Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym sporo osób nie używa w ogóle pre i sterują końcówkami np z CD playera lub z DAC-a. I co wtedy?

tez tak myslalem, ale teraz nie wyobrazam sobie bez pre, wg mnie pre jest nawet wazniejsze niz same wzm. mocy, ale to tylko moje zdanie, moge sie mylic

jest tez wielu takich, ktorzy do wzm. mocy dokupuja odp. pre lampowe i dopiero wtedy zaczyna im sie podobac

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Po co te spory i jałowa polemika , która i tak do żadnych wspólnych wniosków nie doprowadzi?

Dla czystej przyjemności dyskutowania w miłym gronie;-)

A tak na serio to gdyby istniały lampy o takiej kontroli basu jak np Spectral to sądzę, że nikt w życiu nie kupiłby żadnego tranzystora;-)

Czy tak ciężko niektórym zrozumieć ,że dźwięk to rzecz gustu tak samo jak ubiór czy jedzenie?

Ciężko, ponieważ kapuśniak z polskiej kapusty jest najlepszy. Steak z polskiego bawoła też jest najlepszy, nie wspominając już w ogóle o naszym narodowym bluesie i jazzie!

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciężko, ponieważ kapuśniak z polskiej kapusty jest najlepszy. Steak z polskiego bawoła też jest najlepszy, nie wspominając już w ogóle o naszym narodowym bluesie i jazzie!

Yes Sir !!! :)

I tu się mylisz Tomaszu. Tak samo mylisz się, że długoletnie doświadczenie gwarantuje wiedzę. Świat się zmienia, pojawiają się nowe technologie, nowi ludzie, nowe pomysły. Audio to nie jest gotowanie. W audio ciągle uwalnia się nowe patenty, nowe rozwiązania. I co z tego, że coś było jakieś tam przez 30 lat, a dziś coś innego jest lepsze. 20 lat temu telewizory Sony to była potęga, a Samsug czy Goldstar czyli LG to był szajs. I co? Dziś Sony musi walczyć o rynek i ma poważne problemy finasowe, a Samsung to potęga. 20 lat temu Nokia to była mega potęga, a dziś bankrut. Nowe czasy, nowe rozdania. To jest świat elektroniki, a więc ciagłego postępu. Znam wielu poważnych melomanów z super systemami i lampa ich nie interesuje. Czyli twoja teza Tomaszu jest chybiona.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W tym się wszyscy zgadzamy, wybór jest kwestią gustu. Przy czym Jarek i Sylwek mają prościej niż ja, ponieważ lubią brzmienie zaokrąglone i milusie i nie wymagają od sprzętu żelaznej kontroli w dole pasma. W konsekwencji mogą rozważać zarówno tranzystorowe jak i lampowe amplifikacje do swoich głośników. Ja mam większy problem w zakresie oczekiwanej prezentacji basu, więc muszę zupełnie inaczej podejść do tematu głośników...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czyli twoja teza Tomaszu jest chybiona.

Była z lekka prowokacyjna, fakt;-)

Szanuję melomanów z tranzystorami, każdy sam określa swoje preferencje. W moim przypadku na razie nie usłyszałem tranzystora który chciałbym mieć u siebie w domu. Może za mało ich słyszałem;-)

ok.

podlacz monosy bezposrednio pod daczka. zapewene masz regulacje wyjscia

i co?

i dupa

pre musi byc

Z tym się nie do końca zgadzam. Sam podłączam monosy bezpośrednio do DACa. Warunek regulacja w DACu musi być regulacją a nie typowym cięciem bitów. Wyznaję zasadę że preamp to jest potrzebny gdy jest naprawdę potrzebny. W innym przypadku to tylko dodatkowe ogniwo w torze. A już zupełnie nie rozumiem tego że niektórzy go na siłę wciskają żeby poprawić brzmienie.

Nie wiem czy my się do końca dobrze rozumiemy... Monobloki typu Amplifon, Kagura, Kondo, itp będą absolutnie genialne w zestawieniu z Focalami, pod warunkiem że będą podparte tak jak u Sylwka czy Cybanta tranzystorem na dole. Czyli tak jak w tytule wątku;-) Podłączenie ich w roli jedynych końcówek w systemie wymaga doboru innych kolumn. A wracając do zarzutu o lampowy fanatyzm, to raczej nie jest trafny;-) Fanatyzmem byłoby bezkrytyczne głoszenie poglądów o nieograniczonej możliwości prądowej lamp, nawet tych najsilniejszych.

