Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu pytam o różne rzeczy. Nie jestem zaślepiony blaskiem lamp. Patrzę na to wszystko raczej chłodnym okiem.

Po prostu pytam o różne rzeczy. Nie jestem zaślepiony blaskiem lamp. Patrzę na to wszystko raczej chłodnym okiem.

Moze zacznij od spojrzenia w kierunku pre i okablowania. Ja pozostane w zaslepieniu :)

Lece na spacer bo w zdrowym ciele...

Ale po co mam patrzeć na pre i kable? Te są wybitne i w sumie całość gra świetnie.

Taka przyjacielska rada. Szczegoly na pw.

A słuchałeś tego Concert Fidelity 200, czy tylko tak polecasz ?

Wiem że Audio System miał je w swojej ofercie i domyslam się że mogłeś na nich grać. Ja nie miałem okazji posłuchać

monobloków Concert Fidelity ale mój kumpel ma cały system,razem z pre 080LS i dac 040 mk.2 z bateryjnym zasilaniem.

Jesli słuchałeś monobloków i któregoś z pozostałych urządzeń ( po za phono ) to napisz kilka słów o brzmieniu ( ważne )

A jaka to szkoła jeśli można?

Szkoła zagęszczonego brzmienia.

Tych MBL nie miałem i nie mam skąd je pożyczyć. Poza tym one są tak wielkie, że nie mam na nie miejsca. To czy lampy wytrzymują porównanie czy nie z tranzystorami to jest inna kwestia. Niewątpliwie w tranzystorach widzę duży postęp na przestrzeni ostatnich lat, a w lampach nie bardzo. Firmy oferujące sprzęty lampowe stoją w miejscu i wyraźnie odcinają kupony od opinii z dawnych lat.

Widać jak duży postęp w modelach wzmacniaczy zrobiło np Accuphase modelem A-200, czy Vitus modelem SM-011. I te modele wg mnie są lepsze od większości albo od prawie wszystkich lamp.

Ale np obecna produkcja Krella czy Marka Levinsona to nie są dobre rzeczy i wolałbym możliwie dobrą lampę. Jest jednak problem skąd wziąć te dobre wzmacniacze lampowe. Nowe monobloki Amplifona wyznaczają lampie nowy standard i pokazują, że można taki wzmacniacz zrobić w nowoczesny sposób minimalizując naturalne wady samych lamp. Nic nie szumi, nic nie brumi i pięknie to gra. Nie można ustawiać się radykalnie w którąkolwiek stronę. Wiem, że wiele osób na widok świecących lamp dostaje małpiego rozumu i traci realizm oceny. Ale ja nie jestem aż tak czuły na światło lamp... :-)

Tutaj sie zgodze, ze w lampach nie ma duzego postepu bo od dawna prezentuj awysoki poziom, mam na mysli oczywiscie te lepsze, tranzystory dopiero ostatnie kilka lat prezentuja wysoki poziom. Wczesniej byly albo zamulone udajace lampe albo suchotne.

Niemniej nadal uwazam, ze obie technologie maja swoje ograniczenia, idealow nie ma i w pewnych dziedzinach jedna technologia bedzie gorowala nad druga i odwrotnie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja nie miałem okazji posłuchać monobloków Concert Fidelity (...)

Jaki jest sens polecać coś, czego się nie zna i nie słuchało ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jaki jest sens polecać coś, czego się nie zna i nie słuchało ?

Ufam koledze bo znam jego preferencje i poprzedni system, ale z 3 rzeczy Concert Fidelity jakie posiada najbardziej ceni sobie dac i pre.Miałeś opisać brzmienie komponentów Concert Fidelity a zwłaszcza tego jak grają monobloki.

Myślę ze pan Janusz za szybko pozbył się tego brandu a przynajmniej zabrakło mu odrobiny cierpliwości która jest

ważną cechą w sprzedaży urządzeń Audio.

Monobloki Concert Fidelity 200 grają szczupłym i selektywnym dźwiękiem - zupełne przeciwieństwo typowego A-klasoego brzmienia. Nie jest to co prawda tez brzmienie jak z AB klasowej końcówki z toną sprzężenia zwrotnego typu Spectral - jest sporo płynniejsze i gładsze - jednak typowego dla A-klasy ciepła i wypełnienia tu nie uświadczysz.

Dlatego w kontekście tego wątku, polecanie tych wzmacniaczy jest zupełnie bez sensu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Monobloki Concert Fidelity 200 grają szczupłym i selektywnym dźwiękiem - zupełne przeciwieństwo typowego A-klasoego brzmienia. Nie jest to co prawda tez brzmienie jak z AB klasowej końcówki z toną sprzężenia zwrotnego typu Spectral - jest sporo płynniejsze i gładsze - jednak typowego dla A-klasy ciepła i wypełnienia tu nie uświadczysz.

Dlatego w kontekście tego wątku, polecanie tych wzmacniaczy jest zupełnie bez sensu.

Dziękuję za informacje o CF 200 , jestem bardzo zaskoczony tym co napisałeś o brzmieniu tych końcówek. Może uda

mi się osobiście odwiedzić znajomego i przekonać się o tym. Byłem pewien że to jest inne granie,takie z grubszą fakturą

i masą dżwięków.

Jeżeli twój znajomy nie ma 2-3 innych końcówek do porównania, to taki odsłuch nie da ci żadnego obrazu tych wzmacniaczy. Dźwięk systemu zawsze można korygować przez dobór pozostałych elementów.

Sly napisz coś o basie. Masz u Siebie możność sprawdzenia jego czeluści. Jak 833 radzi sobie na tle innych lampek i tranzystorów? Daje radę Twoim olbrzymom?

