Skocz do zawartości
IGNORED

interconekt diy

sylwek.k

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo zachęcam: Jupiter Cotton Insulated 6N Cryo Copper Wire

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drucik jest sprawdzony. Brzmi znakomicie. Pewne źródło. Na ebay to mogą miedź konstytucyjną sprzedawać jako 6N.

IC zrobiony tylko z dwóch pojedynczych żył tego Jupitera torpeduje np. srebro znanej tu firmy. Przewód jest także znakomity do odrutowania sprzętu wewnątrz, do okablowania wysokotonówki itp. Nie ma problemu z rurkami teflonowymi, bo przewód ma osłonkę z bawełny, a jeśli ktoś nie wie to teflon w roli izolacji jest sporo gorszy od bawełny i to słychać.

Polecam, bo to rewelacja.

Ukryta Zawartość

Czy chcesz przez to powiedzieć, że prąd przemienny rozumiany jako strumień elektronów płynie Ci w jakimś ściśle określonym zawsze tym samym kierunku?

wepnij w jednej kolumnie kabel głośnikowy odwrotnie, posłuchaj czegoś w mono i sformułuj to pytanie ponownie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wepnij w jednej kolumnie kabel głośnikowy odwrotnie, posłuchaj czegoś w mono i sformułuj to pytanie ponownie

Janusz zawsze miałeś ciętą ale trafną ripostę. Szkoda że kufli już nie ma.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 2 tygodnie później...

Skoro już budujemy sobie interkonekty, to może wiecie gdzie można kupić rurki, które wyglądałyby jak Van Den Hul The Orchid?

Ukryta Zawartość

Chciałbym w takiej rurce ukryć dwie żyły drutu Mundorfa proponowanego przez kolegę Jaro.

Przy odpowiedniej ich sztywności nie byłoby problemu z giętkimi drutami.

Ukryta Zawartość

Skoro już budujemy sobie interkonekty, to może wiecie gdzie można kupić rurki, które wyglądałyby jak Van Den Hul The Orchid?

Ukryta Zawartość

Chciałbym w takiej rurce ukryć dwie żyły drutu Mundorfa proponowanego przez kolegę Jaro.

Przy odpowiedniej ich sztywności nie byłoby problemu z giętkimi drutami.

Nie mam pojęcia gdzie kupić takie rurki ale mogę poradzić jak ja to robię,kupuję w zoologicznym

rurki do napowietrzania akwarium zakładam na to ładny oplot i wygląda super , kabelki zabezpieczone

są przed uszkodzeniami bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

kupuję w zoologicznym

rurki do napowietrzania akwarium zakładam na to ładny oplot i wygląda super , kabelki zabezpieczone

są przed uszkodzeniami bardzo dobrze.

Fajny pomysł. Czy drut Mundorfa jest w teflonie? W tej rurce są luzem obok siebie?

Pozdrawiam.

Fajny pomysł. Czy drut Mundorfa jest w teflonie? W tej rurce są luzem obok siebie?

Pozdrawiam.

Tak drut który kupuję jest w izolacji,nie mam pojęcia ale chyba teflonowej,http://www.sklep.mundorf.com.pl/mundorf-sgw105wh-przewod-zloto-srebro-izolacji-050-mm-metr-p-345.html

w rurce są luzem delikatnie skręcone.

Tak drut który kupuję jest w izolacji,nie mam pojęcia ale chyba teflonowej,http://www.sklep.mundorf.com.pl/mundorf-sgw105wh-przewod-zloto-srebro-izolacji-050-mm-metr-p-345.html

w rurce są luzem delikatnie skręcone.

Drut już zamówiłem:) Muszę tylko poszukać rurek, chyba igelitowych i brać się do roboty. Dzięki!

Bardzo zachęcam: Jupiter Cotton Insulated 6N Cryo Copper Wire

Ukryta Zawartość

Drucik jest sprawdzony. Brzmi znakomicie. Pewne źródło. Na ebay to mogą miedź konstytucyjną sprzedawać jako 6N.

IC zrobiony tylko z dwóch pojedynczych żył tego Jupitera torpeduje np. srebro znanej tu firmy. Przewód jest także znakomity do odrutowania sprzętu wewnątrz, do okablowania wysokotonówki itp. Nie ma problemu z rurkami teflonowymi, bo przewód ma osłonkę z bawełny, a jeśli ktoś nie wie to teflon w roli izolacji jest sporo gorszy od bawełny i to słychać.

