Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

baltazar,

Rozumiem sarkazm, ale Elbowi doswiadczenia i fachowosci w kwestii serwerow nie brakuje i jest oznaczony na forum jako branza.

Nie ma powodow krytykowac go za dzialalnosc zgodna z jego profesja.

Trudno , zeby krytykowal to co sam sugerowal.

Konto w trakcie usuwania

Nie jest też napisane że składa 5 dni.

Napisane jest że składa 3 dni, a 2 dni zajmuje testowanie.

Chyba kolega nie ma pretensji do tego (jak go kolega nazwał "biednego") pana, który to robi dłużej niż kolega by to zrobił?

To Pan Fikus mu za to płaci i widocznie nie wymaga od niego pośpiechu lecz staranności w wykonywaniu pracy.

Okeeejjj...

Pisałem moje posty licząc na minimalny wkład intelektualny czytelnika w ich zrozumienie i logiczne myślenie. Jeżeli masz zamiar czepiać się słówek i infantylne udawanie, że nie rozumiesz o czym piszę to jest to Twój wybór ale ja Ci więcej jak dziecku tłumaczyć nie będę.

Co do zrozumienia języka angielskiego, mieszkam od 10 lat w kraju anglojęzycznym... i gwarantuje Ci, że nie mam z tym żadnego problemu (w języku polski rozmawiam jedynie ze swoją małżonką i okazyjnie z jednym z wielu znajomych). Dla ścisłości zdanie jest tak skonstruowane, że jak najbardziej może oznaczać budowanie zasilacza, albo czegokolwiek, jeżeli ktoś by sobie życzył je tak zrozumieć choć osoba inteligentna z kontekstu założy, ze chodzi jedynie o samo składanie z gotowych komponentów, ponieważ tak jak pisałem nikt chyba od Pana IT nie oczekuje budowania od zera zasilacza w profesjonalnej firmie, której główną działalnością jest budowanie urządzeń elektronicznych w tym zasilaczy niejako od zera. Uwierz mi, że zwrot "put together" w nieformalnej wypowiedzi oznacza wszystko od zbudowania od zera po spięcie jedynie kilku kabelków ze sobą ... Obracam się także w środowisku konstruktorów zarówno tych profesjonalnych jak i domorosłych, więc chcąc nie chcąc słucham ich żargonu i typowych zwrotów oraz ich znaczenia...

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Nowy serwer/ transport plikow od Lukasza Fikusa , Lampizator DSD Komputer ...

Mnie ciekawi, czy w Lampim DSD DAC jest szansa na inne, dodatkowe interfejsy wejściowe ?

DoP można przecież przesyłać nie tylko via USB - może to być także dowolny SPDIF, tak Toslink jak i Coax.

Na rynku pojawiły się playery, które faworyzują taki sposób przesyłu, mało tego - wykorzystują także HDMI.

Nie mam tylko pewności, czy przesył via HDMI nie wymaga licencjonowania transmiterów, ale to szczegół.

Dlaczego o tym wspominam w zakładce HiEnd ? Ano dlatego, że dzięki postępowi jak i dostrzeżeniu niszy,

pojawili się producenci, którzy w swoich urządzeniach zaadoptowali możliwość strumieniowania DSD i chcą

z tym trafić pod przysłowiowe strzechy i zakończyć hegemonię egzotycznych firm, które łupią pasjonatów ! :)

Brzmi jak fantastyka, ale proponuję bez szyderczego uśmiechu przyjrzeć się dwóm śmiesznym konstrukcjom,

które swoim zaawansowaniem mają ochotę trochę zamieszać na tym rynku (nie koniecznie w dziale Hi-End,

choć kto wie - póki co, to nikt nie zadał sobie trudu, aby na poważnie przetestować playery z tej półki cenowej.

No, to uwaga ... absolutny szok cenowy ... dwa playery tańsze od nowego dziecka Lampiego o 25-35 razy ! ! !

POPCORN HOUR VTEN - cena 899 pln. ( bez możliwości inst. dysku wew. )

POPCORN HOUR a410 - cena 1 199 pln. ( z możliwością dysku wew. - kieszeń)

Wewnątrz dedykowane SoC na procesorach Sigma Design, które bez trudu radzą sobie z DSD 64 i 128,

a także w bonusie ... z dowolnymi strumieniami video, jeden także z 4K i kodowaniem HEVC, ale to pomińmy.