Bas jest bardzo dobry. Jestem zaskoczony, że tak dobry bas z lampy. Dziś chwilę grałem bardzo głośno, a i tak nie udało mi się wprowadzić tych monobloków w przester.

Bas jest bardzo dobry. Jestem zaskoczony, że tak dobry bas z lampy. Dziś chwilę grałem bardzo głośno, a i tak nie udało mi się wprowadzić tych monobloków w przester.

Czyli jest jak przypuszczaliśmy, że okolice 150W wystarczą dla największych Utopii. U Jarka będzie można mordować koty :) Będzie miał spory zapas mocy.

Możesz opisać barwę i konsystencję niskich składowych raczej sprężyste czy misiowate? Jak to wypada na tle tranzystora? Czy inna lampa, którą miałeś mogła konkurować na basie?

Gość

(Konto usunięte)

A powiedzcie mi...czy nagrania Led Zeppelin, Deep Purple, itp. dobrze u Was grają...o dół pasma chodzi...bo ja mam wrażenie, że realizacja powyższych skierowana była pod ówczesne kolumny na dużych wooferach...na naszych nowoczesnych wypierdkach nie chce to grać...i nie chodzi mi o wymuszony, spowolniony dół przez bassreflex...

U mnie w obu parach kolumn jest bassreflex i jest super, przy czym w jednej są 2 basowce po 26cm każdy, a w drugiej 33cm + 46cm.

Czyli jest jak przypuszczaliśmy, że okolice 150W wystarczą dla największych Utopii. U Jarka będzie można mordować koty :) Będzie miał spory zapas mocy.

Możesz opisać barwę i konsystencję niskich składowych raczej sprężyste czy misiowate? Jak to wypada na tle tranzystora? Czy inna lampa, którą miałeś mogła konkurować na basie?

Bas schodzi nisko. Ten wyższy bas jest bardzo sprężysty, ten najniższy siłą rzeczy sprężysty jest mniej ale taka chyba jego natura. Jest to poziom basu jak w dobrych A klasowych wzmacniaczach, ale nie tak dobry jak bas z najlepszych AB klasowych. Jednakowoż taka klasa basu zupełnie wystarcza.

Inne lampy w większości słuchałem w bi-ampingu, ale niektóre słuchałem w całym pasmie i w nowych Amplifonach bas jest najlepszy wśród sprzętów lampowych.

A co do mocy to potwierdza się to co zawsze pisałem, że do Dużych kolumn z Dużymi sekcjami basowymi musi być Duży prąd...czyli DDD... :-) 50W z lampy nawet w klasie A to za mało, żeby był zapas i swoboda. Ale te 140W w klasie A to już jest bardzo dobrze, jest moc, zapas, swoboda i kontrola. Małe to dobre są Azjatki i podatki ale nie moce wzmacniaczy. Super mocne piece po 2000W to przegięcie w drugą stronę i to też nie ma sensu. Ale 100-200W w klasie A to jest rewelacja.

Gość

(Konto usunięte)

U mnie w obu parach kolumn jest bassreflex i jest super, przy czym w jednej są 2 basowce po 26cm każdy, a w drugiej 33cm + 46cm.

No to jest czym pograć...bas jest sam z siebie dobry przy takich głośnikach...bez większych zabiegów ze strony wzmaka...no prąd musi być dobry żeby je trzymać w ryzach...

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

No to poproszę teraz kawę na ławę .

Bez głaskania i niedomówień.

Szczerze jak na spowiedzi.

Sam nie wiem co bym wybrał...

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jeszcze nie czas. Dopiero się rozgrzewa po transporcie. Jutro będzie wiadomo jak to gra.

Nie mogę się doczekać jak to ocenisz.

Ok,poczekamy.

Firewall 1 pokazujesz chyba co wybrałeś swoim avatarem ;-)

ja też wybrałem, słonecznego hienda miałem wiele lat temu...

ps

sly pokaż większą perspektywe pokoju

Misiaczku ... a pre. firmowe podłączyłeś ? ;)

Tak, tak...spokojnie. Pre fajne i przyjemne w obsłudze. Pre w 3 częściach to jeszcze nigdy nie miałem.

Tak, tak...spokojnie. Pre fajne i przyjemne w obsłudze. Pre w 3 częściach to jeszcze nigdy nie miałem.

Sprawdź z pre passa i burmesterem ciekawe ile wnosi samo pre a jak faktycznie wypadają końcóweczki.

Może 833 sprawdzisz też z pre Passa,?

Mam nadzieję, że po tym wszystkim wreszcie zaczniesz słuchać muzyki na spokojnie :)

Chociaż jak znam życie to długo na tyłku nie usiedzisz...

Sam nie wiem co bym wybrał...

Ja wiem. Stawiam, ze nie zgadniesz:))

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale to w kontekście zgromadzonych Tytanów, to nierówny pojedynek.

Pass XA100.8 nie jest na szczycie. Nad nim są dwa modele i seria XS.

Sylwek,

Moje gratulacje!:)

Sylwester, tempo masz iście odrzutowe nie wspominając o dobrej organizacji i całej reszcie. Napisz coś ale tak za 2 godz.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Firewall 1 pokazujesz chyba co wybrałeś swoim avatarem ;-)

ja też wybrałem, słonecznego hienda miałem wiele lat temu...

ps

sly pokaż większą perspektywe pokoju

Widzę że jesteś koneserem starszych technologi jeżeli chodzi o elektronikę.

Całkowicie to rozumiem i popieram , niektóre brzmienie jest nie do podrobienia-dziś.

Gratuluje pokoju , a na awatara przymknij oczko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.