I tutaj też się nie do końca zgodzę. Nie sądzę żeby w przypadku slya była konieczność wspierania dołu tranzystorem. Zwłaszcza przy takiej akustyce pomieszczenia. Tak naprawdę tytuł wątku się zdeaktulizował bo podłączamy już monobloki o mocy 140W i to nie jest 30-40 czy nawet 50W jak dotychczas które były w stanie napędzić tylko sekcję średnie wysoko tonową. Lampa 833A która gra zupełnie inaczej niż wszystko co tak naprawdę jest znane. W największym skrócie mówiąc jej szybkość i dynamika powala.

A co do wydajności prądowej to lampa da tyle ile może ze względu na charakterystykę. Faktycznie niektóre firmy lubią określenie "duża wydajność prądowa" co jest w 80% naciąganiem rzeczywistości.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie sądzę żeby w przypadku slya była konieczność wspierania dołu tranzystorem.

Możliwe że w kontekście jego preferencji odsłuchowych masz Andrzeju rację. Musiałbym sam tego posłuchać w jego systemie. Ja mam specyficzne wymagania odnośnie basu, 450W monobloki VTL podłączone do 8-omowych Louisów dalej grają dla mnie zbyt okrągło;-) Najlepiej wypada u mnie na basie zdublowany moduł Bang Olufsen, który daje 2 x 500W przy 8-miu omach:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

tranzystora który chciałbym mieć u siebie w domu

Posłuchaj , oceń a potem tak jak ja odszczekasz ;)

Jeżeli wymagasz basu soczystego , pełnego , zwartego , dynamicznego .... posłuchaj Pass-a XA .

Co do prezentacji góry pasma .... myślę ,że się zdziwisz.

To nie jest tak jak sobie wyobrażasz na przykładzie innych tranzystorów. Zupełnie nie tak ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Możliwe że w kontekście jego preferencji odsłuchowych masz Andrzeju rację. Musiałbym sam tego posłuchać w jego systemie. Ja mam specyficzne wymagania odnośnie basu, 450W monobloki VTL podłączone do 8-omowych Louisów dalej grają dla mnie zbyt okrągło;-) Najlepiej wypada u mnie na basie zdublowany moduł Bang Olufsen, który daje 2 x 500W przy 8-miu omach:-)

Nie wytrzymam ...,Tomek...Ja wiem , że dla Ciebie nawet perkusja na żywo gra zbyt okrągło;)))

Ekstremalisto...;))

Musiałeś strasznie się męczyć u mnie ;))

Przy czym Jarek i Sylwek mają prościej niż ja, ponieważ lubią brzmienie zaokrąglone i milusie i nie wymagają od sprzętu żelaznej kontroli w dole pasma.

Dodałbym jeszcze, może to banał i niuans, ale Jarek & Sylwek mają prościej i łatwiej, ponieważ posiadają nieograniczony luz finansowy, który pozwala im jednak mieć nieco inne spojrzenie i szerszą perspektywę w aspekcie audio hiend niż większość chłopców z placu AS.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeżeli wymagasz basu soczystego , pełnego , zwartego , dynamicznego .... posłuchaj Pass-a XA

Na bas mam już receptę, napisałem powyżej. Będziemy w najbliższym czasie robić monobloki 2 x 1kW;-) To powinno rozwiązać wszelkie możliwe problemy z wysterowaniem dowolnych kolumn. A wtedy można się bawić w dobór lampy na średnicę i wysokie tony. Przy czym mnie ogranicza jeszcze jedno założenie, a mianowicie musi być to lampa dobrze grająca po XLR.

Tak, jasne. Passów XS nie ma w Europie i sobie nie posłucham. Ale skoro tak piszesz to zadzwonię do kogo trzeba w USA i zapakują mi wysyłkę wraz z samym Nelsonem w bagażniku, będzie u mnie podłączał. Będzie walczył z kablami jak Admirał Nelson pod Trafalgarem. I jeśli będzie grzeczny to odeślę go do chaty DHL-em... :-))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dodałbym jeszcze, może to banał i niuans, ale Jarek & Sylwek mają prościej i łatwiej, ponieważ posiadają nieograniczony luz finansowy, który pozwala im jednak mieć nieco inne spojrzenie i szerszą perspektywę w aspekcie audio hiend niż większość chłopców z placu AS.

