Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowy Amplifon nie pasuje do Thieli podobnie jak nie pasuje do B&W czy do innych analitycznych kolumn. Był na przegranej pozycji. Poza tym porównanie było niesymetryczne gdyż Amplifon ciągnął wszystko sam a wasze monobloki miały wypasione, dobrane pre.

U mnie nie będzie żadnej ściemy. Kolumny, pre, zasilanie, kabel głośnikowy, IC i akustyka….będą te same. Tylko samo wzmocnienie będzie się różnić, możecie zabrać jakieś swoje podkładki antywibracyjne lub platformy jeśli macie i kable AC, które uważacie, że będą najlepsze do tych monobloków. Reszta musi być identyczna. I pogramy rock, pop, jazz i muzykę elektroniczną.

MDodam, ze moje monosy u Artura graly na zwyklych kablach zasilajacych czy to cos zmienia?;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

.A tu by się Andrzej zdziwił ... oj zagrały MPW z wypasionymi 300B wybornie ... ale, czy to każdemu może pasować, granie wypchniętą średnicą ... tylko własne odsłuchy u siebie w systemie, mogą zadecydować.

ARTUR NIE BROŃ JUŻ TEJ ZDOBYTEJ BASTYLII!!

wypchnięta srednica?..........znowu kłamstewko.

Chyba muszę przestać tu bywać bo wydaje mi się ,że brak obiektywizmu to wielki grzech jest.

Wojtek w Amplifonie jest tylko zwykły Alps za 100 zł ... sekcji pre praktycznie nie ma ... po prostu nie ma miejsca na "fajerwerki".

Artur ja powtorze mnie nie dziwi, ze Pre i monobloki wygraly z integra:) Wy chcecie udowodnic, ze jednak wygra, nawet jako koncowka. Spoko, porownamy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To zagrajmy z wyjścia regulowanego tak na 2 pa)

hehehe…nie, nie Stary Wilku. Nie przejdzie ten numer.

Nie mam wyjścia regulowanego w DAC-u, a poza tym uważam, że granie bezpośrednio ze źródła odchudza dźwięk, więc znów miałbyś przewagę…hehehe. Wszystko ma być to samo, różnica tylko na samym wzmocnieniu. Preamp Burmestera nie zrobi krzywdy waszym wzmacniaczom i pięknie je pociągnie. Pokaże za to jaka są faktycznie różnice między Amplifonem a MPW. I tak na starcie macie przewagę mając monobloki zasilane oddzielnymi kablami AC. Amplifon który ma wszystko "na kupie" blisko siebie, jest w tym pojedynku już na starcie na przegranej pozycji. Ale nie ma problemu. Posłuchamy.

Trzeba taki same kable ac do monoblokow. To bedzie ten Twoj najnowszy Ampli czy integra?

Sylwek, naprawde mi sie wydaje,m ze Amplifon Cybanta wcale nie gral chudziej niz MPW Piotrka, bylem zdziwiony.

Artur ja powtorze mnie nie dziwi, ze Pre i monobloki wygraly z integra:) Wy chcecie udowodnic, ze jednak wygra, nawet jako koncowka. Spoko, porownamy:)

Akurat ja nie chcę nic udowodnić bo mnie jest to w gruncie rzeczy obojętne. I tak docelowo będę miał monobloki choć nie wiem jeszcze które ostatecznie. Ale wiem, że ten Amplifon to świetny wzmacniacz i może stanąć do walki z innymi, najlepszymi. Jak do tej pory u mnie na bardzo rozdzielczym systemie tylko Spartacusy szły łeb w łeb. Jeśli te MPW zagrają równie dobrze czy może nawet lepiej to pełne uznanie i szacun dla tego Pana Waldka, którego nawet nie znam. Wiem natomiast, że porównanie u Starego było niesymetryczne i krzywdzące dla Amplifona. U mnie warunki będą wyrównane. I nie będzie wymówek, że kabel, że to, że tamto. Będzie jak będzie.

Trzeba taki same kable ac do monoblokow. To bedzie ten Twoj najnowszy Ampli czy integra?

Sylwek, naprawde mi sie wydaje,m ze Amplifon Cybanta wcale nie gral chudziej niz MPW Piotrka, bylem zdziwiony.

Będzie mój "tymczasowy" Amplifon. Kable do monobloków możecie wziąć swoje, takie jakie lubicie albo uważacie, że najlepiej do nich pasują.

Amplifon który ma wszystko "na kupie" blisko siebie, jest w tym pojedynku już na starcie na przegranej pozycji. Ale nie ma problemu. Posłuchamy.

I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów.............Sylwek oszczędż i daruj)

Nikt nie bronil chlopakom podlaczyc Ampli pod pre, pierwotnie wiem, ze bylo nawet takie zamierzenie.

Zamienilismy kable glosnikowe to moglismy podlaczyc pod pre, ale nikt najwidoczniej tego nie chcial.

Moglo byc lepiej ale nie musialo:)

Też nie rozumiem dlaczego tego nie zrobiono choć to i tak niewiele by zmieniło bo wiadomo było, że MPW są dobrane do tego pre a nie wiadomo jak wpasowałby się Amplifon. Lampowe pre mają swój charakter i to różny. Lepszym będzie podłączenie wszystkiego do neutralnego pre Burmestera.

Wy chcecie udowodnic, ze jednak wygra, nawet jako koncowka. Spoko, porownamy:)

To nie o wygraną chodzi ... mnie to również dynda, ważne aby było rzetelne porównanie, u Sylwka będą szanse aby zobaczyć prawdziwy charakter obu konstrukcji ... jedno co wiem, to obie są Wybitne ... no i oczywiście że Stary ma najlepszy system w galaktyce :) ... idę spać, bo mój syn wstaje o 6:00 i budzi mnie ... Tata jest dzień wstawaj ... masakra.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dodam, ze jak goscie pojechali to z Piotrkiem podlaczylismy w to samo miejsce jego monobloki pp na 2A3 ktore barwowo wcale nie gorzej od MPW zagraly, tyle, ze z wiekszym nasyceniem i ciut slabsza dynamika, a nastepnie Mcintosh 601 i za kazdym razem bylo dobrze, tak poprostu wpimnalismy bez rzanej roszady kablami czy lampami....

To nie o wygraną chodzi ... mnie to również dynda, ważne aby było rzetelne porównanie, u Sylwka będą szanse aby zobaczyć prawdziwy charakter obu konstrukcji ... jedno co wiem, to obie są Wybitne ... no i oczywiście że Stary ma najlepszy system w galaktyce :) ... idę spać, bo mój syn wstaje o 6:00 i budzi mnie ... Tata jest dzień wstawaj ... masakra.

Na 100% rzetelnie to nigdy nie bedzie, trzeba by kazdemu wzmacniaczowi poswiecic troche czasu, w roznych systemach lub z roznymi komponentami. Dlatego tak jak napisalem wczoraj, opinie i recenzje to miedzy bajki. Bo to co u Sylwka zagra super u SA moze zagrac byle jak i viceversa, jak wtedy rozsadzic ktore lepsze?

Dlatego ja nie wierze w najlepsze komponenty. Bo kto taki rankingi robi? Kto wiarygodny? Ile bedzie rozbierznych opini?

Dlaczego jeden auiofil ma byc bardziej wiarygodny od drugiego jezeli chlopy maja zblizone doswiadczenie?

Lub czasopismo jedno od drugiego?

No to wybuchła bomba:) MPW lepsze od Amplifona:) idę spać bo mam ze 2 promile a jutro napiszę co o tym myślę.

A tak na dobranoc to z tego co wiem była możliwość podłączenia innych kolumn które znam i z moim urządzeniem zagrały świetnie dlaczego tego nie uczyniono?

Ja pier....

Amplifon za 27 tys, ktory ponoć kasuje cala swiatowa konkurencje do 100tys gra gorzej od MPW za jak rozumiem 20 tys. który kasuje wszystko bez względu na cenę.

Cos niesamowitego jak bardzo was poj....

Ze strachu juz w gacie robia w Solution, TAD, dAgostino, MSB, Burku, MBLu, i innych

Aha i jeszcze źródło napiszcie jakie macie - czy to zrodelko Pana Bolka czy Lolka ? Bo w DCSie spać ze strachu nie mogą ze w Polsce tylu geniuszy

stary pokaz fotki tego diy MPW - przynajmniej się troszkę posmieje

Moje to Waldiamplizatory Olimp 200.000 ale bez pre.

Naprawdę tyle czy kosztuja czy zer za duzo ?

pokaż prosze foty tych monoblokow

Gość cybant

(Konto usunięte)

To jakie w końcu były te różnice , bo ja się już pogubiłem....???

??? Z tego co wiem to Waldkowy zestaw monoblokow i pre jest tanszy od Amplifona wiec po co pisac takie rzeczy?

Tanlnie Ampli gral ok do Thieli, dzwiek wcale nie byl chudszy niz z MPW.

Poprostu bas nie byl tak wieloplanowy, gral na jedenj lini z glosnikami i gora nie byla tak krystalicznie czysta jak z MPW.

Nastepnym razem wezme swoje GMki, bez duelundow i mozemy porownac head to head;)

Wojtek ja mam na myśli zestaw Starego C500 - 50 000 zł + monobloki + lampy ...i te cuda w środku ;)))

Inna sprawa, że mnie łupie w krzyżu....że jakoś do spotkania u Sly- a nie dojdzie....

Ale smuty

Do kRAKOWA przyjadę z monoblokami na 6b4g wraz z pre za 12 000 pln i będzie znowu płacz,ze zupa była za słona)

Dlatego,że moich Waldiamplizatorów Zeusów nie chce mi sie dzwigać .

Przyjedź , przyjedź ....ale nie kombinuj mi tu z innym wzmacniaczem...;))

Ja wiem , że 6b4g z szerokopasmowcem będzie miała dużo lepsze pewne aspekty....;))) i nie będzie problemu z basem...w układzie aktywnym.

Młody ...ale się uczy...

A tak na dobranoc to z tego co wiem była możliwość podłączenia innych kolumn które znam i z moim urządzeniem zagrały świetnie dlaczego tego nie uczyniono?

Andrzeju, dwa razy delikatnie proponowałem aby podłączyć te smoki ... już rozumiem, skąd ta wymijająca odpowiedź ... nie oponowałem, bo miało być bez zadęcia i napinania się … już jestem pewien, że MPW na tych kolumnach nie zagrałyby tak jak na Thielach, a prawdopodobnie Amplifon GM lepiej by sobie poradził z nimi (pomimo podobno problemów z zasilaniem oczywiści wg SA).

Stary grzej te kolumny Szymonowe … i daj znać jak je już wygrzejesz swoją MPW, to przytaszczę Amplifona jeszcze raz i wtedy zobaczymy czy zasilanie Ampiego trzeba poprawiać …

… No i skończmy napinanie się … będzie druga próba obu konstrukcji w innych warunkach niż u SA, jak MPW jest naj w galaktyce … to to wyjdzie i sam napiszę o tym, a teraz skończmy tą dziecinadę, bo i tak „najdłuższego” ma SA 

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nie ma żadnego napinania się. Co więcej ja np nigdy nie twierdziłem, że te MPW zagrają gorzej niż Ampi. Nie znam ich, nie słyszałem ale wiem, że zbudował je gość z pasją, który się na tym zna. Wierzę Staremu, że dobrze grają. Uważam również i zawsze uważałem, że monobloki zawsze mają przewagę nad integrą z oczywistych względów ale też są droższe gdy mówimy o tej samej klasie. Ale czytając wnioski z tego porównania wiem, że mecz był ustawiony i że wydano krzywdzący dla Amplifona werdykt. Spodziewałem się, że jednemu może się podobać bardziej ten, a drugiemu tamten wzmacniacz, że pewne cechy będą ciekawsze raz w jednym, raz w drugim. Ale stwierdzenia jakie padły to lipa. Tego jestem pewien. Bo cudów w przyrodzie nie ma i w statystyce teź. Jeśli oba są porządnie zrobione, poprawnie skonstruowane przez ludzi mających ponad 20 lat doświadczenia i grają w tych samych warunkach, to nie może być tak jak Wojtek opisał. Dlatego choć unikam takich akcji, nie mam na nie czasu i generalnie jest mi obojętne, która opcja "jest lepsza" to zdecydowałem się na rewanż u mnie. A warunki są uczciwe, bo i pokoj nie mały, akustyka niezła, system również dobry. Rozumiem, że nie każdy lubi Utopie, czy Burmestera ale to tak zawsze jest. Tak samo nie wszyscy lubią Maka czy Thiele. Mówimy jednak o potencjale samych wzmacniaczy i u mnie będą mieć dobre, uczciwe warunki do pokazania swoich możliwosci.

