W tym przypadku kuszenie ma sens. Normalny, niekoniecznie dużej mocy wzmacniacz i kolumienki podstawkowe będą DUŻO lepszym (i rozwojowym) rozwiązaniem od wspomnianych Microlabów.

Będzie ci ciężko złożyć coś w tej cenie, na dodatek kupisz stary wzmacniacz i zestawisz je na chybił trafił z równie starymi kolumnami. Efekt może być zarówno pozytywny jak i zawód i wtopione pieniądze.

Miałem Microlaby 7c i bardzo dobrze je wspominam.Wbrew pozorom jak dobrze się ustawi te kolumny na odpowiednik standach i podłączy niezłą kartę muzyczną to dźwięk może zaskoczyć niejednego.Grają fajnym,miłym,niemęczącym dźwiękiem z niezłym basem.Myślę że na początek zabawy w audio solo 6 są w sam raz a potem jak się kasy nazbiera to można zmienić na "poważne" kolumny + wzmacniacz.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich serdecznie. Jestem nowy na forum i raczej zielony w temacie.Do niedawna miałem taki zestaw Technics SA-AX530 plus kolumny Tonsil Challenger 110W(eksportowa wersja Mazurka). Technics niestety zaczął niedomagać i zmieniłem wzmacniacz na Onkyo a 8620.

Początkowo byłem zachwycony wzmacniaczem i chyba nadal jestem ;) Nowa jakość jak dla mnie, kolumny przestały rzęzić, bas mocniejszy, bardziej dynamiczny. Ale w czym problem, choć jakość dźwięku mi się podoba to niestety przy dłuższym słuchaniu mnie męczy. Zestaw stoi w pomieszczeniu w którym pracuje i słucham muzyki średnio 10 godzin dziennie. Pomieszczenie 35 m2. Przez krótki czas pod Tonsile miałem podłączony amplituner kina domowego Sony HCD-S300 i barwa dźwięku mi odpowiadała najbardziej(choć nie jakość- rzężenia, buczenia itp), brakowało mocy i nie wszystkich gatunków muzycznych dało się słuchać. Potem do orginalnych kabli głośnikowych Tonsila, dołożyłem jeszcze po jednej żyle miedzianych(tak na oko 1,5 mm) od zestawu Sony to pojawiło się wyraźnie więcej basu. Wzmacniacz podpięty jest do karty Sund Blaster 5.1 i utwory z aplikacji deezer.

Co mnie męczy, szczególnie bas który jest dość mocny w porównaniu z Technicsem, ale po jakimś czasie czuje go w głowie ;), i wysokie czasem szeleszczą. A przy cichym słuchaniu dźwięk jest płaski. Generalnie słyszę dużo szczegółów, których przedtem nie słyszałem ;) Może to herezja, ale zbyt dużo!

I tu mam pytanie co zmienić, wzmacniacz czy kolumny? Czy może nowe kable głośnikowe mogą coś jeszcze poprawić ?

Co do muzyki jakiej słucham, to nie mam preferencji. Czasem lubię mocne uderzenie, innego dnia słucham jazzu. Raczej nie głośno.

Na allegro są kolumny Onkyo -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , oraz sc-601 ale już trochę wyższa cena.

Bardziej bym stawiał na wzmacniacz bo kolumny z amplitunerem Sony grały dla mnie przyjemnie, tylko nie wiem czego szukać i cena max 300 zł.

Z góry dzięki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako, że to mój pierwszy post tutaj - witam :)

Po dawno temu zaniechanej (zupełnie laickiej) przygodzie ze sprzętem audio chciałbym powrócić do tematu :)

Na początek chcę wydać 1500 zł na zestaw kolumny + wzmacniacz. Upatrzyłem sobie Tannoy'e Mercury V1, zastanawiam się nad wzmacniaczem do nich.

Czytałem jakąś recenzję o NAD'zie C320 Bee, że jest dość ciepły, powiedzmy, że o takie brzmienie mi chodzi (choć przyznaję, jestem kompletnym amatorem).

Czy ktoś z Was, doświadczeni forumowicze, mógłby napisać, co sądzi o takim zestawie?

dzięki i pozdrawiam,

Forland

Budżet: 1500 zł

Poszukiwane: kolumny, wzmacniacz, CD

Słuchana muzyka: rap, jazz, soul i dużo damskich wokali

Metraż: 11m2

Zestaw będzie stał na komodzie o szerokości 170 cm, BR najlepiej z przodu.

Co możecie polecić?

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Witam, jako, że w poprzednim temacie nikt nie odpisał, postanowiłem założyć bardziej zdecydowany temat. Po kilku opiniach zdecydowałem, że kupię wzmacniacz Yamaha ax-700, podobno jest dobry do muzyki której słucham czyli Hardstyle i często Trance. Wzmacniacz wyniesie mnie około 500zł, i szukam do niego kolumn (używanych) do 350 zł max. Jeżeli znacie tańszy wzmacniacz a grający równie dobrze co AX-700, napiszcie, nie pogardzę opiniami. Zależy mi na dobrym basie, ładnych wysokich tonach (słuchacze hardstyle wiedzą zapewne o co chodzi) i dobrej jakości dźwięku.

Nasz czujny Q21 z branży zaraz na pewno coś tobie poleci :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi