Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie ma powiadasz :)

Zdjęcia starsze:

http://www.audiostereo.pl/wasze-ustroje_3609.html/page__view__findpost__p__2512133

I trochę bardziej aktualne:

http://www.audiostereo.pl/lampowy-fan-klub-amplifona_32072.html/page__view__findpost__p__3047957

http://www.audiostereo.pl/wasze-ustroje_3609.html/page__view__findpost__p__2929636

Wybacz ale najnowsze foty dopiero zrobię.

W załączniku foty alternatywnych kolumn dręczycieli jello :)

I kilka moich kabelków oraz innych gratów. Jest tego więcej :)

Panowie wojenka swoją drogą ale pokój jest wyjebisty dobrze przystosowany i praktycznie niedostępny dla większości (szacuję na 95%) forumowiczów tu piszących włącznie ze mną.

Konfiguracja sprzętowa podejrzewam że również.

Może bez takiej tendencyjnej krytyki będzie lżej nam wszystkim.

No chyba że się mylę.IMHO

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

To ja wstawiam także swój, żeby nie było, bo się pytałeś :) I też mam problemy z akustyką po prawej stronie, jak widać jest tam łóżko, które skutecznie robi za absorber. Ale mam już mam plan naprawczy :) Krytykujcie do woli, ile wlezie :) Krytyka jest potrzebna i zawsze będzie obecna w naszym życiu, pytanie jest takie, kto z niej zrobi użytek. Ja kiedyś zrobiłem :)

post-15740-0-58232200-1425241001_thumb.jpg

Kolega z takim "czymś" miał odwagę krytykować kanapę pmcompa ?

Gratuluję odwagi.I nie podejmuję tematu.

No dobra kocury ... dość napierdalania, kończę działania bitewne i ogłaszam rozejm. Nie będę Putlerem :). Nich teraz będzie merytorycznie.

Szymon ... widzę każdy ma swoją kanapę ... Ty też. Do tego skórzaną. Proponuję założyć klub audiofilskich kanap. Zarobimy na emeryturę ;). Do tego Ty miałeś gustowny ludwikowaty stoliczek. Zostały do dziś?

Żarty na bok. Wielkie, gołe pomieszczenie. Obawiam się, że też ma swoje problemy. Moje jest otwarte, Twoje na szczescie zamkniete. I ma plaski sufit. U mnie niestety typu kosciół. Ciężko będzie coś podwiesić.

Nie podoba mi się ta półkolista wnęka z oknami za sprzętem. Obawiam się kłopotów ze sceną i pomieszanie prawego z lewym. Jak w dawnym Camargo na placu Wilsona 30 lat temu z półokrągłym sufitem. awiecie o czym mówię.

Dużp twardej podłogi przed miejscem odsłuchu, mam nadzieję ze deski albo klepka, a nie panele. Ten dywanik z pod fotela rzuciłbym przed fotel, po iedzy fotel i sprzet.

to po ieszczenie strasznie dlugie jest. Jakis parawan z grubej kotary z tyłu? Wtedy kanapa nie bedzie juz potrzebna, sorry, nie moglem sie powstrzymac ;).

Twoje kolumny, ktore teraz ma stary mogly tam fajnie grac po ... adaptacji akustycznej. Ale do tego chyba sam doszedles. Ty masz pomieszczenie wylacznie do sluchania, zazdraszczam. Ja zabralem domowy salon i mam tam jeszcźe kino domowe.

Wzmak chyba zmieniles bo tyle lamp polaczonych rownolegle to dramat dla kalibracji. Powinny byc idealnie sparowane a to trudne przy tej ilosci.

Tyle na dzis z tego co widzialem. Te dwa zdjecia z dzisiaj robią nadzieję.

Pamiętaj ... audiofilska kanapa panaceum na dobry dźwięk.

BTW kidyś stary chyba myślał, że to moje misejce odsłuchu jest ;) .

Pozdro

Odnośnie akustyki do Loganów to opisałem ja szerzej w klubie elektrostatów. Półkole za kolumnami nie ma nic wspólnego z półkolistym sufitem i jest zbawieniem na fale stojące oraz właściwy rozkład rezonansów w tak długim pomieszczeniu. Elektrostat wymaga specyficznych warunków akustycznych i wierz mi w tym pomieszczeniu gra dużo lepiej niż widoczne na zdjęciu kolumny tradycyjne.