Widocznie MPW jak i Amplifon, grały na zbliżonym poziomie jak opinie nie są jednoznaczne, lub system/kolumny nie ukazały na tyle wyraźnych różnic.

Albo każdy ze słuchających miał jakiś własny wyraźny gust i słyszał inaczej.

A te Thiel'e CS 3.7 i Utopie EM to nie za słabe kolumny i obciążenie dla tych wzmacniaczy, trzeba może coś konkretniejszego, bardziej wymagającego? :-) ...aby na światło dzienne wychodziły wszystkie ewentualne ograniczenia i kompresje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...jak z Tymi kolumnami wzmaki zagrają jak z nut, wtedy pełen szacun z mej strony dla konstruktorów!

Sly30, mówisz że Burmester 077 to najlepszy przedwzmacniacz na świecie? ...do tego wybitnie neutralny, a porównywałeś z ML No.52 ?

Czym się różni 077 od 808 MK5 ?

Lampowe przedwzmacniacze szumią u Ciebie?

U mnie też lekki szum wprowadza przedwzmacniacz lampowy, ale co z tego. Jak gra muzyka to i tak tego szumu nie słychać.

Nie lepsza byłaby odwrotna kombinacja, czyli lampowy pre i bardzo neutralne/przezroczyste tranzystorowe końcówki mocy :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

... "Do kRAKOWA przyjadę z monoblokami na 6b4g wraz z pre za 12 000 pln i będzie znowu płacz,ze zupa była za słona)

Dlatego,że moich Waldiamplizatorów Zeusów nie chce mi sie dzwigać ." ... o nie Stary Lisie ... porównanie ma być do MPW ... widzę że "Zeus" już pęka, zasłania się wagą ... pomożemy w transporcie :)

Ja pier....

Amplifon za 27 tys, ktory ponoć kasuje cala swiatowa konkurencje do 100tys gra gorzej od MPW za jak rozumiem 20 tys. który kasuje wszystko bez względu na cenę.

Cos niesamowitego jak bardzo was poj....

Ze strachu juz w gacie robia w Solution, TAD, dAgostino, MSB, Burku, MBLu, i innych

Aha i jeszcze źródło napiszcie jakie macie - czy to zrodelko Pana Bolka czy Lolka ? Bo w DCSie spać ze strachu nie mogą ze w Polsce tylu geniuszy

stary pokaz fotki tego diy MPW - przynajmniej się troszkę posmieje

Naprawdę tyle czy kosztuja czy zer za duzo ?

pokaż prosze foty tych monoblokow

Widac kolega nie wyczul zartu:)

A te Thiel'e CS 3.7 i Utopie EM to nie za słabe kolumny i obciążenie dla tych wzmacniaczy, trzeba może coś konkretniejszego, bardziej wymagającego? :-) ...aby na światło dzienne wychodziły wszystkie ewentualne ograniczenia i kompresje.

Jeśli tak uważasz to możesz przywieźć takie Westlake…. :-)))

Sly30, mówisz że Burmester 077 to najlepszy przedwzmacniacz na świecie? ...do tego wybitnie neutralny, a porównywałeś z ML No.52 ?

Czym się różni 077 od 808 MK5 ?

