Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Krell s300i

Kriss-1973

Rekomendowane odpowiedzi

hm...posłuchaj ,wypożycz i ocenisz...jak zagra w Twoim systemie.

Mi nie podpasował miałem go dwa tygodnie i sprzedałem za tyle samo ile kupiłem ,więc ryzyko małe...Możesz też tak zaryzykować.

Jakość wykonania tandetna w stosunku do poprzednich integr Krella -zaoszczędzono tu i tam

a dzwiek jak dla mnie nawet lekko "muzykalny" na średnicy jak na Krella ale wzmacniacz niczym szczególnym nie porywa.

"wzmacniacz niczym szczególnym nie porywa" i dlatego jest bardzo dobry bo jest równy. Nie jest sztucznie przebasowiony jak to tanie wzmacniacze potrafią grać, nie jest suchy, jest spójny i muzykalny. Słuchałem go z Magico i nie miał on problemu z ich napędzeniem. Potrzebuje bardzo dobrego źródła.

Miałem go dłuższy czas.

Moją opinię można przeczytać w klubie Krell'a.

Generalnie to całkiem ciepłe i spokojne granie, choć trochę brak mu przestrzeni na scenie, detali, dźwięczności, szybkości. Po prostu bardziej odbiega od prezentacji na żywo niż inne lepsze wzmacniacze.

Nie nada się też do trudnych kolumn - bas nie będzie nadążał, uprości się.

trochę brak mu przestrzeni na scenie, detali, dźwięczności, szybkości.

Mam zupełnie inne doświdczenie z tym wzmacniaczem. On kreuje wręcz hektary przestrzeni, wspaniale kontroluje bas i nie wiem jakie trzeba by było podłączyć kolumny aby wychwycić jakieś ograniczenia w detaliczności. Gdyby tylko było mnie na niego stać :)

Też takie miałem wrażenie jak go kupiłem i bylem przeświadczony, że nic lepszego nie będzie w cenie do 10 tys.

Niestety trzeba było iść do przodu i zmienić kolumny i wtedy schody się zaczęły, bo okazało się że tez wzmacniacz nie potrafi poruszyć 2 szt. 18 cm Illuminatorów tak jak robi to tania lampa KT88 w push pullu.

Po zakupie starszego, tańszego Krell'a okazało się, że jest przepaść w stosunku do S300i w dynamice, impulsie prądowym (gdzie bez wysyłku szarpie 4 szt. Illuminatorów), a do tego wyszło że przestrzeń, scena, detale także kuleją w S300i w stosunku do KAV300i.

Oczywiście nie można mówić, że jest to słaby wzmacniacz, bo nie jest, ale da się za mniejsze czy podobne pieniądze po prostu lepiej.

Swietny wzmacniacz a że można taki nowy kupić za około 7000zł to dalszy komentarz jest zbędny .

Mi bez problemu napędza Kefy R900 , czyli 4x 8 cali na basie ( woofery są tak zrobione że powierzchnia membran jest jak w typowych głośnikach 23cm ) .

Oczywiście są mocniejsze wzmaki i taki Xindak A600P przy dużych poziomach głośności pokazywał że jednak w trudnych momentach nieco lepiej sobie radzi ale piszę tu o poziomach trudnych do zniesienia w normalnych mieszkaniach .

A600P jest droższy i wymaga dobrego czyli drogiego preampa lub DACa z regulacją głośności .

Jedna WAŻNA uwaga - jest to ciepły wzmacniacz i MUSI być łączony z szybkimi , przejrzystymi kolumnami i takim też źródłem .

To forum ma swoją specyfikę . Już pisałem że jak dogłębiej się zastanawiam to jednak nie wiem czy celem jego jest wzajemna sobie pomoc , dzielenie się doświadczeniami czy pokazanie swojej wyższości ,że mamy lepszy sprzęt , lepiej się znamy i testowaliśmy niemal każdy klocek i mamy prawo wydawać opinie co jest dobre a co złe w audio. To jest oczywiście moja osobista opinia , wyrobina w czasie wertowania w wolnym czasie watków na tym forum. Wmówiono mi że jak Krell to czywiście od 300i wzwyż , Accuphase to od 250 w górę , Musical Fidelity to od połowy oferty , Ayona to od SC2 , jak Naima to nie cd 5i tylko 5xs. Nie wiem czy takie wyrażanie pogladów nie jest jednak bardziej szkodliwe . Krell 300 i zwyciężał w wielu podsumowaniach , jest to bardzo dobry wzmacniacz w zasiegu cenowym średnio zamożnego audiofila i po co go tak obrzydzać ?

