Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka MM po Goldringu 2500

Octagon

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązanie, podaj przede wszystkim pełną konfigurację Twojego gramofonu oraz przedwzmacniacza oraz Twoje preferencje, sugestie w kwesti brzmienia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Z MM tak na szybko, do tej granicy cenowej, to przychodzi mi na myśl Ortofon 2M Black, jakaś London Decca może ale to faktycznie zależy od Twojego toru. Generalnie to chyba lepiej pójść w MC, przy tej kwocie na wkładkę. Czy może pre phono Ciebie ogranicza?

1500zł to max jaki warto wydać na MM. Już poniżej tej kwoty są MCLO. Jakości nie ma co porównwać.

Ale ramię musi mieć te kilkanaście gram m e.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak w temacie, co polecicie jako następcę Goldringa 2500? Wkładka MM do 3 tys. zł, albo i więcej, co tam, czasami można zaszaleć:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem tej wkładki, niestety nie u siebie, ale rocka to to grało pierwsza klasa.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witaj ,

musisz nam napisać jaki masz gramofon /ramię /przedwzmacniacz, czy masz w nim sekcję mc?? , bo inaczej ''dupa zbita'' ,walimy w ciemno ...

można np. tak :

ramię:

Ukryta Zawartość

wkładka :niski poziom wyjściowy

Denon 103 ,103R ,Ortofony nowa seria QUINTET ,i nie tylko...

wysoki poziom

,Goldring Eroica / elite (występują w dwóch poziomach wyjściowych HO,i LO ORTOFON MC TURBO ..i wiele innych

myślę że każda wkładka MM ,po Goldringu 2500 , to bedzie krok w bok ,lub nawet w tył

3 tyś zł ( i więcej ,jak szaleć to szaleć )- to dość fajny budżet

przemyśl ,za nim wydasz kasę ...poślij jakieś fotki gramiaka

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak się pewnie niektórzy domyślili gramofon to AdFontes, dlatego szukam następcy wkładki wśród wkładek MM. Osobiście też myślałem o 2M Black. Poprzednio miałem 2M Blue i grała bardzo "ładnie".

Z drugiej strony jaka jest sensowna granica dla wkładek MM. Ahaja zauważył, że to 1500 zł (czyli mój obecny Goldring po upuście). Czy rzeczywiście wkładka MC za 3 tys. zagra lepiej od wkładki MM za tę samą kwotę? A jeśli tak, jeśli wkładki MM są skazane na "niepowodzenie" w zestawieniu z MC na tych samych pułapach cenowych, to po co w ogóle one istnieją? Czy nie prościej byłoby aby funkcjonowały tylko wkładki MC oraz pre do nich? Czy wkładki MM mają stanowić alternatywę dla tych, których nie stać na porządne pre MC i wkładki MC?

U mnie sytuacja jest w miarę prosta. Zestaw, który mam nie jest hi-endem i nigdy do niego nie miał aspirować. Sam też wiem, że lepszego sprzętu mieć już nie będę (kwestie finansowe są po prostu nie do przeskoczenia:). Dlatego też w zakresie toru analogowego zdecydowałem się na AdFontes świadomie wiedząc o jego ograniczeniach do wkładek MM. Reszta toru to:

- pre:

Ukryta Zawartość

- wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Brzmienie Goldringa oczywiście podoba mi się, ale chciałem się dowiedzieć czy w zakresie MM można lepiej.

Czyli obecne typy to:

- Ortofon 2M Black

- ClearAudio Maestro

- AudioNote IQ3

- Cartridge Man - ale jaki model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli Andrzej spasuje ci ramię by było cieższe i zapakujesz na nim w miarę spolegliwą AT OC9 II to ... słowo 'pogrom' nie oddaje tego co może stać się z Twoimi uszami. Przy założeniu, że pre podoła.

Wkładka ta kosztuje około 350$ ...

DL103 czy wariacje również lepiej zagrają - ale wymagają znacznie cieższego ramienia.

Jest jakiś model ZYX'a za 500$.

Pomyśl o przeróbce ramienia ... bo takie granie to inny świat. Przeżyłem to ja jak i wielu kolegów którzy pytali: 'co .... by było znacznie lepiej a nie tylko może ...'

A - i nie próbuj czasem myśleć o MCHO ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Na Andrzejowym ramieniu gralem z dl 304 Denona i to było dzwiekowo to z czym mogl bym żyć dlugi czas, niestety igłę sam sobie zalatwilem, więc wrocilem do mm. A teraz myślę nad mc znow :) bo nie popuszcze, warto, dzwiek z mc to niebo a ziemia w porownaniu do mm.

Oj, Panowie dajecie do myślenia z tymi wkładkami MC...

Może trzeba zapytać Andrzeja Analogowego o możliwość upgrade'u ramienia pod wkładki MC?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Brzmienie Goldringa oczywiście podoba mi się, ale chciałem się dowiedzieć czy w zakresie MM można lepiej.

Czyli obecne typy to:

- Ortofon 2M Black

- ClearAudio Maestro

- AudioNote IQ3

- Cartridge Man - ale jaki model?

Mówiąc uczciwie, to po Gold 2500 inne MM'ki w budżecie jaki założyłeś, to krok w tył w najlepszym wypadku w bok, czyli w zakresie charakteru przekazu.