Lampki WM300 to szczytowy Amplifon w PP i nie wymaga żadnych kalibracji. Posiada autobias i sam ustawia optymalne parametry pracy lamp. To są monosy zupełnie bezobsługowe podobnie jak najnowszy set na 833. Każdy kto je widzi myśli, że trzeba latać z miernikiem i dobierać lampy przez rok ale nic z tych rzeczy. Nowoczesna technika lampowa to nie tylko wspaniałe brzmienie ale i wygoda użytkowania.

Odnośnie dywanu i podłogi tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To ja wstawiam także swój, żeby nie było, bo się pytałeś :) I też mam problemy z akustyką po prawej stronie, jak widać jest tam łóżko, które skutecznie robi za absorber. Ale mam już mam plan naprawczy :) Krytykujcie do woli, ile wlezie :) Krytyka jest potrzebna i zawsze będzie obecna w naszym życiu, pytanie jest takie, kto z niej zrobi użytek. Ja kiedyś zrobiłem :)

Ukryta Zawartość

Fajne, poważnie. Z klimatem. U Szymona stare bylo jak ... muzeum. I puste na scianach, koszmar akustyczny.

A Ty masz okno z tyłu. Od razu tam trzeba postawić dyfuzor niestety. Wlasnie dzisiaj minabyr postawil u siebie zaslaniajac podobne, na szczescie mniejsze okno z tylu sceny. Pol roku go na to namawialem. Powiedzial, ze juz nie zdejmie. PrY odsluchach oczywiscie.

Ta wysoka szafka po prawej Ci nie przeszkadza i nie zaburza sceny?

I to chyba łózko z prawej? Nie chodzi o zaslanianie tylko o duzą, płaską i miękką powierzchię. Desymetryzajcja Panie.

Sufit podobnie jak u mnie ... krzywy. Do tego dechy. U mnie przynajmniej podwojny gips karton, ktory trochę tlumi a nie tylko odbija. Do tego prawa kolumna za blisko sciany. I ten rozpraszacz z prawej malo pomoze. Do srodka z nią, masz miejsce, a szafkę wysoką w róg.

Wystarczy tego psychoanalitykowania na dziś. Niby słucham muzy, a piszę. O kant doopy potłuc.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Koniecznie wywal to łóżko... i śpij na podłodze. Po czymś takim możesz blado wypaść w oczach Szymona.

Tak planuję zrobić :) Poczekajmy na osąd Szymona :)

Kolega z takim "czymś" miał odwagę krytykować kanapę pmcompa ?

Gratuluję odwagi.I nie podejmuję tematu.

OK :)

Ta wysoka szafka po prawej Ci nie przeszkadza i nie zaburza sceny?

I to chyba łózko z prawej? Nie chodzi o zaslanianie tylko o duzą, płaską i miękką powierzchię. Desymetryzajcja Panie.

Tak, właśnie, to są kolejne elementy do usunięcia, tylko czasy brak i nie wiem co zamiast łóżka, tzn jakieś składane ala kanapa. Po lewej jest ok i też się temu dziwie, ale akustyka czasami tak ma :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Strasznie uparty z Pana człowiek Panie. Wielkość pokoju, wielkość Loganów i ... lampa !!! Piszę to z podziwem nie implikuj tu jakiejś szydery :>)))

Dobranie lampek do tych morderców z impedancją spadającą do 0,6 ohma rzeczywiście nie było łatwe ale Polak potrafi :)

Odnośnie akustyki do Loganów to opisałem ja szerzej w klubie elektrostatów. Półkole za kolumnami nie ma nic wspólnego z półkolistym sufitem i jest zbawieniem na fale stojące oraz właściwy rozkład rezonansów w tak długim pomieszczeniu. Elektrostat wymaga specyficznych warunków akustycznych i wierz mi w tym pomieszczeniu gra dużo lepiej niż widoczne na zdjęciu kolumny tradycyjne.

Lampki WM300 to szczytowy Amplifon w PP i nie wymaga żadnych kalibracji. Posiada autobias i sam ustawia optymalne parametry pracy lamp. To są monosy zupełnie bezobsługowe podobnie jak najnowszy set na 833. Każdy kto je widzi myśli, że trzeba latać z miernikiem i dobierać lampy przez rok ale nic z tych rzeczy. Nowoczesna technika lampowa to nie tylko wspaniałe brzmienie ale i wygoda użytkowania.