Krell 300 i zwyciężał w wielu podsumowaniach , jest to bardzo dobry wzmacniacz w zasiegu cenowym średnio zamożnego audiofila i po co go tak obrzydzać ?

Problem z tym Krellem jest taki że jak każdy wzmacniacz potrzebuje doboru odpowiednich do niego kolumn . Problem jest bo fani poprzednich integr Krella które są jasne i grają całkowicie inaczej od S300i słuchali go w systemach dobranych pod poprzedników i w takich systemach S300i nie będzie dobrze grał.

Faktem też jest że rozwalają mnie na łopatki wpisy takie jak ten

Też takie miałem wrażenie jak go kupiłem i bylem przeświadczony, że nic lepszego nie będzie w cenie do 10 tys.

Niestety trzeba było iść do przodu i zmienić kolumny i wtedy schody się zaczęły, bo okazało się że tez wzmacniacz nie potrafi poruszyć 2 szt. 18 cm Illuminatorów tak jak robi to tania lampa KT88 w push pullu.

Po zakupie starszego, tańszego Krell'a okazało się, że jest przepaść w stosunku do S300i w dynamice, impulsie prądowym (gdzie bez wysyłku szarpie 4 szt. Illuminatorów), a do tego wyszło że przestrzeń, scena, detale także kuleją w S300i w stosunku do KAV300i.

Tybero mając S300i słuchał go z ze Scan Speakami które na starcie nie są dobrymi kolumnami dla tego wzmaka. Mało tego słuchał na kolumnach które mają dobrane dość duże powierzchnie komór basowych jak na głośniki w których są zainstalowane .

Co się z tym wiąże ?

Kolumny takie mają dużo fajnego i nisko schodzącego basu . Tyle że coś jest za coś . Takie strojenie powoduje naturalne ograniczenia dla tak małego głośnika i w przypadku sterowania kolumn przez S300i który ma basu tyle ile trzeba kolumny - głośniki po prostu nie wyrabiają i dla kogoś kto o tym nie wie jest słyszalny efekt braku kontroli nad głosnikami . Łącząc z tymi kolumnami KAV300i który mam mniej basu i jest on bardziej punktowy odciąża się pracą w niskich rejonach te kolumny przez co grają głośniej i dynamiczniej .

Czy to wina S300i ?

NIE . Bo to nie do niego są takie kolumny ( pomijając też że są za ciepłe ) ale o tym trzeba mieć świadomość a nie później popełniać takie wpisy z humorem w stylu że lampa KT88 jest mocniejsza od 300W wzmaka :)

Wmówiono mi że jak Krell to czywiście od 300i wzwyż

Prawdziwy Krell to dzielony Krell i zawsze tak było co nie zmienia faktu że integry też ma bdb

Accuphase to od 250 w górę

Akurat to najniższy i niezbyt ciekawy model a bdb modele tej firmy zaczynają się dużo drożej

jak Naima to nie cd 5i tylko 5xs

Lepiej CDX . Można go mieć za około 3-4kzł

jest to bardzo dobry wzmacniacz w zasiegu cenowym średnio zamożnego audiofila i po co go tak obrzydzać ?

A z tym pełna zgoda . A dzięki właśnie anty reklamom można ten wzmacniacz nowy wyrwać za 7kzł co jest wielką okazją na rynku .

Zgadzam się z powyższą wypowiedzią. S300i jest tak równy, że spokojnie dobrze zagra ze źródłem za 20.000 pln i napędzi Hi-Endowe kolumny i nie będzie mezaliansu. A np. słynny 400xi to cienizna, sucholec do kina domowego. A Naim CDX jest bardzo dobry w swojej cenie. Z XPS to już Hi-End. Co do Accu to nic nie powiem bo jakiś u mnie stoi i nie mam zastrzeżeń.

