Skocz do zawartości
IGNORED

Test wkladek gramofonowych

Gość StaryM

Test wkładek gramofonowych  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która wkładka brzmi najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Nawet udało mi się znaleźć przejściówkę z dużego Jacka na małego.

Na małego przejściówkę założyłeś?? ;-)

Zaczekajcie proszę z wynikami do jutra po południu. Chciałbym posłuchać próbek na kolumnach w systemie kolegi.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam Szanownych Klubowiczów,

natknąłem się przypadkowo na Wasze zmagania nad testem brzmienia sześciu wkładek(szkoda że tak mało) gramofonowych. Mimo że nie jestem jakimś tam zagorzałym audiofilem to postanowiłem podłączyć się do tego testu ale w inny sposób. Jest takie powiedzenie: słuchaj uchem a nie brzuchem. Ja natomiast postanowiłem posłuchać jak to mówiono – mędrca szkiełkiem i okiem. Otóż z tych sześciu próbek dzwiękowych wybrałem sześc dokładnie takich samych sampli które otworzyłem w darmowym programie Audacity. Wykres każdego ukazanego widma czętotliwości zapisałem w postaci osobnego zrzutu ekranowego.

Powtórzyłem tę czynność na innym jeszcze krótszym samplu. Dlaczego krótszym? Otóż im krótsza próbka dzwiękowa (bez przesady) tym dokładniej widać detale sygnału generowanego przez daną wkładkę.

Pierwsza grupa sampli pochodzi z osi czasu między ok. 3:35 a 3:38 T = 2.43 sek ( w załaczniku nazwane: próbka...)

Druga grupa sampli pochodzi z osi czasu między ok. 1:34 a 1:37 T = 1.08 sek ( w załaczniku nazwane: próbka_krótka...)

.

Zastosowałem dość prostą metodę badania lecz sądzę, że otrzymane obrazy graficzne mogą się do czegoś przydać. Ja przynajmniej zauważyłem spore różnice.

Chodzi mi oto czy wybór najlepiej według naszego ucha brzmiącej wkładki będzie miał odbicie w odpowiadającej jej obrazie graficznym.

Na zrzutach ekranowych widać różne – początek i koniec - czasy rejestracji próbek na osi Audacity. Wynika to z różnej długosci czasu zapisu próbek przez kolegę StaryM.

Sample które poddałem analizie są dokładnie takie same czasowo ( co do dwóch setnych sekundy).

Na koniec nie muszę chyba przypominać tak wytrawnym tutaj audiofilom, że ewentualne dalsze nagrywane próbki dzwiękowe przeznaczone do oceny a pochodzące z innych wkładek gramofonowych powinny być rejestrowane w identyczny sposób na tym samym sprzęcie i torze sygnałowym i przy użyciu tego samego (tych samych) utworów) oraz prawidłowo umytej płyty winylowej.

Dziękuję wszystkim za uwagę. Pozdrawiam serdecznie niezależnie od posiadanej (lub braku) orientacji religijnej jak również wyznawców(o ile tacy tu są) Latającego Potwora Spaghetti.

graal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52575-0-81331400-1397641682_thumb.jpg

post-52575-0-29840300-1397641683_thumb.jpg

post-52575-0-97954400-1397641683_thumb.jpg

post-52575-0-71960500-1397641686_thumb.jpg

post-52575-0-63264800-1397641694_thumb.jpg

post-52575-0-05848900-1397641705_thumb.jpg

post-52575-0-53647700-1397641712_thumb.jpg

post-52575-0-65246100-1397641719_thumb.jpg

post-52575-0-40105400-1397641728_thumb.jpg

post-52575-0-44558800-1397641744_thumb.jpg

post-52575-0-15975700-1397641749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyrównałem sobie poziomy sampli. Może dzisiaj inaczej obstawiłbym mojego faworyta ale co tam , nie będę zmieniał zdania.

A co do wykrycia., która to AT440 to moim zdaniem w teorii tylko 3 wkładki można brać pod uwagę - 1 , 3 lub 6.

To tak z czysto technicznego punktu widzenia biorąc pod uwagę niezrównoważenie w kanałach stereo.

Wkładkę 6 odrzucam bo dla mnie strasznie to syczy czego absolutnie nie doświadczam w domu z tą wkładką.

Zostają 1 i 3 i one sporo się różnią jeżeli chodzi o wokal bo 3 ma dużo silniej wycofany niż 1 a wiadomo, że AT440 jest po jaśniejszej stronie mocy.

Nie wykluczam , że typy 1, 3 są podane błędnie przeze mnie na skutek złego ustawienia tych wkładek w headshell'u tylko czy da się tak źle ustawić wkładkę aby deklarowane przez producenta niezrównoważenie kanałów np. 0.8dB wyniosło powiedzmy 2dB ?

A kultowa MF100 to raczej 2, 4 lub 5

Wyrównałem sobie poziomy sampli. Może dzisiaj inaczej obstawiłbym mojego faworyta ale co tam , nie będę zmieniał zdania.

A co do wykrycia., która to AT440 to moim zdaniem w teorii tylko 3 wkładki można brać pod uwagę - 1 , 3 lub 6.

To tak z czysto technicznego punktu widzenia biorąc pod uwagę niezrównoważenie w kanałach stereo.

Wkładkę 6 odrzucam bo dla mnie strasznie to syczy czego absolutnie nie doświadczam w domu z tą wkładką.

Zostają 1 i 3 i one sporo się różnią jeżeli chodzi o wokal bo 3 ma dużo silniej wycofany niż 1 a wiadomo, że AT440 jest po jaśniejszej stronie mocy.

Ja tak samo wytypowałem numery wkładek (1, 6, 3). Ale zwróć uwagę iż w pierwszym poście pisze wyraźnie że numery wcale nie "muszą" odpowiadać przypisanym im wkładką. Co nie znaczy że w rzeczywistości jest odwrotnie.

Odsłuch dokonałem na zwykłych głośniczkach komputerowych nawet nie z wyższej półki. Ale jeżeli chodzi o opisy wytypowanych numerów to:

1. Brzmi czysto, dokładnie i wyraźnie.

6. Bardzo soczyście czasami nawet niewyraźnie tak soczyście.

3. Ona była moim odniesieniem do pozostałych. I moim zdaniem grała tak sobie ani dobrze ani źle. Bez przebarwień i fałszów. Tak jakby ktoś nałożył koc na kolumny ale całkiem wypośrodkowanie.

W pozostałych znalazłem dosyć spore uwagi co do brzmienia. Żadna z zaprezentowanych wkładek jednak nie zrywała mi gaci. Ale to nie o to chyba chodziło.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Uwaga!

Chcę powiadomić kolegów, że dziś podaję wyniki. Więc jeżeli ktoś jeszcze chce glosować, niech się pośpieszy.

Z tym, że ankiety zamknąć nie można bez zamykania wątku, więc ci, którzy będą chcieli się sami sprawdzić w późniejszym terminie, niech nie czytają kolejnych postów. ;)

Maćku, może korzystając z łatwości z jaką przychodzi ci zgrywanie sampli z gramofonu, stworzyć następny konkurs odsłuchowy, mający w sobie sporą wartość dydaktyczną.

Gdybyś mógł zgrać próbki dźwięku z wkładką źle dobraną pod względem rezonansu z ramieniem i porównać z wkładką idealnie dopasowaną. My mielibyśmy za zadanie stwierdzić która jest która. Co innego czytać o takiej nieprawidłowości a co innego usłyszeć. Nie wszyscy są w stanie takie doświadczenie przeprowadzić u siebie.

Co Ty na to?

Włodek

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy potrafię. Wydaje mi się, że mniej więcej dobrze potrafię ustawić wkładkę zgodnie z zasadami sztuki, ale czy potrafiłbym zdecydować która jest dobrze, a która źle dobrana? Nie wiem.

A na razie wyślę ci dowód, że nic nie gmerałem od momentu rozpoczęcia testu.

Za chwile siądę, aby to i owo napisać. :)

Zatem szanowni koledzy kończymy test anonimowy w stanie takim, jak na poniższym rysunku.

post-38867-0-83378600-1397662372_thumb.jpg

Gdy przyszedł mi do głowy taki test, miałem kilka wkładek, którymi nagrałem pliki i pomyślałem sobie, że fajnie by też było mieć coś co powszechnie stanowi temat dyskusji a nawet kłótni na forum.

Poświęciłem więc te kilkadziesiąt złotych i kupiłem wkładkę, która zaliczała się do tzw. NOS. Nie pochodziła co prawda z vintagowych roczników 1978/79, ale z roku 1987 ze schyłkowego okresu epoki słusznie minionej.

Aby się troszkę rozruszała przed wykonaniem testowych nagrań słuchałem jej cały dzień. I spotkało mnie zaskoczenie. Wkładka grała barwnie, soczyście wręcz i mogło się wydawać nawet, że jest to najlepsza z wkładek, które miałem w ciągu ostatnich dwóch lat. Zaskoczenie.

Tym bardziej, że z dawnych czasów pamiętam, jak zamieniałem MF-100 w moim Bernardzie na jakiegoś (nie pamiętam) Denona podarowanego mi przez kolegę, to myślałem, że niebo się przede mną otworzyło.

Powyższe wydarzenie powodowało, że raczej stawałbym po stronie tych, którzy MF-100 uznawali za peerelowski szajs. A tymczasem? Surprise!

Nie słyszę tak dobrze, jak młodsi koledzy, więc "przesterowania" na wysokich mnie trochę ominęły. Ale wkładka po długim słuchaniu wydała mi się nieco agresywna. Choć za to była jaśniejsza od niektórych innych.

Wcale nie dziwi mnie to, że cztery osoby uznały, iż brzmi ona najlepiej. Tak - numer 6 to MF-100.

Popatrzcie na wykres spektrum porównujący numer 4 i 6.

n4-6.jpg

A ja odezwę się później, by opowiedzieć o pozostałych wkładkach....

ankiety zamknąć nie można bez zamykania wątku

Szkoda. Pewnie ciekawe by były komentarze do wyników. A może warto na jakąś chwilę założyć wątek właśnie z komentarzami?

• Redaktorzy

Bylem u kolegi. Sluchalem na kolumnach. Zmieniam zdanie. 5. wkladka jest wg mnie najgorsza. Plasko, bez przestrzeni. Najbardziej podobala mi sie wkladka nr 2 i nr 6. MF-100, hehe

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

- alleluja ! i do przodu ! - nie zgadłem, ale umieściłem ją jako drugą w kolejności :) - trzeba ją tylko ustawic na bombowca :)

Jacek, robimy zakłady o rozpoznanie dwu skrajnych wkładek z tego zestawienia? Mf-100 i AT-440?

MF-100 to próbka Nr - 3.

AT-440 to próbka Nr - 6.

:-)) Włodek.

- no comments...:)

<br /> Kierując się zasadą "pierwsza myśl najlepsza" odhaczyłem nr 6 bo chyba najwierniej oddała charakter tego nagrania <br />
- brawo !!1

<br />6, nieźle, niezłe lwy<br />
- tak, rzeczywiscie niezłe :)

OK. Wybrałem numer 6.

Widzę, że ty też. Ma wyraźnie lepszą selektywność, szczególnie jak się posłucha środka kawałka.

Myślę, że to 440ML

- ok - nie doceniałem Cię :)

O ile dobrze pamiętam, to Mf-100 przenosi pasmo od 30-18000 Hz :-) Myślisz że to Nr 6 ? :-)

W.