Odnośnie dywanu i podłogi tutaj:

Ukryta Zawartość

to daj jeszcze te swieże zdjecia jak zrobisz jak to dzisiaj wygląda.

No to co, moj dyplom inżyniera elektronika i liźnięcie akustyki, to nie byla moja specjalność tylko ... mikrofale w audio mało przydatne, coś warte są, czy dalej bedziesz mnie ocenial kanapą starego?

Takie grupowe seanse na odległośc mają w sobie coś fajnego, szczegolnie jak wczesniej jest napierdalanka :)..

Taki luz.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest klimacik że chętnie bym lufkę walnął :) Przytulnie i swojsko. Teraz wstawiłem ciemne dyfuzory i fraktale, też robię pieczarę.

Akustycznie jak u 99% osób jest co robić.

Ukryta Zawartość

Nieubłaganie czuć nadciągającą wiosnę... Samce z gatunku jeleni oraz innych rogaczy wychodzą na rykowisko;-)

A gdzie są te panny ???

Masza o fajfusach już dzisiaj pisał ;).

Pozdro

Co do elektrostatów nie mam doświadczenia ale podejrzewam, ze trzeba jes bardzo odsunąć od tylnej ściany.

U ciebie jest na szczęscie mnóstwo miejsca.

Jak jest teraz pomiedzy nimi odleglosc i odleglosc do scian bocznych?

Pozdro

Tu jest klimacik że chętnie bym lufkę walnął :) Przytulnie i swojsko. Teraz wstawiłem ciemne dyfuzory i fraktale, też robię pieczarę.

No proszę, do łóżka się nie przyczepił. To łóżko jest dobre. Bo to nasze łóżko jest...

Nasze czyli Wasze czyli kto tam i z kim sypia bo się pogubiłem?

;)

Ja ze starym? Nieeeeeeee ... my na kanapie, nie na łożu.

Fuj.

A To ie to tylko jedno w głowie ... młody zbereznik.

;)

Pozdro

Sufit podobnie jak u mnie ... krzywy. Do tego dechy. U mnie przynajmniej podwojny gips karton, ktory trochę tlumi a nie tylko odbija. Do tego prawa kolumna za blisko sciany. I ten rozpraszacz z prawej malo pomoze. Do srodka z nią, masz miejsce, a szafkę wysoką w róg.

To, że sufit krzywy to akurat dobrze, ja mam drewno na suficie i wolę drewno od karton-gipsu, oczywiście, jasne, że będą zmiany, ale jeszcze nie teraz, brak czasu, brak gotówki i brak pomysłu, a szczególnie tego środkowego :) Po lewej mam komodę i tam jest lepiej, niestety, nie mam jak teraz tego pozmieniać. Szafka idzie nie totalnie w róg, ale w te okolice. Dojdą też drewniane standy. Najpierw muszę wypierdzielić łóżko :) Priorytet :D

Jasne, że jest dużo do roboty, ale efekt aktualny i tak jest sporo większy niż oczekiwałem. Czasami mi się wydaje, że nie muszę nic robić, ale to w nocy, jak mi się oczy zamykają i po głebszym :D

No proszę, do łóżka się nie przyczepił. To łóżko jest dobre, bo to .... nasze łóżko.

No pokaż swój, no pokaż :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Hamak, eee, choć gdyby tak pomiędzy kolumny, tylko, czy standy wytrzymają hehehe :D

A gdzie są te panny ???

Masza o fajfusach już dzisiaj pisał ;).

Pozdro

Co do elektrostatów nie mam doświadczenia ale podejrzewam, ze trzeba jes bardzo odsunąć od tylnej ściany.

U ciebie jest na szczęscie mnóstwo miejsca.

Jak jest teraz pomiedzy nimi odleglosc i odleglosc do scian bocznych?

