Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie srebrne kable co normalnej wersji Amplifona to może nie być najlepsza opcja. Ale już do mojej wersji jak najbardziej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ide o zaklad, ze ze srebrnymi audioquestami zagralby jak totalny suchotnik.

Kiedy porownacie bezposrednio MPW SA do Amplifona? To 1vs 1? Mialbyc odsluch w Krakowie i co?

Na miedzianych może nie, ale na graficie całkiem możliwe.

Nie wiem co z tym odsłuchem, na razie jadę w piątek do Cybanta, będziemy dobierać okablowanie.

W ogóle to ciężko jest zrobić sensowne porównanie integry z monoblokami. Te ostatnie wymagają preampu, który może mieć znaczący wpływ na brzmienie całości. Odnośnie pre, to ostatnio słuchałem fantastycznie brzmiącego, stuningowanego poprzez wymianę lamp na NOS BATA VK-5i. Dźwięk zbliżony do Twojego LAMMA, niesamowicie pozbierany i dynamiczny. Jak nie BAT:-)

Kilka napisał np wzmacniaczy i kabli. Pamiętam je.

Niestety nie opublikowane w zakładce opinie.

No z tego co Sylwek pisze jego koncowka poszla brzmieniowo bardziej w kierunku monosow MPW i z tego co piszesz rowniez lampy grafitowe lepiej sie sprawdzaja. Wydaje sie, ze lepsze nasycenie jest pochodna porzadniejszego zasilania.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mój Amplifon gra praktycznie zupełnie inaczej niż normalny. Jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski. Musi pograć jeszcze ok 200h jak nie więcej.

Ale daje bardzo gęsty, nasycony dźwięk, spokojniejszy, z głębszą barwą. Już normalna wersja była wyśmienita ale ta jest trochę zaskakująca. Nie wiem jak zagra finalnie gdy się wygrzeje. Co dziennie gra po ok 12h więc za 3 tygodnie będzie wiadomo więcej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Możliwe. Amplifon SET 42 na pewno nie ma tego nasycenia co MPW. Może faktycznie zasilanie nie wykorzystuje całego potencjału barwowego tej lampy. Niestety mam zbyt mało wiedzy i doświadczeń z lampami GM70 żeby jednoznacznie stwierdzić taką korelację.

Na Twoim miejscu nie wytrzymalbym i podlaczyl w single wire ciekawosc by mnie zzerala;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To jest inny dźwięk. Czy lepszy…hmm…moim zdaniem tak. Przy tej klasie dźwięku to zawsze trudno mówić o lepszości. Na pewno jest bardziej gęsty, nasycony i z ciemniejszą barwą, czyli to co lubię. Ale wiele zależy od kolumn i gustów. Za 2 tygodnie będę mógł powiedzieć więcej.

Tomek pojedz do SA to posluchasz jak graja MPW na nieprzypadkowo dobranym systemie, w duzym pokoju, ocenisz ich dynamike, barwe itd. Bo dobrze wiesz, ze u Artura dobrze zagrala dopiero ostatnia koombinacja i ile to gralo?? Dwa utwory?

Amplifon ma latwiej na prezentacjach bo jest integra i wewnetrzne pre jest dopasowane, przy monoblokach jak sie podepnie niewlasciwe pre to pozniej wychodza jajca i calkowicie inny odbior urzadzenia.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Problem w tym ze nie MPW brakuje dynamiki tylko maja za duzo nasyce3nia zeby zagrac z mitami 770. Dodatkowo pre Manleya tez bardzo miekko gra, wiec jak to mialo zagrac? Poprostu konfiguracja najwazniejsza, Po tym odsluchu moge jedynie wywnioskowac, ze amplifon generuje duzo chudszy dzwiek od MPW i ide o zaklad, ze ze srebrnymi audioquestami zagralby jak totalny suchotnik.

Kiedy porownacie bezposrednio MPW SA do Amplifona? To 1vs 1? Mialbyc odsluch w Krakowie i co?

No miał być , ale SA sadzi teraz drzewa:) i nie czasu na takie pierdoły...;)))

A tak poważnie to jesteśmy umówieni na lipiec;))

Jeżeli chodzi też o porównanie MPW SA i Amplifona to oczywiście warto posłuchać ...