Faktem też jest że rozwalają mnie na łopatki wpisy takie jak ten

Użytkownik tybero dnia 10.04.2014 - 08:43 napisał

Tybero mając S300i słuchał go z ze Scan Speakami które na starcie nie są dobrymi kolumnami dla tego wzmaka. Mało tego słuchał na kolumnach które mają dobrane dość duże powierzchnie komór basowych jak na głośniki w których są zainstalowane .

Co się z tym wiąże ?

Kolumny takie mają dużo fajnego i nisko schodzącego basu . Tyle że coś jest za coś . Takie strojenie powoduje naturalne ograniczenia dla tak małego głośnika i w przypadku sterowania kolumn przez S300i który ma basu tyle ile trzeba kolumny - głośniki po prostu nie wyrabiają i dla kogoś kto o tym nie wie jest słyszalny efekt braku kontroli nad głosnikami . Łącząc z tymi kolumnami KAV300i który mam mniej basu i jest on bardziej punktowy odciąża się pracą w niskich rejonach te kolumny przez co grają głośniej i dynamiczniej .

Czy to wina S300i ?

NIE . Bo to nie do niego są takie kolumny ( pomijając też że są za ciepłe ) ale o tym trzeba mieć świadomość a nie później popełniać takie wpisy z humorem w stylu że lampa KT88 jest mocniejsza od 300W wzmaka :)

tak, tak, jutro, jutro...

Jak byś doczytał moje stare posty, bądź dopytał to byś wiedział, że moje odsłuchy S300i i KAV300i miały miejsce z:

- kolumnami: ESA Vivace XT3, 16Hz Aries, 16Hz Aries Plus, 16Hz Minas Anor,

- źródłami: Ayon 1sc, CA 651, 2x różne Dac'i, Rotel (jakiś modyfikowany),

- kilkoma kablami,

Więc te twoje powyższe wywody zachowaj dla siebie.

Tak samo jak rozpowszechnianie super opinii o sprzęcie, który niedługo później sprzedajesz (np. Xindak 600P).

I tak też wydarzy się i tym razem.

Czytającym polecam lekturę użytkownika Muda44.

Mógł bym przyklasnąć na to super brzmienie S300i jeśli nowy u polskiego dystrybutora by kosztował 5000 zł.

A tak za 12000 zł to nabijanie klienta w butelkę - myślisz, że kupujesz Krella, a dostajesz przeciętnego chińczyka.

Używka za 5000-6000 zł to też żadna rewelacja.

Ale każdy już zrobi jak tam uważa....

- kolumnami: ESA Vivace XT3, 16Hz Aries, 16Hz Aries Plus, 16Hz Minas Anor,

Myślisz nad tym co piszesz ?

Wszystkie powyższe to miękkie , ciepłe granie a S300i dobrze zagra z szybkimi i rozdzielczymi kolumnami

No tak , Vivace XT3 czy Minas Anor to godne kolumny tego wzmaka :)))))

Tak jak CA651 i " jakieś DACi "

No padłem z wrażenia ...

Tak samo jak rozpowszechnianie super opinii o sprzęcie, który niedługo później sprzedajesz (np. Xindak 600P).

Żałosny ludek jesteś :)

Nie siedzę na tyłku i cały czas coś zmieniam . To co uważam za słabe to tak piszę a to co dobre i warte swojej ceny chwalę na forum .

Być może S300i kiedyś sprzedam choć na chwilę obecną wątpię . Za 7000zł nowy to bardzo dobry zakup i konkurencji wśród nowych nie ma.

Tego S300i wraz ze swoim DACem porównywałem do innego wzmaka + DAC + kable droższe o 28000zł . A zestaw ten składał ktoś kto ma kupę kasy , wiedzę i możliwości.

I co ?

I moje klamoty zagrały nieco gorzej. Nieco , oznacza powiedzmy z 10% i o 28000zł taniej .

Xindaka A600P , miałem chwaliłem , CHWALĘ cały czas i chwalić będę tak jaki kilka innych wybitnych urządzeń .