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają;-)

Nie wytrzymam ...,Tomek...Ja wiem , że dla Ciebie nawet perkusja na żywo gra zbyt okrągło;)))

Ekstremalisto...;))

Nie. Kawa i ciastka były świetne;-)

Miałem na basie moduły B&O te najnowsze IcePower 1000ASP. Bardzo dobry bas....równie dobry jak z tych Amplifonów.... :-)

Miałem też Jadis, Ayony, Amplifony, znam ARC, VTL i wiele innych. I nie mów, że niepełnych bo pełnych! Nie jest prawdą, że do oceny lampowych wzmacniaczy musi być lampowe pre. To jest bzdura. Lampowe pre wprowadza fałszywy obraz samych monobloków. Poza tym sporo osób nie używa w ogóle pre i sterują końcówkami np z CD playera lub z DAC-a. I co wtedy? Nie wiedzą jak grają lampowe monobloki bo nie mają lampowego pre? Ale oni go nie potrzebują i nie kupią.

Jarek pisal, ze np Kagury z firmowym pre graja duzo lepiej ale tego nie zweryfikowales. Upierasz sie przy swojej koncepcji i z gory zakladasz, ze pre koloryzuje. Masz racje, ale jaki sprzet nie koloryzuje? Ewentualnie nie wypiera kolorow? Gdyby taki byl kosztowalby pewnie przy dzisiejszej tendencji milion dolarow za komponenet;)

Prawda jest tak, ze kazdy element cos wnosi a my mozemy co najwyzej zlozyc sobie system pod swoje upodobania, bo przecie nawet plyty nie sa nagrywane idealnie neutralnie, wiec o czym mowa? Jedna sa nasycone inne jasne.

Watek zalozyles ciekawy, ale moim zdaniem majac tak trudne kolumny powiniens raczej szukac pre lampowego i koncowki tranzystorowej. Wiem, ze uwazasz, ze pre lampowe sa glosne, ale to nie prawda, nie wszystkie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kilka osób ma tu całkowitą rację pisząc, że należy połączyć końcówkę lampową tylko z pre lampowym i tylko tak to odsłuchiwać. Z mojego doświadczenia wynika, że to wielki mit jakoby połączenie pre lampowe z tranzystorową końcówką dawało najlepszy efekt. To samo dotyczy mariażu pre tranzystorowego z lampową końcówka mocy. Uważam, że tu Sly30 popełnia błąd łącząc Amplifona z Burkiem. Należy unikać łączenia lampy z tranzystorem, co innego lampa w źródłach, tu można mieszać do woli. Cały tor czyli pre i końcówka powinien być jednorodny. Kolega Sly30 powinien skupić się na topowym pre i końcówce Passa by wreszcie zacząć słuchać muzy. Jestem pewien, że po 2-3 latach będzie miał Passa dość gdyż jego audiofilskie ADHD(w sensie jak najbardziej pozytywnym) zmusi go do poszukania znowu czegoś nowego i innego.

ależ tu się "wzmacnia" ;)

A teraz zastanówmy się, jaka była wartość nabywcza złotówki i jej przelicznika na inne waluty 10 lat temu, a jaka jest dziś ?

Kolego jak będziesz właścicielem przez 16 lat co najmniej kilku topowych konstrukcji danego producenta to możesz sobie polecać czy jak to nazywasz wzmacniać do woli. Rozumiem, że boli Cię sukces Andrzeja czego dałeś już wyraz w wątku o GM70.

Napisz który ze wzmacniaczy SET42, WM200, WM300, SET140 słuchałeś i w jakim zestawieniu to dalej będziemy kontynuowali. Na razie to tylko bijesz pianę...

Produkty Logana, Mita, DCSa, Amplifona będę polecał bo moim zdaniem są to wybitne konstrukcje na rynku audio i nic Ci do tego. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Sam możesz pochwalić się Swoim dorobkiem, na pewno wiele osób na tym skorzysta.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Posłuchaj , oceń a potem tak jak ja odszczekasz ;)

Jeżeli wymagasz basu soczystego , pełnego , zwartego , dynamicznego .... posłuchaj Pass-a XA .

Co do prezentacji góry pasma .... myślę ,że się zdziwisz.

To nie jest tak jak sobie wyobrażasz na przykładzie innych tranzystorów. Zupełnie nie tak ;)

Jarek,

Tomek , posłucha niebawem ...;)))

Na bas mam już receptę, napisałem powyżej. Będziemy w najbliższym czasie robić monobloki 2 x 1kW;-) To powinno rozwiązać wszelkie możliwe problemy z wysterowaniem dowolnych kolumn. A wtedy można się bawić w dobór lampy na średnicę i wysokie tony. Przy czym mnie ogranicza jeszcze jedno założenie, a mianowicie musi być to lampa dobrze grająca po XLR.

To macie pecha ...bo nie będzie to SET...

poważnych melomanów

Dla mnie meloman, to człowiek osadzony w tradycji.