- co za przenikliwość ! - byłes blisko :)

<br />Wreszcie ktoś kto podobnie jak ja "docenił" wkładkę 6 a już myślałem , że ze mną coś nie tak ;) <br />
- niepotrzebnie się martwiłeś - wszystko w jak najlepszym porządku :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

To zgadłem , że 1 to AT 440Mla ?

Swoją drogą wiedziałem ,że 6 to sferyczna bo cały czas pisałem o złym trackingu no ale MF-100 wykluczyłem bo zbyt dobry balans kanałowy miała :)

To już wiem, która to wkładka świdrowała mi uszy z takim bólem.

Dla własnej ciekawości obstawię N2 to AT440 chociaż jej nigdy nie słuchałem, ma dużą separacje między kanałami co przekłada się na dobrą bazę stereo.

Wkładka N1 to Ortofon

Czekam na wyniki.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wkładka numer 6 czyli MF-100 w porównaniu do wkładki numer 4 pokazuje, że ma więcej basu i więcej wysokich w przedziale od 3 do 13kHz, potem już przeważa wkładka 4. Ale nie oszukujmy się, wielu z nas nie ma już słuchu nietoperza i tych zalet nie dostrzegli. Cztery osoby uznały wkładkę czwartą za najlepszą. To była Rega Elys2.

Porównując te wkładki można dostrzec zalety igły eliptycznej. Na MF-100 te rozmaite "smaczki dźwiękowe" są słyszalne, ale mieszczą się równo w linii kolumn, nie potrafią uciec w przestrzeń spowodować by dźwięki były naprawdę porywające, byśmy przestali słuchać kolumn a zaczęli muzyki. Moim subiektywnym zdaniem baza stereo na MF-100 jest jakby węższa.

n3-6.jpg

Natomiast tylko dwie osoby wybrały wkładkę numer 3, czyli Ortofon FF15XE MK2. W porównaniu do niej MF-100 ma więcej wysokich na poziomie 8 - 15kHz, ale też ma całkiem inną charakterystykę w paśmie średnim. Jednak Ortofon ma dobrą stereofonię i w tzw. "jasnym" systemie może być doskonałym rozwiązaniem.

Jednak Ortofon ma dobrą stereofonię i w tzw. "jasnym" systemie może być doskonałym rozwiązaniem.

No mi się podobała również co napisałem tylko dla mnie była raczej po ciemnej stronie mocy coś jak moja Sumiko Pearl.

Mam raczej "jaśniejsze" kolumny stąd lubię takie granie ale AT440Mla lubię bardziej.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dobra, ale już teraz podaję następne:

wkładka numer 1 to AT-440MLa, nie bez racji 6 osób wybrało ją jako najlepszą.

wkładka numer 5 to Excel ES-70S z igłą sferyczną.

i stąd wynika że wybór większości, czyli - w chwili zamknięcia ankiety - 9 osób to wkładka Excel ES-70S z igłą eliptyczną. W pewnym sensie zgadzam się z wyborem tej grupy osób, bo to wkładka naprawdę wybitna, jeżeli będziemy mieć igłę eliptyczną. Szczególnie, gdy zwrócimy uwagę na to, że jest tańsza sporo od AT-44MLa i tańsza od Regi Elys2.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Myślę, ze vlado będzie miał czas, by odczytać zapisy z mojej fotki i potwierdzić, że taka kolejność jest na niej właśnie zapisana.

Jeśli ktoś jeszcze chciałby mnie sprawdzić, to proszę o mail, prześlę wówczas oryginał zdjęcia.

Wypełniając powinność, potwierdzam zgodność deklaracji Autora konkursu.

Prosze zaczekać musze przekonwertowac plik Macieja jako zbyt duży. Za chwilę załączę.

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaja to potwierdza tylko że u mnie jak pisałem Ortofon gra zupełnie inaczej, mało tego Jacek P porównał Ortofonia do Sumiko, a on podczas konfrontacji zamiótł Sumiko Pearl pod dywan. Fajna zabawa była hehe :) 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.