Polecam, bo to rewelacja.

robiłem nim okablowanie wewnętrzne. Bardzo fajne druciki.

Tutaj taniej, tylko trzeba przeliczyć stopy na metry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

A masz porównanie z przewodami z navships?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

A masz porównanie z przewodami z navships?

Ukryta Zawartość

Nie miałem okazji. Ale też nie przepadam za srebrem, więc jej nie szukałem:-)

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi proszę czy stosujecie po jednej żyle czy po dwie tj 2x1 czy 2x2? Czy pomiędzy takimi wariantami będzie znacząca różnica? Jak wtedy puszczać żyły? Skręcać ze sobą w pary w sygnale i osobno w masie?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Powiedzcie mi proszę czy stosujecie po jednej żyle czy po dwie tj 2x1 czy 2x2? Czy pomiędzy takimi wariantami będzie znacząca różnica? Jak wtedy puszczać żyły? Skręcać ze sobą w pary w sygnale i osobno w masie?

Ja zrobię tak jak opisał to kolega JARO 66, tzn. po jednej żele na masę i sygnał, lekko skręcone puszczone w rurce (lub wężyku) z igielitu. Do tego wtyki Neutrik Profi NF2C-B/2 plus oplot.

Każdy z nich "zagra" inaczej. Dawno temu bawiłem się w kabelki. Wtedy nie było takiego dostępu jak jest teraz, ale generalnie zauważyłem, że:

1. Więcej żył na masę przyciemnia dźwięk

2. puszczenie żył równolegle otwiera górę zwiększa dynamikę. Bas dobrze kontrolowany ale szczupły

3. Skręcenie pogłębia bas, łagodzi górę, dźwięk staje się łagodniejszy. Im mocniejsze skręcenie tym większy efekt

4. Warkocz powoduje większy bas, ale góra staje się bardziej wycofana.

Jak bawiłem się w interkonekty nie było rurek teflonowych, miedzi OCC i drutów Mundorfa. Ale generalnie chyba sploty będą się zachowywać podobnie.

Kilka lat temu kupiłem Furutecha FA-220 na metry z pcx i nie czuję potrzeby zabawy. Nie mówię, że nie może być lepiej. Ale już mi się nie chce:-)

osimar swietny opis, a z ekranowaniem tez masz jakieś spostrzeżenia ?

To już tylko z Furutecha. Ekran jest w kablu. Podpięcie ekranu od strony źródła wyczyszcza trochę dźwięk, ale wprowadza delikatne spowolnienie. Bez ekranu wiadomo na odwrót. Ja mam ekran podpięty.

Panowie, a czy Ktoś z Was robił kabel XLR ? Zastanawiam się nad tym, tyle, że z lutowania i elektyczności to ciemna masa jestem. Mam jednak drutu z czystego srebra niemal ile chcę i mam ochotę się pobawić. Podobnie z głośnikowymi.

...ja mam zrobiony - 3 żyły 0,35mm pr. 999 splecione w warkocz, oczywiście w koszulkach teflonowych, bez ekranu. Grają:)

Nie robiłem porównań z innymi. Wewnątrz wzmaka również mam srebro i tu słyszałem różnicę pomiędzy srebrnymi drutami, a np. posrebrzanym CU, czy ruskimi wynalazkami.

Jeżeli chcecie sobie zrobić ekran do IC polecam rozbebeszyć kabel antenowy (zwykły COAX 75Ohm) - odcinam określony odcinek, delikatnie rozcinam izolację, usuwam ją, a potem wyciągam rdzeń z PE wraz z żyłą CU. W moim jest oplot o fi ~ 4,5 mm o niemal pełnym kryciu. Do środka dwa przewody w koszulkach PTFE na górę elastyczna rurka z PE, oplot i mamy srebrne IC :)

powodzenia

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

...ja mam zrobiony - 3 żyły 0,35mm pr. 999 splecione w warkocz, oczywiście w koszulkach teflonowych, bez ekranu. Grają:)

Nie robiłem porównań z innymi. Wewnątrz wzmaka również mam srebro i tu słyszałem różnicę pomiędzy srebrnymi drutami, a np. posrebrzanym CU, czy ruskimi wynalazkami.