Pełna obsługa magazynu z tableta, jak w Aurenderze, ale bez konieczności pracy w sieci - to wisienka na torcie.

Wiem, wiem - to nie może grać, jak zaraz wielu to skomentuje, ale gdy prześledzimy w jaki sposób tworzony jest

strumień z DSD, to ... może jednak ktoś zauważy taką "plebejską" alternatywę i poświęci chwilę aby się pochylić.

Z utęsknieniem oczekuję dnia, w którym ktoś "oświecony" dokona przekładki tych bebechów do ładnej obudowy i

po dołożeniu super zasilania podbije rynek transportów DSD Hi-End - właściwie to już za niego trzymam kciuki ...

Panie Łukaszu - pieniądze leżą na ziemi, wystarczy się tylko pochylić - lekki tuning i sukces gwarantowany ! :)

Copyright by BoDeX. :)

BoDeX, czy juz się wyjasniło w jakiej wersji jest HDMI w VTEN?

Pozdro

Doczytałem, jednak niestety 1.4. I do tego tylko jeden poert HDMI.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

baltazar,

Rozumiem sarkazm, ale Elbowi doswiadczenia i fachowosci w kwestii serwerow nie brakuje i jest oznaczony na forum jako branza.

Nie ma powodow krytykowac go za dzialalnosc zgodna z jego profesja.

Trudno , zeby krytykowal to co sam sugerowal.

Profesja? Odkąd to na SGH wykłada się elektronikę? Albo na jakichś podrzędnych kursach MBA?

Pisywanie w kolorowych pisemkach jeszcze nikogo elektroniki nie nauczyło. Podobnie okazjonalna sprzedaż i organizacja wystaw.

To jest czysta amatorszczyzna oparta na opanowaniu paru terminów, oczywiscie tylko z nazwy ;)

Doczytałem, jednak niestety 1.4. I do tego tylko jeden port HDMI.

1.4 wystarcza do UHD 24p, a to większość - 60p to odległa pieśń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do samego AUDIO to jest Mount Everest - mega autostrada.

Poza tym, to te pare stówek to tylko kilka szt. audio-bezpieczników. :)

Ukryta Zawartość

1.4 wystarcza do UHD 24p, a to większość - 60p to odległa pieśń.

Ukryta Zawartość

Do samego AUDIO to jest Mount Everest - mega autostrada.

Poza tym, to te pare stówek to tylko kilka szt. audio-bezpieczników. :)

Mnie DSD nie kręci. Mój DAC robi tylko do 24/96.

A wyjscie analogowe w tym PH to na pewno zbrodnia.

Natomiast być może warto PH-410 ... zlampizować. Ciekawe czy ŁF podjąlby się takiej zabawy. Jak go znam to On takie rzeczy lubi.

Ciekawe czy te PH wypluwają DSD po coaxialu czy tylko pod HDMI.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Na milion % analog to zbrodnia, choć chwalą się aplikacją ESS, ale to można, a nawet trzeba zbagatelizować.

Do tej pory żaden player nie zaoferował transportowania DSD M-CH , a jest dosyć duże grono pasjonatów

takiej bajki, i jeśli wszystko się potwierdzi, to jesteśmy świadkami "przełomu", który schodzi pod strzechy ... :)

Jeśli chodzi DSD Mch to jak do tej pory można liczyć prawie wyłącznie na odtwarzacze płytowe wielokanałowe. Są to głównie odtwarzacze multiformatowe czytające CD/DVD/SACD i ew. DVD-A.

Profesja? (...) To jest czysta amatorszczyzna oparta na opanowaniu paru terminów, oczywiscie tylko z nazwy ;)

Skoroś Pan taki mądry, to weź Pan i zorganizuj np. jakąś sporą imprezę. Nie musi być zaraz w kilku hotelach i z zagranicznymi tuzami. Ale żeby zupełnie obcy ludzie chcieli przyjść, nie tylko znajomi...

Zrobisz to Pan?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Ale co to ma wspólnego z elektroniką i serwerami? Nie chodzi mi o talent organizacyjny, tylko o wiedzę techniczną. Nasz utalentowany organizator nigdy nie widział na oczy np. takiego Prolianta, nie wie co to serwerownia, nie konfigurował nigdy serwerowego systemu ani też nie projektował żadnego układu elektronicznego i nie umie czytać schematów. Jak więc może udzielać fachowych porad tyczących się budowy urządzenia elektronicznego?