Meloman podążający za postępem technicznym...

Nie ma postępu w hi end, nawet Magico jest zacofane, to tylko moda.

Postęp typu, słuchajcie są nanorurki, zrobimy głośniki i zarobimy pieniądze, nie jest żadnym postępem.

No wlasnie ilu ludzi tyle opini. Wielu uzytkownikow passow twierdzi, ze najlepiej graja bez pre, ja do Nich nie naleze. U mnie fajnie gralo z pre Lamm. Moim zdaniem jednej drogi nie ma, jest ichw wiele, pozornie ta sama droga jednego moze doprowadzic do celu a drugiego nie.

Jakby to porownac do motoryzacji...Porsche jezdzi i Ferrari szybko jezdzi. Mercedes czy BMW sa bardzo komfortowe jako limuzyny ale co jest lepsze? Gdyby odpowiedz byla oczywista ludzie uzywali by jednej marki, lub jedenj technologii ale wielu da sie pociac, ze to jego woz jest najlepszy.

Takie spory byly zawsze i juz chyba zawsze beda. Ktory komputer lepszy, ktory program. Mysle, ze juz czas zakonczyc spor bo i tak nic z Niego nie wyniknie.

Sylwek czekamy na relacje z odsluchow seri XS

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ekstremalisto...;))

To co musi być u Tomasza, trzeba słuchać z watą w uszach? :)
Gość cybant

(Konto usunięte)

No skąd u Tomka słychać ...czy to gra ...hicory...horbeam...maple...czy oak...

Tak lubi ;)))

MarkN pewnie wie ....;)))

A poważnie Tomek ma świetny wybitny system , poskładany z dużą dozą inteligencji.

Jako referencję mogę podać , że wszystkie kable zasilające u mnie są kupione za radą Tomka.

No wlasnie ilu ludzi tyle opini. Wielu uzytkownikow passow twierdzi, ze najlepiej graja bez pre, ja do Nich nie naleze. U mnie fajnie gralo z pre Lamm. Moim zdaniem jednej drogi nie ma, jest ichw wiele, pozornie ta sama droga jednego moze doprowadzic do celu a drugiego nie.

Jakby to porownac do motoryzacji...Porsche jezdzi i Ferrari szybko jezdzi. Mercedes czy BMW sa bardzo komfortowe jako limuzyny ale co jest lepsze?

Lexus LS :)

Z dobrym dźwiękiem jest jak z dobrym jedzeniem, gust trzeba wyrobić sobie samemu. Ty lubisz MPW (chociaż w dziwacznej wersji dark sound) a u mi się nie podobają i wiem, że twój system nie przypadłby mi do gustu i odwrotnie. Zaletą audiofila osłuchanego jest umiejętność rozpoznania wysokiej klasy systemu nawet jak brzmienie mu nie odpowiada. Mało kto to potrafi. Trzeba się też wznieść ponad zazdrość i wzajemne animozje a to już duża sztuka. Zjedzenie tony krewetek nie czyni z Ciebie znawcy kuchni śródziemnomorskiej. Chociaż ja najbardziej lubię węgierską.

Posiadasz obecnie jakiś system?

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają;-)

Aj noł, Aj noł, jak najbardziej drogi tomkly, jednak nie o pieniądze mi chodziło, tylko o luz - a luz to podstawa, szczególnie w odbiorze muzyki.

Parker's Mood

Lexus LS....no weź....

Luksusowy to jest Lotus Evora...;))

Komfort na pewno powalający. Pamiętaj że tym trzeba jeździć po naszych drogach dlatego na co dzień mam jeepa i niestety sraudi Q7 (mam nadzieję że długo tym nie będę jeździł). Coś już upatrzyłem tylko nie wiem czy na nasze warunki się nadaje :)

Aj noł, Aj noł, jak najbardziej drogi tomkly, jednak nie o pieniądze mi chodziło, tylko o luz - a luz to podstawa, szczególnie w...

majtkach
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Kolego jak będziesz właścicielem przez 16 lat co najmniej kilku topowych konstrukcji danego producenta to możesz sobie polecać czy jak to nazywasz wzmacniać do woli. Rozumiem, że boli Cię sukces Andrzeja czego dałeś już wyraz w wątku o GM70.

Napisz który ze wzmacniaczy SET42, WM200, WM300, SET140 słuchałeś i w jakim zestawieniu to dalej będziemy kontynuowali. Na razie to tylko bijesz pianę...

Zabolało ? to dobrze, bo to ocena klienta z 40 letnim stażem w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.