Jeżeli chcecie sobie zrobić ekran do IC polecam rozbebeszyć kabel antenowy (zwykły COAX 75Ohm) - odcinam określony odcinek, delikatnie rozcinam izolację, usuwam ją, a potem wyciągam rdzeń z PE wraz z żyłą CU. W moim jest oplot o fi ~ 4,5 mm o niemal pełnym kryciu. Do środka dwa przewody w koszulkach PTFE na górę elastyczna rurka z PE, oplot i mamy srebrne IC :)

a ta grubość 0,35mm to przypadkowa, czy czymś konkretnym podyktowana ?

koszulki teflonowe. będę wdzięczny za link gdzie mogę takowe nabyć. różne oploty itd - tego jest dużo akurat

dzięki

powodzenia

Akurat do takiej średnicy miałem dostęp, ale wcześniej "gdzieś" na forum czytałem, że najlepiej około 0,4 mm.

Koszulki teflonowe kupowałem u tego allegrowicza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - miał różne fi, teraz nie ma nic, ale napisz na mail, tak się też kontaktowałem z nim

Tu widzę że są jakieś

Ukryta Zawartość

Jak masz wysokiej próby drut srebrny wyżarzany ~0,4 mm to napisz na PW może w przyszłości wezmę coś:)

edit: oczywiście na ebay'u teflonu od metra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

To już tylko z Furutecha. Ekran jest w kablu. Podpięcie ekranu od strony źródła wyczyszcza trochę dźwięk, ale wprowadza delikatne spowolnienie. Bez ekranu wiadomo na odwrót. Ja mam ekran podpięty.

Mam ten przewód i potwierdzam to co napisałeś. Też mam ekran od strony źródła, wtedy nieco niże schodzi bas (w moim systemie). Stosując ftyki Furutecha trzeba uważać, żeby z jednej strony przewodu nie przebić się śrubeczkami do ekranu:) Mimo to sprawdzę jak zagają druty Mundorfa, tak z czystej ciekawości.

Korzystając z okazji że jest taki fajny temat zapytam czy ktoś z Was zbadał w praktyce rolę jakości żyły masowej w kablach IC.

O żyle sygnałowej wiadomo że ma bezpośrednie przełożenie na dźwięk. Dla przykładu zrobiłem IC z wykorzystaniem srebrnego Duelund V1 w płaszczu z bawełny nasączanym olejem. Duelund to żyła sygnałowa, na połączenie masowe dałem dwie żyły czystej miedzi OCC w teflonie Neotech oplecione wokół żyły sygnałowej. Brzmienie tego Neotech znam, jest gładkie, ale wolne i jakby stłumione, bo próbowałem zrobić IC tylko z tego Neotecha. Niestety nie starczyło kasy żeby kupić tyle Duelunda by robić z niego również żyłę masową. Zastanawia mnie, czy nie ograniczyłem możliwości tego IC dając coś gorszego na żyłę masową.

Korzystając z okazji że jest taki fajny temat zapytam czy ktoś z Was zbadał w praktyce rolę jakości żyły masowej w kablach IC.

O żyle sygnałowej wiadomo że ma bezpośrednie przełożenie na dźwięk. Dla przykładu zrobiłem IC z wykorzystaniem srebrnego Duelund V1 w płaszczu z bawełny nasączanym olejem. Duelund to żyła sygnałowa, na połączenie masowe dałem dwie żyły czystej miedzi OCC w teflonie Neotech oplecione wokół żyły sygnałowej. Brzmienie tego Neotech znam, jest gładkie, ale wolne i jakby stłumione, bo próbowałem zrobić IC tylko z tego Neotecha. Niestety nie starczyło kasy żeby kupić tyle Duelunda by robić z niego również żyłę masową. Zastanawia mnie, czy nie ograniczyłem możliwości tego IC dając coś gorszego na żyłę masową.

Nie powiedziane ale mogłeś ograniczyć,kiedyś zmieniałem okablowanie w końcówce mocy Exposure 3010 na Furutecha

Alpha 22 jako że miałem go za mało najpierw postanowiłem podłączyć sygnał a jak dokupię to podłączę masę,przez ok

2 tygodnie musiałem czekać na kabel bo w RCM się skończył i miałem porównanie.Różnica była znaczna we wszystkich aspektach,jednak nie powiedziane że zawsze i w każdej konfiguracji tak będzie.A przy okazji czekam na dostawę Jupitera

który polecałeś,skrobnij coś więcej na jego temat,jak gra i z jakimi innymi drutami porównywałeś ?

Skoro jesteśmy już przy IC DIY, to może ktoś sprawdzał kable, które normalnie są używane z antenami na 2,4 GHz. W końcu pojemność takiego kabla musi być żadna (?), to i w audio powiniem być "przeźroczysty"?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.