Dzisiaj, konfigurowanie serwerów, to bajka w porównaniu do początków :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Fajnie, że pojawia się oferta dla ludzi, którzy nie chcą się bawić w własnoręczne majsterkowanie. Koszt samych części i software to jakieś 40-50% ceny końcowej. Na pewno daje to pewne pole manewru dla różnych promocji :)

To jest jednak sporo więcej. Ja na swój komp wydałem ok 14tys zł, do tego oprogramowanie następne 4tys i masz już 18tys.

Oczywiście gotowy produkt musi być droższy niż suma części, bo po pierwsze - ktoś go musi złożyć i uruchomić (co wbrew pozorom wcale nie jest takie proste ani za pierwszym, ani za drugim razem - budowanie serwera za każdym razem kosztowało mnie sporo czasu, nerwów i wysłanych maili), a po drugie - musisz komuś zapłacić, aby świadczył ci serwis 24/7 przez dwa lata. Bo w cenie produktu masz nie tylko złożony serwer, ale właśnie serwis przez zdalny pulpit. A to wszystko kosztuje, i to wcale niemało. ZTCW Łukasz zatrudnił informatyka i chce tę linię serwerów rozwijać. Sam nie mógł uwierzyć w to co słyszy - od kilku lat używał MacBooka Pro, i myślał że jest w domu.

Jak pierwszy raz posłuchał tego serwera, to na gorąco napisał na FB tak:

Najlepsze urządzenie do słuchania muzyki jakie w życiu testowałem. Z tych samych płyt słychać 10 x więcej wszystkiego. ‪#‎siedzimyzopadniętąkoparą‬

Lampizator ma już pewna bazę bardzo zamożnych klientów (samych Golden Gate'ów sprzedał już chyba ze 30szt ... a to urządzenia za 70tys zł), którzy pytali o taki gotowy serwer. A skoro pojawił się popyt, to jest i produkt.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Łukasz zatrudnił informatyka i chce tę linię serwerów rozwijać. Sam nie mógł uwierzyć w to co słyszy - od kilku lat używał MacBooka Pro, i myślał że jest w domu.

Najlepsze urządzenie do słuchania muzyki jakie w życiu testowałem. Z tych samych płyt słychać 10 x więcej wszystkiego. ‪#‎siedzimyzopadniętąkoparą‬

Lampizator ma już pewna bazę bardzo zamożnych klientów (samych Golden Gate'ów sprzedał już chyba ze 30szt ... a to urządzenia za 70tys zł), którzy pytali o taki gotowy serwer. A skoro pojawił się popyt, to jest i produkt.

I to jest przyszłość dla producentów źródeł, fajnie, że polska firma jest jedną z pierwszych która się na to decyduje. Przyszłe dcSy i inni topowi gracze też powinni pójść tą drogą np możliwość wyboru między transportem a serwerem, lub serwer jako dodatek ale na tym samym poziomie brzmieniowym co CD.

Bardzo przekonujący i poparty rzetelną analizą argument.

Cyt:

Najlepsze urządzenie do słuchania muzyki jakie w życiu testowałem. Z tych samych płyt słychać 10 x więcej wszystkiego. ‪#‎siedzimyzopadniętąkoparą

A pamietasz jak kilka lat temu pisalem na temat Jplay-a, czy rodzaju komputerow, kabli USB, ze wplywaja bardzo na dzwiek? Pamietasz jaka byla tu szydera wielka z tego, jakos dzisiaj nikt tego juz nie kwestionuje. ;)

Pamiętam, pamiętam. 30 lat temu ludzie tak samo pisali o kablach i drwili z tych którzy słyszą różnicę.

Z czasem informacja się jednak przebija do szerszej świadomości. Z computer audio będzie tak samo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pamiętam, pamiętam. 30 lat temu ludzie tak samo pisali o kablach i drwili z tych którzy słyszą różnicę.

Z czasem informacja się jednak przebija do szerszej świadomości. Z computer audio będzie tak samo.

Elb

Nie przesadzaj bo jeszcze nie masz 40-stu lat...........to wtedy miałes mętne pojęcie o audio,jesli w ogóle je miałeś-także wrzuć na luzik.

Z computer audio będzie tak samo.

Oczywiście ,że będzie ale jak na razie nie jest ;)

A tego typu wypowiedzi są co najmniej zadziwiające , szczególnie mając na uwadze kto to napisał :

I to jest przyszłość dla producentów źródeł, fajnie, że polska firma jest jedną z pierwszych która się na to decyduje. Przyszłe dcSy i inni topowi gracze też powinni pójść tą drogą np możliwość wyboru między transportem a serwerem, lub serwer jako dodatek ale na tym samym poziomie brzmieniowym co CD.