Ahaja i chłopaki piszą prawdę, MC niskopoziomowe i dobrane pre będzie najlepsze dla Twoich preferencji.

Pozdrawiam.

Włodek.

upgread ramienia jest bardzo prosty ,w rurkę istniejącego ramienia ,które masz w AD FONTESIE ,wstawia się pręt, lub dwa z cyny (na całej długości),wytłumić dodatkowo cieniutkim paskiem z mikrogumy ,zwiększyć odpowiednio ciężarek przeciwwagi ,i antyskatingu i już

prawdopodobnie Andrzejowi nie zajmie to więcej, niż jeden dzień ,i po zabiegu...muzyczka zagra , i uciech stoo....

Zoferowałem Octagonowi swoją wkładke do odsłuchu.

Ciekawi mnie czy i gdzie można posłuchac tych innych modeli bo nie wiadomo co będzie dźwiekowo i jakie sa preferencje właściciela.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A na czym polega ten upgrejd? Całkowita wymiana ramienia? Czy coś innego?

Andrzej jest w stanie wykonać ramię pod konkretną wkładkę/wkladki. Skontaktuj się z nim. Tak jak reszta tu piszących, w tym budżecie polecam jednak MC.

A tak z ciekawości zadam pytanie czy ktokolwiek z Was słuchał jakiejś topowej wkładki MM?

Bo ja słuchałem na moim Fontesie prawie rok. I mogłem porównywać do np. Denonna 103 czy Andrzejowych propozycji.

I co? I nie wiem czy opinia o wyższości wkłądek MM nad MC nie jest przesadzona w podobnym przedziale cenowym.

Śmiem twierdzić, że powiedzmy za autorowe 3 tys złotych najlepsze MM mogą być lepsze od słabych albo średnich MC. Bo za 3 tysiące "topowej" bardzo dobrze grającej MC sie nie kupi.

A dlaczego?

Bo zanim powiesiłem VdH Colibri na moim ramieniu Zonteka wisiała tam moja ClearAudio Maestro MM. I było po prostu zajebiście. Zrównoważony, całkowicie wypełniony dźwięk bez domiancji żadnej części pasma. Mnóstwo szczegółów przy zachowaniu muzykalności przekazu. Można?

Mogłem sobie pozwolić na ten eksperyment ponieważ obie wkładki mają podobną podatność i Zontek wystrugał mi ramię pod "miękkie" wkładki.

Niestety u nas bardzo często porównuje się wkładki na tych samych ramionach, które nigdy na nich zawisnąć nie powinny.

Przykład to powieszenie przez nadredaktora, a także Rogera super twardych wkładek Miyajima na lekkich ramionach.

Ja wiem ze swojego doświadczenia jak to gra i wszystkie te peany były goowno warte. U mnie taka Miyajima wisiała na cięzkim ramieniu ale zagrało dopiero po poważnym jego dociążeniu do wagi szyny kolejowej. Miniabyr napisze wam to samo. BTW z bardzo dobrą wkłądką powieszoną na dobranym ramieniu też bywa różnie. Przykład miniabyra i jego Dynavectroa, który po prostu nie zagrał. A miało być tak pięknie.

Dlatego napisałem: słuchać, słuchać, słuchać (jak jest mozliwość) i dopiero wtedy wybierać. Zrobienie ramienia przez Andrzeja do twardszej wkładki to dobra droga. Przetarł ją benpe motywując Andrzeja do ramienia dla Jego wkładki Lyra Dorian. I ... zagrało.

Pozdro

- a czy ostry szlif i duże dociążenie wkładek MC, nie niszczą płyt ?

Dociążenie? Np. Colibri pracuje z naciskiem 1,4 g.

Ostry szlif sięga głębiej i wyjmuje tony informacji do których proste szlify nie mogą się dokopać. Poza tym jeśli płyta jest porysowana na ostrym szlifie brzmi lepiej bo tam rysy mogły nie sięgnąć.

Pozdro

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Jeśli Andrzej spasuje ci ramię by było cieższe i zapakujesz na nim w miarę spolegliwą AT OC9 II to ... słowo 'pogrom' nie oddaje tego co może stać się z Twoimi uszami. Przy założeniu, że pre podoła.

Wkładka ta kosztuje około 350$ ...

Ale może niech weźmie OC9 III, będzie miał podatność jak ta lala bez żadnych modyfikacji ramienia.

Na marginesie, ktoś może pamięta masę efektywną standardowego ramienia Andrzeja?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przykład miniabyra i jego Dynavectroa, który po prostu nie zagrał.

Bo Dynavector nie zgrywa się z drewnem.

Pogrzebałem w sieci i jest kilka podobnych opinii.

Mimo idealnych pomiarów u mnie też XX-2II kompletnie nie zagrał na Zonteku. Z SME jest natomiast synergia.

• Redaktorzy

Na marginesie, ktoś może pamięta masę efektywną standardowego ramienia Andrzeja?

Już sprawdziłem, Andrzej standardowo podał 12 g, chociaż robi jeszcze lżejsze (chyba od 9 g). To lekkie ramię, ale nie bardzo lekkie, jakąś tam tolerancję ma, nawet jeśli wytwórca go nie dociąży dodatkowo. A wkładka AT OC9III ma do niego trochę zbyt wysoką podatność (!), wyszło że będzie około 7 Hz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.