Tylko co to zmieni , Amplifon jest dostępny dla każdego , a monobloki są w jednym egzemplarzu....

Poza tym Amplifon ma możliwość upgradu ( np. Kondensatory sprzęgające , lampy wejściowe ...) stosunkowo niskim kosztem, a monobloki są już z tego co wiem ,projektem skończonym.

Oczywiście porównanie da pogląd w to co można uzyskać z lampy GM70.

Wiem , że w przygotowaniu są monobloki na lampie 811 , a te pewnie spokojnie mogą być porównane do Jarkowego ;) Tenora...

Kolega Marslo pamietam ze ma watek o poszukiwaniu wzm do swoich kolumn ,moze wlasnie ta aplikacja wzm bylaby odpowiednia dla niego?

Rzeczywiście,dobra pamiec Mirku.

Jestem w kontakcie z Andrzejem, w zasadzie to do ostatecznej decyzji brakuje mi tylko odsłuchu.

Juz bym go odbył w ubiegły weekend bo Andrzej był w Wlkp, ale ja wyjechałem na roczek do wnuczki do Wawy.

Dzięki Sylwkowi Andrzej wstawił do oferty wersje limited i taka jestem wstępnie zainteresowany, ale muszę sprawdzić, jak Amplifon zagra z Avantgardami.

Na tym poziomie sprzetu synergia jest najważniejsza imo.

Ja budowałem system wokół Crossa z Avantgardami i na razie był to najbardziej udany zestaw z testowanych wzmakow.

Jestem przekonany , ze Amplifon jest bardziej uniwersalny tzn dobrze zagra z wieloma kolumnami podczas gdy Cross najlepiej gra z kolumnami wysokoskutcznymi jak np z Avantgardami.

A tu świeży test pióra Marka Dyby w highfidelity nt Crossa III:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Jeżeli chodzi też o porównanie MPW SA i Amplifona to oczywiście warto posłuchać ...

Tylko co to zmieni , Amplifon jest dostępny dla każdego , a monobloki są w jednym egzemplarzu....

Poza tym Amplifon ma możliwość upgradu ( np. Kondensatory sprzęgające , lampy wejściowe ...) stosunkowo niskim kosztem, a monobloki są już z tego co wiem ,projektem skończonym.

Wiem , że w przygotowaniu są monobloki na lampie 811 , a te pewnie spokojnie mogą być porównane do Jarkowego ;) Tenora...

Panowie,spokojnie przyjadę do Was w lipcu..........tylko najpierw zapraszam do siebie-może być i Ongaku do porównań,albo jakiś nawet Tenorek)

Inna opcja trudna do zaakceptowania jest dla mnie-bo chcę abyście usłyszeli co można usłyszeć z systemu z lampą gm-70)

Co można uzyskać z lampy GM70?...............dobre pytanie i wszystko i nic,bo najważniejszy jest układ-bo slaby układ to słabe granie i koniec.

Oczywiście reszta toru i pomieszczenie też ważne,a barwę moi mili rozmówcy robimy elementami za grosze,ale to trza umieć i wiedzieć.

Pan Waldek grzebie w gm-kach od 1992 roku,więc mówi to samo za siebie-ponieważ to nie jest jakiś oszołom tylko facet odpowiedzialny w pełni

za swoją wykonaną pracę-przede wszystkim solidny i rzetelny i z wiedzą.i wrodzona skromnością

Tak wszyscy piszą o zastosowaniu lamp miedzianych i grafitowych-sprawdzałem obie i na obu jest bardzo dobrze-nie ma mowy o jakimś

chudszym brzmieniu-tylko charakter brzmienia jest inny,ale jest muza i nic jej w/g mnie nie brakuje-ale to trza posłuchać na spokojnie.

Drogi Cybanciku

Chodzi o monobloki na lampie GU-48 lub 833.

Z Jarkiem to ja nie mam startu-bo nie chce ze mną gadać,zablokował mnie już dawno w swoim wątku,potem się obraził i uciekł z forum.

Opisuje testy najdroższych kabli i urządzeń,lecz nie wie co z czym gra najlepiej,bo w salonach to są najzwyczajniej przewaznie tylko sprzedawcy

a oni nie mają o doborze elementów toru zielonego,albo bladego pojęcia-bo co jest u nich w dystrybucji to zazwyczaj jest najlepsze.

