Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Krell s300i

Kriss-1973

Rekomendowane odpowiedzi

Uszy i tylko uszy:) Ja już się o tym przekonałem, a forum jako ciekawostka i ewentualny kierunek:)

Zgadza się a skoro to wątek o S300i to polecam go spróbować właśnie z Stream Magic 6 i na próbę kupić Proela Die Hard za 150zł.

Wydatek żaden a jak widać kierunek dobry .

Equilibrium Turbine to niestety wydatek nie mniejszy niż sam SM6 ale jak się uda upolować używkę to za mniej-więcej dychę można mieć świetny zestawik .

Do tego Kef R300 za 5iątaka , Qed Ruby za 300zł i macie komplecik :)

Panowie mam też S300i gra to z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jest żle , myślałem że to wina żródła bo grałem na Oppo93 ostatnio miałem calyxa GFmod i okazało się że nic się nie zmieniło,

Czy to znaczy że kolumny są za trudne do napędzenia przez Krella czy może wina kabli ( głośnikowe Bedrock , RCA Crosslink)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Scena słaba dźwięk męczący natarczywy poprostu nie ma przyjemności w słuchaniu pomieszczenie po podłodze 50 m2 ale są skosy

tak że kubatura około 40m2 przy małych składach muzyków jest mniej natarczywie ala scena do kitu

Scena słaba dźwięk męczący natarczywy poprostu nie ma przyjemności w słuchaniu pomieszczenie po podłodze 50 m2 ale są skosy

tak że kubatura około 40m2 przy małych składach muzyków jest mniej natarczywie ala scena do kitu

Mój wątek o ZRT :)

I masz przykład kolumn kompletnie nie nadających się do tego wzmaka !

Revelator jest taki matowy w graniu i wraz z S300i to nie zagra.

Ale dziwi mnie Twój wpis o natarczywości . S300i jest gładki , ciepły a ZRT mają wycieniowaną średnicę. Coś mi tu nie gra. Powinna wyjść zamglona papka ale natarczywość ?

Pewny jesteś że ZRT dobrze złożyłeś ?

Jakie kondy dałeś do tweetera ?

W jakiej kubaturze dałeś midwoofer ?

Myślę że jeśli chodzi o obudowę to jest wykonana b dobrze jeśli czodzi o zwrotnicę widać w wątku dokładnie kondensatory mundorfy białe i Supreme litraż 32 m rura bas reflex dawałem różnej długości raz było więcej basu raz mniej jeżdziłem po pokoju kolumnami i nic to nie dało

Jeśli chodzi o natarczywość to może się żle wyraziłem bo nie jest ostro tylko dźwięk nie jest przyjemny w słuchaniu przy głośniejszym utworze trzeba przyciszać ze względu na duży bałaban nieprzyjemny dla ucha Po prostu jest żle

Pozdrawiam

A miales juz u siebie wzmaka, z ktorym te kolumny graja dobrze?

Tomala53

Ten Krell to nie jest zly wzmacniacz, ktory robilby balagan w dzwieku. Gra caly system trzeba sie przyjrzec wszystkiemu po kolei. Zwrocilbym uwage na dobra izolacje od podloza, zarowno kolumn jak i elektroniki.

Widzialem ze kolumny sa na granicie i kolcach, ale mozna jeszcze lepiej to odizolowac. Kolumny chyba nie sa ciezkie, pewnie nie maja tez komory dociazeniowej, wiec dobra izolacja od podloza niezbedna. Potem mozna szukac dalej jezeli wciaz bedzie slabo.

Myślę że jeśli chodzi o obudowę to jest wykonana b dobrze

To rozumiem jako oczywistość ale czym i jak je wygłuszyłeś ?

Nie pomyliłeś polaryzacji głośników ?

jeśli czodzi o zwrotnicę widać w wątku dokładnie kondensatory mundorfy białe i Supreme litraż 32 m rura bas reflex dawałem różnej długości raz było więcej basu raz mniej jeżdziłem po pokoju kolumnami i nic to nie dało

I to jest ważna uwaga dla tych co to teraz czytają i potwierdza moją sprzeczkę z Tybero.

Zrobiłeś kolumny według wersji kolumn które ja zrobiłem . 32litry , takie same kondy i rezystor Path Audio .

Ale zanim ktoś coś takiego popełni powinien dokładnie sprawdzić dlaczego akurat ja zrobiłem te kolumny tak a nie inaczej.

Moim założeniem było uzyskać jak najlepsze zejście i ilość basu . Ilość i zejście kosztem mocy bo ja mam 18 metrów i mogłem na to sobie pozwolić a Ty masz prawie 50 a to OGROMNA różnica . W tym momencie dajesz nieco głośniej i w pewnym momencie wcale nie jest głośno a midwoofer chce wyjść z obudowy.