Mógł bym przyklasnąć na to super brzmienie S300i jeśli nowy u polskiego dystrybutora by kosztował 5000 zł.

A tak za 12000 zł to nabijanie klienta w butelkę - myślisz, że kupujesz Krella, a dostajesz przeciętnego chińczyka.

Używka za 5000-6000 zł to też żadna rewelacja.

Ciesz się bo kupiłeś prawie pełnoletniego klamota a ten klamot dzisiaj by kosztował z 15000zł i tyle byś za niego dał ?

No i jakie ty jeszcze wzmacniacze droższe słuchałeś że tak pewnie operujesz w tych przedziałach cenowych ?

Ale każdy już zrobi jak tam uważa....

Swietnie a ty się pohamuj ze swoimi opiniami na przykładzie kilku klamotów .

Trochę za dużo sobie pozwalasz, w tym wątku i klubie Krella zacząłeś od personalnych ataków, twierdząc że tylko ty wiesz najlepiej, pomimo że jak wiele osób ci udowodniło, wypowiadasz się o sprzęcie którego nie słuchałeś, zresztą tak samo jak o KAV300i.

Każdy wypowiedział się w tym wątku co myśli o tym wzmacniaczu, nie atakując dyskutantów, ale ty musiałeś zacząć z grubej rury przywalając się ponownie do mnie, że nie mam pojęcia o czym piszę.

Zachowujesz się jak typowy polski troll internetowy.

Napisano dziś, 19:40

Trochę za dużo sobie pozwalasz, w tym wątku i klubie Krella zacząłeś od personalnych ataków, twierdząc że tylko ty wiesz najlepiej, pomimo że jak wiele osób ci udowodniło, wypowiadasz się o sprzęcie którego nie słuchałeś, zresztą tak samo jak o KAV300i.

Każdy wypowiedział się w tym wątku co myśli o tym wzmacniaczu, nie atakując dyskutantów, ale ty musiałeś zacząć z grubej rury przywalając się ponownie do mnie, że nie mam pojęcia o czym piszę.

Zachowujesz się jak typowy polski troll internetowy.

To ze brzmienie ci nie odpowiada OK. Ale bzdury piszesz że ten wzmacniacz nie da rady napędzić dwóch 18tek .

Rozerwał by je .

Tak , nie masz pojęcia o czym piszesz. Poczytaj o strojeniu kolumn i aplikacji głośników w małych i dużych budach i z czym to się wiąże.

Atak ?

A kto mnie atakuje pisząc takie bzdety ?

O i z pomocą przyszedł ci twój kolega Triode :)

ie jest to prawda i nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz? w kwestii kolumn ze Studio16Hz również -nie słyszałeś żadnych a wydajesz opinie.

Opinia kilkunastu osób które mają lub miały KAV300i 300IL i 400XI . To z czym je łączyli i jakie były udane konfiguracje .

w kwestii kolumn ze Studio16Hz również -nie słyszałeś żadnych a wydajesz opinie.

Nie zauważyłem żeby robili kolumny na szybkich i jasnych przetwornikach .

Nie wydaję opinii o marce i jej produktach ale o tym że do S300i trzeba zupełnie innych kolumn .

piec intryguje mnie od jakiegos czasu-slyszalem go tylko krotko w salonie,potem rownie intrygujace byly recenzje i teraz opinia Arka i mudy:piec gra rowno i sprawdzi sie w szybkich systemach.Po swietach bede go mial w domu - ciekawe jak sie zgra z Zollerami.

Spróbuj i sam się przekonaj . Opisz też wrażenia . I ważna uwaga z jaką się zgodzę z fanami marki - Krell lepiej gra po XLRach .

wiesz co Marcin:największy problem z Tobą,moim zdaniem rzecz jasna, jest to,że masz zwyczaj wydawania autorytarnych sądów o rzeczach,które co najwyżej widziałeś w sieci.i powoływanie się na jakieś tam cudze opinie!

Mam znajomych na tym forum i poza nim . Znajomych nie bajarzy ale ludzi osłuchanych którzy wiedzą co piszą / mówią .

Ich spostrzeżenia zawsze zgadzały się z moimi .