Hola,hola...........Panowie branżyści nie tędy droga do sukcesu w uzyskaniu prawidłowego brzmienia...więcej pokory a mniej zarozumiałości.

Mój Amplifon gra praktycznie zupełnie inaczej niż normalny. Jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski. Musi pograć jeszcze ok 200h jak nie więcej.

Co dziennie gra po ok 12h więc za 3 tygodnie będzie wiadomo więcej.

U mnie gra na tydzień może 6 godzin-nie mam czasu na to-drzewa sadzę.

Dlaczego jednostkowym? Waldek robi monobloki od lat, Piotrkowe maja Duelundy ale to akurat nie jest problemem zrobic:)

Niedlugo Jacek bubusia tez bedzie mial monosy z tymi kondami.

Ja też mam Waldkowe monobloki - jedne z pierwszych, bo kupione 10 czy 11 lat temu. W międzyczasie zmieniłem w nich tylko kondensatory sprzęgające na Mundorfy Sliver Gold Oil i gniazda wejściowe (na CMC). No i parę razy lampy. ;-) Jak ktoś chce posłuchać, to zapraszam.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dlaczego jednostkowym? Waldek robi monobloki od lat, Piotrkowe maja Duelundy ale to akurat nie jest problemem zrobic:)

Niedlugo Jacek bubusia tez bedzie mial monosy z tymi kondami.

Z czałym szacunkiem dla Pana Waldka , ale to jednak pojedyncze wytwory manufaktury produkowane pod specjalne zamówienia .

Amplifon to w pełni profesjonalna firma oferująca produkt seryjny dostępny dla każdego .

Stary Audiofil.

Tak to faktycznie lampa 833 a nie 811....ale też na osiem;)))

Rzeczywiście,dobra pamiec Mirku.

Jestem w kontakcie z Andrzejem, w zasadzie to do ostatecznej decyzji brakuje mi tylko odsłuchu.

Juz bym go odbył w ubiegły weekend bo Andrzej był w Wlkp, ale ja wyjechałem na roczek do wnuczki do Wawy.

Dzięki Sylwkowi Andrzej wstawił do oferty wersje limited i taka jestem wstępnie zainteresowany, ale muszę sprawdzić, jak Amplifon zagra z Avantgardami.

Na tym poziomie sprzetu synergia jest najważniejsza imo.

Ja budowałem system wokół Crossa z Avantgardami i na razie był to najbardziej udany zestaw z testowanych wzmakow.

Jestem przekonany , ze Amplifon jest bardziej uniwersalny tzn dobrze zagra z wieloma kolumnami podczas gdy Cross najlepiej gra z kolumnami wysokoskutcznymi jak np z Avantgardami.

A tu świeży test pióra Marka Dyby w highfidelity nt Crossa III:

http://www.highfidelity.pl/@main-2086&lang=

Marslo, tylko nie waż się kupić tego Ayona zanim nie posłuchasz Amplifona;)))

Miałem Crossfire jedynkę u siebie , Amplifon lepszy ;)))

Produkt seryjny to myslisz, ze jest chociaz 20sztuk SE42?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Produkt seryjny to myslisz, ze jest chociaz 20sztuk SE42?

Wzmacniacz jest dostępny od bodajże końca marca czyli 2 miesiące...u Klientów jest z tego co wiem ok. 10 szt....

Czyli rocznie będzie ok. 50- 70 szt....to jest mało?

cybant - to chyba nie tak do końca jak mówisz. Czy wzmacniacz Andrzeja dla sly30 nie jest już przypadkiem odstępstwa od seryjnej produkcji? Moim zdaniem tak, i jest to jednostkowy wyrób. Nie ma nic zdrożnego w jednostkowych produktach, a nawet stawiam je wyżej, gdyż są projektowane pod konkretne potrzeby - OCZYWIŚCIE PRZY ZACHOWANIE PEŁNEGO PROFESJONALNEGO PODEJŚCIA do danego produktu (a nie garażowej produkcji zagrażającej życiu użytkownika).

Nie ma co się tak napinać, który jest lepszy - jeśli się podoba to wara innym od tego. W końcu to właściciel ma się cieszyć muzyką.