I to jest to co wcześniej pisałem .18tka Scana w dużej kubaturze + wzmak z dobrym basem i robi się efekt jakby ten Krell nie kontrolował tych kolumn a to midwoofery nie wyrabiają i jest efekt bałaganu.

Do Krella S300i chcąc zrobić ZRT to kubatura nie powinna przekroczyć 28 litrów . Mało tego ja ZRT robiłem do Yaqina MC-100B który gra szczuplejszym basem i gra jaśniej . I to pod niego dałem Mundorfy w torze tweetera i ciepły rezystor Pah Audio a te elementy to odwrotność tego co powinieneś dać robiąc te kolumny pod tego Krella.

Możesz dać po dwie 2 litrowe butelki z wodą do bud , jeżeli niczego nie przysłonią. Bas zrobi Ci się bardziej punktowy i zagrają ciut głośniej , ale muszę Cię zmartwić . Nawet jakbyś zmienił elementy w zwrotnicach , zmniejszył budy to tymi kolumnami nigdy nie nagłośnisz prawie 50 metrów . Jedna 18tka na taką kubaturę to dużo za mało co Ci zresztą napisałem w wątku o ZRT . A nawet jak zrobisz powyższe zmiany to i tak Revelator ma swoją sygnaturę brzmienia która totalnie nie nadaje się do S300i i nic z tym nie zrobisz .

To co mogę doradzić to zostaw Krella i zmień kolumny .

Wszystko się zgadza dlatego pewnie wystawię do sprzedania niech ktoś znający temat dostroi do swojej kubatury

Dla mnie to czarna magia jedni grają z rurą 13 cm długości a mnie doradzano nawet 26 cm dł . w/g litrażu Kolumny są bardzo ciężkie przód 37mm reszta 32mm 4xr mata wykonałem je solidnie Pokombinuje z kubaturą i rurą bas reflex a jeśli nic nie wyjdzie będę szukał kupca i myślał o zmianie kolumn Dzięki panowie

Wesołych świąt

Tomasz

Kolumny są bardzo ciężkie przód 37mm reszta 32mm 4xr mata

A co oprócz maty bitumicznej masz w środku ?

Nic nie zrobisz , są za małe . Chyba że słuchasz małych składów czy pitolenia , wokali , to jeszcze dadzą radę

Filc 2x tył ,góra, dół 2x lub 3 nie pamiętam boki po 1x tak że miałem wełnę owczą małe ilości za 18tką i na dole

Właśnie przy małych składach jak pisałem jest znośnie ale w większości słucham rocka

• 4 tygodnie później...

Kolega tomala53 jeszcze nie napisał nic o swoim pomieszczeniu.

Bez rozsądnej adaptacji nawet najlepszy system nie zagra i może brzmieć fatalnie ( o scenie nie wspomnę bo bez adaptacji - nie ma żadnej sensownej sceny ).

Tak samo jak rozpowszechnianie super opinii o sprzęcie, który niedługo później sprzedajesz (np. Xindak 600P).

I tak też wydarzy się i tym razem.

Czytającym polecam lekturę użytkownika Muda44.

Ukryta Zawartość

prorok jaki czy co?

Ukryta Zawartość

prorok jaki czy co?

Tak , tak .

Teraz założy sektę a Ty możesz być pierwszym ministrantem :)

Na aukcji obok sprzedaję kable Equlibrium .

Zapraszam do czepiania się i tego tematu bo też je sobie chwalę i polecam tym co pytają o dobre kabelki .

To kolejny podstęp ...

:))))))

Tak , tak .

Teraz założy sektę a Ty możesz być pierwszym ministrantem :)

Na aukcji obok sprzedaję kable Equlibrium .

Zapraszam do czepiania się i tego tematu bo też je sobie chwalę i polecam tym co pytają o dobre kabelki .

To kolejny podstęp ...

:))))))

Muda jaki powód sprzedaży ,szukasz coś nowego czy masz coś na oku ?? Poisales że ci się zgrywa to wszystko z sm6 i kefami , czy nie szkoda kombinować ?

:)

Muda jaki powód sprzedaży ,szukasz coś nowego czy masz coś na oku ?? Poisales że ci się zgrywa to wszystko z sm6 i kefami , czy nie szkoda kombinować ?

Myślisz że tak łatwo jest przestać kombinować jak są możliwości ?

:)

Powyższy zestaw zawsze będę chwalił bo w tej cenie trudno to przebić .

Wczoraj miałem okazję znowu tego i owego posłuchać , porównać itd .

W domu stoi kolejny bardzo ciekawy wzmacniacz .

Nie wiem ile postoi :)

Wiem natomiast że już nie będę się tym dzielił publicznie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.