Zresztą nawet na tym forum jest masa wpisów o choćby 400XI jaki jest " ostry " , przejrzysty itd. Wystarczy sięgnąć głębiej kto wydaje takie opinie i z czym były te wzmacniacze łączone . Dlaczego te wzmacniacze świetnie grają z polipropylenem Vien , Dynaudio czy papierowymi i węglowymi Scanami a lipa jest choćby z Triangle czy Focalami ?

Miałem dla przykładu Vienny Beethoveny i nie ma szans żeby S300i z nimi dobrze grał .

Dlatego przypomnę co wyżej napisałem

Jedna WAŻNA uwaga - jest to ciepły wzmacniacz i MUSI być łączony z szybkimi , przejrzystymi kolumnami i takim też źródłem .

wrzuciłeś do jednego worka wszystkie starsze integry,przypomnę:300i,300il,400xi-każda nich gra inaczej.nie słyszałeś żadnej z nich,nie słyszałeś również ani jednych kolumn z Tych---więc po co tworzysz jakieś opinie? opinie twoich znajomych są mi obojętne-od tego mam własne uszy i własne kryteria.

300i,300il,400xi-każda nich gra inaczej

Czasem 400XI to nie 300Il z inną regulacją głośności ?

:)

A jak już zauważyłeś że każdy gra inaczej to chyba do każdego trzeba nieco innych kolumn czy źródła ?

A skoro tak to S300i też wymaga odpowiedniego doboru reszty ?

opinie twoich znajomych są mi obojętne-od tego mam własne uszy i własne kryteria.

To samo mogę napisać o twoich i twoich znajomych opiniach .

Po tylu latach powinieneś już wiedzieć co z czym się łączy , jak grają różnie zaaplikowane głośniki i to że pewne głośniki bez względu na ich aplikacje maja swoją sygnaturę brzmienia .

OK - odpuszczam . Ty wiesz swoje , ja swoje . I niech wam będzie że lampa KT88 jest mocniejsza od 300Watowego wzmaka :)

A S300i nie napędzi dwóch illuminatorów jak ludzie je słabymi lampami napędzają .

Spoko . Nie mój cyrk.

muda

Gdzies czytalem,ze lepiej gra po rca(MHiF?)

Próbowałem go po RCA Van Den Hull First Ultimate MKII i podłączyłem XLR Proel Die Hard za 150zł.

I po XLR zagrał lepiej . VDH sprzedałem i kupiłem Equilibrium Turbine . Różnica na plus była nie do podważenia.

Nieco później kolega wpadł do mnie z Auralic Vega , modyfikowanym Calyx CTI , i Tarą 0,8 RCA.

No i tu się zdziwiłem że Tara RCA zagrała lepiej niż z Turbine . Tyle ze ta Tara kosztuje 16000zł a używka ponad 6000zł.

Musisz sam spróbować .

Muda

zmieniłeś źródło czy miałeś na myśli DACa w CA SM6?

Nie zmieniłem . Nadal mam SM6 . Miałem możliwość zakupu Auralica za bardzo dobre pieniądze i ten tak zachwalany DAC u mnie zagrał dużo gorzej od SM6 i to nawet z tą Tarą bo z XLRami było jeszcze gorzej . Ten sam Auralic znowu z Calyxem CTI i Tarą + sieciówka SR za 5 koła zagrał lepiej niż S300i z SM6 o czym wyżej wspomniałem .

Lepiej , nieco lepiej i o 28000zł drożej .

Jak widać SM6 świetnie gra z S300i a łączenie S300i z Auraliciem nie polecam .

Powinno być inaczej a nie było a ja się cieszę że mam ciut gorzej a prawie 3 dychy w kieszeni . Bo o to chodzi , mieć jak najlepiej grający sprzęt nie wydając na niego masy kasy .

OK. A już myślałem, że nastąpiły jakieś zmiany;)

Sam się mocno zdziwiłem że tak chwalony DAC nie zagrał lepiej a zagrał gorzej .

W zakładce Hi End bardzo go chwalą , kolega zamienił Femto na Vegę a u mnie ZONK.

Kabel spowodował więcej pozytywnych zmian niż DAC :)

Świat AUDIO potrafi zaskakiwać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.