Słucham tylko muzyki.

Gość cybant

(Konto usunięte)

cybant - to chyba nie tak do końca jak mówisz. Czy wzmacniacz Andrzeja dla sly30 nie jest już przypadkiem odstępstwa od seryjnej produkcji? Moim zdaniem tak, i jest to jednostkowy wyrób. Nie ma nic zdrożnego w jednostkowych produktach, a nawet stawiam je wyżej, gdyż są projektowane pod konkretne potrzeby - OCZYWIŚCIE PRZY ZACHOWANIE PEŁNEGO PROFESJONALNEGO PODEJŚCIA do danego produktu (a nie garażowej produkcji zagrażającej życiu użytkownika).

Nie ma co się tak napinać, który jest lepszy - jeśli się podoba to wara innym od tego. W końcu to właściciel ma się cieszyć muzyką.

Wzmacniacz Slya jest pierwszym z serii LE ....jak ktoś chce też może sobie kupić.

Masz rację nie ma co się napinać, po prostu to dwa różne produkty dla odmiennych Klientów.

Dodatkowo monobloki są chyba znacznie tańsze....

Dokładnie tak. Nie sądzę zresztą by Pan Andrzej produkował 70 sztuk rocznie. Myślę, że realne jest 30 sztuk.Będą też przecież jeszcze monobloki.

Jak będą chętni , pewnie wyprodukuje;))

... no i taka to seryjna produkcja - he he he, ale jak pisałem takie produkty cenię wyżej niż seryjne. Mój też jest w takim razie pierwszy z serii "Legend Edition" ;)

Słucham tylko muzyki.

No wiec wlasnie. Seryjna produkcja czy moze bardziej o powtarzalnosc chodzi? Ja mam dwa wymogi co do sprzetu, ma bardzo dobrze grac kazda muzyke i nie psuc sie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

... no i taka to seryjna produkcja - he he he, ale jak pisałem takie produkty cenię wyżej niż seryjne. Mój też jest w takim razie pierwszy z serii "Legend Edition" ;)

Przecież każda normalna firma jak jest popyt nie będzie ograniczała produkcji.

Pytanie , czy u Waldka można kupić od ręki , bo ja swojego Amplifona dostałem w ciągu tygodnia od zamówienia , taka to jest różnica....;)))

Aby wyjaśnić "nieścisłości" - ja nie posiadam wzmacniacza p. Waldka - i nie posiadałem, więc nie wiem (i mało mnie to obchodzi) w jaki sposób kieruje swoim biznesem. Nie jestem po jego stronie w tym sporze, chodziło mi bardziej i ideę samej "customowej" historii (nie mylić z DIY).

Słucham tylko muzyki.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Aby wyjaśnić "nieścisłości" - ja nie posiadam wzmacniacza p. Waldka - i nie posiadałem, więc nie wiem (i mało mnie to obchodzi) w jaki sposób kieruje swoim biznesem. Nie jestem po jego stronie w tym sporze, chodziło mi bardziej i ideę samej "customowej" historii (nie mylić z DIY).

A gdzie tu jakiś spór, my tylko dyskutujemy;)))

Właśnie MPW są typowym customem ....dlatego skierowane są do innego Klienta niż Amplifon ( niczego MPW nie umniejszając;)

Z czałym szacunkiem dla Pana Waldka , ale to jednak pojedyncze wytwory manufaktury produkowane pod specjalne zamówienia .

Amplifon to w pełni profesjonalna firma oferująca produkt seryjny dostępny dla każdego .

Stary Audiofil.

Tak to faktycznie lampa 833 a nie 811....ale też na osiem;)))

Marslo, tylko nie waż się kupić tego Ayona zanim nie posłuchasz Amplifona;)))

Miałem Crossfire jedynkę u siebie , Amplifon lepszy ;)))

Ja Crossa III mam od 1,5 roku w domu :).

Przedtem od 2010 r najpierw I, potem II.

A przed nimi jak wiesz WT30 II i Wt 40 , a potem ze 2 lata Accu E 450 .

Wszystko sie okaze w praniu, troche sie boje, ze Amplifon moze byc nieco zbyt " ofensywny" dla Avantgardow. Sie zobaczy.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.