Skocz do zawartości
IGNORED

Powstanie Warszawskie-film.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu wczorajszym byłem na "Powstaniu Warszawskim".To nadzwyczajny i unikalny film.Przypominam,że z 5 godz. filmów dokumentalnych zachowanych z Powstania wykorzystano ok. 80 min. z których po cyfrowym remasteringu stworzono dokumentalny film z fabułą.Nowość polega nie tyle na tym,że poprawiono obraz i z czarno-białych zdjęć utworzono kolorowe.Nowość polega na tym,że dorobiono dźwięk.Cała ścieżka dźwiękowa została odtworzona na podstawie analizy ruchu warg osób filmowanych.I te zdjęcia,znane od lat nabrały nagle życia,te osoby nagle przemówiły a przez to zdjęcia zyskały na sile rażenia.Film jest po prostu wstrząsający!Osią fabuły są relacje z walk dwóch braci filmowców,którzy byli autorami tych zdjęć.Obraz Powstania jaki rodzi sie po obejrzeniu filmu jest porażający.To nie ma nic wpólnego z hura patriotyzmem jaki jest lansowany w mediach.Po zakończeniu filmu w sali zapadła cisza,ludzie mieli łzy w oczach.Włącznie z autorem wątku!

Jednocześnie zaznaczam,że wątek nie jest poświęcony aspektowi politycznemu czy militarnemu Powstania( od tego jest bocznica) ale wyłącznie filmowi.

https://www.audiostereo.pl/topic/111566-powstanie-warszawskie-film/

Zaskoczyłeś mnie, że z warszawskich powstańczych kronik udało się stworzyć dokument z fabułą. Niesssamowite! Do tej pory myślałem, że film narodził się poprzez czysto techniczny w zakresie video-audio, co już jest wyzwaniem zwłaszcza w zakresie ścieżki dźwiękowej. Wiem, że producenci skorzystali z pomocy najlepszego w Polsce specjalisty od czytania mowy z ruchu warg...

A tu jeszcze fabuła... No, no...

Filmu jeszcze niestety nie widziałem, ale już w trakcie oglądania zwiastunów uderzył mnie fakt, że ludzie w tamtych czasach odbierali rzeczywistość w... kolorze!

Do tej pory, oglądając czarno-białe zdjęcia i filmy z tamtych wydarzeń cały czas towarzyszyło mi poczucie jakiejś takiej odległej, nie do końca realnej historii. A te pokolorowane, "ożywione" obrazy powodują, że ci ludzie i ich dzieje stają się niezwykle realni, wręcz namacalni. Wrażenie z pewnością piorunujące!

Właśnie powstrzymuję pryncypau od tych poprawności i to do niego powinieneś mieć pretensje. Żeby było jasne: jestem zupełnie apolityczny i nie posiadam faworytów wśród politykierów, rozróżniam jednak wątki i ten jest o filmie Powstanie Warszawskie, a nie o tym, co powiedział Rafał Ziemkiewicz.

Parker's Mood

• 2 lata później...

Strona warta obejrzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Strona warta obejrzenia

Ukryta Zawartość

Dziękuję. Naprawdę - świetnie zrobione.

A, gdy czytam o Stalinie, zawsze przypomina mi się wiersz Kaczmarskiego:

"Niechby się inaczej zgięła historii sprężyna, rehabilitowaliśmy dzisiaj i Stalina".

Cytat z niczego, bo z głowy.

Ukryta Zawartość

Dziękuję. Naprawdę - świetnie zrobione.

A, gdy czytam o Stalinie, zawsze przypomina mi się wiersz Kaczmarskiego:

"Niechby się inaczej zgięła historii sprężyna, rehabilitowaliśmy dzisiaj i Stalina".

Cytat z niczego, bo z głowy.

Muszę przyznać że bardzo wiele wnosi warstwa muzyczna , gdy było się małym dzieckiem oglądając filmy w kinie nagle było się wewnątrz filmu i akcji , muszę przyznać że ta strona także potrafiła przenieść mnie w swój kreowany wymiar .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.