Pozdro

Elektrostat musi być możliwie daleko o ściany tylnej. Ze względu na specyfikę promieniowania dipola jest na ten aspekt bardzo czuły. U mnie ok 4 - 4,5m od ściany tylnej. Rozstaw około 4m i odległość od bocznych około 0,6m. Wpływ ścian bocznych jest bardzo mały dlatego można je szeroko rozstawić. Najgorzej jest z kolumnami promieniującymi dookólnie tutaj trzeba zachować minimum 2m z każdej strony żeby wydobyć pełnię możliwości a to pociąga za sobą bardzo szerokie pomieszczenie. Odnośnie największych Loganów trzeba jeszcze dodać odległość słuchacza nie mniejszą niż 4-5m od kolumn ze względu na ich wysokość i promieniowanie całą powierzchnią "membrany". Takie ustawienie i dodatkowy luz za słuchaczem wymaga niestety bardzo dużego pokoju minimum 6m x 10m. U mnie ze względu na rozkład rezonansów pociągnąłem je do 15m tak aby zejść poniżej dolnej częstotliwości granicznej kolumn przy tym wymiarze .

W jedne trąbkie dmuchacie, pmcompa krytykujecie więc na łóżko oko przymknąć można.

No dobra ... rozszerzam klub do posiadaczy kanap i łóżek.

Gwoli ścisłości Oni mnie krytykowali bo ... tak było graj starem audiofilowi.

Merytorycznych argumentów brak to ... kanapą go.

Ja tam na pasku starego już bym przestał wisieć. Ale nie wracajmy do tego tematu no fajnie jest bez starego, a jeszcze znowu Putler ze mnie wyjdzie. Topory wykopię. A dopiero co ze sly'em zakopaliśmy.

Kto jeszcze chętny do klubu kanapo/łóżkowców? Może jakieś wodne?

Pozdro

Pmcomp, ze Stefkiem Ci podaliśmy parę uwag dotyczących Twojego pomieszczenia, więc nie gadaj, że nie było merytorycznie... Jak wstawiasz zdjęcie swojego pomieszczenia, no to musisz brać pod uwagę, że będzie krytyka taka czy inna. Zaletą jest, jeśli Ci jeszcze jeden z drugim poda rozwiązanie lub poda przynajmniej co można by było zrobić. A u Ciebie można sporo zrobić :)

Elektrostat musi być możliwie daleko o ściany tylnej. Ze względu na specyfikę promieniowania dipola jest na ten aspekt bardzo czuły. U mnie ok 4 - 4,5m od ściany tylnej. Rozstaw około 4m i odległość od bocznych około 0,6m. Wpływ ścian bocznych jest bardzo mały dlatego można je szeroko rozstawić. Najgorzej jest z kolumnami promieniującymi dookólnie tutaj trzeba zachować minimum 2m z każdej strony żeby wydobyć pełnię możliwości a to pociąga za sobą bardzo szerokie pomieszczenie. Odnośnie największych Loganów trzeba jeszcze dodać odległość słuchacza nie mniejszą niż 4-5m od kolumn ze względu na ich wysokość i promieniowanie całą powierzchnią "membrany". Takie ustawienie i dodatkowy luz za słuchaczem wymaga niestety bardzo dużego pokoju minimum 6m x 10m. U mnie ze względu na rozkład rezonansów pociągnąłem je do 15m tak aby zejść poniżej dolnej częstotliwości granicznej kolumn przy tym wymiarze .

4 m rozstawu to nie za dużo? Brakuje miejsca do scian jak napisales. ja bym popróbował tak na 3,40, wtedy bylby metr do scian bocznych, choć pewnie juz to robiles. Tylko aby nie bylo punktowego odsluchu jak na koncercie ze 100 metrów musialbys sie troszke przysunąć bliżej.

A jakies rozpraszacze z boków są? Bez zdjecia to czyste dywagacje.

Poniewaz to dipole to racżej z bazą kłopotów nie masz?

A co teraz jest z tyłu? Dalej ta wnęka?

Pozdro

4 m rozstawu to nie za dużo? Brakuje miejsca do scian jak napisales. ja bym popróbował tak na 3,40, wtedy bylby metr do scian bocznych, choć pewnie juz to robiles. Tylko aby nie bylo punktowego odsluchu jak na koncercie ze 100 metrów musialbys sie troszke przysunąć bliżej.

A jakies rozpraszacze z boków są? Bez zdjecia to czyste dywagacje.

Poniewaz to dipole to racżej z bazą kłopotów nie masz?