Mark Levinson bardzo dawno temu to był dobry sprzęt. Od wielu jednak lat to komercyjna lipa i bezduszny dźwięk. Nawet nie ma co porównywać. Żal bić leżącego… :-)

Co do Burmestera 808 to przez lata był uznawany za najlepszy preamp na świecie. Ale w 2007 roku firma wypuściła jeszcze lepszy preamp na 30 lecie swojego legendarnego preampa z 77 roku. Zastosowano nowe, zaawansowane rozwiązania, opatentowany X-Amp, rozbudowane zasilanie, sterowanie bi-ampingiem itd. Ten preamp można kupić z wew.dobrym zasilaniem i z zewnętrznym jeszcze lepszym zasilaniem o wadze 26kg. Nadal jednak oferuje się 808mkV i nadal jest to świetny preamp.

Lampowe przedwzmacniacze szumią u Ciebie?

Tak, u mnie ale nie tylko u mnie wszystkie szumią. Może są takie, które nie szumią, ale nie miałem okazji takich słuchać.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie ma żadnego napinania się. Co więcej ja np nigdy nie twierdziłem, że te MPW zagrają gorzej niż Ampi. Nie znam ich, nie słyszałem ale wiem, że zbudował je gość z pasją, który się na tym zna. Wierzę Staremu, że dobrze grają. Uważam również i zawsze uważałem, że monobloki zawsze mają przewagę nad integrą z oczywistych względów ale też są droższe gdy mówimy o tej samej klasie. Ale czytając wnioski z tego porównania wiem, że mecz był ustawiony i że wydano krzywdzący dla Amplifona werdykt. Spodziewałem się, że jednemu może się podobać bardziej ten, a drugiemu tamten wzmacniacz, że pewne cechy będą ciekawsze raz w jednym, raz w drugim. Ale stwierdzenia jakie padły to lipa. Tego jestem pewien. Bo cudów w przyrodzie nie ma i w statystyce teź. Jeśli oba są porządnie zrobione, poprawnie skonstruowane przez ludzi mających ponad 20 lat doświadczenia i grają w tych samych warunkach, to nie może być tak jak Wojtek opisał. Dlatego choć unikam takich akcji, nie mam na nie czasu i generalnie jest mi obojętne, która opcja "jest lepsza" to zdecydowałem się na rewanż u mnie. A warunki są uczciwe, bo i pokoj nie mały, akustyka niezła, system również dobry. Rozumiem, że nie każdy lubi Utopie, czy Burmestera ale to tak zawsze jest. Tak samo nie wszyscy lubią Maka czy Thiele. Mówimy jednak o potencjale samych wzmacniaczy i u mnie będą mieć dobre, uczciwe warunki do pokazania swoich możliwosci.

Zgadzam się , cudów nie ma ....one powinny zagrać na podobnym poziomie ,z pewnymi różnicami....ale to nie tak, że MPW to rewelacja , a Amplifon nie gra ....

Za duży już jestem...

Z porównania wynika , że Amplifon zagrał po prostu źle...

Nie rozumiem jak mógł zagrać płasko , jeżeli u mnie i u Artura ma fenomenalną przestrzeń...

I Szymona głośniki też potrafi napędzić...

Drukowaliście...?:))))

Głowa mnie boli po wczorajszym i zaczyna boleć jeszcze bardziej bo pomimo iż przeczytałem wpisy nadal do końca nie wiem w czym konkretnie MPW były lepsze. Może ktoś raczy tak konkretnie w 3-czterach zdaniach.

A slyszales najwyzsze preampy od Vitusa, Lamma, Audio NOte, FM Acustics, Wavac, MBL, Mcintosh, ARC, Krell?

Mam na mysli u siebie w systemi i bezposrednio porownywales? Jestem pewein, z wile swietnych firm nie wymienilem.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Głowa mnie boli po wczorajszym i zaczyna boleć jeszcze bardziej bo pomimo iż przeczytałem wpisy nadal do końca nie wiem w czym konkretnie MPW były lepsze. Może ktoś raczy tak konkretnie w 3-czterach zdaniach.