Wszechmogący

Zlituj się nad tym bożym barankiem

To jest jednak sporo więcej. Ja na swój komp wydałem ok 14tys zł, do tego oprogramowanie następne 4tys i masz już 18tys.

Odpowiadam na pierwsze zdanie-kogo to obchodzi?

Odpowiadam na drugie zdanie-może byś łaskawie przestał ludzio robić z mózgu wodę,70 tys to fajne kompaktowe auto kosztuje i masz pozytek

z niego 10-15 lat,a lampizator jest dobry dla elektronicznych laików i posiadających kosztowne ubezpieczenie na swoje zycie.

Na taką nachalną i natarczywą reklamę może sie złapać tylko osoba o niklej wiedzy elektronicznej,bądż łoś,jeleń,leszcz lub pelikan-który łyka wszystko.

Elb

Nie przesadzaj bo jeszcze nie masz 40-stu lat...........to wtedy miałes mętne pojęcie o audio,jesli w ogóle je miałeś-także wrzuć na luzik.

Poczytajcie posty po powrocie starego ... treść merytoryczna aż kipi ;). Szczególnie z tego powyższego postu nt. leszczy i pelikanów. A stary Lampizatora Golden Gate widział ... na zdjęciu :).

Stary, nie wróżę Ci dłuższego czasu po powrocie. Ktoś obstawia, kiedy dostanie ponownie długie wakacje od pisania?

Poczytajcie posty po powrocie starego ... treść merytoryczna aż kipi ;). Szczególnie z tego powyższego postu nt. leszczy i pelikanów. A stary Lampizatora Golden Gate widział ... na zdjęciu :).

Stary, nie wróżę Ci dłuższego czasu po powrocie. Ktoś obstawia, kiedy dostanie ponownie długie wakacje od pisania?

(..)

Przestań pleść swoje prawdy weż na swoim blogu się wykazuj i tam razem z rafałkiem z Radomia i dokazuj.

Znawco clippingu i ustawianych odsłuchow z przesterami...........nie wstyd Ci-stary chłop a takie rzeczy wyprawia.

Staje z dwoma daczkami abraxasa na kościach TDA 1541 oraz AD 1865 do bezposredniego odsłuchu........oczywiście nie w tak kuriozalnym

systemie jak Twój.

Jak ten Golden Gate taki wspaniały jest to sobie go po prostu kup-zalecam na pięciu klepkach,dla Ciebie to najodpowiedniejsza wersja jest.

pozdrawiam

Ps.

Złoż wreszcie przed utrata słuchu jakiś sensowny system-wtedy podyskutujemy o hajendzie,bo na razie nie ma o czym.

Jeśli taki ekspert tak pisze, to tak być musi!

Złoż wreszcie przed utrata słuchu jakiś sensowny system-wtedy podyskutujemy o hajendzie,bo na razie nie ma o czym.

Prędzej ja złoże Origami z Eternitu ;)

Ale trzymam kciuki ...

Ty już znalazłeś i ja też. Ale ja jestem inny od ciebie i wiem, że świat bywa ciekawy i dostarcza ciagle nowe, inne opcje. Na dziś nie słyszałem nic lepszego niż Grande Utopie w odpowiednim systemie. Wiem, że gusta są różne i nie każdemu może podobać się takie granie, ale dla mnie póki co jest to nr 1. Natomiast nie wykluczam, że coś innego może zagrać jeszcze lepiej lub inaczej, a to inaczej przypadnie mi do gustu jeszcze bardziej. Tyle, że moje typy na ewentualny pojedynek to tylko przypuszczenia. Nie słyszałem ich.

W Twoim pomieszczeniu spróbowałbym MBLa.

Miałem kiedyś u siebie nie cebulki tylko model z dużą piankową kopułką średniotonową i chyba metalową membraną na basie. Nie pamiętam symbolu.

To było świetne granie. Innym znakomitym głośnikiem była Piega P8 Limited. Niestety te głośniki nie są już produkowane.

Powodzenia.

Mam umówiony odsłuch u siebie MBL 101, żeby zobaczyć jak cebule zachowują się w mojej akustyce. Czas pokaże. Gdyby cebule fajnie zagrały to Extreme byłoby godne rozważenia. Ale cena kosmos i na razie to tylko gdybanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.