A co teraz jest z tyłu? Dalej ta wnęka?

Pozdro

Z tyłu jest ściana jakieś 6m za słuchaczem i więcej ustroi :)

Na bokach też są dyfuzory i absorbery ale to za dużo gadania pewnie kiedyś aktualną fotkę zrobię.

Odnośnie ustawienia kolumn, jako posiadacz killkunastu par Loganów jakieś tam doświadczenie mam :) Zwłaszcza w pomieszczeniu, które sam projektowałem.

Widzę neomammut na twoim zdjęciu klocek audio, na samej górze po prawej, taki dwukolorowy, srebrno-grafitowy. Czy to jest Pioneer? Magnetofon?

Pioneer CT-9R :) Ma bardzo dobry mechanizm, oba talerzyki na silnikach BSL plus autorevers i bardzo dobra automatyczna kalibracja, choć gubi się przy taśmach żelazowych :)

Pmcomp, ze Stefkiem Ci podaliśmy parę uwag dotyczących Twojego pomieszczenia, więc nie gadaj, że nie było merytorycznie... Jak wstawiasz zdjęcie swojego pomieszczenia, no to musisz brać pod uwagę, że będzie krytyka taka czy inna. Zaletą jest, jeśli Ci jeszcze jeden z drugim poda rozwiązanie lub poda przynajmniej co można by było zrobić. A u Ciebie można sporo zrobić :)

Goofno mozna. WAF wysoki ale gada, ze salon jej zabralem. Z bokow nie zrobie nic bo mam z lewj kominek i komin. A po prawej kanapę (inną) a potem lustro.

Jedyne co to sufit ... dokonuję dogłębnej analizy.

Stolik pomiedzy sławną kanapą a fotelem odsłuchowym zostaje bo tam single malty stawają. I o nic wiecej nie pytajcie.

Dywan jest? Jest.

Z tylu wneki na wysokie balkonowe okna ale z gubymi kotarami.

Tylko te nieszczesne plaskie i gole powierzchnie skosnego sufitu ...

Myślę, mam pewien pomysl na eksperyment. Dobrze, ze z kasą nie ma problemu.

I oczywiscie podniose dysfuzor tylny. Sprzetu nie zdejmę.

Wiecie ile mam źródeł? Policzyłem dzisiaj ... osiem. Gdzie to zmieścić ???

Pozdro

Na bokach też są dyfuzory i absorbery ale to za dużo gadania pewnie kiedyś aktualną fotkę zrobię.

Odnośnie ustawienia kolumn, jako posiadacz killkunastu par Loganów jakieś tam doświadczenie mam :) Zwłaszcza w pomieszczeniu, które sam projektowałem.

Zdjecie jutro poproszę ... muszę się przecież nad Twoją kanapą i Ludwikiem popastwić. Ja wiem, Ty na pewno tam masz miejsce odsłuchu :) :) :).

Pozdro

Wiecie co ... wlasnie rzucilem na talerzy placek orkiestry Cyrila Stapletona "Just For You" z przelomu 50/60, w stereo i ... jest zajebiscie :).

Aaaaaaa, cholerka, nie ma clippingu. Sam nie wiem czemu. Nie ... wiem ... nie mam lampy na basie. A też mam 2 x 50W w klasie A.

Pozdro

Pamiętam Pewexy w Katowicach, dwa blisko siebie, jeden na wprost dworca, drugi przecznicę dalej, chyba na ul.3 Maja. Połowa lat 80-tych. Przez ok.dwa lata były tam sprzęty z tej serii, różne modele. To musiała być dość rozbudowana seria. Zawsze patrzyłem na to rozmarzonymi oczyma ale nigdy nie było mnie na to stać. Przyjażnie zazdrościłem tym, którzy kupowali, a byli tacy. Wtedy przyjeżdżałem tam po vinyle i czyste kasety. Vinyle dla siebie, kasety na handel, bo w moim mieście w Pewexie kaset ani sprzętu audio nie było. Dzięki temu już wtedy niezle zarabiałem ale na te Pioneery nigdy nie mogłem sobie pozwolić. Ach, takie wspomnienie sprzed 30 lat... :-)

No to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie kupić, choćby z sentymentu... Ja też zacząłem z sentymentu i zobacz co się narodziło :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.