Ja też do końca nie wiem....napisz coś ..tylko nie wierszem proszę;))

Nie lepsza byłaby odwrotna kombinacja, czyli lampowy pre i bardzo neutralne/przezroczyste tranzystorowe końcówki mocy :-)

Nie, nie lepsza. Kiedyś też tak myślałem i wydawałby się, że to będzie idealne rozwiązanie ale realia pokazały, że jednak nie. Co więcej były wykonane profesjonale pomiary na super czuły sprzęcie pomiarowym i widziałem co lampowe pre robi z dźwiękiem i jak bardzo go kaszani. Aż trudno uwierzyć ale prawda jest smutna.Lampowe pre kompresuje dźwięk w niektórych pasmach, wiele zakresów przenoszonego pasma ma załamania, inne mają podbicia, ale niektóre zakresy są wręcz wycięte!! Do tego zakres przenoszenia pasma jest mocno okrojony zarówno od góry jak i od dołu. W przypadku lampowego pre można między bajki wsadzić teorie o odbieraniu przez mózg wyższych częstotliwości niż 20khz, o supertweeterach do SACD i aurze, którą daje granie ponad 20khz, np do 40khz, a nawet wyżej, ponieważ lampowe pre blokuje tak wysokie częstotliwości. Od tego czasu lampowe preampy zostały ostatecznie wykreślone z listy sprzętów którymi mogę być zainteresowany. Cały czas byłem podczas tych pomiarów i nie mogłem uwierzyć bo na ucho było fajnie ale ucho jest ułomne. Pewnych rzeczy nie wyłapuje. Pomiary zdruzgotały lampowe pre. To, że ktoś do herbaty wsypie 10 łyżeczek cukru i stwierdzi, że taka herbata jest lepsza bo on tak lubi, nie oznacza, że taka herbata faktycznie jest lepsza. Jeśli komuś się podoba to ok.

Zgadzam się , cudów nie ma ....one powinny zagrać na podobnym poziomie ,z pewnymi różnicami....ale to nie tak, że MPW to rewelacja , a Amplifon nie gra ....

Za duży już jestem...

Z porównania wynika , że Amplifon zagrał po prostu źle...

Nie rozumiem jak mógł zagrać płasko , jeżeli u mnie i u Artura ma fenomenalną przestrzeń...

I Szymona głośniki też potrafi napędzić...

Drukowaliście...?:))))

Kazdy ocenia wzgledem siebie...

Miales dwa razy okazje posluchac MPW ale tak wyszlo, ze nie pisane Ci bylo.

Andrzeju, na Thielach nie było tej fenomenalnej przestrzeni, holografi i zróżnicowania poszczególnych dźwięków, czystości wygrzmień ... przez to że zagrało to płasko w stosunku do MPW. Był drive, Amplifon nie miał problemu z dynamiką. Wiesz sam jak Ampi gra na innych konstrukcjach .. budowanie opinii o Amplifonie po tym odsłuchu .. to nieporozumienie. Dlatego musi być w innych warunkach porównanie tych konstrukcji. Dla mnie to porównywalne konstrukcje o innej fakturze brzmienia (ze względu na zastosowanie w MPW 300B).

Ja też do końca nie wiem....napisz coś ..tylko nie wierszem proszę;))

Ja juz pisalem.

A slyszales najwyzsze preampy od Vitusa, Lamma, Audio NOte, FM Acustics, Wavac, MBL, Mcintosh, ARC, Krell?

Mam na mysli u siebie w systemi i bezposrednio porownywales? Jestem pewein, z wile swietnych firm nie wymienilem.

Ależ nie twierdzę, że tylko Burmester robi dobre preampy. Zapewne jest wiele innych dobrych. Vitusa miałem, MBL też znam, świetny. ARC i Kondo słuchałem w kontrolowanych warunkach. Były ok ale nic ponad to. Maka też słuchałem i to topowego i całkiem ok. Krell nigdy nie potrafił robić preampów co ponoć niestety przekłada się na D'Agostino gdzie końcówki są niezłe a pre ponoć gorsze ale nie słuchałem. Lamma, Wavac i FM nie miałem okazji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.